2012. november 12., hétfő

Meggymag párna

Kaptam szülinapomra, mert kértem. Viszont, így utólag akár saját magunk is elkészíthettük volna, mert nagyon sok meggyünk volt az idén. 
Most viszont rákerestem a neten innen-onnan, h mire is lehet használni: 

Valójában mindenhol hasznosíthatod, 'tetőtől talpig', szó szerint. Hát- és derékfájásra, ’monitortól meszes’ nyakra jó, ha tarkód alá helyezve ezen alszol, oldalra forgolódva is használhatod, de aki magas párnákon aludt eddig, annak beletelik 1-2 hétbe, amíg megszokja és komfortosnak érzi így az alvást. Segít, ha tudatosan gondolsz rá, hogy ez neked használ és ne add fel túl hamar! Persze nem vagyunk egyformák, ha egy alkalmazás nálad „nem jön be”, próbáld ki valami másra! Ha lumbágós vagy, hasra fekve tedd fel hátul a derekadra, keresztcsontodra egy perces mikrózás után a párnát és olvass el egy jó magazint, vagy 1-2 novellát, 25-30 percig melegen tart és ha nem „aludtál be”, akkor ismételheted!
Indulj el a legalapvetőbb használattól a legegyedibb, személyiséged és életmódod legkülönösebb sajátságaihoz igazodó felhasználásai felé és ezeket a tapasztalatokat oszd meg másokkal is! Például: ha télen hátizsákos kirándulásra mész, nemcsak a termoszban vitt otthoni tea-kávé melengeti meg testedet-lelkedet, hanem a mikróban egy-másfél perc alatt ’felfűtött’ meggymag párna-kondenzátorod is, amit bolti mirelite szigetelő zacskóba, vagy polársapkába, polársálba bugyolálva elvihetsz. Meglátod, milyen boldog, elégedett leszel, mikor a hegytetőn, vagy a balatoni sétányon kicsomagolod, a popsid alá rakod és rávackolódva megeszed a szendvicsedet és nem koccannak össze közben a fogaid!!
Van úgy, hogy nem a melegítés, hanem a hűtés a cél: törés, rándulás, zúzódás, égés, forrázás után „jegelheted” a bajt szenvedett testrészt, tedd a mélyhűtőbe 15-20 percre a meggymag párnát, ezután a testrészre helyezve (jól ráilleszkedik) kíméletesen, és tartósan enyhíti a fájdalmat, lüktetést, anélkül, hogy „lefagyasztana”, mint a jég, vagy jégakku, vagy vizes borogatás, ami sokszor nem is alkalmazható, mert a sérült tájék felázik!! Ha hidegből hazaérsz, vagy be a munkahelyedre, átfagyott lábakkal, csak bedobod a mikróba fél-egy percre, azután ráállsz, vagy  TV,  Net elé leülve rápolcolod a lábadat és hamarabb megmelegít, mintha percekig meleg vízben mosnád-áztatnád a lábfejedet, arról nem is szólva, hogy nem csorgatod hiába a vizet…
Ágymelegítőnek is pompás, jóval kényelmesebb a ’téglánál’, de ne felejtsd el szellőztetni ezt is, akár az ágyneműdet!... időnként ki is moshatod, de fontos, hogy hamar, intenzív melegen szárítsd meg, nyáron legjobb a napon, télen a radiátor, konvektor tetején, többször átforgatva.


Meggymag párna az egészséges pihenésért


A meggymag párna nagyon jól formázható, felvéve a fej kontúrját stabilan és lazán tartja azt. Tartós és könnyű alátámasztást ad a nyaknak, egyenesen tartja a gerincet, így biztosítja a hát- nyak- és vállizmok tehermentesítését és pihenését. A meggymagok formája miatt ez a párna jó hatással van a vérkeringésre. Így a megújuló és pihentető alvás egyik fontos tartozéka lehet.


A meggymag serkenti a vérkeringést

Meggymag párna a termoterápiában


A meggymag párna használata már régóta elterjedt és rendkívül népszerű a népi gyógyászatban, a melegítéssel és hűtéssel enyhíthető egészségügyi bántalmak kezelésére.


A meggymagok a sütőben való felmelegítés után – egy –két perc alatt akár a mikro sütőben is felmelegíthetjük a párnát – hosszan megtartják a hőt, és fokozatosan engedik ki magukból azt.


A meggymag párna ezért hatékonyan segít a fülfájás tüneteinek enyhítésében, illetve a kis gyermekek fájó pocakjára is gyógyírt jelent. A felmelegített párna vagy tasak a nyak- hát-, és derékfájást is eredményesen gyógyítja, a keresztcsontra helyezve hason fekvéskor pedig a lumbágót segít elviselhetőbbé tenni.


Ha azonban bokánk ficamodott ki, vagy másmilyen rándulásos, töréses, zúzódásos balesetet szenvedtünk, rakjuk párnánkat a fagyasztóba 15-20 percre. Ilyenkor hűtőtasakként használva lehet jegelni a fájó testrészt. A bántalmat szenvedett testrészre kiválóan rásimul, kíméletesen enyhíti a fájdalmat és lüktetést. Ráadásul nem fagyaszt le, mint a jeges borogatás, ugyanis a fagyasztás után a meggymag párnából nem csapódik ki pára.


A meggymaggal töltött tasak masszírozáshoz is remekül használható, kezünkbe morzsolgatva pedig stressz oldó, nyugtató hatású. Ágymelegítőnek is kiváló, ilyen esetben azonban ne felejtsük el az ágyneműhez hasonlóan kiszellőztetni.



A meggymag párna a hideg és meleg borogatáshoz is kiváló

Meggymag párna és az atkák


Nyugodt szívvel ajánljuk az allergiásoknak, vagy asztmatikus betegségben szenvedőknek a meggymag párnát, a meggymag ugyanis nem molyosodik, antiallergén. A meggymag párna a nagy magoknak köszönhetően jól szellőzik, nem melegszik túl, ezért nyugtató hatása van, fejünk a nyári éjszakákon sem izzad majd le. 100%-os pamut huzattal használva az atkák nem telepednek meg rajta.

Nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a mag és héj töltetű párnák bio termesztésből származzanak, ugyanis a héjon lerakodó vegyszer maradványok károsak lehetnek egészségünkre.


Nincs helye benne az atkáknak!

Hogyan tisztítsuk a meggymag párnát?

A meggymag párnát moshatjuk kézzel, vagy gépben kíméletes fokozaton, semleges mosószerrel. Ecetes vízben lehet öblíteni, kifőzve pedig fertőtleníteni. Mosás után azonnal meg kell szárítani, napra kirakva vagy fűtőtesten. 2-3 napba is beletelik, mire a magok kiszáradnak. Száraz, szellős helyen tároljuk.