2011. október 11., kedd

Mezei zsurló - felfázásra

A zsurlók ősi növények, legtöbb fajuk kihalt – a ma élők rokonai a karbonkori őserdőt alkotó zsurlófáknak. A népi gyógyászatban már régóta nagy becsben tartják a mezei zsurlót, elsősorban vérzéscsillapító hatása miatt, valamint a vese- és hólyag megbetegedésekre gyakorolt gyógyhatása miatt.
Árokpartok gyógynövénye

A zsurló kora tavasszal először spóratermő szárat hajt, csak később jelennek meg a zöld meddőhajtások, amelyek kicsi, szabályos fenyőfákhoz hasonlítanak. Szántóföldeken, töltése¬ken és árokpartokon található meg, vizes, nyirkos erdők, rétek, árokpartok virágtalan, spórás növénye. A tiszta agyagföldben termő zsurló a legnagyobb gyógyhatású, 3-16% kovasavat tartalmaz. A növény a benne lévő kovasav miatt kemény és érdes tapintású, ezért használták régen előszeretettel edények tisztítására, súrolására, aminek magyar elnevezését is köszönheti.

A zsurló szerény külseje sokféle gyógyhatást takar. Kiváló gyógynövénye a vértisztító kúráknak, alkalmazható vizelethajtóként, vesemedence-gyulladás esetén, és hólyagbántalmaknál. Közismert vérzéscsillapító, a népi gyógyászatban köhögés elleni hatása miatt alkalmazták. Jó reuma és köszvény ellen is, segíti a sebgyógyulást. Gyenge, törékeny köröm és hajhullás esetében is alkalmazzák, mivel a benne lévő kovasav sok szilíciumot tartalmaz. Húgyúti fertőzéseknél hatásos gyógyír, ödémás lábaknál jó vízhajtó. Fogíny-, szájüregi- és torokgyulladásnál is hatékonyan segít. Egyes adatok szerint a szervezet ellenálló-képességét fokozó hatása van.

A vesék és a húgyutak őre

Fájdalmas hólyaghurutok, görcsölő fájdalmak ellen nagyon hatásos a leforrázott zsurló, melynek gőzével a hólyagot melegítjük. Vesehomok, vese- és hólyagkő esetén forró ülőfürdőt kell venni, közben meleg zsurlóteát kortyolgatni. Kitűnően alkalmas mind külsőleg, mind belsőleg a húgyutak gyógyítására. Vesemedence-gyulladás és -gennyesedés esetén is csodát tesz a zsurló-ülőfürdő, mert fokozza a vesék vérellátását.

Nem ritkán még a súlyos porckorong-panaszok is gyorsan rendbe jönnek a zsurlófüves ülőfürdőtől, amennyiben nem idegbecsípődés okozta. Előfordul ugyanis, hogy a fájdalmakat a hibás működésű vese nyomása okozza, ami felfelé terjed, és áttevődik a gerincoszlop felületén futó idegekre. A zsurlós ülőfürdő, azáltal, hogy hat a vesére, megszünteti ezt a felfelé tartó nyomást.
Gyógyír gyulladás, izzadás és vérzés ellen

A zsurló főzetével történő lemosás és fürdő segít a gennyes körömágygyulladás, fekélyes láb, szőrtüsző-gyulladás, viszkető bőrkiütések esetén is. A zsurló-tinktúra pedig lábizzadás ellen ajánlható: lábmosás és alapos szárazra törlés után dörzsöljük be vele a lábat. A hatást belsőleg kiegészítendő naponta reggel éhgyomorra igyunk meg egy csésze zsurlóteát. Lábizzadás ellen jól hatnak a zsurlós lábfürdők is.Fejbőr-gyulladás és korpásodás ellen zsurlófőzettel mossunk hajat.
A szájüreg betegségei esetén is segítségül hívhatjuk a zsurlót. Mandulagyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás, fogínyvérzés és -gyulladás esetén gargalizáljunk zsurlófőzettel. Tartós orrvérzés esetén borogatásként alkalmazzuk a lehűtött zsurlófőzetet. Ez a növény egyike a legjobb orvosságoknak légúti megbetegedések esetén is. Vértisztító hatása révén pedig segít megelőzni az érelmeszesedést, és az emlékezőképesség gyengülését.
Felhasználási módjai

Teakészítés: egy evőkanál zsurlót 2-3 dl vízben 5 percig főzzük, 15 percig állni hagyjuk, és utána leszűrjük. Fogyasszunk belőle napi három csészével és igyunk utána minden alkalommal egy-egy pohár vizet. Hólyagbántalmaknál, vesegörcsöknél melegborogatással enyhíthetünk a panaszokon. Ha leszűrtük a teát, a teafüvet vászonkendőbe rakjuk, és borogatásként alkalmazzuk a fájó testrészen. Azt is megtehetjük, hogy a főzetbe mullpólyát mártunk, és a gyógyítani kívánt testrészre helyezzük. A teát sebek, horzsolások és bőrkiütések lemosására is alkalmazhatjuk. Erős orrvérzés esetén a hideg zsurlótea-borogatás jó hatással van.

Ülőfürdő: 100 gramm zsurlót éjszakára hideg vízben áztatunk, másnap felforraljuk, és a fürdővízhez öntjük. A fürdési idő 20 perc. A víznek el kell lepnie a vese tájékát. Nem kell megtörülközni, nedvesen fürdőköpenybe burkolózunk, és az ágyban egy órán át gőzöljük magunkat.

Tinktúra: 10 gramm zsurlót 50 gramm valódi gabonapálinkában beáztatunk. Két hétig a napon vagy meleg helyen tartjuk. Naponta felrázzuk.

Dunsztkötés: egy marék zsurlót teszünk a szitába, amit forrásban lévő víz fölé helyezünk. Ha a fű forró lesz és megpuhul, vászonkendőbe csavarjuk és a beteg testrészre fektetjük. Melegen kell bebugyolálni! A kötés több órán át vagy egész éjszaka a testen maradhat.

Pépes borogatás: alaposan megmossuk a zsurlót és egy deszkán péppé törjük. 
 
Szerző: L. Zs.
forrás: ITT 

11:11 kapu felé (III. rész)

A sorozat első részében részleteztem egy fontos stációját a novemberi eseményeknek. A második lépcső maga a maja naptár által jelzett tudatváltási hullám, amely október 28-án tetőzik. Az erről szóló hanganyag ide kattintva elérhető, amely szerves részeként illeszkedik a folyamatba, érdemes meghallgatni.
S akkor elérkezünk november 11-hez, amikor a csillagos ég ismét ránk kacsint és felfedi azt, hogy nincsenek véletlenek és minden a legnagyobb kozmikus rendben és előre elrendeltetésben zajlik.
Két, elsősorban a szeretet valamilyen állapotát szimbolizáló csillag van az égen. Mind a kettő királyi csillag, őseink nagy becsben tartották ezeket a fényszikrákat, hiszen oszlopok ők, a világunk tartó oszlopai, amelyen alapszik az emberi létezés. Az egyik maga a Regulus, az Oroszlán csillagkép szíve, a feltétel nélküli szeretet szimbóluma. A másik pedig már az Isteni Egységbe, a teljes tökéletesség állapotába vezet be; ez az Antares, a Skorpió csillagkép szíve, az isteni szeretet szimbóluma.
November 11-én mind a két csillag együttállásba kerül a naprendszerünk néhány bolygójával, ez által szimbolizálva számunkra, hogy a cselekvő erőink, teremtő minőséginkbe ezen a fontos időpontban a szeretet különböző oktávai érkeznek meg.
Tulajdonképpen a kapunyitás egyben a Szeretet sokkal magasabb egységébe való belépést jelenti, 11:11 –kor!
Az Antares-szal maga a Merkúr – a Beavatás égiteste – és a Vénusz fog együttállásba kerülni. A Vénusz által eljön a női karma és szenvedés teljes feloldása, a nőiség isteni szeretetbe való belépése és a matriarchális létezés állapot.
11:11
A 2011. november 11. 11:11–re felállított képlet, a Kapu energetikáját kifejező asztroszkóp azt üzeni, hogy itt bizony a nőiség kitisztításáról van szó, és arról, hogy a Női energiának nem szabad abba a „hibába” úgymond belecsúszni, amit a férfias energiára épülő társadalom mutatott meg számunkra. Tehát nem a női vezetés ideje jön el! A nő nem vezető – a nő táplál, a nő az anyaföld a növény (Mars – Férfi) számára, egy csodálatos lehetőséget ad a kibontakozásra. Nem irányít – az a Mars erő dolga. A Vénusz-erő ad, gyarapít, táplál – mint az édesanya, aki tejével a csecsmőnek ad egy biztos, szeretetteli lehetőséget a kibontakozásra.
Mint a Földanya, ami Teret enged az Ember számára, hogy megvalósítsa önmagát.
A képletet vizsgálva azt látjuk, hogy a Mars belép a 8-as házba, ráadásul szembenállásban a Neptunusszal (és a Chironnal). Ez egy igen nagy feladat a Férfi erő számára, hiszen ezáltal a spiritualitás ideje jön el, a Férfi erő a LELKI biztonság megteremtésére fog irányulni egy szinten. Amire érdemes figyelni, hogy nem szabad elnyomásba, elfojtásba átfordulni e téren, mert az újabb tudattalan szinten egy nagy belső feszültséget fog hordozni.
A Mars a 8-as házban állva azt is mutatja itt a Magyarok számára, hogy a spiritualitásban lesz az ERŐ. Tehát, minél többet foglalkozunk a szeretettel, a láthatatlannal, a dolgok mögé érzékeléssel, annál jobban tudunk utunkon előre jutni.
A X-es ház, azaz a sorsfeladat uralkodó égiteste a Mars – tehát most az Új iránnyal egyben a spiritualitás is feladatunk lesz!
S ami a legszebb, hogy az írás elején említett Regulusszal pont a Mars áll együtt – azaz a Feltétel nélküli elfogadás állapotával áthatva fog az eddig agresszív és támadó szinteken lévő erő megnyilvánulni. Ezzel bekerül a Mars-erő is a Szeretet kegyelmébe.
A Mars magas szinten egy csodálatos emelő erő! Ahogyan az Oroszlán, az Uralkodó is népét emeli valójában. Ez a dolga most minden erőnek, a nőkben lévő Marsnak, és minden Férfinak: emelni. Ehhez elengedhetetlen a biztos talaj, a dráma és lelkizés nélküli tiszta (11-es ház), esszenciális szeretet táptalaj, amelyből a Férfi ki tud sarjadni.
A Mars-Neptunusz szembenállás egyben egy nagy feszítő erő is, amely magas szinten megélve azt hozza el, hogy a támogató, előre tartó erőknek meg kell tanulniuk a lélek mélységeivel együtt működni! Mivel a Neptunusz a Vénusz magasabb oktávja, ez pont a Férfi és Nő EGYÜTT működéséről, közös erejéről szól, immáron spirituális szinten.
Neptunusz a kettes házban: bizony a női spiritualitás hozza el a fizikai alapokat, de ez csak akkor fog működni, ha ebben nincsenek félelmek, hibáztatások, gátlások, hanem minden TISZTA. A Neptunusz ráadásul a Vízöntő csillagképben (és jegyben is) áll, tehát a TISZTÍTÁS a legfontosabb.
Nem lehet most már semmilyen sértett, bántott, szexuálisan vagy feleségként kihasznált, visszaélt sebek hordózója a Nő!
Az Antares Isteni Szeretet kapuja által az Isteni Kegyelem Megbocsátása hatja át a Vénuszt – a Nő dolga a teljes és tökéletes elfogadás és megbocsátás. Ezért, kedves hölgy olvasóm, ha bármilyen sebet is hordozol magadban, vagy elvárásaid vannak akár mások, akár férfi társad iránt, akkor itt az idő, hogy ezt teljesen feloldd, teljesen megbocsáss: MAGADNAK.
S említettem, hogy a Merkúr is együtt áll az Antares-szal – az Antares más szinten a Galaktikus Akasha Krónika helyszíne, tehát ez a csillagtér szimbolizálja a Teljes és Tökéletes egység emlékezetét. A Merkúr mint „kommunikáció” és Beavatás szimbóluma elhozza azt az állapotot, hogy minden kulcs és ajtó titka feltárható, kinek-kinek a tudati szintje által. Ezek után, a hatalmas 11:11 Kapu energiája által leföldelve eljön ez az idő, amikor mindenki minden információ birtokába juthat, ha arra megérett, és ami a legfontosabb, ez kézzelfogható valóság lesz számára!
Még hosszú oldalakon keresztül lehetne elemezni ennek a napnak a töltetét, ám a lényeges és fő irányvonalak átadásra kerültek: ki-ki értse és helyezze a maga életébe a saját lelkületének megfelelően!
Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a teljes tudatot és a földet áthatja az Isteni Szeretet állapota, és a Föld elindul egy igen komoly spirituális úton, amiben az emelő erők is a láthatatlanba emelnek…
Írta: Kiss Balázs Kunó

Hang: Magasabb Tudatforma (II. rész)

Szeretettel adom át Neked a október elsején, Kiskunhalason elhangzott, közel  másfél órás előadás hanganyagát – csak meg kell hallgatnod.
Az előadás fő témája a 2011-ben megnyilvánuló magasabb tudatforma lesz, aminek csúcsa a csillagok tükrében jól látható üzeneteket hordoz számunkra. Ezen kívül a 11:11:11 -es kapuról és más fontos tudatosítandó gondolatokról lesz szó – a csillagos égbolt fényében.
(a tuti az utolsó fél óra… :) )

Többek között az alábbi kérdésekre is választ kaphatsz az előadásból:

  • Mi a dolgod még 2011-ben?
  • Hogyan változtathatod át életedet Minőségében?
  • Gyakorlati tanácsot a hétköznapokra.
  • 2011.10.28 – a magasabb tudatforma pontosan mit is jelent?
  • 11:11:11 – mi ez a 11:11 -es kapu, és miért jó nekem? Mit tudok én tenni?

És nyilván a csillagok, csillagképek

  • a Kos csillagképben álló Jupiter mit üzen – igen fontos tartama van, érdemes megszívlelni?
  • a Medvepásztor (Bootes) csillagkép szellemi üzenete novemberre
  • a Plútó, és leginkább a Neptunusz sugallata a lélek számára

Csak kattints a fenti linkre, vagy töltsd le a gépedre, vidd magaddal. Sok tudatos percet kívánok hozzá!




















forrás: csillagmag.hu

2011. október 10., hétfő

Év Fája Romániában


 Ismét egy kéréssel jöttem hozzátok, mert láttam Zsuszi képeslapjai kapcsán, hogy az összefogás sokat segít, ha úgy érzitek, hogy támogatnátok, szavazzatok, a köpeci szilre. Előre is köszönöm mindenkinek.


SZIL ami összeköt

Ideje van az odafigyelésnek és a cselekvésnek!
(Szavazzon a köpeci szilre a www.evfaja.ro honlapon!)

Napjainkban egyre több emberben tudatosul, hogy az életünk jelentős része csak rohanás, hajsza az anyagi javakért, a mindennapi betevő falatért, az elismerésért, illetve az önmegvalósításért, miközben jelentéktelennek tünő, anyagi vonzattal nem rendelkező civil események, kezdeményezések mellett úgy rohanunk el, hogy nem nagyon tulajdonítunk különösebb fontosságot nekik, pedig A LÉNYEG A RÉSZLETEKBEN REJLIK!   
Természetesen vannak történetek, események, amelyek igyekeznek rácáfolni a fent leírtakra. Vannak ritka esetek, amikor hittel és kitartással, következetes munkával sikerül bebizonyítani, hogy a székely-magyar nem csak a nagy bajban, betegség vagy katasztrófa esetén képes összefogni és együtt cselekedni, hanem néha más jellegű kezdeményezések alkalmával is. Egy ilyen történet a KÖPECI SZIL története is, amelyet különböző korosztályokat képviselő erdővidéki természetvédők közösen választottak ki, majd neveztek be a www.evfaja.ro honlapon 30 napja tartó Év Fája Romániában versenybe, és amelyet az eddigi példás összefogásnak köszönhetően a köpeci szil vezet még mindig, több mint 3000 szavazattal. A versenynek azonban még nincs vége, hiszen az október 30-án záruló megmérettetésből még 3 hét (21 nap) van hátra!!! A 12 döntős fa támogatói közül többen is komolyan veszik a versenyt és egyre inkább veszélyeztetik fánk győzelmét. Ahhoz, hogy a KÖPECI SZIL elnyerhesse az Év Fája Romániában megtisztelő címet, további rendkívüli ÖSSZEFOGÁSRA, ODAFIGYELÉSRE és CSELEKVÉSRE van szükség! 
            Megköszönve minden eddigi támogatást, tisztelettel kérünk MINDENKIT, Erdővidéken, Háromszéken, Székelyföldön, Erdélyben, a Kárpát medencében, illetve a nagyvilágban bárhol élő magyar és más nemzetiségű polgártársunkat, hogy legyen támogatója kezdeményezésünknek és legyen pártfogója a KÖPECI SZIL-nek. Segítsenek, hogy közösen hívhassuk fel a figyelmet a természet védelmének fontosságára, illetve a KÖPECI SZIL-en keresztül, a gazdaságilag nem éppen előnyös helyzetben lévő, de egyedi kulturális kisugárzással rendelkező kistérségünk, ERDŐVIDÉK kivételes természeti adottságaira, szépségeire és ritkaságaira. (www.erdovidek.ro , www.vargyasszoros.org)
Időközben nagyon szomorú hír rázta meg a KÖPECI SZIL barátainak, támogatóinak táborát. Szeptember 29-én, 75 éves korában elhunyt id. Antal Jenő ny. erdész- és vadásztechnikus, szilfánk első számú támogatója. Igazi székely ember volt. Együtt élt a természettel, amelynek megóvásáért hivatástudattal és kiváló szakmai képzettséggel felvértezve dolgozott egy életen át. Az erdővidéki hegyek és völgyek, erdők és patakok, állatok és vadvirágok egyik legkiválóbb ismerője volt. A versenybe benevezendő jelölt kiválasztásakor Antal Jenő volt az, aki azt mondta, hogy hét jelölt közül a köpeci szilfát válasszuk, mert vele biztosan meg fogjuk nyerni a versenyt. Megfogadtuk tanácsát, de senki sem hitte volna akkor, hogy a verseny végét Jenő bácsi már máshonnan fogja szemlélni. Eddig a szilfánk gyámja volt, ezentúl az őrangyala lesz. Emlékét szívünkben megőrizzük és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a vetélkedő végén az Év Fája díjat az Ő emlékének ajánlhassuk fel. Ehhez kérjük az Ön segítségét is!
            Mi tehet Ön a köpeci szilért? Amellett, hogy szavaz minden egyes e-mail címéről (egy IP-ről 5 különböző e-mail címmel lehet szavazni), személyesen meggyőzheti családtagjait, szomszédait, barátait és munkatársait is, hogy szavazatukkal támogassanak. Ugyanakkor felhívásunk vagy más reklámanyagok továbbküldésével bíztathatja távolban élő rokonait, barátait, ismerőseit is a szil pártfogására, illetve arra, hogy a maguk során ők is népszerűsítsék ismerőseik körében kezdeményezésünket. Reklámanyagok, népszerűsítő filmek, honlapokra kihelyezhető reklámbannerek, letölthető képek és plakátok a Köpeci Szil Facebook oldalán találhatóak.
A tavalyi győztes csíkszentléleki hárs is a köpeci szilben látja a méltó utódját! (http://zoldportal.ro/#hu/dd/ev-faja-a-csikszentleleki-hars-a-kopeci-szilt-tamogatja.html)
Szavazni a http://www.evfaja.ro/voteaza.php?id=22 linken lehet, email címenként egyszer, majd szükséges a megadott email címre kapott linkre rákattintani (a SPAM-ba is érkezhet!), érvényesíteni a szavazatot.
Mibe kerül ez Önnek? Pár percet áldoz az idejéből egy nemes célra, és hosszú heteken, hónapokon át fogja majd kísérni az az elégtétel és öröm, amelyet akkor fog érezni, ha a KÖPECI SZIL-nek sikerül megnyernie az Év Fája Romániában versenyt!
            Nyerjen a köpeci szil! Nyerjünk mindannyian!
            Isten Önnel! Isten velünk!


Barót, 2011. október 10.

  Az Elveszett Világ Természetvédelmi,
Turista és Barlangász Egyesület nevében,
       Demeter Zoltán   0746-089140


A köpeci szilről két reklámfilm is készült: