2010. április 13., kedd

Szódabikarbóna

A METRÓBAN /VÁLLALKOZÓK BOLTJA/ A SZILASNAK VAN 1 KG-os KISZERELÉSBEN SZÓDABIKARBÓNÁJA /ZÖLD SZÍNŰ CSOMAGOLÁS, A NAGYOBB KISZERELÉSŰ FÜSZEREKNÉL/ 300,- ALATTI ÁRON.



"Maximálisan egyetértek a leírtakkal. Olyannyira, hogy nemrégen én is megreformáltam a mosást, amit egy időben már használtam.

1.) Nem veszek drága mosóport. Gyógyszertárban nagy tételben lehet venni szódabikarbónát, a fehérekhez fele - fele arányban teszem a m.porral. Ki kell tapasztalni az adagot, hiszen minden gép más. ESZMÉLETLENÜL FEHÉR LESZ!!!!!!!!! Ha kipróbáljátok, soha másképpen nem fogtok mosni. No és természetesen környezetbarát. Egyébként a háztartásban még egy csomó mindenhez - takarítás - lehet használni. 1 kg szódabikarbóna a gyógyszertárban 4oo ft. (most vettem)

2.) A színes és fehér ruhákhoz is használom, amikor a dobot lecsukom, hozzáöntök ecetet. Nem lesz ecetszagú a ruha.

3.) Drága öblítőt sem veszek, kifejezetten az olcsót keresem, mivel - akik ismernek - tudják, hogy nagy tételben, a gyógyszertárban veszem az illóolajat (nemcsak sokkal-sokkal olcsóbb, de abban biztosan az a gyógynövény van, hiszen ezt teszik a készítményekbe és nem áll hónapokon a drogéria polcán) és az öblítőhöz teszek illóolajat. Általában, ami nekem van otthon: levendula, citrom, rozmaring. VALÓBAN ILLATOS LESZ A RUHA! (az illóolajat nagy tételben meg kell rendelni a gyógyszertárban 5o - 1oo g) (Egy +tanács: ha nagy üvegben kapjátok érdemes a kisüvegbe, a régi, kifogyottba tenni, amihez van adagoló, mert ha a nagy üvegből öntitek, rengeteg mellé folyik, ebből pedig cseppeket kell használni)

4.) Nagyon - nagyon kevés folyékony flóraszeptet teszek csak a fehér ruhákhoz, a fertőtlenítés miatt.

5.) A folttisztításhoz a köv. használom: fehérek - egy kiürült pumpás adagolóba flóraszeptet és vizet keverek. Ráspriccelek a foltra, de a konyhában is nagy segítség! A színes ruhákhoz - az olcsóbb mosószappant veszem és bedörgölöm a foltot. AMI a lényeg: VALÓBAN KIJÖN A FOLT! És nem veszed meg a drága folttisztítót, ami sokszor nem is szedi ki. Ha kipróbáljátok ezeket, SOHA NEM FOGTOK MÁSKÉPPEN MOSNI! Láthatóan szebben lehet mosni, no és sokkal olcsóbban.... Hosszú idő után kezdtem használni és az ágytakarómat mostam ki először, komolyan nem hittem a szememnek. Vakítóan fehér volt! (fehér - kék - kevés drapp színű)"



Mégegyszer a Szódabikarbónáról, mint régi-új csodaszer Nagymamáink mellette tették le a voksukat, és nem tévedtek. A szódabikarbóna meglepően sokféle módon alkalmazható: a konyhában, főzéskor, a háztartásban számos helyen, de különösen gyomorégés, emésztési gondok ellen, és a kellemes lehelet, a fehérebb fog célja sem áll messze tőle. Mindig tartsunk belőle otthon! Íme néhány ok, amiért a szódabikarbóna rendszeres használata ajánlható.



Tisztítja a kezet

Nedvesítsük be a kezünket, és enyhén dörzsöljük be szódabikarbónával, mintha csak beszappanoznánk: meglepődve tapasztalhatjuk, hogy kezünk bőre tiszta és lágy lesz tőle. Ha pedig fehéríteni szeretnénk a körmeinket, körömápolás előtt áztassuk be egy tál langyos vízbe, melyhez három evőkanál szódabikarbónát adtunk.



Szagelnyelő

Noha szagtalan, a szódabikarbóna egyik jó tulajdonsága, hogy képes elnyelni a legzavaróbb illatokat is, mert semlegesíti a baktériumok okozta savas anyagokat. Hasznos a hűtőben, a beépített szekrényben vagy akár megszokott dezodorunk helyett is. Egy kevés port bedörzsölünk a hónaljunkba vagy a lábfejünkbe, és máris elfelejthetjük az izzadságszagot.Beszórhatjuk a cipőnkbe is, majd hagyjuk állni benne egész éjszaka: nemcsak, hogy szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a későbbi lábgombásodást is.



Könnyíti az emésztést

Ég a gyomra? Nehezen, emészt? Könnyen segíthet rajta! Oldjon fel egy kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és igya ki egy hajtásra! Ilyenkor olyan puffadást enyhítő oldatot kapunk, mely lúgos kémhatásának köszönhetően stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a

túlzottan savanyú kémhatást. Az arra érzékeny személyek számára főzés közben is tehetünk egy késhegynyi szódabikarbónát az ételbe, amitől a nehezen emészthető vagy savas hatású hozzávalók (paradicsom, gyümölcsök stb.) könnyebben emészthetők lesznek



Fertőtlenít

Rendszerint nem is gondolunk rá, de a fésűk, kefék, manikűrkészlet, smink-ecsetek, szivacsok és más hasonló eszközök a baktériumok melegágyai lehetnek. Alapos tisztítás, fertőtlenítés céljából tegyük azokat speciális áztató-lébe: egy mosdókagylónyi vízbe keverjünk 8 evőkanál szódabikarbónát. Hagyjuk benne állni tisztítandó, ilyen jellegű tárgyainkat egy éjszakán át, majd öblítsünk másnap reggel.



Továbbá:

- Megőrzik élénk színüket zöldségek, ha főzéskor kevés szódabikarbónát is szórunk a vízébe.

- Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.

- Mindenfajta rovarcsípésre kiváló - a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.

- Mosatlan gyümölcsöt soha ne fogyasszunk. Tiszta víz helyett azonban javasolt 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét használni a mosáshoz.

- A sütemények összeállításánál fele sütőport és fele mennyiség szódabikarbónát használjon, szép egyenletes lesz a tészta.

- Ha nehezen fő meg a marhahús, tegyen a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát. Más húsra is érvényes ez az eljárás.

- Ha kemény a víz, szórjunk fürdővizünkbe 10 deka szódabikarbónát, mert annak vízlágyító hatása van.

- Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihűlt,könnyen kitisztíthatjuk a lábast.

- A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le. A WC-kagylóba szórjon szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki kefével.

- Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből vagy vízből készítsünk sima pépet. Ezzel mossunk fogad, majd hideg vízzel öblögessünk.

Fehéríti a fogzománcot.



Ha hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölünk a száraz fejbőrbe, megszabadít a korpától.
 
forrás: emailben kaptam