2010. május 7., péntek

Miért ültessünk virágot és fűszernövényt a zöldségek közé?


Semmilyen szabály nem tiltja azt, hogy a virágokat és a zöldségeket egymás mellé ültessük. Tény az, hogy a zöldségeskert hasznára válik, ha virágokat és fűszernövényeket ültetünk bele. Nem csak az esztétikai előnyök miatt, hanem azért, mert védelmet nyújtanak a zöldségek számára a rovarok okozta károk ellen és termékenyebbé teszik a talajt.



A zöldségeskertben a virágok és fűszernövények a zöldségsorok közé ültetésének jótékony hatásai:


1. A virágok vonzzák a beporzókat



A zöldségeknek nem mindig van színes virága. Tegyünk róla, hogy a méhek megtalálják zöldségeinket és ültessünk virágokat a zöldséges sorok közé, melyek nektár koncentrációja nagy és/vagy kék, sárga vagy fehér színűek. Néhány választási lehetőség: pillangóvirág, közönséges csillagfű, menta, napraforgó, szagosbükköny és a zinnia (rézvirág).




2. Vonzzák a hasznos rovarokat



Vannak olyan rovarok, bogarak, amelyek jelenléte a kertben hasznos. Ilyenek a katicabogár, fátyolka, darázs és a mezei méh. Mint minden más rovarnak, a hasznos rovaroknak is van néhány kedvenc növényük. Ha ezeket a növényeket a zöldséges kertünkbe ültetjük, akkor magukhoz vonzzák a hasznos rovarokat, amelyek megvédik kertünket a kárt okozó rovaroktól. A petrezselyem, kapor, koriander és az őszirózsák családjába tartozó virágok különösképpen vonzzák a hasznos rovarokat.





3. Csökkentik a rovarok okozta károkat a kertben



Próbáljuk meg a következő virágokat, illetve fűszernövényeket a zöldséges sorok közé ültetni:



• Az ánizs izsóp elűzi a káposztamolyokat.



• A borrágófű elűzi a paradicsomot támadó hernyókat.



• A macskamenta elűzi a levéltetveket, a burgonyabogarakat és a poloskákat.



• A muskátli (Pelargonium) elűzi a japán cserebogarakat.



• A körömvirág elűzi a spárgabogarakat. A zsálya elűzi a káposztamolyt és a sárgarépalegyet.



4. Csalétek



Ha nem tudjuk elűzni a bogarakat, akkor ültessünk olyan növényeket zöldségeink közé, amelyet nyugodtan megtámadhatnak a kártevők. Így a káposzta közé ültessünk kelkáposztát, melyet a káposztamoly igencsak kedvel. Természetesen a tönkretett kelkáposztát utána eltávolítjuk a kertből. Ebben az esetben a kelkáposzta a csalétek szerepét játssza, és magához csalogatja a kártevőket. A legnépszerűbb virág-csalétkek a sarkantyúvirág, amely a levéltetveket vonzza, de a dohánylevél is megfelelő csalétek.



5. Biológiai változatosság



A sorok közé ültetés egy nagyon régi kertészkedési módszer, melynek alapja a biológiai változatosság elve, vagyis az, hogy ültessünk többféle növényt egy helyre, tehát az adott területen ne csak ugyanazt a fajtát termesszük. A kártevő rovarok megtévesztése érdekében kedvenc növényeink közé olyanokat ültessünk, amelyeket messze elkerülnek. A különböző növényfajták közötti szimbiotikus kapcsolatok még mindig sok tanulmány tárgyát képezik.


6. Vágott virágoknak tervezett kert



A virágok ültetésének a zöldséges kertbe van még egy gyakorlati haszna. Nem kell azzal foglalkoznunk, hogy virágos kertünk, milyen látványt nyújt, a zöldségek között megbújó virágokat ugyanúgy levághatjuk és gyönyörködhetünk bennük a szobában is. Ugyanakkor hasznosak, mivel távol tartják a zöldségek kártevő rovarait. Ha vágott virágnak valót szeretnénk ültetni, akkor nyugodtan tegyük a sárga százszorszépet, magyarparéjt, szalviát és rézvirágot a zöldségeink közé, mivel nem a látvány számít, hanem a rendeltetés. Így ezek a virágok kettős feladatot látnak el: vonzzák a beporzó méheket és virágcsokorba is köthetők.



A zöldségek, fűszernövények és virágok egy helyre ültetése a valódi falusi kertet jellemzi. A virágok és a zöldségek külön kertbe való ültetése költségesebb és munkaigényesebb. A kevés hellyel és idővel rendelkező kertészkedők számára a legajánlatosabb a zöldségek és virágok ugyanazon helyre való ültetése.

forrás: http://www.edenkert.hu/