2010. október 28., csütörtök

Október 29. - 10milliószoros nap

De nézzünk előre október 29-re (péntek), amikor is a tibeti holdnaptár szerint 10milliószoros nap lesz, és egyben Nap-Vénusz együttállás is. Ezeken a napokon elméletileg minden gondolatunk fokozott erővel hat, ezek kiemelt dátumok a Buddhizmus kalendáriumában. Akár így van, akár nincs, mivel ez a dátum tartja magát a spirituális köztudatban, ezért sok tudat együttes erejével fókuszált valóság sokszoros erővel jön létre. Így ha minden ember a Saját Magjára, a saját maga helyére fókuszál, akkor minden a helyére kerül – ha úgy tetszik minden hazatér.

„Kivételesen” azt szeretném megmutatni, hogy most ne a világ szebbé tételéért, a világ jobb sorsáért, a többi emberért imádkozzunk, ne nekik kérjünk támogatást – hanem mindenki arra fókuszáljon, hogy saját maga a Helyére kerüljön, a saját Magjába kerüljön. Csak a próba kedvéért. :) Ugyanis, ha ez létrejön, akkor megszűnik a világban minden olyan dolog, amiért amúgy pozitív teremtő erőnket akarnánk bevetni, ekkor szűnik meg a szenvedés – ahogy Buddha fogalmaz. Nem kint – hanem Bent.
Persze, ez csak egy tanács, mindenki hallgasson a saját intuíciójára, és tudjátok, ne hallgassatok semmilyen mesterre, tanítóra! Csak MAGotokra.
- – -
Említettem, hogy ezen a napon (29-én) lesz egzakt a Vénusz-Nap együttállás a Szűz csillagkép Angyali részében, még pontosabban a Hidra farka felett – és ha még távolabbra nézünk, akkor a Dél Keresztje fölött. A fentiek tükrében szintén látható, hogy ez egy igen termékeny nap a szó minden szintjén, hiszen a Vénuszban benne van az anyagi világban történő teremtés ereje, az anyagba előbukkanó isteni idea szimbóluma. Éppen ezért ezen a napon valóban jól tudunk materializálni, azaz a látható világba létrehozni a szellemi ideáinkat. Az elképzelések megvalósulásának ideje ez.

Amiért említettem a Hidra farkát, azért volt, mert arra hívja fel a figyelmünket, hogy különösen ügyelnünk érdemes a lefelé húzó, létfenntartó ösztönerőinkre, vágyainkra és félelmeinkre, mert ha ezekbe helyezzük a tudatunkat, akkor ez is fog megvalósulni. De semmiképpen nem szabad félnünk, hiszen a mélyben ott nyugszik a Dél Keresztje, a Krisztusi Szeretet szimbóluma. Ennek a csillagképnek a negyedik, delta csillagával áll együtt ekkor a Nap és a Vénusz, amely az Isteni Akarat és az Isteni Szándék fényoszlopa!

Tehát rá tudunk „csatlakozni” úgymond az Isteni Akaratra (ezt hívtam én ideának), és ezt tudjuk megteremteni – tényleg különleges ez a nap – illetve az előtte és utána álló napok.
Éljünk azzal a csodával, hogy most tényleg Bármit megteremthetünk, elképzelhetünk, amely kapcsolatban áll az Isteni Szándékkal, és ez által valóban meg is valósul az, amit saját teremtő erőnk által képviselünk! Legyünk bátrak, merjünk „nagyot” gondolni, merjünk a LEGMAGASABB ideákhoz nyúlni! És ez meg fog valósulni.
Nyilván ne azt várjuk, hogy már aznap – hanem helyezzük a térbe az üzenetet, az ideát, a szándékot – vagy mai kifejezéssel potenciált – és engedjük, hogy megvalósuljon a maga idejében!

2010. október 26., kedd

Október vége: ügyesen szinte minden tárolható!



Nem győzöm eleget hangoztatni, hogy milyen fontos minden lehetőséget kihasználni a termények tárolására. Van azonban néhány trükköm is...

Megmondom, hogy tárold a gyökérzöldséget...

Most sok mindent viszonylag olcsón lehet beszerezni, és ha nem kell télen burgonya, sárgarépa, petrezselyem, cékla után futkosni, az igazán nagy segítség a háztartással törődőnek.
A gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, téli retek, cékla, torma) nagy értéket adnak a téli hónapokban. Ezeket a legcélszerűbb pincében, nyirkos homokban eltartani, de fa- vagy műanyag ládába, soronként berakva, az egyes sorok közé több rétegű papírt téve, akár az erkélyen is tárolhatók. Persze, ha nagy a hideg, akkor a ládát be kell takarni pokróccal, használt paplannal, ami fölé - a nedvesség felfogására - még egy műanyag fóliát is terítsünk.

... a burgonyát...

Városi lakásban is lehet rövidebb ideig burgonyát tárolni. A gumót át kell rakni kender- vagy papírzsákba, hogy ne érje fény! Az erkélyen, műanyag fóliával letakarva megvédhetjük a kiszáradás és a penészedés ellen; ha fagyosra fordul az idő, akkor terítsünk a zsákra pokrócot, vagy védjük több réteg újságpapírral a hideg ellen.

... és a paprikát, paradicsomot...

A szép, érett, hibátlan, zöld, sárga vagy piros paprikaterméseket is el lehet tartani néhány hétig oly módon, hogy a kocsányuk végét egy csepp gyertyával lezárjuk és papírszalvétába vagy papírzsebkendőbe burkoljuk őket. Ily módon bármilyen fagymentes, hűvös helyen jól tárolhatók és decemberben kiváló, friss csemegét szolgáltatnak.

Ha a paradicsomtövön maradt még zöld paradicsom, akkor abból nemcsak salátát lehet készíteni. A hajtást a zöld paradicsomokkal együtt levágjuk és fagymentes helyen (kamrában, garázsban) felakasztjuk; a bogyók fokozatosan beérnek, és friss paradicsomot fogyaszthatjuk akár karácsonyig is.

A laskatökkel könnyű bánni a konyhában

Kevesen ismerik a tarka héjú laskatököt. Ennek a kifejlett, érett, sértetlen, 3-6 kg-os gyümölcseit minden gond nélkül, hónapokig lehet tárolni fagymentes, lehetőleg egyenletes hőmérsékletű, száraz helyen. Amikor elkészíthetnénk, megkönnyíti a háziasszony munkáját, hogy nem kell gyalulni: a tök húsa forró vízben vékony csíkokra esik szét, ezért nevezik istengyalulta töknek is.

Mire kell figyelni a szilvafa ültetésekor?

Tudom, kedves Húgom, Te is szándékozol egy-két szilvafa csemetét ültetni. Két dologra hívom föl a figyelmedet: a gyökérágakat csak annyira kell visszametszeni, hogy az egészséges, sértetlen rész maradjon meg és a hajszálgyökerek érintetlenül maradjanak; a csemetének olyan magasan kell állnia az új helyén, mint ahogyan a faiskolában volt. Mind a magas, mind a mély ültetés hátrányosan befolyásolja a fa későbbi fejlődését.

Lombhulláskor is védd a növényeket

Ha a gyümölcsfák lombja lehullott, ismét foglalkozni kell a növényvédelemmel. Szinte minden gyümölcsfaj lombját fertőzték a nyáron a különféle gombabetegségek. Ezért a lehullott lomb összegyűjtése és elégetése nem elegendő! Még az ősszel meg kell a lombjukat veszített fákat alaposan, lemosásszerűen permetezni 2%-os bordói lével, mészkénlével vagy az ezeket helyettesítő gyári növényvédő szerek valamelyikével.

Gondoskodj a diófáról

Ne feledkezz meg, kedves Húgom a diófák védelméről sem! Erről a mindannyiunk számára olyan kedves és hasznos fáról régebben azt tartották, hogy nincs szüksége növényvédelemre. Sajnos, ez a helyzet alapvetően megváltozott: a diófákat sokféle betegség és kártevő sanyargatja, úgyhogy átgondolt és szervezett növényvédelem nélkül már nem lehet diót termelni.
Befejezésül még arról kell írnom, hogy az azbeszt, amit korábban a borok szűréséhez használtak, módfelett veszélyes a szervezetre. Azbesztes szűrőt nem szabad használni! Lehet viszont kis teljesítményű gépi szűrőket is kapni, amelyeknek a beszerezhetősége felől borászati szaküzletekben érdemes érdeklődni.
Az őszi munkákhoz Neked és családodnak, barátaidnak sok sikert és jó kedvet kívánok!
Kelt Füreden, október végén.
UTÓIRAT
A kaktuszok és más pozsgás növények öntözését most már erősen mérsékelni kell. A rövidülő nappalok és a hűvösödő éjszakák folyamán ugyanis a növények párologtatása csökken, és nedves, vizes talajban a gyökerek rothadnak, ami az egész kaktusz pusztulásához vezethet.

A vázába állított őszi virágok tovább maradnak frissek, ha a vizükbe csipetnyi sót és egy kevés cukrot teszünk.
Az őszi fokhagyma gerezdjeit még mindig lehet ültetni jól előkészített, de nem frissen trágyázott talajba.
A tárolt körték héja megsárgul, elvékonyodik, a húsuk elveszti a keménységét, illatosak, ízesek, édesek lesznek. A gyümölcsök érési folyamata egyedi, ezért mindig az éretteket kell kiválasztani, és elfogyasztani. Alkalmas tárolóban a téli körtefajták gyümölcsei február-márciusig is eltarthatók.