2010. április 27., kedd

Fűszernövények nevelése: próbáljuk ki a hazait is!

A hazai fűszernövények igen nagy szerepet játszanak a magyar konyhaművészetben, ezért érdemes fokozott figyelmet fordítani a kertben is a fűszernövények termesztésére. A borsfű, a majoranna, a bazsalikom, az izsóp, a kakukkfű és a kapor egyben a kertnek is fűszere!

Ezek szerény növények, nem igényelnek se sok helyet, se bonyolult növényvédelmi eljárásokat és egész évben ellátják a családot friss és szárított fűszerekkel.

Melyiket kell magról vetni?

Úgyszólván mindenki ismeri a leggyakoribb, hazai fűszernövényeket, a fokhagymát, a fűszerpaprikát, a konyhaköményt, a tormát és a mákot, de érdemes más, speciális jellegű fűszernövényeket is termelni a kert egy napos, védett, meleg sarkában. Most kell elvetni - többek között - a borsfű, a majoranna, a bazsalikom, az izsóp, a kakukkfű és a kapor magját. Az egynyári fűszernövények közé sorolják még (az ugyancsak most vetendő) sáfrányos szeklicét is, amely valójában színezőnövény, mert a szárított virágszirmai aranysárgára színezik a húsvéti, ünnepi húslevest, a főtt rizst, a tésztát, sőt lehet vele javítani a fehérbor színét is.



Sarjakról és dugványozással

Sarjakról és dugványozással szaporítjuk az évelő fűszernövények közül a tárkonyt, a borsosmentát, a citromfüvet, a lestyánt és az orvosi zsályát. Ide sorolható a dalmát rovarporvirág, amelyet az ökokertészek elszeretettel és sikeresen használnak a rovarkártevők elleni védekezésben.



A vérehulló fecskefű gyógyít

És most szeretném felhívni a figyelmet egy növényre, amely a kertekben, de parlagokon, útszéleken, árnyékos helyeken gyakran a szemünk elé kerül: ez a vérehullató fecskefű, amely most kezdi nyitni citromsárga virágait. A növény érdekessége, hogy hajtásaiból sárga tejnedv cseppen ki: ez tyúkszem és szemölcs eltüntetésére kiválóan alkalmas, ősi gyógyszer,de a növényből gyárilag máj-és epegörcsök elleni gyógyszert is előállítanak.



2010. ÁPRILIS 20. MÓDOSÍTÁS: 2010. ÁPRILIS 19. BÁLINTGAZDA.HU