2011. január 25., kedd

A hónap gyógynövénye -január - bugás macskamenta


Bugás macskamenta (Nepeta pannonica) Nepeta pannonica

Magyar menta, így neveznek
az okos könyv hűs lapjain.

Ki tudja, tán Árpád maga
az is lehet, hozott ide:
csodaszarvas agancsáról
bukfenceztél a semmibe.

Hunok, száguldó mongol lovak
sörénye hozta a sztyeppék szelét
s ahol megállt a vad csapat
némán hullt le az aprócska mag
hogy új hazában, kapaszkodva
bátortalan rügyecskével
bölcsőt, otthont itt találjon.

Így választott a kis növény.
Honfoglalás, hét vezérrel.

/L.Sz.Zs./


Bugás macskamenta (Nepeta pannonica)

Ennek a ritka gyógynövénynek a latin neve magyar eredetére utal. Bugás macskamentának is hívják. A furcsa név onnan ered, hogy a macskák nagyon kedvelik, ha nem védjük, a kertben nem marad meg sokáig. A patkányok viszont viszolyognak tőle, ezért gabonatáblák mellé gyakran telepítik. Franciaországban egyik fajtáját saláták ízesítésére használják. Gyógyhatása a virágos ágvéghajtásnak van, ezt gyűjtjük.

Levelei a mentáéhoz hasonlítanak, egyes tulajdonságai is, például fertőtlenítő és nyugtató hatása. Elsősorban meghűléses megbetegedésekre használjuk, megfázásra, torokfájásra. Ilyen esetekben napi két csészével is ihatunk belőle. Folyamatos fogyasztása a téli időszakban (heti 1-2 alkalommal) nagy mértékben segít kivédeni az influenzát és a megfázást. Oldja a lerakódott váladékot az orr-és homloküregben, a mellkasban. Rendkívül jó izzasztó hatása van. Csillapítja a köhögést.

Emésztési problémákra is ajánlott, görcsoldó hatását is ismerjük. Erdélyben székletlazításra isszák. Újabb felfedezés, hogy napi három csésze macskamenta tea elmulaszthatja a narancsbőrt.

Sajnos Magyarországon nem eléggé ismerik ezt a rendkívül hasznos növényt, pedig a téli náthás időszakban nélkülözhetetlen volna. Egyedül Gyuri bácsi gyűjti és ajánlja mindenkinek már évek óta. Gyerekeknek is adható, sőt kifejezetten ajánlott megelőzés céljából. 
forrás: www.gyorgytea.hu  

Ebéd utáni tea



Sok ember küzd emésztési gondokkal. A nehéz emésztés többféle eredetű lehet, például epeváladék- vagy gyomorsav termelési rendellenesség, adódhat stresszből, helytelen táplálkozási szokásokból.
Minden esetben segít azonban az a teakeverék, mely a budapesti irodában már kapható, és hamarosan interneten is rendelhetik.
Az ebéd utáni teakeverék olyan növényekből áll, amelyek az epeváladék termelését fokozzák, ezáltal könnyítik a zsír felszívódását a táplálékból.
A gyomrunk emészt, táplálék felszívást nem végez, kivéve néhány fehérjét. A zsírokat a vékonybél bontja, és amíg a táplálék zsírmolekuláit nem hasítják az enzimek kisebbekre, a gyomor működését felfüggeszti a szervezet. Ezért van az, hogy ha hirtelen sokat vagy túl zsírosat eszünk, a gyomrunkat egy nagy kőnek érezzük és mintha az emésztésünk megállt volna-hiszen meg is áll.
A zsírokat egy olyan enzim bontja (lipáz a neve), mely a hasnyálmirigy terméke és az epe aktivizálja. Fontos tehát, hogy megfelelő mennyiségű epeváladék álljon rendelkezésre a táplálék bontásához, hogy az emésztési folyamat zökkenőmentes legyen.
A keserű anyagok nélkülözhetetlenek az epetermeléshez. Ilyen anyagok vannak azokban a növényekben, amelyekből Gyuri bácsi összeállította a keveréket: aranyvesszőfű, katángkóró, borsosmenta. Utóbbit az arab országokban víz helyett, étkezések után isszák, mint ismeretes. Az aranyvesszőfű lökést ad a májnak, serkenti az epeváladék termelésére, a katángkóró úgyszintén. Azonnali megkönnyebbülést hoz egy langyos csésze tea elfogyasztása.
Ajánlatos étkezés után inni egy csészével annak, akinek szoktak ilyen gondjai lenni, és annak is, aki a szokásosnál többet evett. Rendszeresen is lehet fogyasztani, akár minden nap, illetve napjában többször is.