2011. március 4., péntek

Egészségmegőrző naptár by bükki füvesember

Ezt a gyógynövény-használati rendszert húszvalahány éve használom eredményesen. Ennek köszönhetően 80 évesen is egészséges vagyok. Előfordul, h nem tudom meginni a soron következő teát, de ebből nem lesz semmi baj. Kérem, gondolják meg és használják. ÉRDEMES!!!

05.01.-05.30-ig

TISZTÍTÁSRA

Minden reggel étkezés előtt egy csésze csalánlevéltea. Ha nincs friss csalán, a száraz is jó. Akinek a gyomrát bántja a csalán - sav túltengése van - rövidebb ideig igya a teát. Neki 4 naponként fehér árvacsalán-teát kell inni, az sav csökkentő, de többet ne igyanak belőle. (Móváron beszerezhető a Calendula drogériában, a Kórház utcában)

06.01-06.14ig

IMMUNERŐSÍTÉSRE

Három naponként reggel egy csésze kakukkfű - vagy orbáncfű tea.

06.15.

MIRIGYEKRE

Reggel egy csésze közönséges v ragadósgalaj-tea.


06.16-06.30-ig.

SZÍV ÉS VÉRNYOMÁS, ÉRTISZTÍTÁS

Három naponként egy csésze galagonya tea. Ezt a magas v normál vérnyomásra igyák. Akinek alacsony v ingadozó a vérnyomása, fagyöngy teát igyon. Elkészítési módja: 2,5 dl lágy vízbe egy teáskanál fehér fagyöngyöt (levél és szár) teszünk, 12 órát áztatjuk és leszűrjük.


07.01.-02.

BÉL KIÜRÍTÉSRE

Egy nap hashajtó kúra, este egy csésze bodzahajtás vagy gyújtoványfű vagy kutyabengekéreg, esetleg szenna. Ezek közül azt válasszák ki maguknak, amelyik teljes kiürítést csinál a beleikben.


07.03-07.18-ig

IMMUNERŐSÍTÉSRE

Három naponként egy csésze kakukkfű- vagy orbáncfű-tea reggel. Lehet válogatni is.

07.19.

MIRIGYEKRE

Egy csésze közönséges v ragadósgalaj-tea.


07.20-07.31-ig

NŐI ÉS FÉRFI IVARSZERVEK ERŐSÍTÉSÉRE

A nőknek három naponként egy csésze cickafarkfűtea elfogyasztását fogyasztását javaslom. A 2.5 dl vízhez csak egy csapott teáskanál füvet tegyenek. Ezt életkortól függetlenül csinálják, kivéve a 14 éven aluli leányokat. Ez alatt az idő alatt egy ülő fürdőt is javaslok cickafarkból.
A fürdő vízhez 5 liter teát öntsenek. 1 liter teához 1 evőkanál fű kell. A szívtájékot ne érje a víz. A férfiaknál az 50. év körülieknek három naponként reggel egy csésze kisvirágúfüzike tea. Fiatalabbak is fogyaszthatják 14 év felett.

08.01.-08.14-ig

IMMUNERŐSÍTÉSRE

Minden harmadik nap egy csésze kakukkfű- vagy orbáncfű tea, esetleg váltogatva.

08.15.

MIRIGYEKRE

Egy csésze közönséges vagy ragadósgalaj-tea.

08.16-08.31-ig

MÁJ- ÉS EPETISZTÍTÁSRA

Ilyenkor virágzik az aranyvesszőfű. A friss növények hatékonyabbak, aki tud szedjen. Három naponként reggel étkezés előtt egy csésze tea.

09.01-09.14-ig

IMMUNERŐSÍTÉSRE

Három naponként reggel egy csésze orbáncfű vagy kakukkfű tea, esetleg váltogatva.

09.15.

MIRIGYEKRE

Egy csésze közönséges galaj vagy ragadósgalaj-tea.

09.16-09.30-ig

VESE ÉS HÚGYUTAK TISZTÍTÁSÁRA

Mezei zsurlóból három naponként igyanak meg reggel egy csésze teát.

10.01-10.14-ig

IDEGERŐSÍTÉS, NYUGTATÁS

Az első héten minden második nap egy csésze orbáncfű tea este lefekvés előtt. A második héten minden este egy csésze citromfűtea lefekvés előtt.

10.15.

MIRIGYEKRE

Egy csésze közönséges vagy ragadósgalaj-tea.

10.16-10.30-ig

TÜDŐ ÉS LÉGÚTI TISZTÍTÁSRA
Három naponként este étkezés előtt egy csésze az alábbi összetételben: 1rész lándzsás útifű, 1 rész martilapu, 1 rész tüdőfű, 1/2 rész ökörfarkkóró-virág.

11.01-11.30-ig

ÁLTALÁNOS TISZTÍTÁSRA

Minden reggel egy csésze csalánlevélből készült tea. A savtúltengésben szenvedők három naponként a csípős csalán helyett fehér árvacsalánból készítsék a teát.

12.01-12.14-ig 

IMMUNERŐSÍTÉSRE

Első héten egy csésze kakukkfű mindennap. Második héten egy csésze orbáncfű tea mindennap reggeli előtt.


12.15.

BAKTÉRIUMFERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE

Egy csésze mentatea, fodormentából vagy illatos macskamentából.


12.16-12.31-ig

SZÍVMŰKÖDÉSRE, VÉRNYOMÁSRA

Három naponként egy csésze galagonyatea. Ezt a magas v normál vérnyomásúak igyák. Akinek alacsony v ingadozó a vérnyomása, fagyöngyteát igyon. Elkészítése leírva 06.16-06.30-nál. Fagyöngy helyett pásztortáska-teát is lehet inni, ezt forrázni kell, mint a galagonyát. A pásztortáskát mindenki ihatja.


01.02.-01.14-ig

IMMUNERŐSÍTÉSRE, NYUGTATÓNAK

Három naponként egy csésze kakukkfű- vagy orbáncfű tea, esetleg váltogatva.


01.15.

BAKTÉRIUMFERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE

Egy csésze vmilyen mentatea.


01.16.-01.30-ig

NŐI ÉS FÉRFI IVARSZERVEK ERŐSÍTÉSÉRE, HÓLYAGERŐSÍTÉSRE

A nőknek 14 éves kor felett három naponként egy csésze cickafarkfűtea. A 2,5dl vízhez csak egy csapott teáskanál női és férfifüvet tegyenek. Ez alatt az idő alatt egy ülőfürdőt is javasolok. Elkészítése: mint a 07.20-07.31-nél. Férfiaknál 50 éves kor után három naponként reggel egy csésze kisvirágú füzike tea. 14 év felettiek is fogyaszthatják.

01.31.

BAKTÉRIUMFERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE

Egy csésze fodor- vagy borsmenta tea.

02.01-02.14-ig
IMMUNERŐSÍTÉSRE, NYUGTATÁSRA, VÉRTISZTÍTÁSRA

Minden negyedik nap egy csésze kakukkfű- vagy orbáncfű tea, esetleg válogatva. A közbeeső napokon négy naponként egy csésze pásztortáska. 

02.15.

BAKTÉRIUMFERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE

Egy csésze vmelyik mentateából. 

02.16-02.28-ig

MÁJ- ÉS EPETISZTÍTÁSRA

Három naponként egy csésze gyermekláncfűlevél- vagy gyökérből készült tea. A gyökérteát 2-3 percig főzni kell. 


03.01.-02. 
BÉLKIÜRÍTÉSRE

Előtte való este egy csésze erős hashajtó tea, abból a gyógynövényből, amelyik 07.01-jén bevált. 

03.03. - 03.14-ig

IMMUNERŐSÍTÉSRE

Három naponként reggel egy csésze kakukkfű vagy orbáncfű tea, esetleg váltogatva. 

03.15.

BAKTÉRIUMFERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE

Egy csésze mentatea valamilyen mentából. 

03.16-03.31-ig

VESE TISZTÍTÁSA

Nyírfalevélből igyanak meg három naponként egy csésze teát reggel. 


04.01.

BAKTÉRIUMFERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE

Egy csésze mentatea vmilyen mentából.


04.02.-04.14-ig

IDEGERŐSÍTÉSRE, NYUGTATÁSRA

Az első héten minden második nap lefekvés előtt egy csésze orbáncfű- a második héten este egy csésze citromfűtea.

04.15.

MIRIGYEKRE

Egy csésze közönséges vagy ragadósgalaj-tea.

04.16-04.30-ig
Három naponként étkezés előtt egy csésze tea a 10.16-10.30-ra összeállított teakeverékből. 


Ezzel egy évre nagyon sokat tettek a saját egészségük megóvása érdekében. 

A téli hónapokra azért írtam mentateákat, mert a bennük lévő mentyl jó baktériumölő, és ezáltal segít a nátha megelőzésében. Az illatos macskamentát azoknak írtam le, akik maguk is gyűjtik a gyógynövényeket, mert ebben szerintem több a mentyl.  De a vadon termő vizimenta, lómenta is nagyon sok baktériumölő mentylt tartalmaz. 
Az egészségmegőrző gyógynövénykúra egyes elemeit össze lehet cserélni, saját elhatározásunk szerint, kivétel ez alól a két csalánkúra és télen a mentatea. Ezeknél az időpont lényeges. 
A fiatal emberek 14 és 30 között, ha a felét megcsinálják a kúrának, azaz két hét helyett csak egy hétig, négy hét helyett csak két hétig isszák a teát. 14 év alatt nem javaslom az egészségmegőrző gyógynövénykúrát. 


Forrás: Bükki füvesmeber gyógynövényei c. könyv

2011. március 1., kedd

Március hónapra

a következő teákat ajánlja Szabó Gyuri bácsi a naptárján. 



a kakukkfüvet nagyon régóta használják gyógyításra, mert az egyik legmegbízhatóbb hatású gyógynövény. Az egyiptomiak a sejtek öregedését gátló hatása miatt múmiák balzsamozására is használták. A vad kakukkfű teáját elsősorban köhögés ellen használjuk. 
A kora tavaszi, megfázásos időszakban ezért is nélkülözhetetlen ez a gyógynövény. Az ősi népi gyógyászatunk a kakukkfüvet immunerősítésre is használta. 
Márciusban javaslom a tavaszi megújulás jegyében a következő tisztítókúrát: a hónap első napján végezzen salaktalanítást egy csésze erős gyújtoványfű-,  kutyabengekéreg- esetleg szennatea elfogyasztásával. A hónap 3. napjától a 14. napjáig háromnaponként igyon reggel egy csésze kakukkfű- vagy este egy orbáncfűteát. 15.-én egy csésze mentateát ajánlok a baktériumfertőzések megelőzésére. Végül a 16. naptól a hónap végéig háromnaponként reggelente egy-egy csészével a tejoltó galaj teájából igyanak a vese kíméletes tisztítására.

Márciusi holdnaptár



Érzelmileg túlfűtött hónapra számíthatunk, amely tele lesz nagyfeszültségű energiákkal és új szerelmekkel.

Március 1–3.
Fogyó Hold a Vízöntőben

Olyan vagy, mint a mágnes: vonzod az embereket, pedig a viselkedésed inkább nevezhető tartózkodónak, hűvösnek, mintha nem is kívánnád, hogy sok ember legyen a közeledben. Az érzelmeid visszafogottak, habár ezt a visszafogottságot valakinek a látványa vagy megnyilvánulása az ellenkezőjére tudja fordítani. És egy kiszámíthatatlan találkozásból őrült viszony veheti kezdetét, amiről nem akarod, hogy sokan tudjanak, mégis valahogy mindenki tudni akar róla.

Március 4.
Újhold a Halakban

Nagyfeszültségű energiák találkoznak a mai napon. Még akkor is, ha a Holdnak az erejét gyengének tartják ebben a fázisban. Érzelmi szinted magas lesz, és minden cselekedeted, tetted érzelmi töltésű lesz. Nagyon könnyen meghatódsz, még egy zenemű hallgatása közben is, amely talán nosztalgikus húrokat pendít meg benned. Nagyon erősen befolyásolható vagy, ezért vigyázz, nehogy valamilyen csalás áldozatává válj.

Március 5.
Növő Hold a Halakban

Foglalkozz a szeretteiddel egy kicsit többet! De lesz egy olyan személy, aki bajban van, és ha neki akár csak néhány jó szót mondasz, erőt öntesz belé, optimista lesz, és máris világosabban látja a jövőjét, mint korábban. Ha bulizol, nagy az esélye, hogy olyanvalakivel jössz össze, akinek még a kérdései sem igazak. Ezért jobban tennéd, ha csak szórakoznál, és amit mond, abból semmit, de semmit nem vennél komolyan.

Március 6–8.
Növő Hold a Kosban

Ebben a három napban rendkívül gyorsan reagálsz mindenre. És sajnos megvan a lehetőség arra, hogy túlságosan hevesen azokra az ügyekre, amelyek szenvedélyes érzelmeket gerjesztenek benned. Ez ugyan sok pozitív dolgot is hozhat, mert bizonyos dolgokban nem sokat teketóriázol, például hamar meghozol döntéseket. Arra azonban vigyázz, hogy ki előtt mit mondasz, hogyan fejezed ki magad, mert sajnos előfordulhat, hogy a kollégád, akiről azt hiszed, barátok vagytok, a cég legnagyobb pletykafészke, és még sokat árthat neked. Ahogy eddig is – csak te esetleg nem tudtál róla!

Március 9–10.
Növő Hold a Bikában

Eredeti ötletekben nem lesz hiány ezekben a napokban, csak arra ügyelj, hogy ne kapkodj. Mert zseniális dolgokat találhatsz ki, de valahogy ezek eltűnnek a semmibe. A két nap valamelyikén a zaklatottság érzése uralkodhat el rajtad, félsz, hogy nem tudod tartani határidőket, vagy valamit hibázol, esetleg más hibája miatt kell újra dolgoznod. Találkozhatsz valakivel, és mindkettőtöknek rendkívül kínos lesz a találkozás. Kezdd te a beszélgetést vele, és finoman térj a kínos témára: miért is vette el tőled azt, ami fontos volt neked?

Március 11–13.
Növő Hold az Ikrekben

Feltétlenül mozogj, kocogj, vagy menj konditerembe, bringázz, és ha egy mód van rá, keveset beszélj. Illetve ezen a három napon csak azt mondd el, ami fontos, ne pletykálj és ne locsogj, mert ezzel idegesíteni fogsz másokat. E három nap egyikén elérkezik a pillanat, amikor tisztán látod a hibáidat, és ez arra fog sarkallni, hogy leküzd őket. Ha védekezned kell egy korábban elkövetett szamárság miatt, akkor ezt ne nagy vehemenciával tedd, és ne kend másokra a dolgot, hanem vállald a tettedért a felelősséget, és ha kell, kérj bocsánatot.

Március 14–15.
Növő Hold a Rákban

Az érzelmek és az ösztönös megérzések mindennél jobban jellemzőek lesznek rád, bízz bennük, mert nem fognak megcsalni. Partnereddel csinálj közös programot, amely nagyon jól fog sikerülni. Ha most veszed rá magad a sportra, és a nagy elhatározás is most születik meg benned, hogy rendszeresen fogod végezni, ez a legjobbkor történik, mert valóban így lesz. Ha még nem vagy szerelmes, akkor olyasvalakivel találkozhatsz, aki jóval tapasztaltabb nálad, és ugyan nem lesz őrült lángolás közöttetek, de remekül megértitek majd egymást. És úgy érezheted, jobb nem is történhetett volna veled, mint hogy a sors az utadba sodorta őt.

Március 16–17.
Növő Hold az Oroszlánban

Számon kérhetnek tőled valamit, és te túlzásokba eshetsz, elragadtatod magad, és olyan dolgokat mondasz, amit nem kellene. Légy egy kicsit óvatosabb, amit a partnered mond, azt fogadd meg, mert az ő tanácsaival elkerülhetsz kellemetlen helyzeteket. Ráadásul már most mindenki sokkal feszültebb, pedig telihold csak 19-én lesz. A shoppingolást is halaszd későbbre, és inkább tervezgess, készíts elő fontosabb dolgokat, de a megvalósításukkal még várj.

Március 18.
Növő Hold a Szűzben

Ragyogó ez a mai nap arra, hogy tisztázz egy félreértést, vagy hogy felkeresd a manikűröst. Ha buliba készülsz, akkor viszont fel kell készülnöd egy csalódásra, mert vagy a buli lesz színvonalon aluli, vagy az a személy nem lesz ott, akire számítasz. Az optimizmusod a mai napon kicsit gyengébb, talán ez egy hírnek tudható be, amelyet valahogy sejtettél, hogy bekövetkezik, csak nem számítottál rá, hogy ennyire hamar.

Március 19.
Telihold a Szűzben

Nagy energiákkal rendelkezel, amit nemcsak a sportban, a természet járásával vezethetsz le, hanem például a házimunkában is jeleskedhetsz. Lomoktól szabadulhatnál most meg, és persze a fengsuj szerinti szerelemsarkot is rendbe kellene tenni… És persze elgondolkodhatnál azon is, hogy a magánéletedben változtatásokra van szükség, és nincs szükség külső segítségre, menni fog ez egyedül is. Csak határozd el magad. Tudod, a fejedben dől el minden…

Március 20–21.
Fogyó Hold a Mérlegben

Ha megfogadtad a tanácsot, és rendbe tetted a szerelemsarkot, akkor már érezheted a hatását. Váratlan találkozás olyasvalakivel, aki miatt olyan dolgokra lennél képes, amit senki sem feltételezne rólad. Őrült és szenvedélyes szerelem, ami miatt hajlandó vagy szinte még a fejedet is elveszíteni. Azért azt mégsem, mert szükséged lesz rá. Olyan váratlan felkérést kaphatsz, ahol nagyon is szükség van minden tudásodra, képességedre, hogy helytállj, illetve hogy azt a csodálatot, amit eddig kivívtál, ne veszítsd el.

Március 22–23.
Fogyó Hold a Skorpióban

Megérzéseid sokkal jobban működnek, mint máskor. Érzelmileg is túlfűtött vagy és fizikailag is jó formában vagy. Nemcsak saját magadat, hanem azt, aki igazán közel áll hozzád, szintén ösztönözheted az előbbre jutásban. Vagy abban, hogy végre elvégezze azt, vagy jelentkezzen oda, ahova eddig nem mert. Ezen a két napon egyáltalán nem jellemző rád a szégyenlősség, a visszafogottság, talán ez az igazi oka annak, hogy meg tudod mondani a véleményed annak a személynek, akire ha csak gondolsz, máris eláll a lélegzeted. Vagy éppenséggel teljes magadba tudod bolondítani azt, akit szeretnél.

Március 24–25.
Fogyó Hold a Nyilasban

Pozitív kisugárzásoddal szinte magaddal tudsz ragadni másokat. Lelkes vagy, és bármilyen nagy kihívást élvezettel veszel most. Nyíltságod és őszinteséged nagy hatással van éppen arra a személyre, aki vonz. Most úgy vonzod őt is, mint mágnes a vasat, ez a legmegfelelőbb idő arra, hogy összejöjjetek. Van valaki a környezetedben, akinek szinte minden szava hazugság. Ha valami bomba jó üzlettel keres meg, esetleg kölcsön akar kérni – bármit –, akkor állj ellent, mondj nemet, egyébként a naivitásodnak köszönhetően alaposan ki fog fosztani.

Március 26–28.
Fogyó Hold a Bakban

Nagyon fontos, hogy a problémáidat megbeszéld valakivel, mert jó tanácsokat kaphatsz. A szerelemben szakításveszélyes a helyzet, talán egy harmadik miatt, vagy éppen a múltban történt dolgok kerülnek felszínre. És a féltékenység, a sértettség érzése, amelyről azt gondoltátok, hogy mindent a feledés jótékony homálya borít. Most kiderül, hogy nem így van. A munkahelyeden nehéz helyzet alakulhat ki, még az is lehet, hogy megszűnik, vagy szakmailag kerülsz kellemetlen helyzetbe, amikor meg kell védened magad.

Március 29–31.
Fogyó Hold a Vízöntőben

Kissé kiszámíthatatlan vagy, a reakcióid teljesen váratlanok mások számára. Lényeges, hogy ne ígérj olyat, amit nem tudsz betartani, mert így elkerülheted, hogy csalódást okozz. A szabályokat tartsd be, mert megbírságolhatnak. És kaphatsz egy olyan értesítést, amely régi ügyről szól, és a zsebedet kívánja támadásba venni. Itt az ideje, hogy kipróbálj egy új illatot, és a sminktáskádban is ideje lenne rendet tenni.

Forrás:
Nők Lapja Cafe
2011. 03. 01.