2011. január 18., kedd

fülakupunktúra

Az elnevezés
Az akupunktúra európai szó, amelyet az 1600-as évek elején Nagasakiba látogató Willem Ten Rhyne, holland orvos alkotott a latin acus=tű illetve a punctura=szúrni szavakból. A kínaiak az akupunktúrára a szó szerinti fordításban "tűvel szúrni" jelentésű "Csen" írásjelet használják, amely igen szemléletesen fejezi ki az akupunktúra, vagyis a tűszúrásos gyógymód technikáját.

A kezdetek
Az akupunktúrás terápiának mintegy 2000 éves írott történelme van, bár egyes szaktekintélyek úgy vélik, hogy a tűszúrásos gyógymódokat Kínában már több mint 4000 éve alkalmazzák. A kínaiak úgy tartják, hogy az akupunktúrát már a kőkorszaki emberek is alkalmazták, amikor kőkésekkel vagy egyéb éles szerszámokkal nyitották fel az eltályogosodott sebeket. A történelem hajnalán az akupunktúrát az egész világon használták, ennek legérdekesebb példája az, hogy Dél-Amerikában az Amazonas esőerdeiben élő indiánok betegségek gyógyításához tűszerű fúvócsőnyilakat juttatnak be a test bizonyos pontjaiba. Az akupunktúrás gyógymódok ősi mivoltát támasztja alá az a tény is, hogy az elmúlt 2000 évben nem volt kapcsolat Kína és az esőerdők indián törzsei között.
Az akupunktúrás pontok felismerése
Az akupunktúrás pontok megtalálásában valószínűleg sokat segített az az ösztönös kényszer, hogy a fájó területre nyomást gyakoroljunk - ha gyomrunk fáj, kezünkkel melegítjük, ha fogunk fáj, folyamatosan tenyerünkben tartjuk arcunkat. A gyakran előforduló fájdalmas betegségeknél a test különböző, anatómiailag jól meghatározható részein fájdalomra érzékeny pontok azonosíthatóak, melyek ingerlésével a fájdalom csökkenthető.
Ezek az egyszerű megfigyelések szolgáltak alapul a tűszúrásos gyógymód kezdeti - bizonyára nagyon is kísérleti jellegű - alkalmazásához. Az évszázadok, sőt évezredek során végzett kezelések tapasztalatai vezettek el az akupunktúrás pontok bonyolult rendszerének feltérképezéséhez. Kétségtelen tehát, hogy minden egyes akupunktúrás pont helyének és szerepének meghatározása millió és millió tapasztalati megfigyelés eredménye.

Az energiacsatornák ismeretének kialakulása
Az akupunktúrás pontokat összekötő csatornák elméletének kialakulása nehezebben érthető. Valószínű, hogy alapjául az életerő testen belüli áramlásának ösztönös megértése szolgált. Bár az elmélet megszületésének eredete homályos, az energiacsatornák elmélete már 2000 éve a hagyományos kínai orvoslás egyik legfontosabb alapköve.

A mikrorendszerek
A hagyományos keleti orvoslásban már az időszámítás előtt felfedezték, hogy a testen különböző reflexiós (tükröződési) területek vannak, ahol kisebb területre koncentrálódva szintén megtalálhatóak a testi akupunktúrás pontok megfelelői. Az elmúlt fél évszázad során az eredetileg ismert mikrorendszerek mellett újabb és újabb mikrorendszereket fedeztek fel, annak köszönhetően, hogy az akupunktúrát egyre szélesebb körben alkalmazzák a nyugati orvoslásban is. Ilyen mikrorendszerek játszanak szerepet a fül-, a fejbőr, az arc-, az orr és száj, a csukló- és boka-, illetve a kéz- és lábakupunktúrás kezeléseknél. A mikrorendszerek akupunktúrás kezelése ma már világszerte elfogadott, mint biztonságos és hatékony alternatív terápia, olyan esetekben is, amikor a testi akupunktúrás pontot a túl erős fájdalom miatt közvetlenül nem lehet stimulálni.

A fülakupunktúrás terápia alapjai
A hagyományos kínai akupunktúra egyik legfontosabb eleme a fülakupunktúra. Ez az egyik speciális mikroakupunktúrás módszer, ahol a fülkagyló területén található pontokon keresztül történik a különböző szervek és meridiánok stimulálása. A fülkagylón található pontok stimulálása nem csak a szomszédos területek (arc, fej) problémáinak enyhítésére alkalmas, hanem segíthet a mellkasi, hasi, háti sőt a lábon jelentkező kóros elváltozások esetében is. A mikrorendszerek működési elmélete szerint egyáltalán nem arról van szó, hogy közvetlen kapcsolat lenne a fülön található akupunktúrás pontok és a stimulálásukkal kezelt szervek között.
A hagyományos keleti tanok szerint a "csí" (életerő) áramlási csatornái (a meridiánok) a fülben futnak össze, így a fülakupunktúrás pontok stimulálása feloldhatja a "csí" áramlását gátló blokádokat. A modern nyugati orvostudomány magyarázata szerint a fül bizonyos pontjainak megszúrásával létrejövő elektromos impulzusok az agyi reflexközpontokba jutnak be és az ingerület a megfelelő idegpályákon keresztül onnan továbbítódik az érintett szervhez.

A fülakupunktúrás terápia működése
A széleskörű klinikai kutatások alapján ma három elfogadott elmélet is létezik a fülakupunktúrás terápia működésének magyarázatára.
  1. A Homuncularis Reflex Elmélet (Anatómiai model) szerint a fülakupunktúrás pontok elhelyezkedése egy fejjel lefelé forduló magzat szervtérképének felel meg. A fülakupunktúrás pontok és a hozzájuk kapcsolódó testrészek közötti ingerületátvitel a kíserletek tanúsága szerint kétirányú, azaz oda-vissza működik.
  2. A Delta Reflex Elmélet (Zár és Kulcs) kísérletei kimutatták, hogy egy bizonyos testrész stimulálása megnöveli a kapcsolódó fülakupunktúrás pont hőmésékletét, továbbá, hogy ez a mechanizmus is kétirányú, azaz oda-vissza működik. Röviden, a fülakupunktúrás stimulációs "kulcs" képes kinyitni a hozzá tartozó testrész szomatikus (testi) "zár"-at.
  3. A Meridián Elmélet szerint az energia saját rendszerének csatornáiban áramlik, amely nem egyezik sem az erek, sem az idegek hálózatával, és ezeknek a csatornáknak mindegyike a fülben fut össze. A kínai fülakupunktúrának ez az egyik legfontosabb alapelve.
A fülakupunktúra hagyománya
A fülakupunktúrának Kínában messzire visszanyúló történelme van. Az első írásos emlék, amely a fül és a test szoros kapcsolatát említi, az időszámításunk szerint kb. 500-ban írt "A meridiánok selyemkönyvé"-ben található, amelyben az szerepel, hogy a fülmeridián a kézfejből indul és onnan halad felfelé a fülbe. Az időszámításunk előtt kb. 200-ban készült Nei Jing-ben (A sárga császár klasszikus belgyógyászati alapkönyvében) szerepel a füldiagnosztikai és fülterápiás módszerek első leírása. A Nei Jing-ben foglaltak szerint a különböző betegségek természete és helye megállapítható a fül formája, színe, nedvessége és vérkeringése alapján.
A modern fülakupunktúra
A fülön több száz pont található, melyeket különböző kombinációkban megszúrva, gyógyítható az izületi és a menstruációs fájdalom egyaránt, csakúgy mint a nyomott hangulat vagy a ragályos betegségek egy része. A relaxáló hatású tűkombináció a mai felgyorsult világban gyakori stressz oldásában nyújt segítséget. Legfőbb alkalmazási területe mégis a szenvedélybetegségek (alkoholizmus, dohányzás) gyógyítása, mivel a megvonással járó tüneteket csökkenti.
Az elhízás a nyugati társadalomban olyan népbetegség, amely bizonyos szempontból szintén a szenvedélybetegségek közé sorolható, habár a klasszikus szenvedélybetegség/függőség kritériumai csak extrém ritka esetekben teljesülnek. Az elvonási tünet ebben az esetben az éhség. Az éhségérzetet tehát a kezelés jelentős mértékben csökkenti. Az előírt diéta betartását ezáltal nagy mértékben megkönnyíti, így az eredményes fogyás zálogául szolgálhat.

forrás: harmonet.hu

Késik a baba! - Természetes gyógymódok

A különbözõ diéták, böjtök, a talpmasszázs, a fényadás, a légzésterápia, az aromaterápia, az agykontroll, az akupunktúra egyaránt ígéretes megoldásnak tûnik, hiszen céljuk a test és a lélek összhangjának megteremtése. Sokszor éppen ez a feltétel hiányzik ahhoz, hogy méhünk befogadja és kihordja szerelmünk gyümölcsét.
Nem vagyunk egyformák. Ez a kijelentés különösen igaz szervezetünk hormonális működésére. A nagymamám így osztályozta a barátnőit: „az egyik attól is teherbe esett, ha csak ránéztek, a másik meg várhatta a gólyát évszámra". A gyermekáldás késlekedésének sok oka lehet. A meddő párok negyven százalékánál a férfinél, másik negyven százaléknál a nőnél, a maradék húsz százaléknál a pár mindkét tagjának szervezetében található olyan elváltozás, ami gyermektelenséget okozhat. Ha egy év védekezés nélküli, rendszeres nemi élet ellenére sem fogan meg a gyermek, akkor a férfinél keresik először az okot. Ez ugyanis kevesebb kellemetlenséggel járó, gyorsabb eredményre vezető vizsgálat. A női szervezet nemi működése ciklikus, sokkal összetettebb, mint a férfié, ráadásul a szervi bajok skálája is szélesebb lehet. A női meddőség okának alapos feltárásához vizsgálatok egész sorozata szükséges. A legtöbb asszony szívesen elkerülné ezt a tortúrát, és csak végső esetben vállalkozna hosszan tartó vizsgálatsorozatra, esetleg hormonkúrára, műtétekre. Akit még nem sürget az idő, jó eséllyel próbálkozhat először a szelíd gyógymódokkal. Ezekkel nem egy esetben a hagyományos orvoslás beavatkozásaihoz hasonló eredményeket lehet elérni, persze türelemmel, kitartással és megbízható szakemberek útmutatásával.

Kéretlen hormonkezelés?

A nyolcvanas évek derekáig jó párszor előfordult, hogy a nagyüzemi állattenyésztés során hormonkészítményeket adtak az állatoknak a gyorsabb gyarapodás, az izomtömeg növekedése érdekében. Ezek a hormonok persze azokra is hatottak, akik elfogyasztották az állatok húsát. E probléma felismerése után világszerte betiltották a hormonok adagolását, sőt Magyarországon is rendszeresen ellenőrzik, tartalmaznak-e a tápok ilyen szereket.

Fűben-fában, kristályokban

A régi javasasszonyok szerint minden bajunkra ad gyógyírt a természet. A népi orvoslás a meddőség ellen számtalan természetes hatóanyagot tart nyilván. A híres Maria Treben palástfű- és cickafark-tea fogyasztását javasolja, valamint különösen hatásosnak tartja a fehér fagyöngy levelének és szárának frissen kipréselt levét. Lust és Tierra a kínai dang quajt (Angelica Sinensis), a hamis egyszarvúgyökeret, a barátcserjebogyót és a törpepálmát javasolja. A dang quaj olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek egyes hormonok alapanyagai. A hamis egyszarvúgyökér (Chaemalírium Luteum) az amerikai őslakók fontos termékenységserkentője. A kányabangita és a feketebangita kérge erősítheti ezek hatását. E gyógynövényeket persze csak példaként soroltuk fel, az elkészítés módját, az adagolást feltétlenül szakemberrel beszéljük meg, egyúttal tudakozódjunk megbízható beszerzési forrás felől is.
Van, aki a fürdőkúrákra esküszik. Bizonyos ásványi anyagok és a meleg valóban gyógyít egyes nőgyógyászati betegségeket, ezért az iszappakolás és a termálvízkúra is hatásos lehet. Kifejezetten női bajok gyógyításáról híres a harkányi és a szovátai (Románia), Medve-tó melletti fürdőszanatórium.
Ásványok, növények, állatok gyógyító erejét használja fel a homeopátia is. Azonban a homeopátiás orvoslás a szokásostól eltérően közelíti meg az embert. Bár vannak bizonyos szerek, amelyeket a belső nemi szervek betegségeire és a meddőség ellen javasol, alapvetően nem egyes betegségeket gyógyít, hanem az egész embert vizsgálja, és az „egész"-séget akarja visszaállítani alkati szereivel.

Peteérést serkentő torna

Anatómiatanárom azt javasolta: álljunk fejre mindennap, vagy legalább ereszkedjünk egy kicsit négykézlábra. Mozgassuk meg a belső szerveinket, azoknak is kell egy kis torna! Aviva Steiner szerint külső és belső izmaink megmozgatásával jelentősen meg tudjuk változtatni szervezetünk hormonális állapotát. Aviva eredetileg idősebb nőknek tartott órákat. Ehhez kellett olyan gyakorlatokat kitalálnia, amelyek nem fárasztják el túlságosan, mégis megmozgatják a változó koron túli hölgyeket. Nagy meglepetésére néhány tanítványa újra menstruálni kezdett. A fiatalabbak arról számoltak be, hogy ciklusuk rendszeresebb lett, és kevesebb kellemetlenséggel jár, mint annak előtte. Aviva nagy intenzitással vetette bele magát a gyakorlatok továbbfejlesztésébe, tanulmányozni kezdte a női hormonális rendszer működését, és végül tudományosan is bizonyította, hogy a speciális torna egyes esetekben helyettesítheti a hormonkezelést, sőt a műtéti beavatkozást is. Az alhas, a belső hasi és gátizmok és a farizmok megmozgatásával éri el gyógyító hatását. A mozgás fokozza az adott terület vérkeringését, így több vitamin, hormon és más életfontosságú anyag jut a „célszervekbe". Ez a belső női nemi szervek egészséges működését eredményezi, de visszahat a központi hormonális szabályozó, a hipofízis működésére is. A mozgás során létrejött altesti vérbőség akár a petevezetékek letapadását is oldhatja, így egyes esetekben megszüntetheti a meddőség okát. Segíthet többszörös vetélés után is, mivel a gyakorlatok alkalmasak a méh izomzatának erősítésére, így lehetővé teszik a magzat sikeres kihordását. Aviva Steiner tornájára a Kismamanoteszben, az 58. oldalon megadott telefonszámon lehet jelentkezni.

Stressz és hormonzavar

Több olyan esetet ismerünk, amikor a házaspár és az orvosok évekig tartó küzdelme sem vezet eredményre. Végül a pár örökbe fogad egy gyermeket, vagy belenyugszik a helyzetbe: lemondanak az újabb próbálkozásokról. És ekkor váratlanul bekövetkezik a terhesség. A kulcsszó a megnyugvás.

Egyes pszichológiai iskolák szerint az embert nem önmagában, hanem múltjával, életfeltételeivel, környezetével együtt kell egy rendszerben szemlélnünk. Nem biztos, hogy testünkben rejlik az ok – az egész rendszer működésének eredménye is lehet, hogy elmarad a várt terhesség. Ebben az értelemben a meddőség nem hiba, hanem helyes válasz, amit a szervezet az adott körülmények között adhat. Ez a működési mód őseinknél teljesen indokolt volt: éhínség, természeti katasztrófák vagy más válságos élethelyzet esetén „nem volt kifizetődő" szaporodni, mert az utódoknak csekély esélyük volt a túlélésre.
Mai világunkban számtalan olyan helyzet állhat elő, amit a szervezet válságosnak érzékel. Ilyenkor stresszhormonok árasztják el a szervezetet, ezek hátráltatják a nemi hormonok működését. Vagyis ha a szervezet túlzottan nagy stressznek van kitéve, „megmakacsolja magát", nem fogan meg a gyermek. Ahhoz, hogy ez a folyamat beinduljon, nem kell háború vagy éhínség: elég, ha túlhajtjuk magunkat (intenzív sportolás), alultápláltak vagyunk (erős fogyókúra), de sajnos a komoly, akár még a gyermekkorban bekövetkezett lelki trauma, például szexuális zaklatás is tartósan a terhesség elleni védekezésre késztetheti testünket. Agyunk ugyanis nem tesz különbséget biológiai és lelki stressz között, ugyanolyan „hormonzavart" produkál mindkét esetben. Az orvoshoz forduló nőnél ezt meg is állapíthatják, már az első vizsgálatok során. A szervezet azonban nagyon sokszor ellenáll a gyógyszeres kezelésnek, és mindenképp „meg akarja védeni"

forrás:
  • Kismama magazin
  • Sződy Judit
  • 2002. 01. 01.