2010. február 20., szombat

Meggyes dolgok


Egy meggymag meg még egy meggymag...Meggymag! Szelíd meggymag vagy?


Mindent a meggyről


"Nem szedik a meggyet, nem szedik a meggyet…" – vagy talán csak nem eleget belőle. Pedig inkább meggyet, mint gyógyszert!


A Balkántól egészen Észak-Indiáig megtalálható a meggy és szinte egyetlen családi kertből, gyümölcsösből sem hiányzik hazánkban. Mindezt nemcsak a meggy, mint növény igénytelensége, de a gyümölcs számos kedvező hatása is magyarázza: elsősorban jelentős kalcium-, kálium-, magnézium- és vas-tartalmánál, a benne található A és C, illetve a B vitaminok valamennyi fajtájánál fogva.


Egyre meggy?


Az idényszerűen kellő mennyiségben fogyasztott friss meggy vagy a belőle készített meggylé, esetleg befőtt vagy a koncentráltabb beltartalmú aszalt meggy rosttartalma emésztésserkentő, mi több, szükség esetén hatásos hashajtó lehet. Ily módon is erősíti a meggy közismertméregtelenítő, máj-, vese- és vértisztító hatását. Vízhajtóként is régi, jól bevált gyógynövényünk, mégpedig nemcsak a mosolygós szemek, hanem maga a szár is, amelyből gyógytea készíthető.


Meggy


További számos gyógyító hatása ismert még: kedvezően befolyásolja a vérnyomás- és szívritmus-elégtelenséget, valamint az idegek működését, tisztító jellegzetességénél fogva segít megelőzni a köszvény kialakulását, kiegészítő gyógyszer szedése nélkül stabilizálja a kor előrehaladtával fellépő hormoningadozást és annak negatív következményeit, gyógyítja a szájbetegségeket, erősíti a laza fogazatot.


Légzőszervi megbetegedések kezelése is sok esetben megoldható pusztán meggy fogyasztásával, mivel a meggy savanyú ízhatása a vírusok számára végzetesen pusztító hatású, vitamintartalma pedig erősíti az immunrendszert, így a meggy segítségével bármely meghűléses megbetegedés sikerrel gyógyítható. Ezt elsősorban kismamák próbálhatják ki nyugodt szívvel.


Külsőleg, belsőleg


Bőrünk épen tartásában is segítségünkre lehet a meggy, mivel antioxidáns összetételének köszönhetően mind az elfogyasztott gyümölcs, mind pedig külsőleg, meggykivonatot tartalmazó krémek, bőrpakolások alkalmazásával frissítő, vitalizáló, fiatalító eredményt érhetünk el.


Meggylikőr


1,5 kg meggy, 1 kg cukorból és 1 liter vízből készült szirup, 1 rúd vanilia, 3 g fahéj, 5 szegfűszeg, 4 szem keserűmandula, fél liter finomszesz.
A meggyet kimagozom és egy bőszájú üvegbe teszem. Felöntöm a lehűlt cukorsziruppal, beleteszem a vaníliát, a fűszereket, illetve a mandulát és az alkoholt. Jól elkeverem és 3 hétre lefedve kirakom a napra. Ezután leszűröm, üvegekbe rakom és jól ledugaszolom.


Vagy lehet így is:












Hozzávalók:
60 dkg méz, 1 kg meggy, 0,8 liter 80 fokos alkohol, 1/2 liter víz, 5 dkg mandula, 1 dkg fahéj, tört meggymag, 2 szelet héjas citrom, 1 késhegynyi csersav.
Elkészítés:

A vizet, mézet, csersavat összefőzzük, lehabozzuk s hűlni hagyjuk. A megmosott, lecsurgatott meggyet a többi hozzávalókkal együtt üvegbe tesszük. Ráöntjük a mézszörpöt, az alkoholt, lekötjük celofánnal s két hetet állni hagyjuk. Ülepítjük, leszűrjük, üvegekbe töltjük, tároljuk.



Rumos meggy – ahogy Pölöskén készítik

A szép, hibátlan meggyszemeket 3 dl-es üvegekbe töltjük. Minden üveg tetejére 10 dkg kristálycukrot és ½ dl rumot öntünk. (Nagyobb üveg esetén az összetevők mennyiségét változtatjuk.)

Az üvegeket azonnal lezárjuk, kamrába tesszük. 1-2 hét elteltével a cukor feloldódik a rumban. Télen legjobb krémízesítő, illetve díszítő gyümölcs, leve pedig a legfinomabb meggylikőrön is túltesz. (forrás: Magyar Rádió Online)


Meggyszörp


A legjobb hozzá a cigánymeggy, ami apró, de fekete és a legzamatosabb. Válogatom, mosom, majd magostól összenyomom és másnapig lefedve állni hagyom. Levét lecsorgatom és minden literéhez 80 deka cukrot téve vagy 20 percig főzöm. Kihülés után üvegekbe töltöm és ledugaszolom.


Meggylekvár








Hozzávalók:
- 1 kg meggy,


- 30-50 dkg kristálycukor (ízlés szerint),


- 1 tasak zseléfix,


- befőttes üvegek.



A meggyet magozd ki, mosd meg, majd a felét elektromos mixelővel pürésítsd, és vegyítsd a maradék gyümölccsel! A cukrot - 2 evőkanál kivételével - add hozzá, és egy éjszakán át hagyd állni! A zseléfixet a félretett 2 evőkanál cukorral keverd el, és add hozzá a gyümölcshöz! Állandóan kevergetve forrald az egészet össze! Ezután vedd le a tűzről, és még 5 percig kevergetve az esetleg keletkezett habot kanalazd le a tetejéről! Rögtön töltsd az elkészült lekvárt befőttes üvegekbe! Celofánnal fedd le, és légmentesen zárd le!

Gyulladások - Pósa Ferenc

Fizikai tünetei:
A gyulladás szöveti reakció, válasz a kórokozók behatolására, vagy más (kémiai-fizikai) hatásokra.
Célja és hatása: lokalizálás és védelem.
Klinikai jellemzői: duzzanat, vörösödés, kipirulás, melegség (helyi vagy általános hőjelenség!) fájdalom és működészavar.

Lelki tünetei:
Most általánosan beszélek a gyulladásokról, a konkrét betegségeknél bővebben is megtalálható a pontos jelentése.


Lázadások, lelki forrongások következménye a testi tünetként jelentkező különböző megnyilvánulási formájú gyulladásos folyamat. Lényegüket tekintve azonban megegyeznek.
Gyulladásos tüneteket akkor fog produkálni a szervezet, ha a tudatban, illetve a testben ez nem fejeződik ki, vagyis titokban tartja a problémákat.


Mit értek titok alatt?
Azt, hogy nem meri felvállalni lázadásait, elégedetlenségeit, nem néz velük szembe, következésképpen tudatosan nem is fejezi ki azokat.
Nem fejezi ki, nem törekszik a konfliktus feloldására, inkább minden igyekezetét, erejét a leplezésre, az eltemetésre fordítja.


Igen ám, de a lélek, az Isteni Lélek igyekszik a tökéletesség, a harmónia felé terelgetni a lélek emberi oldalát. Továbbá leszületésünkkor, testet öltésünkkor ezzel a törekvéssel tökéletesen egyetértettünk. Tehát, igyekszik figyelmeztetni, de mi a lélek nyelvét nem értjük, vagy nem figyelünk rá, ezért ki kell, hogy találjon egy olyan nyelvet, amire figyelmet szentelünk.


A test, a testi fájdalom, a betegség az, amire (végre) odafigyelünk.
Mivel a lelkünk, a tudatunk nem lázad fel és nem tör ki, ki kell, hogy fejeződjön valahol, máshol pl. a betegség alakjában. Amikor végre kifejeződik, lehetőségünk van a kitörésre, és ennek következményeként leomlanak a gyógyulástól távoltartó falak, és szabadon beáramolhat életünkbe az éltető, gyógyító FÉNY.


A gyulladás akkor kezd elcsendesedni, amikor kifejezzük fájdalmunkat és helyébe friss tudást, örömet viszünk be; mondjuk a folyadékokkal!


A folyadékoknak a gyulladásos betegségeknél a friss információkon túl fizikai síkon is fontos szerep jut, hiszen gyakran jelentkezik láz, melynek következménye a folyadékvesztés, a kiszáradás. Felborul a szervezet harmóniája, felborul az őselemek egyensúlya, amit minél hamarabb összhangba kell hozni.


Gyógyulásában a betegnek tevékenyen részt kell vennie az orvosi kezelés mellett úgy, hogy igyekszik szembenézni konfliktust kiváltó helyzeteivel, valamint gondolkodásával feléleszti természetes élni akarását és a pozitív vágyait.


Elmélkedik, és figyelembe veszi életének napos oldalát is (mert vannak ilyenek), továbbá, legalább magának panaszolja el gondjait, problémáit.

Keressen egy elérendő célt, melyért érdemes küzdeni.

Gerinc lehet az oka az álmatlanságnak?! -(Pósa Ferenc szerint)

Azt hiszem, egy forró fürdőt kellene vennem, vagy elfogadni a szaunát... :)))) bár így, h kivettem az energiát, nem tudom, h akar-e még szaunázni velem... :))) (2008.02.)

GERINCOSZLOP

Fizikai oldal:
A nyak és a törzs vázát, s egyben a test csontos tengelyét képezi. Amint a kisded megtanul ülni, majd állni és járni, a veleszületetten csupán egy ívvel bíró gerincen újabb hajlatok keletkeznek és kialakul egy kétszeres S-alakban, rugószerűen görbült oszlop. 32-33 csigolyából tevődik össze, ám ebből csak az első 24 valódi csigolya; az utolsó 9 (esetleg 10) olyan mértékben módosult, hogy álcsigolyának tekintendő.


A gerincoszlop mozgásai igen összetettek, hiszen az előre-, hátra- és oldalhajlás mellett és ezzel együtt képes a hossztengely körüli csavaró mozgásra. Mindezek összegződéseként pedig egy rugószerű mozgás jön létre. Több jellemző, természetes görbülete van, melyeket metsz a test súlyvonala; normális vagy ideális esetben a súlyvonal előtti testterületek súlya megegyezik a mögöttes részek súlyával: egyensúly áll fenn.


A belsejében végigfutó zárt csatornában, mint ujjnyi vastagságú hengeres test, helyezkedik el a gerincvelő. A csigolyaközti lukakon a belőle kilépő és az oda belépő idegpályák szelvényezetten, szimmetrikusan helyezkednek el két oldalt.


A gerincvelő egy összekötő rendszer, kapcsolatot hordoz a központi idegrendszer magasabb területei és az alacsonyabb szintek között. Fel- és leszálló, mozgató– és érző pályák ezrei húzódnak benne, parancsokat hoznak a központokból, és ingerek jeleit viszik fel oda. Zsigereink, bőrünk, izmaink érző- és mozgató beidegződése szintenként szelvényezett, annak megfelelően, ahogy a gerincvelőből 2 oldalt sorban – szinteket alkotva – lépnek ki (és be) az ideggyökerek.


Ebből, és a fent leírt szerkezetből következik, hogy a benne induló gyulladások, pusztulások vagy sérülések a támadás magasságától távolabbi területek kiesését idézik elő. Egy teljes harántsérülés (gerinctörés) például a sérülés helyétől lefelé mindkét oldalon teljes és maradandó érzéskiesést és bénulást okoz.

A gerincoszlop deformálódhat, különböző betegségek következtében ferdülések, torzulások, kóros hajlatok és púpok keletkezhetnek. Ezek sérülések (törések) következményei is lehetnek, egyben a gerincvelőhöz kapcsolódó idegműködések egész sora károsodhat, bénulások, érzéskiesések, mozgáskorlátozottság jöhet létre.

Lelki tünetei:


Terhek cipelése, emberi tartás, bajok hordozása mellett az embernek nem marad ideje az elvégzett munkáját élvezni!


Tipikus viszonyulás: majd örülök, ha elértem ezt, vagy ha …


A gerinc mellett és benne az idegvezetékek, a csigolyák állapota, helyzete igen erősen befolyásolják a belső szervek működését is. Sok esetben nem is a belső „nemesebb” szervben keresendő a betegség, hanem a gerinc deformitása miatt bezáródó idegekben.


Ezek a szervek az „idegelzáródás” miatt fulladoznak, sokkal kevesebb ingert, információt kapnak normális működésükhöz. Könnyen előfordulhat az alábbi eset: a nő azért nem esik teherbe, azért nem történik meg a fogantatás, mert – szinte állandó – idegbecsípődése van! Látszólag semmi köze nincs hozzá, mégis különös kórképeket hozhat létre, amikor részben vagy jelentősen korlátozódik az ingerek szabad áramlása.


Személyes tapasztalatom:

a gerincproblémával küszködő betegek igen jelentős része a tusolást választja az ellazító, nyugtató fürdés helyett. Ennek oka lelki hozzáállásban található: a tusolást előtérbe helyező ember nehezen vagy egyáltalán nem képes a lazításra! Rájuk inkább az „ájulás” jellemző. Akkor ülnek le, akkor fekszenek le, akkor hagyják abba a munkát, amikor már nem bírják tovább! S ahogyan gyermekkoromban tanultam: pihenésképpen valami mást kell csinálni!


Amikor nem tesz semmit, akkor is dolgozik! Dolgozik, hiszen azon jár az esze, mit nem végzett még el, mit kell még elvégeznie – ami természetesen nem várhat egy percet sem.


A gerinc elváltozásainak oka (röviden) a következőkben található:

a pihenés, a lazítás helyett az ember a folyamatos munkálkodást választja! Ez a munka sok esetben teljesen értelmetlen, hiszen olyan dolgokat is meg kíván oldani, aminek még nincs itt az ideje. Ez a folytonos, szakadatlan „munkakedv” abból merít erőt, hogy mindig kevésnek érzékeli az elvégzett munka minőségét és mennyiségét. (Hogyan is érezhetné elegendőnek, amikor nem áll meg pihenni és értékelni sikereit!)


A gerincprobléma ennek következménye, mert azt nézi, azt figyeli, mit gondolnak, mit mondanak róla az emberek. Jól tudjuk, nem született még meg az az ember, aki képes mindenki kedvére tenni!


Az elmaradt sikerélmények jelentős hatással lesznek tudatára, lelki állapotára, és ez ki fog terjedni a fizikai testre is. Görcsös területek alakulnak ki, és még akkor is meg akar felelni, amikor már önmaga számára is nyilvánvalóvá válik a megfelelés vágyának kényszere! Ezek a belső konfliktusok előbb-utóbb lázadozásokat (gyulladás), fájdalmakat (krí-ziseket) hoznak létre.


A gyógyulás útja:


Mindenképpen meg kell említenem a fürdés jelentőségét! A fürdést itt a tisztálkodás olyan szempontjából emelem ki, ami túlmutat a testi megtisztuláson! Amikor fürdünk, egy olyan ellazult állapotba kerülünk, amikor eltávolodnak a hétköznapok meghatározó erői. Lehetőségünk van az ellazulásra, az elengedésre! Elengedjük a sikertelenségek érzetét, kilépünk a hajtásból, és dolgainkat képesek vagyunk úgy látni, értelmezni, ahogyan azok valójában vannak!


Egyéb gerincbetegségek
Most nézzük meg a „látványos”, szemmel látható elváltozásokhoz tartozó lelki jellegzetességeket.


A gerincferdülés: (oldalnézetben van görbület) karmikus — az illető előző életében valakit becsapott — mondja, mondhatná ezt a misztikus, de ez így ebben a formájában nem igaz. Az élet egészen más!


A gerincferdülés engem nagyon emlékeztet az írásra, az írásképre. A betűinket is arra döntjük, amelyik oldal leginkább hatással van életünkre. Ha balra dől akkor érzelmi, ha jobbra, akkor anyagi szemlélettel lettünk „megáldva”.


Szorosan idetartozik még az alábbi is:

magától semmi sem hajlik el! Lennie kell egy erőnek, egy hatásnak, ami arra ösztönzi, serkenti, hogy elhajoljon. Vajon mi okozza, mi hajlítja az emberi gerincet szellemi szinten?


A terhek!


A terhek, melyek egyrészt erősítik ellenálló képességünket — megedzenek — másrészt, amikor túl sokáig, túl sok van rajtunk, akkor merevséget, fáradást okoznak bennünk. Példának ide lehetne hozni az anyagfáradást! (Minél kevesebbet pihen, minél kevesebbet törődnek vele, annál hamarabb elfárad!) Mint az előzőekben már vázoltam, a pihenés, értékelés és ápolás hiányában a folyamatos terhelés következtében a nyomás enyhítésének céljából a gerinc és a tudat megpróbálkozik a túlterhelt részek tehermentesítésével (görbülés).
Amikor görbül, elhajlik, megváltozik a teher súlypontja és nem lesz annyira nyomasztó.
A balra görbülő gerinc jelzi az érzelmek, az érzések terén viselt felesleges – megoldatlan – súlyokat.


A jobbra elhajló pedig a fizikai világgal kapcsolatos terheket jelenti.

Hajlamos arra, hogy ígéretével ellentétesen cselekedjen. Önmagát becsapja. Nem is nagyon tehet mást, hiszen figyelmét és életét teljesen betölti a megszabadulás iránt érzett megvalósíthatatlan vágy. A könyv több részében már kitértem rá: úgy, hogy valami ellen harcolunk, nem hogy nem szabadulunk meg, de egyre jobban belemélyedünk „ellenségünk” csapdájába!

Összetett torzulások:
Sok probléma nyomja, saját vagy rátett, magára vett terhek. Belerokkan azoknak a terheknek a cipelésébe, amit „ráraktak”. Csak olyan dolgot lehet rárakni, amit valahol ő is akart! Itt sem igazán számít, hogy mit nem akar! Nem mondott ellen, sőt azt sem nyilvánította ki, mit akar!


Púp:
A görcsösséget, beletörődést választja, olyan problémát vesz magára, ami nem az övé. Állandósult teherviselés, melyet valahol lelke mélyén elfogadott és egyetért vele. Úgy tűnik, már nem is akar szabadulni tőle! Ez természetesen csak arra az esetre vonatkozik, amikor probléma- és tünetmentes. Ha más testi tünet is jellemzi a beteget, akkor szabadulni szeretne és ebben az esetben össze kell vetni egyéb idevonatkozó fejezetekkel.


Görnyedt:
Úgy érzi, belekényszerítik, belekényszerült egy alázatos viselkedésbe.


Gerincmeszesedés:

Mereven ragaszkodik az elképzeléseihez (lásd még az izületeknél).


Nagyon fontos:

tartsunk szem előtt egy igen fontos, lényeges kérdést: amennyiben a gerinc torzul – még ha nem is látványosan - az a mellette futó idegekre is befolyással van! Az ingerület-továbbítás rendellenes működése pedig hatással lesz a belső szervek működésére is!
Tehát a belső szervek működési zavara sok esetben a gerinc elváltozására vezethető vissza!

A gyógyulás útjáról röviden annyit lehet és kell elmondani, hogy az előzőekben tárgyalt viselkedési mintákban meg kell találni a lazaságot.

Ezt az ellazulást akár egy nyugodt fürdéssel is el lehet érni!

fekete nadálytő


Fekete nadálytő
Symphytum officinale

"A csonttörések és izomsérülések növénye"

Népies neve:

forrasztófű, kövesnadály, madárgyökér, madárlevél, sarkosfű, fekete gyopár

A növény leírása:

Az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozik. Évelő növény, megtalálható vízpartok, árokpartok, erdőszélek, nedves rétek közelében. A gyökeret általában tavasszal gyűjtik, virágzás előtt.

Hogyan gyűjtsük?

A gyógyászatban a növény gyökere adja a drogot, de alkalmanként a levelét is hasznosítják. A gyökérdrog (Symphyti radix) allantoint, pirrolizidin alkaloidokat, 8-10 % cseranyagot, nyálkaanyagokat tartalmaz. A levéldrog (Symphyti folium) cseranyagot, alkaloidot tartalmaz

A fekete nadálytő gyógyító hatását már Dioszkuridész is dicsérte Kr.u. 50-ben a "Materia medica" művében. Bingeni Hildegard és Paracelsus sebgyógyításra ajánlotta.

Mi van benne?

A gyógyászatban a növény gyökere adja a drogot, de alkalmanként a levelét is hasznosítják. A gyökérdrog (Symphyti radix) allantoint, pirrolizidin alkaloidokat, 8-10 % cseranyagot, nyálkaanyagokat tartalmaz. A levéldrog (Symphyti folium) cseranyagot, alkaloidot tartalmaz.

Mire jó?

Külsőleg paszták, kenőcsök, pakolások formájában használják. A fekete nadálytőből készített, pépes borogatás segíti a csonttörések, húzódások, zúzódások, ficamok, rándulások gyógyulását - erre utal a növény egyik neve is: forrasztófű. Izom-, ideg- és ínhüvely-gyulladásoknál is jól bevált módszer a nadálytő lisztjéből készült péppel történő borogatás. Egyik fő hatóanyaga, az allantoin serkentően hat a vérellátásra, növeli a sejtek regenerációs folyamatait. A gyökér áztatásos eljárással készült kivonata hatásos csonterősítő, csonttörés esetén elősegíti a hegképződést. Hám- és sejtképző hatása serkenti a sebgyógyulást. Visszérgyulladásokra szintén kiváló, de ajánlják toroköblítőnek is.

Hogyan használjuk?

Borogatás: Főzzünk 1 liter vízben 100 gramm összevágott nadálytőgyökeret kb.10 percig, majd szűrjük le. A főzetből készített meleg borogatást helyezzük a sérült testrészre. Nyílt sebre használni tilos! A fürdő, az öblítés hasonlóképpen készül, mint a borogatás.

Kenőcs: Gyógyszertárakban, gyógynövényszaküzletekben beszerezhető.

Jó tudni!

elsőleg nem ajánlott, mivel a májra toxikus (mérgező) hatású pirrolizidin-alkaloidot tartalmaz! A borogatást nyílt sebre ne használjuk! Áldott állapotú nők ne használják a nadálytövet

Reuma - Pósa Ferenc

Fizikai tünetek:


A reumás izületi gyulladás ismeretlen eredetű idült gyulladásos megbetegedés. Az izület mélyén, a savóshártyán kicsiny gyulladásos burjánzás keletkezik, amely azután rátámad a porcra, majd a csontra is, kimarva azokat, végül a szalagokat és inakat is elpusztítja.


A kór alattomosan indul: rossz közérzettel, fogyással és igen bizonytalan izületkörnyéki fájdalmakkal. Az érintett izületek – leggyakrabban a kézujjak, csukló, térd – megmerevednek. Bőralatti csomók keletkezhetnek a csontos kiemelkedések felett. Évek leforgása után aztán az izület eltorzul, a csontvégek összekapaszkodnak, és mozdíthatatlanná válnak.


Gyógyításában a pihentetés, tehermentesítés és a speciális tornáztatás mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a beteg félelmének és tehetetlenségének oldására. Meleg– és hideg kezelések jótékonyak, főleg a fájdalomcsillapításban. Gyógyszeresen mindmáig az Aspirin a legjobban bevált szer reumás elváltozásokban, de természetesen egyéb gyulladáscsökkentők alkalmazása is szóba jöhet.

Lelki tulajdonságok:


A fő konfliktus: a meg nem értésből következő merevség.


Ennek oka: elveszíti rugalmasságát, azt a rugalmasságot, amit akár kreativitásnak és problémamegoldó képességnek is nevezhetünk. Elfelejt vagy figyelmen kívül hagy egy nagyon fontos szempontot: minden változik, folyamatosan változik! Így, problémáinkat, gondjainkat is kicsit másként kell és lehet megoldani. Arról nem beszélve, hogy közben mi is változunk, más válik fontossá és más lényegtelenné. Vannak dolgaink, melyeknek el kell múlniuk és vannak, melyeknek meg kell születniük. Új dolgok életünkben akkor tudnak keletkezni, ha van hozzá hely. Helyet pedig úgy tudunk teremteni, hogy bizonyos (terhes) dolgainkat nem igyekszünk fenntartani, hanem elengedjük. A reumás emberből hiányzik az ehhez szükséges lazaság, hiszen telve van merev gondolatokkal, elképzelésekkel és ezek megakadályozzák az „önfeledt” döntésben. Az önfeledt jelen esetben azt jelenti, hogy képes feladni eddig elképzeléseit és hajlandó beengedni valami újat — talán jobbat.


A megértés azért hiányzik belőle, mert ehhez elengedhetetlenül szükség van a más szemszögre, a más megvilágításra.


Nézzük, miért jár fájdalommal!


Mint az összes betegségnél, itt is jellemző az alábbi tény: valahol, lelke mélyén tudja, ismeri a változtatás szükségességét, de nem teszi meg a megfelelő lépéseket. Ez a kettősség váltja ki a fájdalmat, mely arra késztetné, hogy minél előbb tegyen valamit a megoldás érdekében. Ez a fájdalom fogja inspirálni, lökdösni a gyógyulás felé.


Fontos megjegyeznem: a reumás izületi problémák nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki. Vannak jelek a hajlamosságra.


Mik ezek?
Veseproblémák, hajhullás, hosszantartó aggodalmaskodás, döntésképtelenség, hideg időben izületi érzékenység.


A konkrét értelmezés abból derül ki, hogy hol, melyik helyen keletkeznek először az izületi bántalmak.

Gyógynövényekkel a reumás bántalmak ellen


Nem hiába nincs nekem menős programom erre a hétvégére (2008.05), rá sem bírok állni nagyon a bal lábamra. Most ár át tudom érezni, h a nagyszüleim mit érezhettek, mikor fájt a lábuk. Egyértelmű, h az ízület fáj. Olyan, mintha csak pár szál tartaná a lábamat a combomnál, ebből kifolyólag a térdem is, és már a bokámat is érzem. De milyen érdekes, csak a bal lábam. Tehát a múlttal kapcsolatban van vmi gubanc. Kedden megyek masszázsra, már nagyon rám fér!!! Gyors összedobtam egy kis gyógyos teát és most erőt veszek magamon reikizés szempontjából is.

Forrás itt

Gyógynövényekkel a reumás bántalmak ellen

Fáj minden tagom!

A hatvan feletti korosztályhoz tartozók majdnem fele szenved valamilyen komolyabb ízületi betegségben. A világon mintegy harmincmillió ember, a jóléti társadalmakban pedig legalább a lakosság 10%-a szed reumaellenes gyógyszereket. Sajnos, az ilyen kezelés az elváltozások többségét legfeljebb tünetmentessé teheti, de valódi megoldást nem jelent.
Mivel a gyógyszereknek jelentos mellékhatásaik vannak, érdemes megismerni néhány kiegészíto, alternatív módszert, melyek sokat enyhíthetnek a tüneteken - esetleg a tabletták száma csökkentheto lesz, vagy nélkülözhetové is válhatnak!

Gyógymódok


A keleti népek (Tibet, Japán, Kína) azt tartják, hogy a reumatikus bántalmak oka a hideg káros hatása, ezért moxázzák, vagyis gyógynövénybol készített szivart gyújtanak, és vele melegítik a reumás testrészt, vagy az égo szivart ráhelyezik az illeto testrészre. Ezt a furcsa gyógymódot azonban mi, európaiak nem fogadjuk el, bár próbálkozások szép számmal akadtak a honosítására Magyarországon is.
A mi alternatív gyógymódunk a meleg gyógyfürdo, gyógymasszázs, gyógytapasz vagy pl. a pakolás és a gyógyteák. Sokan ragaszkodnak a szintetikus gyógyszerekhez is, mert gyors fájdalommentességet eredményeznek; nem gondolnak arra, hogy hosszú távon nem kívánt mellékhatásaik vannak.

Kockázati tényezok

A hideg káros hatását nem vonjuk kétségbe, de ez csak az egyik tényezo. A reuma kialakulásában szerepet játszik a nedvesség, huzat, kimerültség, idegállapot - hamarabb betegszik meg az az ember, aki lelkileg kiegyensúlyozatlan, idohiányban szenved, és állandó stresszben él, mint az, aki kiegyensúlyozott, és egészséges életmódot folytat. A hormonzavar és a túlsúly is kockázati tényezo, s természetesen az életkor: változókorban hamarabb jelentkezik a betegség, mint a fiatalabbaknál. A nagy ízületekben (csípo, térd) a túlsúly hatására porckopás alakul ki, és az ízületi folyadék részbeni kiszáradása is fájdalmas gyulladáshoz vezethet.

A gyulladás kialakulása


Normális körülmények közt a sejtek protoplazmája folyékony. Megfázás következtében toxinok (mérgek) képzodnek, és a protoplazma zavarossá válik. Ez a gyulladás kezdete. Az ízületi burok (vagy izomcsoport) vörössé és melegebbé válik. Ilyenkor a meleg aromatikus gyógyfürdok csak fokoznák a gyulladást. Segít viszont a hideg agyagpakolás - a magyar népi orvoslásban ismeretes megállapítás, hogy ,,a föld kihúzza a fájdalmat". Az erdoben vagy a határban biztosan találunk sárga, agyagos (nem porhanyós, hanem kompakt és ragadós) földet. Vigyünk belole haza, hutsük le, majd éjjelre kössük a kivörösödött, forró testrészre.
Késobb a reumatikus gyulladás tovább erosödhet, azaz a toxinokkal teli sejt proto-plazmája besurusödik és megduzzad. Nyomást gyakorol a fájdalomérzékelo idegrostokra - a végtag elkezd fájni, s a beteg nem meri mozgatni.

A gyógyítás


Az orvostudomány antireumatikumok egész sorát fejlesztette ki. A reumatológus szakorvosnak igazán széles választék áll rendelkezésére szintetikus gyógyszerekbol. Eleinte nagyon is hálásak értük a betegek, mert megszüntetik a fájdalmakat, de mellékhatásuk miatt nem mindenki tudja hosszú távon alkalmazni oket. A szakorvosi ellátást jól kiegészíthetik a természetes gyógyszerek és gyógymódok.

Gyógynövények


A bepirosodott, forró ízületre külsoleg hideg agyagpakolást alkalmazunk, belsoleg pedig lázcsillapító és gyulladásgátló gyógynövényekkel végezzük a kezelést. Erre a célra ajánlott a fuzfakéreg, a feketenyárfa-rügy és a rozmaring.


Amikor már hideg az ízületi burok, meleg aromaterápiás gyógyfürdot készítünk: Teleengedjük a kádat meleg vízzel, teszünk bele 5-10 csepp citromfu-, 5 csepp levendula- és kakukkfu-illóolajat. A fájós testrészt az aromatikus vízben 15 percig masszírozzuk körkörös mozgással, egész tenyérrel. Törülközés után pedig ,,injekciót" adunk az ízületbe szúrás nélkül, fájdalomcsillapító krémmel, amely még jobban fellazítja a megkeményedett ízületi burkot: az felmelegszik, átjárja a vér, s így csillapodik a fájdalom, mert a reumatikus gyulladás okozta lerakódások kezdenek eltávozni az ízületbol.


Éjjelre az ízületet vastag rétegben bepakoljuk feketenadályto-krémmel, amely kiszívja a duzzanatot és a fájdalmat. Ha lefekvés elott rendszeresen elvégezzük ezt a muveletet, napról napra jobban érezzük magunkat.


Belsoleg gyógynövényteákat alkalmazunk, amelyeknek a hatóanyagai felszívódnak a reumás szövetekbe, és kihajtják a gyulladás által keletkezett lerakódásokat. Alkalmas hozzá a mezei zsurló, amelynek fo hatóanyaga a kovasav (az összes gyógynövény közül ebben van a legtöbb vízben oldódó kovasav). Csalánnal, aranyvesszofuvel, angyalfugyökérrel való kombinálásával a hatás fokozódik.


A gyógyulás további feltétele, hogy a beteg megváltoztassa életmódját, táplálkozását, és kiszurje azokat a tényezoket, amelyek hatására a reumája kialakult.

Ezt szeretném csinálni


de Győrben van ilyen, vasárnap délelőtt 10kor (2008ban). Hát kössz! Meg Bpn, és már azt is tudom, h hol...Ja, meg Székesfehérvárott hétfő esténként... :) Csupa közeli és elérhető hely :))))

Tai Ji: a 2000 éves mozgásforma

Egy ősi kínai mondás szerint „aki a Tai Ji-t gyakorolja, az a gyermek lazaságára, vasegészségére és a bölcs ember lelki békéjére tesz szert”.

Mi az a "tajcsi"?

A Tai Ji Quan egy olyan belső, lágy stílusú harcművészet, amelyben egyaránt megtalálhatóak a könnyed relaxációs és a mozgásos meditációs gyakorlatok is. Futótűzként terjedő népszerűségének oka a prevenció: egészségmegőrző és energetizáló hatása. Bármely életkorban művelhető, nem igényel különleges ruházatot vagy felszerelést, és akár az otthonunkban vagy a természetben is gyakorolható.

Eredete

A Tai Ji Quan egy Kínából származó, közel 2000 éves mozgásforma (mozgásban végrehajtott meditációnak is nevezik), amelyet már nem csak a kínai orvostudomány javasol kiegészítő gyógymódként, hanem egyre több nyugat-európai klinika is használja, pl. súlyosabb műtétek utáni rehabilitációra.

Amit a Ji-ről tudni kell


A Ji életenergia (vagy bioenergia), amely minden élő- és élettelen testben megvan. Amennyiben testünkben a Ji mozgása akadályozva van (pl. nem megfelelő életmódot folytatunk, túlzott stresszben élünk) különbözõ betegségek alakulhatnak ki szervezetünkben. A Tai Ji gyakorlatok segítenek megteremteni a szervezet belső energiáinak szabad áramlását, így a test+érzelem+szellem hármasának egyensúlyát, megelőzve ezzel a betegségek kialakulását.

Kiknek ajánlják a Tai Ji-t?


A gyógyulni vágyóknak éppúgy javasolt, mint az egészséges embereknek, akik testi és szellemi egészségüket kívánják megőrizni, hogy kiegyensúlyozottabb életet élhessenek.

Egészségmegőrző hatása

- A koncentrált, mély légzés az átlagosnál több oxigén felvételét teszi lehetővé a tüdő számára. Ez javítja a vérkeringést és csökkenti a magas vérnyomást.
- Rendszeres gyakorlásával hatékonyan segít a trombózis-, szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri betegségek megelőzésében
- Növeli szervezetünk ellenálló képességét
- Nagymértékben javítja a koordinációs készséget
- Helyes testtartást biztosít a gerincoszlopnak, jó hatással van a derék-, csípő- és térd-fájdalmakban szenvedőkre
- Minden fontos izomcsoportot megmozgat, kiemelten erősíti a csípő- és lábizomzatot
- Javítja a reflexeket és az összpontosító képességet
- Fejleszti a meditációs képességet
- Oldja a stresszt és megakadályozza az abból adódó betegségek kialakulását

A gyakorlatok lassú, egyenletes, folyamatos mozgáson alapulnak. Ezek a mozdulatsorok olyan nyugodt harmonikus tudati állapothoz vezetnek, amelyek javítják a keringést és oldják a stresszt a test teljes relaxációja mellett. Természetesen mindehhez hosszas gyakorlás, kitartó szorgalom és türelem szükséges.

"Engedd a Ji-t az egész testen át szabadon keringeni és a test engedelmeskedni fog az elmének." Wang

Cikkünk megírásához Havasi András tanítványai nyújtottak segítséget. Köszönjük szépen!

© 2008 Axel Springer-Magyarország Kft. Minden jog fenntartva

Forrás: www.astronet.hu

Stressz megelőzése - reiki

Ez a kezelés segít oldani a feszültséget, ami gyakran okozója a fejfájásnak és migrénnek. Csillapítja a túlzott mentális tevékenységet, segít megtisztítani a gondolkodást, és serkenti az endorfinok, vagyis a szervezet "boldogsághormonjainak" a termelődését. Az a legelőnyösebb, ha kezünket minden kezelési pozicíóban kb. 3-5 percig tartjuk, vagyis a teljes kezelésre szánjunk 15 percet. A kezelt személy ülhet v fekhet, attól függően, melyik testhelyzet a legkényelmesebb számára.

1. Helyezze egyik kezét a kezelt személy homlokára, a másikat pedig a fej hátsó részére, a nyúltagyra, vagyis a fej és a nyak találkozási pontjához. Ez a pozicíó elősegíti a stressz csökkentését, és könnyíti a meditációt.

2. Tegyek két kezét a kezelt személy fejének két oldalára úgy, hogy a tenyértő a halántékokat érintse, az ujjak pedig felfelé mutassanak. Ezzel a pozicíóval a szemizom és a szemideg kezelhető, és egyensúly teremthető az agy bal és jobb féltekéje között.

3. Tegye két tenyértövét a fej hátsó részére, felfelé mutató ujjakkal. Ez a pozicíó feloldja a félelmeket, és csillapítja az elmét és az érzelmeket.

Migrén - Pósa Ferenc szerint

Fizikai jellemzői:

Féloldali, lüktető, elemi erejű fejfájás, amely rohamokban jelentkezik és órákig, vagy még tovább eltarthat. Nőknél gyakoribb, leginkább a serdülőkorban vagy a felnőttkor elején, gyakran menstruáció idején lép fel. Émelygés, hányás, vizelési inger, homályos látás vagy fényiszony kíséri. A migrénes látászavar fény-hallucinációkkal jár, úgymint fény-fellobbanások, csillag- és szikralátás, cikkcakkos fényjelenségek vagy szabályos mértani alakzatok felvillanása. Átmeneti vakság, szemizombénulás, eszméletvesztés és tudatzavar is előfordul. E félelmetes tünetek hátterében a nyaki vagy agyalapi verőerek valamelyikében zajló kórfolyamat áll: érgörcsöt követő érfalvizenyő lép fel, vagy heves lüktetéssel kísért értágulat.
Mi idézi elő e mélyen zajló drámai változásokat?
A migrénes rohamokat gyakran váltja ki érzelmi, vagy fizikai stressz; fronthatás, kimerültség, túl kevés (esetleg túl sok) alvás, s különös módon, esetenként bizonyos ételek – így pl. a csokoládé – és alkoholtartalmú italok fogyasztása.
Gyógyításában, vagy legalábbis a tünetek enyhítésében az orvoslás nagyszámú, különféle fájdalomcsillapítót vet be. Sokat segít, ha a beteget csendes, elsötétített szobában fektetjük le, kizárva a külvilág fény- és hangingereit.

Lelki jellemzői:
Az ér görcsei valamilyen kielégítetlen vágy miatt alakulnak ki. Itt nem kell feltétlenül „valami rosszra” gondolni J. De ez is közrejátszhat.
A görcsökkel járó folyamatoknál az alábbi jellegzetesség áll a háttérben: valamihez, valamilyen elvhez, vagy valakihez igen szorosan, csaknem erején felül ragaszkodik. Ez a ragaszkodás annyi erejét leköti, hogy közben már nem marad ideje az élet naposabb felével foglalkozni. Mindennapjai igen zavarosan telnek, egyre kevésbé tud koncentrálni a nyugalomra és egy felpörgetett állapotba kerül. Ebbe már nem férnek be az újabb ismeretek, a nyugalmat, a harmóniát teremtő tapasztalások.
Egyre inkább magára-maradottságot, magányosságot érez. Ez természetesen csak az adott – feloldatlan – problémára vonatkozik.
Tudja, és ráadásul nagyon is tisztában van a megoldással, de helyette kibúvókat és indokokat keres, és talál, melyek alátámasztják tehetetlenségeit.


A gyógyulás, a teljes gyógyulás útja a feloldásban, az ismeretek gátolt áramlásának feloldásában van.
Vajon mivel oldható fel ez az évek alatt jól megindokolt hozzáállás, viselkedési szisztéma?

A könyv elején már kitértem erre: semmin sem lehet változtatni. Hagyni kell, hadd változzon magától! A betegnek kell tudnia, mi, milyen cselekvés váltja ki az üresség érzését. Könnyebbé teszi haladását, ha tudja, minek szeretne hátat fordítani. Ebből már kikövetkeztethető a célirányos cselekvés is.

már csak ez hiányzott!!!

Nem örülök a régi látogatóknak. :( Újból előjött a migrénem, de most már tudom, h hogyan nevezik aurás migrén. Látótérkiesés, érdekes módon a baloldalam eltűnt. Pedig elég sok dolgom van. Éreztem, h vmi gáz van, de fogalmam sincs, h mit reikizzek. Így hát maradt a fülem, ahol minden megvan. Még most sem vagyok túl jól, mert a fejfájás kerülget és persze nincs nálam semmi olyan, ami enyhíhetné. Öröm az ürömben, h most nem volt beszédkészség kiesés és nyelv-kéz zsibbadás. De használ a rozmaring, levendula illóolaj, a mágneses ékszer, amit mostanában elég rendesen hanyagolok. Sőt egyes ételektől is kijöhet, ilyen a csoki. Úgyhogy vmit vmiért, nagyon-nagyon mértékkel szabad ezt eszegetnem. Már azon filoztam, h kiütöm magam - 3 szimbólummal. Azt mondták, h ez csak örülteknek való, nem szabad. De most őrült helyzet volt. De fogalmam sincs, h hova rajzoljam a jeleket. Úgyhogy ma este saját magam reikizése lesz a cél.

Sejtem az okot is. Régen is mindig a stresszesebb időszak után 1-1,5 hónappal jelentkezett ez a dolog. Kb. 1 hónapja volt az az ominózus levél. Minden az érzelmi életem körül forog. Jobb lesz, ha elgondolkodok itt, h mit is akarok v inkább mit ér ez meg nekem. Csak az a baj, h a tehetetlenség megőrjít!!! És most is ez van. :((( Sztem, ha most kimennék a kedves kollégák megijednének tőlem, h olyan fehér lehetek. De ki kell mennem, mert az s.o.s spray-m a kocsiban van. Hátha segít vmicskét. Érzelmi stressz okozta dolog következménye ez.

Roham

A rohamok kb. negyedét látászavar vezeti be, ilyenkor előfordul, hogy a látótér egy részén csak fekete folt van, mást nem látunk, máskor villogó pontok vagy fényes, esetleg színes vonalak, gömb vagy csillag alakzatok jelennek meg. A jellegzetes lüktető migrénes fejfájás általában a fej egyik vagy mindkét oldalán kialakulhat, amit étvágytalanság, hányinger vagy hányás is kíséri. Ez az állapot kezelés vagy gyógyszer nélkül órákig, de napokig is fennállhat(3-72 óra).

Aurás tünetek

Az aurás tünetek nem mindig lépnek fel, de olyan eset is van amikor csak az aurás tünetek jelentkeznek. Az aurás tünetek a következők: szédülés, beszédzavar, zsibbadás, látászavar ritkán átmeneti vakság. Az aurás tünetek akár több napig is tarthatnak vagy a rohamok előtt vagy után.

Utóhatások

Több napos fáradtság, izomláz és izomfájdalom kísérheti. A beteg "kifacsartnak" érezheti magát, de vannak, akik a roham elmúltával kipihentnek, feltöltődöttnek érzik magukat.

Kezelése

Az migrén kezeléséhez a legjobb megoldás az, ha a beteg befekszik egy csöndes, sötét szobába, ahol senki sem zavarja, mivel ilyenkor a szervezet nehezen viseli el a külső ingereket. Fejfájás esetén gyógyszer szedése is indokolt lehet, viszont ezt sem szabad túlzásba vinni mivel a szervezet hozzászokhat a gyógyszerhez.

Javaslat: 1) Fejfájásos panaszok esetén forduljon családorvosához! 2) A korai kivizsgálással jobb gyógyulási esélyei vannak! 3) Orvosa munkáját könnyíti, ha pontosan, rendszerbe szedve leírja, majd vizsgálata során elmondja fejfájásának jellegzetességeit, esetleges kiváltó tényezõit! 4) Fejfájás esetén orvosi javaslat nélkül ne gyógyszerelje magát!

Régi módszer az illatterápia. Eukaliptusz, levendula vagy rozmaring párologtatásával a roham kezdetekor megelőzhető a fájdalom fokozódása. (Tausz György) Ilyenkor kerüljünk bizonyos ételeket és főleg az alkoholt. Egy pohár bor vagy pezsgő is elindíthatja a fejfájást. Ne fogyasszunk zsíros húsokat, tojásételeket, mert kiválthatják a kellemetlen tüneteket. A feketekávé néha segít a bajon. A kínzó fejfájással járó migrént csak csillapítani lehet, teljesen megszüntetni jelenleg nem. A migrén házi kezelésére sokféle módszer van, de azok csak akkor segíthetnek, ha tudjuk, hogy melyik használ. (Tausz György) Vattába csomagolt kámfort a fülünkbe téve enyhül a migrén. A migrén megjelenésekor kerüljük az erős fényt, feküdjünk le egy sötét szobában, tegyünk a fejünkre hidegvizes borogatást. Tartsuk magunkat távol a kiváltó izgalmaktól. Használhat még a halánték masszírozása.

Az étkezéssel lehet kísérletezni, ha más tüneti okot nem találtak. Van egy lista a föbb kiváltó élelmiszerekröl (kávé, csoki, vörösbor...), lehet ez is ok

találtam:

"Aurás migrén" - hangzott a diagnózis. - Látótér-kieséssel járó fejgörcs. A szemével nincs semmi baj, a panaszt egy pici erecske összeszűkülése okozza. A nők 30%-a szenved hasonló problémáktól.
- Vajon mi okozhatja? - kérdeztem a fájdalomtól eltorzult arccal.
- Magnézium és B-vitamin hiány, dohányzás, stressz, méreganyagok...de utóbbiakat már nem is hallottam.

Tévedtem, már a kezem is zsibbad, és a nyelvem is, és szét robban a fejem. :(((( El sem bírom mondani, h milyen álmos vagyok. Pedig legalább az egyik adagot meg kellene csinálnom és nem ártana a németbe belenézni, mivel holnap már tuti, h nem lesz rá időm, most meg energiám nincs sok. :(

2008.04.20.

A lélek hirtelen meglepetése: A kíváncsiság szenvedélye


Most, h kissé pofára estem - köszönjem magamnak - el kezdtem azon filozni, h mit is jelent a kíváncsiság? Mindenkiben megvan az egészséges kíváncsiság? Vagy van, akiben túlteng - ahogy bennem is. :) Vagy van, akiben egyáltalán nincs? És hogy jó ez?

Igaz, h most így jártam, de örülök, h van bennem kíváncsiság. Tegnap mondjuk az erdőben - igaz, közel az úthoz, de mégis - ahogy fújt a szél, minden zajra összerezzentem. De mégis szedtem azt, amit akartam, és vmi bévül hajtott engem. Közben eszembe jutott, ha nappal ennyire megrezzenek, akkor hogyan akarnék én éjjel erdőt járni egyedül?! De vhogy arra is kíváncsi vagyok, de nem most, még nem jött el az ideje.

Találtam egy irományt a neten, szemezgetek belőle, bár lehet, h jobb lenne az egészet idepasszítani. :) Ahogy olvastam, inkább úgy döntöttem, h az egészet ide ollózom.

„Mivel minden tudás a tapasztalatból származik, az új tudás kezdete az új tapasztalat és a tudás gyarapodásának kezdete a tapasztalat gyarapodása. Ezért bármi új történik egy emberrel, alapot ad a reményre, hogy olyan tudás birtokába kerül, mellyel azelőtt nem rendelkezett. Ez a remény vagy várakozás, hogy a jövőben ismeret birtokába jutunk valamely új és különös dologgal kapcsolatban az a szenvedély, melyet közönségesen csodálkozásnak nevezünk. Ugyanakkor vágynak is tartják, a tudás vágyának, melyet kíváncsiságnak nevezünk.” (hobbes 1994, 57, ix, 18.)

Emberi teljességünk hajtóereje: a világösztön

Van valami, ami nem engedi, hogy az ember bezáruljon, begyepesedett, befejezett, lemondó lénnyé váljon, és feladja részvételét a Kozmosz küldetésében: a kíváncsiság. És ez a rendkívüli tulajdonság, amely annyira kilóg a sémákból, legjobban talán a gyermekekben, a kamaszokban található meg, elsősorban a játékos tevékenységben. Mi célt szolgál vajon a játék, és miért oly elterjedt az állatvilágban? Hogyan képes örömet, élvezetet kiváltani anélkül, hogy közvet­len kapcsolata lenne az ön- és fajfenn­tartással? A játék által kiváltott öröm, élvezet sokban közös az emberi alkotás transzállapotával. Mit jutalmaz itt a Ter­mészet ilyen erősen? Hiszen a játék nemcsak hogy nem célra, de nem is tárgyra irányuló tevékenység, és annál inkább játék, minél inkább így van!

Kérdezzük meg, kíváncsian: honnan ered a kíváncsiság? Létünk az emberi faj létén alapszik, az emberi faj léte pedig a világ létén. Az egyéni létet fenntartó természeti erő az életösztön, az emberi faj létét fenntartó erő a fajfenntartó ösztön. És mivel az emberiség léte a világ létén alapszik, szükségképpen létezik egy mélyebb ösztön is, a világösztön, amely mind a fajfenntartó, mind az élet-ösztön alapja. A kíváncsiság a világ felé irányul, a világgal való összekapcsolódásra sarkall, arra, hogy tudjuk, milyen a világ, hová tart a világ, és hogy segítsük a világot sorsa, rendeltetése felé.

Az ösztönök a mai tudomány legrejtélyesebb, legalapvetőbb kérdésköréhez tartoznak. Ösztönnek a tartósan, rendszeresen jelentkező, szinte leküzdhetetlen késztetéseket nevezzük. Ilyen a lélegzetvételt követelő, szinte leküzdhetetlen késztetés; a táplálkozásra irányuló késztetés; az életünk fenntartására irányuló késztetés, például amikor életveszélybe kerülünk. Ez a létfenntartó ösztön egyéni életünk fenntartását szolgálja. Aztán ilyen a fajfenntartó ösztön. Ez az átfogóbb, egyéni életünkön túlmutató ösztön sarkall bennünket utódok létrehozására, az utódok nevelésére, gondozására, és ide tartozik az emberi együttérzés, a mások fájdalmában vagy örömében önkéntelen osztozás. Milyen lenne életünk a fajfenntartási ösztön leküzdése esetén? Nem lennének utódaink, és így életünket nem éreznénk teljesnek. S ha nem éreznénk együtt embertársainkkal, életünk beszűkülne, örömeink megcsappannának, megsavanyodnának. Bár el lehet tengeni-lengeni ideig-óráig fajfenntartási ösztönünk egészsége nélkül, az ilyen élet beteg, csonka, lélektelen élet – és ha ez válna általánossá, az emberiség kihalna.

Ha mindezt végiggondoltuk, már könnyebb felismerni a világösztön létét. Hiszen az ember nemcsak önmaga és mások iránt érez szinte leküzdhetetlen késztetéseket, hanem az állatvilág, a növényvilág, és a Természet egésze iránt is! Nemcsak arra vagyunk hajlamosak, hogy az emberekkel együtt érezzünk, hanem éppúgy az állatokkal és a növényekkel is – sőt, az egész Természettel! És ott a törvényszerűen jelentkező késztetés is: a kíváncsiság! Tartósan, rendszeresen jelentkezik, szinte leküzdhetetlen erővel! Milyen is lenne életünk a kíváncsiság nélkül? Borzasztó belegondolni is! A kíváncsiság örvendező jelenléte nélkül életünk az unalom tátongó szakadékába zuhan. A kíváncsiság örömteli, játékos késztetés – kihunyása örömtelenné, merevvé tenne bennünket, elvesztenénk emberi mivoltunkat! Gondoljuk el, milyen lenne egy kíváncsiságát vesztett emberiség! Leállna minden játék, így a művészet is. Leállna a tudomány, hiszen a tudomány fő hajtóereje a kíváncsiság, a felfedezés vágya. Leállna a beszélgetés, hiszen ha nem vagyunk kíváncsiak a másikra, nem kezdünk beszélgetni vele. Kíváncsiság nélkül az élet nem lenne élet! A kíváncsiság emberi létünk egyik legalapvetőbb, nélkülözhetetlen hajtóereje!

A kíváncsiság olyan vágyteli, örömteli késztetés, mint a másik nem iránti érdeklődés. Hohó! Tulajdonképpen a másik nem iránti érdeklődés is kíváncsiság! Minden szellemi-lelki késztetés, vágy, érdeklődés, ami túlmutat egyéni létünk közvetlen adottságain, kíváncsiságot jelent! Ebben a csodálatos késztetésben a világ a társunk, ahogy a szerelemben szerelmünk! És ahogy a szerelem nemcsak utódok létrehozására, hanem társunkkal való lelki kiteljesedésre is irányul, úgy a kíváncsiság a világgal való lelki-szellemi kiteljesedésre irányul! A kíváncsiság tehát világ-szerelem, világ-ösztön!

Csodálatos, hogy a kíváncsiság nemcsak az emberek, hanem az állatok világában is jelen van! Ennek nem lehet más oka, mint az, hogy az állatvilág léte is az Élő Világegyetem alkotó élettevékenységéből ered! Az állatvilág is egy eleven gyújtózsinór, kozmikus érzés-folyamat, szerves része a nagy élő Egésznek – és ezért természetes, hogy az állatok is kíváncsiak!

Bár gyakran az ember sajátságának érezzük, a kíváncsiság az állatvilágban sokszor rendkívül erősen jelentkezik. A róka például, amikor egy számára ismeretlen tárgyra bukkan, gyakran valósággal megdermed, és leküzdhetetlen vágy ébred benne, hogy megtudja, mivel áll szemben. Lelapulva, lassan cserkészi be, minden ina, izma megfeszül, szinte egész testét átjárja a remegés. Amikor eléri, mancsával megérinti, ide-oda borogatja, szájába veszi, minden érzékszervével kitapasztalja, mit tud az a titokzatos tárgy. Addig nem nyughat, amíg mindent meg nem tud a tárgyról, amit megtudhat.

A modern embertől távoli kultúrákban a kíváncsiság ma is elemi erő. A természeti népekben – ahogy Julius Lips írja könyvében – állandóan él a törekvés, hogy a természeti erők megnyilatkozásait felismerjék, bennük részt kapjanak, és, ha lehetséges, úrrá legyenek felettük. Mert – próbáljuk újra és újra elolvasni, és hangosan kimondani, ami most következik – „a természeti népek világában nincs véletlen: minden dolognak vagy jelenségnek megvannak az okai és összefüggései, amelyek megismerését feladatának tartja a primitív ember”. Hol van ettől a szenvedélyes okkereséstől a modern ember? „A természeti ember minden gondolata és cselekedete arra irányul, hogy a látható világot mozgató láthatatlan okokat megismerje”. Hozzá képest a modern felnőtt élete gyakran gépies, robotszerű élet. A mai átlagember reggel felkel, aztán rohan a munkába (ami gyakran robot a számára), tíz óra múlva hazaér, eszik, leül a tévé elé, és onnan a következő állomás az ágy. Nem járja át napjait a felfedezés lázas, felvillanyozó izgalma, nem keres, nem kutat, nem ízlelget, nem töri fel a titkokat. És ez a modern ember lenézi az állatvilágot, lenézi a természeti népeket, a természeti népek életét, mindennapjait. Újkori tudósaink versengenek abban, hogy a természeti népeket „fejletlen”, „kezdetleges”, „elmaradt” jelzőkkel illessék, akiknek élete az éhhalál fenyegető árnyékában, kíméletlen, durva viszonyok között zajlik, amely pillanatnyi szünet nélküli, folyamatos élet-halál küzdelemre kényszeríti őket. Nemrég egy egyetemista 18 hónapot töltött a kalahári-sivatag szélén élő kung Szan busman törzs között. Tapasztalatai megdöntik az általános vélekedéseket. A kungok átlagosan két és fél napot dolgoznak egy héten, s mert munkanapjuk 6 órás, a heti munkaidő 15 óra. És mindezt olyan étrendért, amely jócskán meghaladja a nyugati szabványokat. A fiataloknak van idejük arra, hogy játsszanak, mulassanak, társasági életet éljenek, sőt bátorítják is őket. A teljes népesség 10%-a nyugalomba vonult, s őket a közösség megbecsüli tapasztalataikért és a környező világ ismeretéért. A természeti népek természetismerete sokkal elmélyültebb, mint a modern városlakóé, aki már a csillagképeket sem ismeri, sőt, lassan már az eget sem látja. A tévézés pedig nem vezet sehova, nem a valóságról szól, hanem egy mű-világról, amelyben a pénz és az erőszak az úr. Egy nemzetközi kutatócsoport 18 éves munkájának felmérése szerint a tévézés feszültséget termel a nézőkben, és ez egy bizonyos küszöb felett agressziót, erőszakos cselekményeket, bűnözést szül. Kimutatták, hogy azok között a kamasz fiúk között, akik tizenéves korukban naponta három óránál többet néztek tévét, az erőszakos cselekmények száma óriási: 45%! Magyarországon pedig az országos átlag: 4-5 óra!

A kíváncsiság mértéke, úgy tűnik, legerősebb a gyermekeknél, a természeti népeknél, az állatoknál, és leggyengébb a modern társadalom taposómalmába kényszerült embernél. A tudás megbecsülése drámaian lecsökkent. 2 500 éve Anaxagorász még azt írta: „Az élet célja a Nap, a Hold, és az egek tanulmányozása”. És tekintve, hogy a görögök filozófusokat az akkori fiatalok tömegesen keresték fel, s kérték őket, hadd tanulhassanak tőlük, még fizetnek is érte, s szinte mindegyiknek iskolája volt, úgy tűnik, Anaxagorász nézete az akkori közvélekedést tükrözi. A mai filozófusokat nem ostromolják tömegesen az utcáról bejövők, vagy messze földről hozzájuk utazók, hogy szeretnének hozzájuk szegődni, néhány évet tanulni.

Az ösztönök az Élő Világegyetem hajtóerői a Kozmosz sorsának kibontakozása felé. A kozmikus ösztön, a kíváncsiság kérdezi: honnan jöttünk, hová megyünk? A kíváncsiság öröme a Világegyetem végtelen boldogsággal telítettségéből fakad, és afelé hajt bennünket. Legemberibb, legtisztább formájában a kíváncsiság az emberek, a világ sorsa iránti érdeklődést jelenti, a vágyat, hogy életünkkel segítsük a Világegyetem kiteljesedését, szépségének, boldogságának megerősödését, jövőjét, rendeltetésének betöltését. Az igazi kíváncsiságban maga a Világegyetem éled fel, csodaereje belső érdeklődésünk otthonos melegénél tud megerősödni, kibontakozni. Elkerülhetetlen, kozmikus törvény, minden törvénynél szükségszerűbb kozmikus törvény, hogy a Világegyetem a Szépség, a Boldogság, az Élet kiteljesedése felé haladjon.

Grandpierre Attila

csillagász, zenész

Megjelent: Elixír, 2005 augusztus

Forrás: http://www.grandpierre.hu/200509/Kivan.htm

száj és betegségei

Fizikai jellemzők:
A tápcsatorna kezdete. A szájüreget (bár a szó szoros értelmében nem üreg) borító nyálkahártya embernél a külső arcfelszínre kifordulva az ajakpírt alkotja, amely egyedülálló emberi sajátosság. A fogsorok íve mögött a nyelv ül, alatta egy izomrekesz, fölötte a kemény –és lágyszájpad helyezkedik el. A szájüregbe nyílnak a nagy nyálmirigyek. Egy állandó baktériumflóra lakja e területet. Betegségei közül a gyulladásos folyamatok említendők, és a nem ritka szájüregi daganatok, a nyelv és a nyálmirigyek rosszindulatú elváltozásai. Mindezen kórképek a velük járó fájdalommal együtt az étkezés (rágás és nyelés) és a beszéd súlyos gátlói.

Lelki jelentései:
(lásd még: fogak, nyelv, nyálkahártya, arcüreg)
A rágódással és a beszéddel van szoros összefüggésben.
Olyan dolgot nyilvánított ki, olyan helyen és időben, aminek nem volt ott semmi keresnivalója.
Sokat rágódott, aggodalmaskodott, mielőtt bármit is mondott volna, ha mondott egyáltalán valamit.

Szájpenész akkor alakul ki, amikor azt érzi: megetették valamivel (amit nem érdemelt meg). A megetetés eredményeként erősen lecsökken a belső tűz intenzitása és remek táptalaj teremtőtik a vizes, nedves, sötét helyeket kedvelő penésznek.

Sejtem, h min rágódhattam és semmi köze sincs a csoportos reikihez. De ez a dolog, kb. 2-3 nappal előbb volt, mint hogy elkezdődött volna ez az izomgyulladás. Most már csak a gyógyírt kellene megtalálnom rá. Megpróbálom az összegzéses módszerrel. :)

Megtaláltam

magam!
Anyu vhol elhagyta a megrendelt, de meg nem vásárolt és általa használt mágneses medált. Nagyon jó volt, főleg most érzi a hatását, mikor már hiányzik, nem volt fáradékony. Szóval, gondoltam, h felkutatom, h a környéken esetleg ki foglalkozik vele. Felhívtam a központot, érdeklődtem, közölték, h így nem tudják megmondani, tehát ha nem talál rám a "munkatárs", akkor így jártam. Aztán megérzésképpen, rákérdeztem, h hogy is van ez. Jó pár éve, talán van 4 is, beléptem, de egy-két évig nem rendeltem semmit és azt mondták, h kipottyantam. Közli a pasi, h az nem úgy van, aki egyszer belépett, az benn is marad. Kiru!!! Gyors regisztráltam a netes oldalon, ma rendeltem katalógust és sztem, hamarosan ékszer is lesz belőle.
Az oldal címe itt található.