2011. december 7., szerda

Szépség és egészség - Amikor ritkul a haj

Mosódióról kerestem cikket és ezt találtam :)


Az erős, dús haj ősidők óta a szépség és vitalitás szimbóluma. Mindenki ilyet szeretne, de a realitás mást mutat: Különösen a férfiak, de sok nő is szenved a hajhullás következményeitől. A hajhullás nem fáj, és testünknek nem jelent különösebb drámát. Kizárólag lelkünket viseli meg.

A nőknél a haj a nőiességet, a szépséget és az erotikus, érzéki kisugárzást szimbolizálja, míg a férfiaknál az erő és a potencia képviselője. Az évezredes szimbolika számos történetből, meséből és mondából visszaköszön. Ami a férfiakat illeti, a mesehősöket és királyfikat mindig sűrű, hosszú hajjal ábrázolták, és az ótestamentumi Sámson is akkor vesztette el erejét, amikor Delila cselhez folyamodva lenyírja hosszú, sűrű haját. Ha figyelembe vesszük a férfiak korai kopaszodásának számszerű alakulását napjainkban, lehetséges, hogy megtaláljuk az egyre terjedő jelenségre a magyarázatot: napjainkban a logikus és racionális gondolkodás előnyt élvez a korai férfiideállal a nyers erőt képviselő férfival szemben. A férfiaknál manapság kevésbé a fizikai, mint inkább a szellemi teljesítmény számít, amit logikus, racionális gondolkodásmódnak is nevezhetünk. Ezért nem csoda, hogy főként a „gondolkodó” férfiak homlokán indul meg a kopaszodás. 

A testi okoktól függetlenül a nőknél is hasonló okokból alakul ki a hajhullás. A női haj az érzékiséget szimbolizálja. Ha lelki okok után kutatunk, felvetődik a nem kiélt női erotika és nőiesség kérdése. 

Első lépés: Átállás kímélő hajápolásra 

A hajhullás hátterében igen sok külső és belső ok állhat. Első helyen a külső tényezők szerepelnek, főként fizikai és kémiai jellegűek: az agresszív samponok, mérgező hajgélek és dauervizek, mesterséges hajfestékek, a forró hajszárító és a ragacsos hajlakk.

Az enyhébb szerek hasznosabbak: idetartoznak a bioboltok kínálatában szerepelő és interneten keresztül is beszerezhető szappan-samponok, mosódió-bázisú hajmosó szappanok, valamint ásványföldek. Eleinte általában szokni kell ezeket a termékeket, mivel ezek egyáltalán nem vagy csak nagyon enyhén habzanak. Ha az átállás után néhány héttel jelentősen enyhül a hajhullás (a kihullott haj mennyisége jelzi), akkor abból indulhatunk ki, hogy a hajhullást az agresszív hajápolási cikkek okozták.

Problémásabb a helyzet a dauerolt, színezett, szőkített haj esetében, mivel ez a természetes hajápolási cikkek használata következtében kócossá válhat. Sajnos a vegyszerekkel kezelt, szőkített hajnak több vegyszerre és samponra van szüksége. Ha lehet, mondjunk le a dauerolásról és a hajfestésről, mivel ezek az eljárások okozhatnak hajhullást. Egy tanács: nézze meg a sampon összetevőit! A nátrium-lauril-szulfát (Sodium lauryl sulfate) és a hasonló vegyszerek terhelik a fejbőrt, és sajnos nagyon sok sampon alkotórészei. Olyan terméket érdemes választani, amelyben minél kevesebb fordul elő ezekből. 

Ha eltűnik a gomba, a haj újra nőni kezd 

Ha a hajas fejbőr gombafertőzött, annak gyakran hajhullás a következménye. Attól függően, hogy milyen gombafajról van szó, és mely területet érint a fertőzés, általános vagy körkörös hajhullás alakul ki (a körkörös hajhullásnak azonban lehetnek egyéb okai is, pl. anyagcsere-betegségek). A kórok kiderítéséhez orvosi vizsgálat szükséges. Ha valóban gombával állunk szemben, gombaellenes terápia a megoldás. Ez történhet gyógyszerrel, de folyamodhatunk alternatív megoldásokhoz is, pl. teafaolajhoz. 

A hajnövekedés a gombák kiirtása után normalizálódik. A gombák kedvelik a sötét, nyirkos és meleg miliőt a haj alatt. Figyeljünk tehát, hogy hajunkat mindig szárítsuk meg alaposan, ne viseljünk hosszú frizurát, és amennyire csak lehet, gondoskodjunk róla, hogy fejbőrünk megfelelően szellőzzön. A gombák mellett más kórokozók, vírusok, baktériumok (pl. herpeszvírusok, staphylococcusok) szintén okozhatnak hajhullást. Ha sikerült helyreállítani a fejbőr egészségét, a haj ilyenkor is ismét kinő. 

Ha a férfiak hajhullását kezelik, azt megszenvedheti a potencia

Az úgynevezett örökletes hajhullás (androgenentikus alopecia) a férfiak és nők esetében egyaránt előfordul. A férfi nemi hormonok serkentik a testszőrzet növekedését, míg a női nemi hormonok inkább a hajra gyakorolnak ilyen hatást. A hormonális eredetű hajhullás férfiaknál nehezen kezelhető, mivel minden, a férfi nemi hormonokra fékező hatású készítmény egyúttal csökkenti a férfiak libidóját és potenciáját.

A hivatalos medicina általában a finaszterid nevű gyógyszervegyületet alkalmazza, amellyel egyébként a jóindulatú prosztatamegnagyobbodást is kezelik. Ez a hatóanyag a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon lebomlását befolyásolja, aminek következtében a haj növekedési fázisa meghosszabbodik. Azonban amint abbahagyják a kezelést, a hajhullás ismét megkezdődik.

Más, hormonmentes hatóanyag a minoxidil, amelyet férfiak esetében külső kezelés formájában alkalmaznak. A hatóanyag serkenti a hajhagymák vérellátását, de a hatás általában nem kielégítő. Ráadásul a hatóanyag hatásmechanizmusát egyelőre nem sikerült teljes mértékben tisztázni, és egyes esetekben kellemetlen bőrirritációval, neurológiai tünetekkel és a keringés zavaraival kell számolni. 

Természetes ösztrogének női hajhullás esetén 

Nőknél főként a változás kora után az ösztrogénszint csökkenése okoz hajhullást. Az ösztrogénszint csökkenése a nőkben is megtalálható férfi nemi hormonok (androgének) szintjének viszonylagos emelkedését vonja maga után. A következmény: szőrnövekedés ott, ahol nem szeretnénk, ugyanakkor a haj elvékonyodik és megritkul.

A természet patikája számos formában kínál természetes ösztrogéneket, ún. fitoösztrogéneket.

Az egészséges, természetes táplálkozással, amely bővelkedik hazai gyümölcsökben, megelőzhetjük a hormonhiányt. Különösen a bogyós gyümölcsök és a magok, főként a lenmag és a napraforgó magja gazdagok fitoösztrogénekben. Ha a haj ritkulni kezd, megfelelő készítmények, kivonatok formájában juthatunk ösztrogénhatású növényi hatóanyagokhoz. 

Fitoösztrogének találhatók többek között a szójában, a gránátalmamag olajában, a vörös herében, a csalánmagban és a ligetszépében, amelyekből koncentrátumokat is készítenek. 

A nők gyakran kétségbeesnek, amikor látják, hogy szülés után vagy a szoptatás ideje alatt megritkul a hajuk. Noha a terhesség alatt általában megerősödik a haj, szülés után fokozódik a hajhullás. Néhány hónap múlva azonban magától rendeződik ez a jelenség. 

Masszázs hajkefével? Nagyanyáinknak igaza volt! 

A hormonális eredetű hajhullás mellett mindkét nembelieknél a fejbőr vérellátásának romlása is okozhat hajhullást. A vérellátás romlásának hátterében állhatnak betegségek, pl. érelmeszesedés vagy cukorbetegség. Ilyenkor beszűkülnek a hajhagymákat ellátó hajszálerek. Ennek következtében a haj lassabban nő, elvékonyodik és korábban kihullik. Mivel a dohányzás érszűkítő hatású, ez a rossz szokás is hozzájárul a hajhulláshoz. 

A fej vérellátását jelentősen fokozhatjuk, ha nagyanyáink tanácsát követve, hajkefével alaposan megmasszírozzuk a fejbőrt. Használjunk lehetőleg vaddisznósertéből készített hajkefét. A fejbőr masszírozása lazító, ugyanakkor a vérellátást serkentő hatású. 
Egyébként: az egészséges haj a kefélés hatására nem hullik ki! 

Cink- és szilíciumhiány 

Az ásványi anyagok hiánya hozzájárul a hajhulláshoz, ugyanis a haj termeléséhez számos anyag szükséges: cink, szelén, mangán, szilícium. A haj szinte minden ásványi anyagot és nyomelemet, de a káros nehézfémeket is elraktározza. Az étrendi kiegészítők szedése előtt érdemes vérvizsgálattal ellenőrizni, fennáll-e ásványianyag-hiány. Erre alkalmas a hajanalízis is. 

Valós hiány pótlására ajánlható a H-vitamin, amely a haj, a bőr és a körmök egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet. 

A már említett belső okok mellett a hajhullás hátterében állhat korpaképződés vagy akár a fejbőrt érintő pikkelysömör (pszoriázis) is. Utóbbit sokszor nem ismerik fel, mert ez a betegség korlátozódhat csak a hajas fejbőrre, amikor a test egyéb területein nem jelennek meg a jellegzetes bőrelváltozások. 
A bőrgyógyász által elvégzett szövettani vizsgálattal eldönthető, hogy pikkelysömörről vagy más betegségről, pl. ekcémáról van-e szó. Utóbbit olykor gyógyszerek is kiválthatják, pl. szívgyógyszerek, pszichiátriai gyógyszerek. Gyanú esetén azonnal a kezelőorvoshoz kell fordulni. 

A fejbőr ekcémája a méregtelenítő szervek túlterhelésére utal 

Holisztikus szempontból a fejbőrön kialakuló ekcéma annak a jele, hogy a bőr itt igyekszik kidobni a méreganyagokat, ha szervezetünk fő méregtelenítő szervei, a vese, valamint a máj túlterheltek. Ennek oka, hogy az érintett szervrendszerek akupunktúrás csatornái a fejen futnak. Éppen ezért fontos, hogy ilyenkor segítsük az említett szervek munkáját, pl. bőséges folyadék fogyasztásával és vegetáriánus táplálkozással.

Hajas tények

►  Egy felnőtt fejen kb. 110 000 hajszál található. A haj a hajhagymából nő ki, utóbbiakat sűrű érhálózat táplálja. Minél sűrűbb ez az érhálózat, annál erősebb és vastagabb a haj. Egy haj általában 2-8 évig képes növekedni, havonta kb. 1 cm-t, ezt 2-6 hónapos pihenés követi. 

► A növekedési ciklus kezdetén a hajtermelő sejtek kémiai jeleket adnak le, amelyek más, hormonális impulzusokkal együtt megindítják a haj termelődését, növekedését. A ciklus végén a hajhagyma felett elhelyezkedő mirigyet megtámadják az immunrendszer falósejtjei. A hajszál kihullik, és a ciklus újra kezdődik.

► Az egészséges ember naponta kb. 60-70 szál hajat veszít. Ha a kihullott hajszálak száma meghaladja a 80-100-at, hajhullásról beszélünk. Tehát ahhoz, hogy megállapíthassuk, „valódi” hajhullásról van-e szó, meg kell számolnunk a kihullott hajszálak számát.


► Mossunk hajat a szokásos módon szappansamponnal; hajmosó szappannal alaposan szappanozzuk be a hajat, aztán masszírozó, dörzsölő mozdulattal mossunk hajat, míg kevés hab képződik.

► Ásványföldet (kb. 1-2 evőkanál) egy edényben, kevés vízzel folyékony péppé keverünk. A pépet egyenletesen a hajra öntjük, beledolgozzuk és hajat mosunk vele. Az ásványföldek méregtelenítik a hajas fejbőrt. Az is jó, ha nem rendszeresen, csak alkalmanként alkalmazzuk.
Fontos: Minden ápoló terméket bő langyos vízzel öblítsünk ki a hajból! 

Hajpakolás száraz, törékeny hajra:

► 1-2 tojássárgáját keverjünk fel, cseppenként adjunk hozzá 1-2 evőkanál mandulaolajat; ízlés szerint egy-két cseppet tehetünk bele a kedvenc illatú illóolajunkból is. A masszát az előzetesen megmosott, nedves hajra kenjük, bemasszírozzuk, majd langyos vízzel kiöblítjük.
 A haj lágy, rugalmas lesz, és az illóolaj illata napokig megmarad. 

Gombaellenes sampon:

► Egy hajmosásra elegendő samponmennyiséget öntsünk egy pohárba, és keverjünk hozzá 10 csepp eredeti teafaolajat.

► Alternatívaként megfelel a köményolaj is, bár ennek erős illata a hajmosás után is érezhető lesz. Ezt elfedhetjük más illóolaj hozzáadásával.

A gombaellenes sampon a visszatérő gombafertőzés megelőzésére is alkalmas, miután abbahagytuk a bőrgyógyász által rendelt gombaellenes gyógyszeres kezelést.

Írta: Krokovay Klára | 2007 augusztus 02

2011. december 4., vasárnap

Decemberi holdnaptár

Közeledik az év utolsó holdfogyatkozása, ami három hónapon át tartó változást indít el.

December 1.
Növő Hold a Vízöntőben


Arra figyelj, hogy ne verj el több pénzt, mint amennyid van. Ne kelljen kölcsönt kérned, mert amit most kérsz, azt nehezebben adod majd vissza. Az aranyszabály betartása a mai napon kötelező: addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! Ha szingli vagy, a mai napon a meglátni és megszeretni egyetlen pillanat műve – jellegű találkozásban lehet részed. Ha nem vagy szingli, akkor a partnereddel őrületes pillanatokat élhettek át, leginkább a szex terén.

December 2–3.
Növő Hold a Halakban


Fokozottan stresszes ez a két nap, és a tested úgy reagálhat rá, hogy a váll- és a nyakizmok gyorsan begörcsölnek. Ezeken a területeken érezheted meg leginkább, hogy mi minden nyomja a válladat. A fájó izomgörcs kialakulásának kezdeti szakaszában nagy segítség lehet egy jó erős harapás. Minden, aminek az elropogtatása nagyobb munkára készteti az állkapcsot, először ellazítja az állat, azután a vállat és a nyakat.

December 4–6.
Növő Hold a Kosban


Furcsa dolgok történhetnek veled ebben a három napban. Előfordulhat, hogy amiről eddig szinte megingathatatlan véleményed volt, arról most éppen az ellenkezőjét állítod. Sőt az is megtörténhet, hogy amitől eddig féltél, és fogalmad sem volt arról, hogyan is kell a dolgot kezelni, netán végrehajtani, arról most kiderül, hogy nagyon könnyen és egyszerűen megy. Vagyis leszűrheted a tanulságot: ismét tanultál valamit, és nem vagy olyan elveszett, mint amilyennek gondoltad magad.

December 7–8.
Növő Hold a Bikában


Egymást kergetik a fejedben a gondolatok. Ne akarj egyszerre mindent elvégzeni: a stressz csak nagyobb lesz, ha már fogmosáskor arra gondolsz, hogyan fogod túlélni a napot. A zen mesterek azt javasolják, hogy állítsunk stoptáblát a gondolatainknak, iktassuk ki a zavaró körülményeket. Szánjunk időt a gondok megoldására, ha este 6 és 7 óra között foglalkozunk ezzel. És készíts listát: kezd a feltétlenül elvégzendő feladatokkal, majd jöhetnek a kevésbé fontosak, végül azok, amelyeket jó lenne elintézni, de nem baj, ha későbbre maradnak. Ha így, rendszerezve gondolod át a rád váró feladatokat, rendet tehetsz, mielőtt végképp összecsapnának fejed fölött a hullámok.

December 9.
Növő Hold az Ikrekben


Pompás híreket hallhatsz a mai napon, de ezeket nem kellene azonnal tovább adnod, mert ezzel nem állítasz ki magadról jó bizonyítványt. Tartsd magadban, de ha ez nem megy, akkor gyorsan keríts egy naplót vagy füzetet, és írd bele – a dátumot és az órát sem kihagyva – mindazt, amit hallottál. Mert ennek a későbbiekben jelentősége lesz. Rendkívül óvatosan közlekedj, a holnapi telihold miatt úgy érezheted, mintha a környezetedben több lenne a fejvesztett ember.

December 10.
Telihold az Ikrekben – az év utolsó holdfogyatkozása


Különleges ez a mai nap, az év utolsó holdfogyatkozását nézheted meg, ha az égbolt is úgy engedi, vagyis tiszta lesz. Éppen napnyugtakor, illetve holdkeltekor lesz teljes Magyarországról nézve a fogyatkozás. Ezen a napon változás kezdődik az életedben, talán éppen te magad jutsz elhatározásra most egy régóta húzódó ügyben. És az egész változás, illetve az átalakulás három hónap alatt zajlik majd le. Ha feszült vagy a mai napon – ami teljesen érthető –, akkor alkalmazd a következő trükköt: szorítsd ökölbe a kezed, és egy percig mindkét ököllel ütögesd enyhén a szegycsontodat. Ez a mozdulat mozgósítja a szervezet enzimjeit, és csökkenti a feszültséget.
December 11.
Fogyó Hold az Ikrekben


Ma nyugodtan menj az ünnepi forgatag utcai sátraiba, nemcsak a tenyeredet melegítheti fel a sült gesztenye, de a puncs, a forralt bor is, ezek együtt gondoskodnak egy kis „fényről” a sötét napokon. Ha vásárolsz, akkor részesítsd előnyben a régi, antiknak is nevezhető dolgokat vagy a kézzel készített termékeket. Ne töltsd egyedül ezt a napot, akár a pároddal, akár barátnőkkel lógjatok, pompásan érezhetitek magatokat.
 



December 12–13.
Fogyó Hold a Rákban


Tarts e két nap valamelyikén igazi boszis estét az otthonodban. Hívd meg a barátnőidet és vessetek kártyát, vagy ingázzatok, és közben finom sütivel és teával fűszerezzétek az estét. A hangulat még meghittebb lehet, ha nem feledkezel meg a gyertyákról. Lehetőleg csak gyertyákkal világítsatok, varázslatos fényük ugyanis melegséget kölcsönöz a szobának, és az összejöveteleteket még különlegesebbé teszi. Ha e két nap valamelyikén valakivel negatív dolgot kell közölnöd, akkor ezt gyertya fénye mellett tedd. Ugyanis a bíráló megjegyzésed hangja így lehalkul, és a valódi problémák megoldására tudtok koncentrálni.

December 14–15.
Fogyó Hold az Oroszlánban


Használd ki a lehetőséget, ha vásárlásról van szó. Előfordulhat, hogy jóval olcsóbban juthatsz most olyan dolgokhoz, amelyeket akár ajándékba, akár magadnak szeretnél megvásárolni. Ha ehhez valami pluszt kell tenned, akkor ne habozz, mert anyagilag nagyon jól jársz. Ha párkapcsolatban élsz, nem kell mindenről beszámolnod életed párjának, különösen vásárlás, vagy esetleg barátnődtől hallott tippek esetén, mert nem úgy reagál, ahogy szeretnéd, és már csak az kell, hogy vita alakuljon ki közöttetek.

December 16–17.
Fogyó Hold a Szűzben


Ezen két nap valamelyikén nagyobb összeget gombolhatnak le rólad: vagy azért, mert elromlik valami, és a megjavíttatása kisebb vagyonba kerül, vagy azért, mert rossz helyen parkolsz, gyorsan mész, vagy nem figyelsz, és megbírságolhatnak. Ha munkahelyi buliba készülsz, akkor csak szerényen add elő magad, nemcsak azért, mert most ez áll jól neked, hanem azért is, mert később ennek learathatod a gyümölcsét.

December 18–19.
Fogyó Hold a Mérlegben


A biztonságérzeted fokozódik ezen a két napon, különösen a szerelmi kapcsolatokban történnek olyan események, amelyek miatt úgy érezheted, hogy a viszonyotok csak egyre erősebb lesz. Ha szingli vagy, megismerhetsz egy nálad idősebb személyt, aki az első pillanatban talán még nem rabolja el a szívedet, csak szimpátiát érzel. Aztán később rádöbbensz, hogy mást is érzel iránta, nemcsak barátságot.

December 20–21.
Fogyó Hold a Skorpióban


Nagyobb önfegyelemre van ezen a két napon szükséged, mert hajlamos vagy a szertelenségre, és olyan dolgokra, amelyek egyenesen őrültségnek minősíthetők. Most nagy az esélye annak, hogy valaki szeretne elkápráztatni, de mielőtt hagynád magad levenni a lábadról, nem ártana utánajárnod, hogy az illető valóban komolyan gondolja-e mindazt, amit mond. Ha beleestél az utolsó perc csapdájába, vagyis most döbbentél rá, hogy valakinek nem vettél ajándékot, légy óvatos, mert drágán bóvlit sózhatnak rád.

December 22–23.
Fogyó Hold a Nyilasban


Ne felejtsd el felhívni azt az ismerősödet, aki az utóbbi hónapokban többször eszedbe jutott. Ilyenkor mindig elhatároztad, hogy holnap felhívod, vagy küldesz neki sms-t, aztán mégsem történt meg. Most elérkezett az idő, hogy felhívd, nem fog haragudni rád, hogy hanyagoltad őt. Inkább örül annak, hogy hallja a hangod, és még jobban, hogy érdeklődsz felőle.

December 24.
Újhold a Bakban

Ha gyertyagyújtás előtt minden igyekezted dacára elhagy az erőd, tusolj le az energiát adó, ősi módszer szerint. Lábadtól felfelé haladva dörzsöld át a testedet tusfürdővel, zuhanyozz le jó meleg vízzel, majd törölközz meg szintén lábtól felfelé. Sokkal frissebb leszel, mint egy átlagos zuhany után. Ha ez sem elég, relaxálj, ülj le egy kényelmes fotelba, hunyd be a szemed, tedd fel a lábadat, szóljon halk zene, és képzelj magad elé egy csodálatos tájat. Minél részletesebb előtted ez a kép, annál pihentetőbb a pár perces pihenés.

December 25–26.
Növő Hold a Bakban


Karácsony első napján rokonok látogatják egymást, nagy családi ebédek készülnek. Ha nincs kedved kimozdulni, akkor is legyél együtt a családdal. Játék, zene, beszélgetés, bármi kitöltheti az időt, a lényeg, hogy ne a lustálkodás jegyében teljen a délután. Az ünnep második napjára már eltelsz enni- és innivalóval, jó volna, ha legalább 1-2 órát a szabadban töltenél. Tennél egy kisebb kirándulást, vagy egyszerűen sétálnál.

December 27–28.
Növő Hold a Vízöntőben


Kipihenheted az ünnepi fáradalmakat, és készülhetsz a szilveszteri bulira. Ha arra döbbensz rá, hogy nincs olyan különleges cuccod, amivel búcsút inthetsz a 2011-es évnek, akkor itt a ragyogó alkalom, hogy ezen a két napon bevesd magad a különböző boltokba, mert valami igen különleges darabot találhatsz, amivel te leszel a buli sztárja. Ráadásul nagyon megéri az árát, és más alkalmakkor is használhatod.

December 29–31.
Növő Hold a Halakban


A harag rossz tanácsadó! Nem szabad olyankor cselekedned, amikor egy kellemetlen dolog hatása alatt, kontrollálhatatlan állapotban vagy. Vedd figyelembe, hogy a kirobbanó indulatokkal – bármilyen őszinték is az adott pillanatban – csak kárt okozhatsz, épp azért, mert a pillanatról szólnak, és nem a valódi, általában sokkal összetettebb érzelmekről. Ráadásul nincs szükség arra, hogy ellenséget szerezve lépj át az újesztendőbe. Ha képes vagy magadon uralkodni, akkor jó érzésekkel és talán egy új barátsággal kezdheted a 2012-es esztendőt.

A csicsóka


csicsok1.jpg

csicsok2.jpg
A csicsókát (Helianthus tuberosus) a szegények krumplijának tartották. Igénytelen, vadon is termő növény. Ezt a Magyarországon alaptalanul, méltánytalanul mellőzött gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran előkelő ételek, homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, fésűkagyló és más drága innyencségek társaságában tálalják.
Csak fantázia kérdése, mert szinte minden alapanyagunkkal harmonizál. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető – naranccsal, citrommal, mézzel, almával, de köretként csicsókalepényt készítenek, és kelbimbóhoz, csirkéhez adják. Készíthető belőle saláta, pogácsa, savanyúság, köret, leves, tócsni, rakottas de még chips is.
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását.
Enzimjeivel nagyban elősegíti az emésztést. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza az, hogy a csicsóka, az inulinon kívül más, igen fontos biológiailag aktív összetevőket is tartalmaz: növényi rostokat; mikroelemeket (bór, réz, mangán, szelén, titán, cink, vas) és makroelemeket (kálcium, kálium, magnézium foszfor); B1-, B2- és B3-vitamint, C-vitamint; valamint béta-karotint és olyan fehérjeépítő aminosavakat, mint az arginin, aszparagin, cisztein, hisztidin, lizin és a triptofán.
Sajátosan a csicsókára jellemző anyagok közül kiemelkedik a betain és a kolin.
Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin (makkcukor).
A 20-28% szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16%
inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. Keményítőt csak csekély mennyiségben tartalmaz. Nátriumban viszont szegény.
Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. A káros bélflóra tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös. A rossz hatású Clostridium perfringens és sok egyéb káros baktérium inkább a finomított cukor bomlástermékein élnek.

Gyógyhatása

A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint a már a Bibliában is említett csicsóka.

Gyermekkori élelmiszer-allergiák

A gyermekkori élelmiszer-allergiák esetében megállapították, hogy szinte kivétel nélkül a Lactobacillus, az Acidophilus és a Bifidobacteria törzsek lecsökkent számával egyidejű Enterobacteriaceae család túlfejlődése a kiváltó ok. Bélflórát helyreállító beavatkozásként müzlibe vagy gyümölcsléhez adagolt inulinnal az élelmiszer-allergia megszüntethető.

Szív- és érrendszeri betegségek

A koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatás elérésének egyik hatékony módja szerint 1-2 evőkanál csicsókaport keverjünk 1-1,5 dl narancslébe.
Fokozottabb trigliceridképződést segítő hatása a vér szabad zsírsavtartalmának csökkenésével járhat együtt. Ezzel a trigliceridértékek javulnak, amely kedvező szív- és érrendszeri hatást eredményez. A rendszeres csicsókafogyasztással csökkenthető a vér húgysavszintje, így a túltáplálkozásból eredő elhízás, vesekő, köszvény, hipertónia, szívkoszorúér-betegségek megelőzésében kiemelkedő jelentőségű táplálékunk a csicsóka és az abból készült termékek.

Mellrák

Az étrendbe építhető inulin fogyasztása rizikómentes, és könnyedén alkalmazható a rákterápiában. A rákellenes hatás a Lactobacillus béta-glucuronidáz-gátlásán alapul. A béta-glucuronidáz a székletben található enzim a szervezet detoxikáló tevékenységét gátolja abban, hogy az ösztrogén egy kevésbé aktív, illetve kevésbé toxikus formában estriollá alakuljon át. Az ösztrogén toxikus formája ugyanis a mellrák rizikóját növeli. Az inulin a bélflóra normalizálása útján az ösztrogén legtoxikusabb formáját kiiktatja.

Cukorbetegség és elhízás

Cukorbetegség esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás azért jelentős, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli. Az inulin metabolizációjához nincs szükség inzulinra, sőt az inzulinfüggőséget is csökkenti, s a vércukorszint beállítását megkönnyíti.
A csicsókagumó fogyasztása azért is előnyös a mai, elhízáson alapuló népbetegségek megelőzésében, mert az inulin molekulahosszúsága miatt nem reszorbeálódik, emberben pedig (az inulináz enzim hiánya miatt) nem bontódik és legfeljebb a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni. Így az inulin az emberi táplálkozásban csak ballasztanyagként jön számításba és fogyaszt. A burgonya mellett és helyett mind a népélelmezésben, mind az elhízottak és cukorbetegek diétájában felhasználható és hasznosítható, sőt e betegek még többet is fogyaszthatnak belőle.

Kozmetikumként

A csicsókát kozmetikai készítményekben is alkalmazzák, ugyanis bizonyított a gumó egyedülálló regeneráló, hidratáló, bőrnyugtató, bőrtápláló és frissítő hatása.
A csicsóka ezen összetevői hatékonyan szabályozzák a vérnyomást, illetve az emésztőrendszer működését. Védik a májat és a veséket. Fertőzések esetén a csicsóka fokozza az ember immunrendszerének hatékonyságát, nyugtatólag hat az idegrendszerre, ugyanakkor segíti a figyelemösszpontosítást, miközben az egész szervezetet ellátja energiával. A csicsóka fogyasztása a betegségekből lábadozók és a csontritkulásban szenvedők számára is ajánlott.
A csicsóka fogyasztható cukorbetegség esetén is, mert az étrend szánhidrát tartalmába nem kell beleszámítani.

A cukorbetegség és a csicsóka

A csicsóka a következő módon segít a cukorbetegség tüneteinek csökkentésében:
1. Csökkenti és normalizálja a vér cukorszintjét, mivel:
csökkenti a belekből a véráramba felszívódó cukor mennyiségét;
serkenti a glükóz emésztését;
javítja a szervezet saját inzulinjának hatékonyságát;
segíti a sejtek inzulin felismerő képességét (csökkentve az inzulinrezisztanciát);
a májban fokozódik a glikogén termelődése.
2. A vérben csökken a koleszterin és triglicerid szintje, ami csökkenti az érelmeszesedés és más érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
3. Jelentős testsúlycsökkenés.
4. Javítja a máj, a gyomor és a belek egészségi állapotát. 
5. Optimalizálja a hormonkiválasztást és -termelést.
A fentiekben felsorolt kedvező élettani hatások javítják a cukorbetegségben szenvedők szellemi frissességét, munkabírását, közérzetét és általában az életminőséget.
A csicsóka összetevői kivétel nélkül kedvezően befolyásolják az 1-es típusú diabéteszben szenvedők állapotát. A csicsóka rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, mégpedig az alábbi okok miatt:
Az inulint a legtöbb enzim nem képes lebontani, mivel ezek alapvetően a keményítő bontására "szakosodtak". Az inulin csak a vastagbélben kezd el lebomlani, ami kedvezően befolyásolja a bélflóra működését.
Az inulin oldható rost, amely képes megkötni a glükózt, s gátolja a glükóz felszívódását a vérbe.
Szabályozza a glikogenezis folyamatát (elsősorban azáltal, hogy csökkenti a májban a felszabaduló glükóz mennyiségét).
Csökkenti a raktározott glükóz mennyiségét.
A vér glükózszintjének tartós szabályozása révén az inulin csökkenti a túlzott inzulintermelést a hasnyálmirigyben.
Az inzulin megfelelő működéséhez szükséges szelén, cink, magnézium és kálium szintén megtalálható a csicsókában.
Az inulin legfontosabb tulajdonsága az, hogy fruktózegységei inzulin segítsége nélkül is képesek átjutni a sejtfalon, s a fruktóz a metabolitikus folyamatokban hatékonyan helyettesítheti a glükózt. Ennek köszönhetően csökken a sejtek energiadeficitje.
Sőt, az inulin rövid láncú molekulái, amelyek behatolnak a sejtfalba, sokkal könnyebbé teszik a glükóz bejutását a sejtmagba – igaz, ilyenkor a megszokott mennyiségtől kevesebb jut át a sejtbe.
Az inulin hatására csökken a glükóz koncentrációja
A fenti folyamatok tehát összességükben azt eredményezik, hogy a vérben jelentősen és tartósan csökken a glükóz koncentrációja, amit 24 órán keresztül nem követi ennek a mutatónak a változása. Az 1-es típusú diabétesz kezelése során éppen ez a legfontosabb feladat.

A csicsóka összetétele és tápanyagtartalma

Tápanyagtartalom 100 g-ban Energia 30 kcal   130 kJ
12,1 g

4,5 g

7,6 g

0,4 g

2,4 g

79,0 g

A-vitamin ekviv.
12 μg
1%
0,2 mg
15%
0,06 mg
4%
1,3 mg
9%
4,0 mg
7%
0,2 mg
1%
10,0 mg
1%
0,6 mg
5%
20,0 mg
5%
78,0 mg
11%
478,0 mg
10%
3,0 mg
0%
0,1 mg
1%
A százalékos értékek az amerikai felnőtt
javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.

Gyors csicsóka

Kevés étolajon (10 g ‒ 86 kkal) megdinsztelünk  vagy ízlés szerint aranysárgára pirítunk két közepes hagymát (150 g ‒ 65 kkal). A csicsókát 500 g ‒ 150 kkal) nem hámozzuk, csak kefével vízben tisztára sikáljuk, megmossuk, majd vékonyan felszeleteljük. Hozzáadjuk a hagymához. Fedő alatt ősszepároljuk körül-belül 20 percig, míg megpuhul. Megborsozzuk, sózzuk és még néhányszor megkavarjuk fedő nélkül is. Feltéttel vagy anélkül is fogyaszható, laktató.
Az összkalóriatartalom mindössze 301 kkal, szénhidráttartalma alig 35 g, de alacsony glikémiás index mellett. Többszörösen gyógyhatású.