2011. szeptember 12., hétfő

A szexcsakra betegségei - Az elhízástól a cisztáig

A szexcsakra nem megfelelő működése komoly fizikai és lelki betegségeket okozhat. Ismerd meg a tüneteket!

A hét csakra speciális hely testünkön, ahol különösen érezzük energiáinkat, ahol felvesszük és feldolgozzuk a külvilág impulzusait. A csakrák testünk erőközpontjai, melyek olyan összefüggő rendszert alkotnak, mint a naprendszerünk. A hét csakra hét archetipikus tudati állapotnak is megfelel, amelyek szorosan kötődnek az emberi test bizonyos helyeihez. Ezek a testi helyek és a tudatállapot kommunikálnak egymással. Az elnyomott érzések feszültség formájában a test meghatározott területein jelennek meg. Így például a félelem a nyakban összpontosul, az együttérzés a szívcsakrában.
A hét csakra elhelyezkedése

Gyökércsakra: energiáját a gerincoszlop végén, a farokcsontnál lehet érzékelni.
Szexcsakra: energiáját a keresztcsontnál érzékelhetjük.
Köldökcsakra: a köldök fölött vagy alatt tapasztalható az energiája.
Szívcsakra: a mellkas közepén, a szív, de leginkább a harmadik mellkasi csigolya magasságában lehet érzékelni.
Torokcsakra: energiáját a legtöbben a torkuk alján érzékelik, ahol a kulcscsont kezdődik.
Homlokcsakra: a harmadik szem energiáját leginkább a szemöldökök között érzékelhetjük.
Koronacsakra: ennek a csakrának a legnehezebb érzékelni az energiáját, mely a koponya közepén, a kutacsoknál található.

A szexcsakra

A szexcsakra a nemi szervek környékén található. E csakrához a petefészek és a here tartozik mint endokrin mirigy, s ezzel együtt az ösztrogén és a progeszteron mint női hormonok, valamint a tesztoszteron mint férfihormon. Ez a három hormon kihat a testalkatodra, a fiziológiádra és a lelkedre is, így meghatározzák megjelenésedet és hangulatodat. A petesejtek és a spermiumok termelése mellett ezek a hormonok szabályozzák a nemi szervek fejlődését és egészségét, a szexuális szükségleteket, a menstruációt és a terhességet.

A szexcsakra betegségei


A szexcsakra szintjén a kapcsolatokra való képességeddel és alkotókészségeddel szembesülsz, amely szexuális kifejeződésedtől függ. E csakra tipikus témái: a féltékenység, az ingázás a szabadság és a kötöttség között, a szenvedély kezelése. Ahogy minden csakránál, itt is fel kell oldanod a régi félelmeidet, melyek itt a szexualitással kapcsolatosak. A párkapcsolati problémák széles skálája kapcsolódik ehhez a csakrához, mint például a közelség és távolság, az odaadás és a dominancia témái. A legtöbb betegséget a kapcsolati problémákon kívül az okozza, hogy nem szereted eléggé magad, s mindez gyakran a nemi szervekben okoz gondot.

Fizikai megbetegedések

  • Felfúvódás: Gyakran arra utal, hogy érzelmileg erjedsz, forrongsz. Sokszor egy ki nem mondott konfliktusról van szó a kapcsolaton belül. A felfúvódás bűzzel jár, ami megteremti a távolságot a két ember között. Ha tisztázod kapcsolatodat, és félelem nélkül fejezed ki szükségleteidet, sok esetben a probléma magától megszűnik.
  • Gombás fertőzések: Ha leginkább a nemi szerveden jelennek meg, akkor a szexcsakra működésének enyhe zavarát jelzik, de részben a gyökércsakráét is. Homeopátivál és speciális, szénhidrátban szegény diétával kezelhetők a legjobban.
  • Hajproblémák: A haj a szexualitás archetipikus szimbóluma, hiszen vonzerőt és szexuális erőt szimbolizál. Az idő előtti kopaszodás a szexcsakra zárlatára is visszavezethető.
    Hereproblémák: Majdnem mindig a férfi szexualitásától való félelmére utal.
  • Hízás: Az altesten felgyülemlő zsírpárnák védőpáncélt képeznek, ami a szexualitás elleni, többnyire tudattalan védekezést jelenti.
    Hólyaggyulladás: Legfőbb oka az, hogy képtelen vagy elengedni, ami a szex- és a gyökércsakra gyakori problémája.
  • Méhproblémák: Tudattalanul vágysz gyermekre, vagy félsz saját termékenységedtől.
  • Mellproblémák: Szinte minden nő elégedetlen a mellével, hiszen vagy kicsinek, vagy túl nagynak tartja. Ez a feszültség gyakran a mell megbetegedéséhez vezet. A mellbetegségeknél sokszor a nőiesség elutasításáról van szó. A tejkiválasztási problémák hasonlóak, itt azonban az anyaság tudattalan elutasítása lehet a kiváltó ok.
  • Menstruációs problémák: Mindig a női energiák zárlatával függnek össze a szexcsakrában. A fájdalmas és elhúzódó menstruáció a szexcsakra alacsony energiaszintjére utal. A szokatlanul erős menstruáció és a köztes vérzés pedig a csakra nagyobb aktivitását jelzi.
  • Petefészekciszták: A be nem gyógyult érzelmi sérülések visszatartják a női energiákat, s ezzel az életerőt is.

Általános tanácsok a szexcsakra működésének optimalizálásához

Kapcsolati problémáidat nyíltan beszéld meg társaddal, és lehetőség szerint közösen oldjátok meg.

Egyértelműen jelöld ki határaidat, és saját szükségleteiddel kapcsolatban tisztázd szabadságod és kötelezettségeid.

Viselj narancsszínű alsóneműt.

Rendszeresen sportolj.

Lelki megbetegedések

  • Kapcsolati problémák: Korunkban ez a szexcsakra legfőbb problémája. A családban, a munkahelyen és szinte mindenütt a kapcsolati problémák a szexcsakra zavarára utalnak. Olyan emberek vonzanak, akikben van valami, ami belőled hiányzik, és tudattalanul arra vágysz, hogy a belőled hiányzó energiákat társad élje meg helyetted. A kapcsolati problémák egyik oka az, hogy a régi szerepminták már nem működnek, újak pedig még nincsenek.
  • Kreativitási problémák: Ha elakad benned a kreativitás áramlása, ha nincsenek jó ötleteid, nem tudod jól megoldani a gondjaidat, akkor legtöbbször a szex- és torokcsakra működése gátol.
  • Orgazmusproblémák: Mindig a szexcsakra gátolt működésével függenek össze. 
Szerző: Klausbernd Vollmar
1009.07.03.