2010. február 20., szombat

Ezt szeretném csinálni


de Győrben van ilyen, vasárnap délelőtt 10kor (2008ban). Hát kössz! Meg Bpn, és már azt is tudom, h hol...Ja, meg Székesfehérvárott hétfő esténként... :) Csupa közeli és elérhető hely :))))

Tai Ji: a 2000 éves mozgásforma

Egy ősi kínai mondás szerint „aki a Tai Ji-t gyakorolja, az a gyermek lazaságára, vasegészségére és a bölcs ember lelki békéjére tesz szert”.

Mi az a "tajcsi"?

A Tai Ji Quan egy olyan belső, lágy stílusú harcművészet, amelyben egyaránt megtalálhatóak a könnyed relaxációs és a mozgásos meditációs gyakorlatok is. Futótűzként terjedő népszerűségének oka a prevenció: egészségmegőrző és energetizáló hatása. Bármely életkorban művelhető, nem igényel különleges ruházatot vagy felszerelést, és akár az otthonunkban vagy a természetben is gyakorolható.

Eredete

A Tai Ji Quan egy Kínából származó, közel 2000 éves mozgásforma (mozgásban végrehajtott meditációnak is nevezik), amelyet már nem csak a kínai orvostudomány javasol kiegészítő gyógymódként, hanem egyre több nyugat-európai klinika is használja, pl. súlyosabb műtétek utáni rehabilitációra.

Amit a Ji-ről tudni kell


A Ji életenergia (vagy bioenergia), amely minden élő- és élettelen testben megvan. Amennyiben testünkben a Ji mozgása akadályozva van (pl. nem megfelelő életmódot folytatunk, túlzott stresszben élünk) különbözõ betegségek alakulhatnak ki szervezetünkben. A Tai Ji gyakorlatok segítenek megteremteni a szervezet belső energiáinak szabad áramlását, így a test+érzelem+szellem hármasának egyensúlyát, megelőzve ezzel a betegségek kialakulását.

Kiknek ajánlják a Tai Ji-t?


A gyógyulni vágyóknak éppúgy javasolt, mint az egészséges embereknek, akik testi és szellemi egészségüket kívánják megőrizni, hogy kiegyensúlyozottabb életet élhessenek.

Egészségmegőrző hatása

- A koncentrált, mély légzés az átlagosnál több oxigén felvételét teszi lehetővé a tüdő számára. Ez javítja a vérkeringést és csökkenti a magas vérnyomást.
- Rendszeres gyakorlásával hatékonyan segít a trombózis-, szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri betegségek megelőzésében
- Növeli szervezetünk ellenálló képességét
- Nagymértékben javítja a koordinációs készséget
- Helyes testtartást biztosít a gerincoszlopnak, jó hatással van a derék-, csípő- és térd-fájdalmakban szenvedőkre
- Minden fontos izomcsoportot megmozgat, kiemelten erősíti a csípő- és lábizomzatot
- Javítja a reflexeket és az összpontosító képességet
- Fejleszti a meditációs képességet
- Oldja a stresszt és megakadályozza az abból adódó betegségek kialakulását

A gyakorlatok lassú, egyenletes, folyamatos mozgáson alapulnak. Ezek a mozdulatsorok olyan nyugodt harmonikus tudati állapothoz vezetnek, amelyek javítják a keringést és oldják a stresszt a test teljes relaxációja mellett. Természetesen mindehhez hosszas gyakorlás, kitartó szorgalom és türelem szükséges.

"Engedd a Ji-t az egész testen át szabadon keringeni és a test engedelmeskedni fog az elmének." Wang

Cikkünk megírásához Havasi András tanítványai nyújtottak segítséget. Köszönjük szépen!

© 2008 Axel Springer-Magyarország Kft. Minden jog fenntartva

Forrás: www.astronet.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése