2010. február 20., szombat

Gerinc lehet az oka az álmatlanságnak?! -(Pósa Ferenc szerint)

Azt hiszem, egy forró fürdőt kellene vennem, vagy elfogadni a szaunát... :)))) bár így, h kivettem az energiát, nem tudom, h akar-e még szaunázni velem... :))) (2008.02.)

GERINCOSZLOP

Fizikai oldal:
A nyak és a törzs vázát, s egyben a test csontos tengelyét képezi. Amint a kisded megtanul ülni, majd állni és járni, a veleszületetten csupán egy ívvel bíró gerincen újabb hajlatok keletkeznek és kialakul egy kétszeres S-alakban, rugószerűen görbült oszlop. 32-33 csigolyából tevődik össze, ám ebből csak az első 24 valódi csigolya; az utolsó 9 (esetleg 10) olyan mértékben módosult, hogy álcsigolyának tekintendő.


A gerincoszlop mozgásai igen összetettek, hiszen az előre-, hátra- és oldalhajlás mellett és ezzel együtt képes a hossztengely körüli csavaró mozgásra. Mindezek összegződéseként pedig egy rugószerű mozgás jön létre. Több jellemző, természetes görbülete van, melyeket metsz a test súlyvonala; normális vagy ideális esetben a súlyvonal előtti testterületek súlya megegyezik a mögöttes részek súlyával: egyensúly áll fenn.


A belsejében végigfutó zárt csatornában, mint ujjnyi vastagságú hengeres test, helyezkedik el a gerincvelő. A csigolyaközti lukakon a belőle kilépő és az oda belépő idegpályák szelvényezetten, szimmetrikusan helyezkednek el két oldalt.


A gerincvelő egy összekötő rendszer, kapcsolatot hordoz a központi idegrendszer magasabb területei és az alacsonyabb szintek között. Fel- és leszálló, mozgató– és érző pályák ezrei húzódnak benne, parancsokat hoznak a központokból, és ingerek jeleit viszik fel oda. Zsigereink, bőrünk, izmaink érző- és mozgató beidegződése szintenként szelvényezett, annak megfelelően, ahogy a gerincvelőből 2 oldalt sorban – szinteket alkotva – lépnek ki (és be) az ideggyökerek.


Ebből, és a fent leírt szerkezetből következik, hogy a benne induló gyulladások, pusztulások vagy sérülések a támadás magasságától távolabbi területek kiesését idézik elő. Egy teljes harántsérülés (gerinctörés) például a sérülés helyétől lefelé mindkét oldalon teljes és maradandó érzéskiesést és bénulást okoz.

A gerincoszlop deformálódhat, különböző betegségek következtében ferdülések, torzulások, kóros hajlatok és púpok keletkezhetnek. Ezek sérülések (törések) következményei is lehetnek, egyben a gerincvelőhöz kapcsolódó idegműködések egész sora károsodhat, bénulások, érzéskiesések, mozgáskorlátozottság jöhet létre.

Lelki tünetei:


Terhek cipelése, emberi tartás, bajok hordozása mellett az embernek nem marad ideje az elvégzett munkáját élvezni!


Tipikus viszonyulás: majd örülök, ha elértem ezt, vagy ha …


A gerinc mellett és benne az idegvezetékek, a csigolyák állapota, helyzete igen erősen befolyásolják a belső szervek működését is. Sok esetben nem is a belső „nemesebb” szervben keresendő a betegség, hanem a gerinc deformitása miatt bezáródó idegekben.


Ezek a szervek az „idegelzáródás” miatt fulladoznak, sokkal kevesebb ingert, információt kapnak normális működésükhöz. Könnyen előfordulhat az alábbi eset: a nő azért nem esik teherbe, azért nem történik meg a fogantatás, mert – szinte állandó – idegbecsípődése van! Látszólag semmi köze nincs hozzá, mégis különös kórképeket hozhat létre, amikor részben vagy jelentősen korlátozódik az ingerek szabad áramlása.


Személyes tapasztalatom:

a gerincproblémával küszködő betegek igen jelentős része a tusolást választja az ellazító, nyugtató fürdés helyett. Ennek oka lelki hozzáállásban található: a tusolást előtérbe helyező ember nehezen vagy egyáltalán nem képes a lazításra! Rájuk inkább az „ájulás” jellemző. Akkor ülnek le, akkor fekszenek le, akkor hagyják abba a munkát, amikor már nem bírják tovább! S ahogyan gyermekkoromban tanultam: pihenésképpen valami mást kell csinálni!


Amikor nem tesz semmit, akkor is dolgozik! Dolgozik, hiszen azon jár az esze, mit nem végzett még el, mit kell még elvégeznie – ami természetesen nem várhat egy percet sem.


A gerinc elváltozásainak oka (röviden) a következőkben található:

a pihenés, a lazítás helyett az ember a folyamatos munkálkodást választja! Ez a munka sok esetben teljesen értelmetlen, hiszen olyan dolgokat is meg kíván oldani, aminek még nincs itt az ideje. Ez a folytonos, szakadatlan „munkakedv” abból merít erőt, hogy mindig kevésnek érzékeli az elvégzett munka minőségét és mennyiségét. (Hogyan is érezhetné elegendőnek, amikor nem áll meg pihenni és értékelni sikereit!)


A gerincprobléma ennek következménye, mert azt nézi, azt figyeli, mit gondolnak, mit mondanak róla az emberek. Jól tudjuk, nem született még meg az az ember, aki képes mindenki kedvére tenni!


Az elmaradt sikerélmények jelentős hatással lesznek tudatára, lelki állapotára, és ez ki fog terjedni a fizikai testre is. Görcsös területek alakulnak ki, és még akkor is meg akar felelni, amikor már önmaga számára is nyilvánvalóvá válik a megfelelés vágyának kényszere! Ezek a belső konfliktusok előbb-utóbb lázadozásokat (gyulladás), fájdalmakat (krí-ziseket) hoznak létre.


A gyógyulás útja:


Mindenképpen meg kell említenem a fürdés jelentőségét! A fürdést itt a tisztálkodás olyan szempontjából emelem ki, ami túlmutat a testi megtisztuláson! Amikor fürdünk, egy olyan ellazult állapotba kerülünk, amikor eltávolodnak a hétköznapok meghatározó erői. Lehetőségünk van az ellazulásra, az elengedésre! Elengedjük a sikertelenségek érzetét, kilépünk a hajtásból, és dolgainkat képesek vagyunk úgy látni, értelmezni, ahogyan azok valójában vannak!


Egyéb gerincbetegségek
Most nézzük meg a „látványos”, szemmel látható elváltozásokhoz tartozó lelki jellegzetességeket.


A gerincferdülés: (oldalnézetben van görbület) karmikus — az illető előző életében valakit becsapott — mondja, mondhatná ezt a misztikus, de ez így ebben a formájában nem igaz. Az élet egészen más!


A gerincferdülés engem nagyon emlékeztet az írásra, az írásképre. A betűinket is arra döntjük, amelyik oldal leginkább hatással van életünkre. Ha balra dől akkor érzelmi, ha jobbra, akkor anyagi szemlélettel lettünk „megáldva”.


Szorosan idetartozik még az alábbi is:

magától semmi sem hajlik el! Lennie kell egy erőnek, egy hatásnak, ami arra ösztönzi, serkenti, hogy elhajoljon. Vajon mi okozza, mi hajlítja az emberi gerincet szellemi szinten?


A terhek!


A terhek, melyek egyrészt erősítik ellenálló képességünket — megedzenek — másrészt, amikor túl sokáig, túl sok van rajtunk, akkor merevséget, fáradást okoznak bennünk. Példának ide lehetne hozni az anyagfáradást! (Minél kevesebbet pihen, minél kevesebbet törődnek vele, annál hamarabb elfárad!) Mint az előzőekben már vázoltam, a pihenés, értékelés és ápolás hiányában a folyamatos terhelés következtében a nyomás enyhítésének céljából a gerinc és a tudat megpróbálkozik a túlterhelt részek tehermentesítésével (görbülés).
Amikor görbül, elhajlik, megváltozik a teher súlypontja és nem lesz annyira nyomasztó.
A balra görbülő gerinc jelzi az érzelmek, az érzések terén viselt felesleges – megoldatlan – súlyokat.


A jobbra elhajló pedig a fizikai világgal kapcsolatos terheket jelenti.

Hajlamos arra, hogy ígéretével ellentétesen cselekedjen. Önmagát becsapja. Nem is nagyon tehet mást, hiszen figyelmét és életét teljesen betölti a megszabadulás iránt érzett megvalósíthatatlan vágy. A könyv több részében már kitértem rá: úgy, hogy valami ellen harcolunk, nem hogy nem szabadulunk meg, de egyre jobban belemélyedünk „ellenségünk” csapdájába!

Összetett torzulások:
Sok probléma nyomja, saját vagy rátett, magára vett terhek. Belerokkan azoknak a terheknek a cipelésébe, amit „ráraktak”. Csak olyan dolgot lehet rárakni, amit valahol ő is akart! Itt sem igazán számít, hogy mit nem akar! Nem mondott ellen, sőt azt sem nyilvánította ki, mit akar!


Púp:
A görcsösséget, beletörődést választja, olyan problémát vesz magára, ami nem az övé. Állandósult teherviselés, melyet valahol lelke mélyén elfogadott és egyetért vele. Úgy tűnik, már nem is akar szabadulni tőle! Ez természetesen csak arra az esetre vonatkozik, amikor probléma- és tünetmentes. Ha más testi tünet is jellemzi a beteget, akkor szabadulni szeretne és ebben az esetben össze kell vetni egyéb idevonatkozó fejezetekkel.


Görnyedt:
Úgy érzi, belekényszerítik, belekényszerült egy alázatos viselkedésbe.


Gerincmeszesedés:

Mereven ragaszkodik az elképzeléseihez (lásd még az izületeknél).


Nagyon fontos:

tartsunk szem előtt egy igen fontos, lényeges kérdést: amennyiben a gerinc torzul – még ha nem is látványosan - az a mellette futó idegekre is befolyással van! Az ingerület-továbbítás rendellenes működése pedig hatással lesz a belső szervek működésére is!
Tehát a belső szervek működési zavara sok esetben a gerinc elváltozására vezethető vissza!

A gyógyulás útjáról röviden annyit lehet és kell elmondani, hogy az előzőekben tárgyalt viselkedési mintákban meg kell találni a lazaságot.

Ezt az ellazulást akár egy nyugodt fürdéssel is el lehet érni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése