2009. október 6., kedd

Nátha


Azt hiszem, jó lesz, ha minél előbb beszerzem ezt a könyvet , már jó egypárszor fejbevágott, h mit is takar a betegség. Mint most is. Nem tudom, h hogyan fogok aludni az éjjel. Az irodácskánkban alig van levegő, és a bedugult orromtól most azért jobb lenne egy kellemes légkörben szundizni. Rákerestem a náthára, megdöbbentő, és ahogy visszagondolok a hétvégére, és a megelező napokra, jobb, ha nem is állok neki csodálkozni egy percre sem. Hanem inkább, azon kellene munkálkodnom, h hogyan kaphatnék új erőre.


Fizikai tünetei:(lásd még: arcüreg)
Az orr (valamint az orr-melléküregek és az orrgaratüreg) nyálkahártyájának hurutos lobja.Vízszerű, savós-nyálkás, esetleg gennyes vagy véres váladékcsorgás jelentkezik az orrnyílásokon.Dugulás-érzés, tompa fájdalom, teltségérzés kíséri. Az orrlégzés nehezítetté válik. Okai: vírusok, allergiát kiváltó anyagok, baktériumok.Gyógyítás:Gyógyszeresen: C-vitamin, gyulladásgátlók, orrcseppek. Indokolt esetben (ha baktériumok vannak jelen) antibiotikumok.

Lelki oldal: Sok mindenre ráfoghatjuk a nátha kialakulását és valószínűleg valahol igaz is lesz. Így ráfoghatjuk a szomszédra, anyósra, vírusra, baktériumra, de mindezek semmit sem változtatnak azon, hogy a betegnek elment az életkedve. Vagyis valamilyen inger érte az imént említettektől, aminek közvetlen következménye a nátha vagy meghűlés. Egyet azonban tartsunk szem előtt: miért tudott „kihűlni”?
Ebben az esetben talán a legszerencsésebb, ha a naphoz hasonlítjuk az embert.Mikor fog kialudni a nap?(Nagyon leegyszerűsítve!)Amikor felemésztett minden olyan anyagot, amivel táplálhatja a tüzet.Ebből következik, hogy az emberben is akkor alszik ki a belső tűz, amikor hiányzik az égéshez szükséges „anyagok” valamelyike.
A négy Őselemet alapul véve négy úton juthatunk el a náthához, a meghűléshez:
A víz: információt szállít.
A tűz: kordában tartja az energiákat, elégeti a mérgeket, melegíti a vizet.
A levegő: új erőket hoz, közvetíti a gondolatokat.
A föld: adja a biztonságot, magabiztosságot. Hiányában elesettség és fáradékonyság lép fel.
Ha kevés bennünk a tűz, túlsúlyba kerül a víz eleme és folyni fog az orrunk... és így tovább.A szervezet az energiaminimumra törekszik és a harmóniára, vagyis ezek az elemek igyekeznek kiegyensúlyozni egymás hatását. Ezt önmaguktól is megtennék, ám az „okos” ember folyton akadályokat gördít a természet folyamatai elé.(Bővebben olvasható erről a témáról a Spirituális útmutató szellemi vándoroknak c. könyvemben.)
A gyógyulás útja: Keresni kell egy olyan dolgot, ami örömmel és megelégedéssel tölti el! Ez lehet egy cél, egy megtörtént esemény, vagy akár egy szeretett személy. Teljesen mindegy, mit talál, a lényeg: számára már most is örömet adjon, vagy inkább örömet érezzen benne.Beszélgessünk a beteggel, de még célravezetőbb megoldás, ha kérdezzük, és kérdéseinkkel önmagát vezeti rá a megnyugtató megoldásra.

ARCÜREGGYULLADÁS

Fizikai tünetei:
Arcüregünk voltaképpen hatalmas, páros orrmelléküreg, amely a felső állcsont testében foglal helyet. Gyulladásakor tompa fájdalom és az arcban érzett feszítő érzés keletkezik.A fájdalom lesugározhat a metsző- és szemfogakba. Rendszerint a többi orrmelléküregben is zajlik a gyulladásos folyamat egyidejűleg. Súlyos esetben az orrváladék gennyes vagy véres lehet, hőemelkedés, láz kíséretében.
Az orrüreg nyálkahártyával bélelt légtartalmú melléküregei közül legnagyobb a két homloküreg és a két arcüreg. Ezeken kívül a mélyben, már az aggyal határosan kis csontfülkék bonyolult rendszere helyezkedik el, légterük szintén az orrüreggel közlekedik.
Szerepük a hangadásban van: rezonátorként viselkednek.
Egészséges körülmények között a melléküregek szellőzése rendben zajlik. Ha azonban az orrváladék mennyisége megnő, e kamrákban gyulladásos folyamatok indulnak el. Leggyakoribb az arcüreggyulladás, mely fog eredetű is lehet. A finom szellőző rések elzáródnak, savós váladék, esetleg genny szaporodik fel, mint egy tartályban. Szintje van és löttyen. A beteg érzi, ha fejét hirtelen hátraveti. Savós gyulladásnál az arcüregben polipok jelennek meg, és az idült folyamatokban is csaknem mindig van polipképződés.
Tünetei a tompa fejfájás, orrdugulás, fokozott orrváladék-képződés. Az orrlégzés csökken, vagy teljesen megszűnik. Legerősebb a fájdalom heveny gyulladás esetén, vagy ha a többi melléküreg is érintett. Krónikus gyulladásnál viszont gyakran nem szerepel fájdalom. Az orrváladék bő, gennyes, fog eredetű gyulladásnál kifejezetten bűzös. Láz viszont csak súlyos esetben lép fel. A homloküreg-gyulladást a homlok– és szemtáji fájdalom jellemzi, mely hajoláskor növekedhet. A felső szemhéj duzzanata kíséri.
A gyógyítás első teendője a váladéklefolyás biztosítása, mely lohasztó orrcseppekkel rendszerint sikerül. Súlyosabb esetben át kell öblíteni az üregeket és antibiotikumot kell alkalmazni. Mivel a csontok mindig érintettek, e kórképek veszedelmes szövődményei a tovaterjedő csontfolyamatok. Rátörhetnek a szemüregre, vagy a homlokcsontról a koponyaűr felé hatolnak, az agyhártyagyulladás fenyegető veszélyét idézve elő. Jóindulatú, tömör vagy szivacsos szerkezetű csontdaganatok gyakrabban a homloküregben képződnek. A rosszindulatú daganatok a laphámrákok, melyek műtéti- és sugárkezelést igényelnek.

Lelki tünetei: A betegség kialakulásának oka: elkezd lázadni egy olyan alap-beállítottsága ellen, amely szerint megnyilvánul a külvilág felé.Vizsgáljuk meg egy kicsit részletesebben ezt a kérdést a könnyebb érthetőség érdekében!
Az arc az a testfelület, amit leginkább kendőzetlenül mutatunk a külvilág felé, vagyis az arc azt a lelki tulajdonságot jellemzi, amit akarva vagy akaratlanul a külvilág felé kell mutatni, mondani!
Az üreg az, ahol a dolgokat dédelgetjük, tehát olyan helynek tekinthetjük, ahol kialakulnak viszonyulásaink a külvilághoz. Ez az üreg minden tekintetben védelmet nyújt! Védelmet nyújt, hogy a környezeti hatások ne érjék közvetlenül a „személyt” és védelmet, biztonságot nyújt „tulajdonosának”, hogy megfelelő helyen legyen képes felkészülni a válaszra!A betegség kialakulásához közvetve a külvilághoz fűződő viszony megbomlása vezet (az imént vázolt szempontokat figyelembe véve).
A beteg lelkiállapota az alábbiakat tükrözi: úgy érzi, világa jelentős elvárásokkal viszonyul hozzá, és ez az elvárás nem egyezik a saját elképzeléseivel. Ő is jelentős elvárásokkal van világához, pl.: szeressék, megbecsüljék, elismerjék anyagilag és érzelmileg egyaránt! Elvárásai jelen vannak, de ezeknek nem ad hangot. Nem ad hangot kívánságainak, érzéseinek, ugyanakkor nagyon szeretné elmondani! Ezek az elvárások egyáltalán nem megalapozatlanok, de figyelembe kell venni egy roppant fontos tényt: dőreség mástól várni, amit magunknak sem adunk meg! Itt tehát erről van szó: a beteg figyelme arra fordul, amit nem kapott meg és figyelmén kívül esik, mit tehet saját magáért.
A gyulladás kialakulása: nem érzi magát annyira erősnek, hogy figyelmen kívül hagyja a vele szemben támasztott követelményeket. Persze, hogy nem érzi magában az erőt, hiszen egészen másra kell neki figyelni, összpontosítani! A saját örömét, boldogságát kell megtalálni, hogy észre tudja venni a felé áramló figyelmet, megbecsülést!
Az arcüreg gyulladásakor egy lázadásról beszélünk, de nagyon fontos részlet: ellenérzéseit nem nyilvánítja ki, dühét, haragját, fájdalmát önmaga marcangolására fordítja! A szervezete ezt a gyulladásos folyamatot igyekszik kompenzálni, próbálja eloltani a tüzet. Mindent megtesz a góc, a tűzfészek kiiktatására, semlegesítésére. Ennek lesz következménye az adott területen a – fokozott – váladékképződés. Ez a váladék viszont be fog sűrűsödni, mert nem enged szabad folyást érzéseinek, érzelmeinek. Ezt a lelki gátlást igyekszik leképezni, visszatükrözni a besűrűsödő, megragadó váladék.
Továbbá: a váladék besűrűsödését elősegíti a növekvő gyulladás is. Nehezebben kap levegőt az orron keresztül, mert egyre kevésbé képes a nyugodt, csendes megújulásra.
A gyógyulás útja: Harcolhatunk a gyulladásos folyamatok ellen, de akkor vegyük figyelembe az alábbi tényt is: oka, tehát értelme van a gyulladásnak! Oka, amely a gyógyulási folyamatot, az öngyógyítást segíti elő. (A túlzott, ellenőrizhetetlen gyulladás természetesen rossz!) Itt olyan megoldást kell keresni, ahol megmarad (ellenőrizetten) a gyulladás, de a fizikai gyógyulás mellett elindul a lelki gyógyulás is.A betegnek el kell indulnia egy úton, ami eljuttatja egy nyugodt, békés állapotba. Ezt a legkönnyebben így érheti el: kényelmesen leül és elmélkedik egy kicsit azon, milyen jó, valóban jó, értékes tulajdonságokkal rendelkezik, melyeket felhasználhat a gyógyulás érdekében. A gyógyulását segíti, hogy az elégedetlenség átadja a helyét az elégedettségnek, átadja a helyét, hiszen olyan dologra figyel (teljes mértékben), ami tiszta, jó érzésekkel van tele!Márpedig ezeknek a jó érzéseknek át tudja magát adni!

A további teendő: végre mondja ki, mire vágyik!

Variációk egy növényre: az alma



1. Csak kevesen tudják, hogy az almakúrával csökkenthetõk a reuma kellemetlen tünetei, ami perszen nem azt jelenti, hogy csak almával kell kezelni ezt a betegséget. A három hétig tartó kúra alatt napi 1 kg almát kell elfogyasztani, de a kúra idõtartama 100 napra is kitolható. Hasonló hatása van az almamustnak is.
2. Az almakúra a szív és a vese betegségeinek a tüneteit is mérsékli. Ehhez napi 10-12 db alma elfogyasztása ajánlott.
3. A megszárított almahéjból remek tea készíthetõ, amit még kellemesebbé tehetünk, ha szárított almavirágot teszünk hozzá. Mindkettõbõl vegyünk egy evõkanálnyi mennyiséget, majd forrázzuk le egy csésze vízzel. Negyed óra múlva szûrjük le. Naponta három csészével fogyasszunk belõle. Nemcsak kellemes ital, hanem kiváló idegerõsítõ és elhízás elleni szer is.
4. A kipréselt almalevet, mint kiegészítõ gyógyszert, fel lehet használni a megfázás tüneteinek csökkentésére, emésztési zavarokra és köszvénynél.
5. Az almát a népi gyógyászat a vérszegénység kezelésére már régóta használja. Ehhez szurkáljunk egy almába vasszögeket, és egy éjszakán át hagyjuk benne, majd a következõ napon fogyasszuk el.
6. A felsõ légutak, az emésztõrendszer, a vér megbetegedéseinél, gyengeségnél és fertõzõ betegségeknél az almaecet hatékony kezelést biztosít. Ehhez hígítsuk fel vízzel, és édesíthetjük mézzel.
7. Az almaecet külsõleg bõrgombásodás kezelésére ajánlott. Keverjük össze a következõ gyógynövényeket 1:1 arányban: diólevél, babérlevél, tölgyfakéreg, bazsalikom. Ebbõl 4 evõkanálnyi mennyiséget 2 l vízben fõzzünk két percig, szûrjük le, és egy lavórba annyi meleg vizet öntsünk hozzá, hogy ellepje a lábunkat. Végül tegyünk hozzá 3-4 evõkanál almaecetet.
8. A birsalma is rendelkezik gyógyító hatással. Több hetes tárolás szükséges ahhoz, hogy megérjen, ekkor vékony szeletekre vágva ajánlott fogyasztani. Csökkenti a gyomor- és bélpanaszokat, a torokgyulladás tüneteit. A birsalma magjának vizes, nyálkás kivonatát a népi gyógyászat alkalmazta a bõr és a nyálkahártyák gyulladásainak kezelésére.

Dr. Nagy GézaFitoterapeuta

Csicsóka

Nemcsak a női divat változik, hanem a termelt növények divatja is. Egyeseket valamikor nagy lelkesedéssel kultiváltak, ezek azután valamilyen ok miatt (betegségek, kártevők megjelenése, termesztési körülmények megváltozása, fogyasztói szokások alakulása) fokozatosan kiszorultak a földekről. Közéjük tartozik a csicsóka is, amely - bízom benne, hogy helyesen ítélem meg - néhány társával együtt (lóbab, lencse, articsóka) ismét kezd divatba jönni.

Ennek a változásnak az okát most bízvást abban kereshetjük, hogy nagyon egyszerűen termelhető, bőven termő és ellenálló növény; gumótermésének pedig az a fontos jó tulajdonsága van, hogy a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Márpedig ez igazán nagy jelentőségű dolog, hiszen az orvosi statisztikák szerint százezer honfitársunk szenved ebben a különlegesen diétás étrend betartását követő betegségben. Ezért érdemes az érintett családok kertjében legalább néhány bokor csicsókát ültetni.

A csicsóka Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába. Legnagyobb tömegben Franciaországban termelik, mintegy 150 ezer hektár területen.

Legföljebb találgatni lehet, hogy a furcsa, kissé mulatságos nevét honnan nyerte. Az orosz, a német, a francia, a cseh, a lengyel, a bolgár és a román nyelvben topinamburnak nevezik, csak az "extravagáns" angol nyelv mondja jerusalem artichoke-nak. Nálunk elég általános az esküvői jókívánság: szaporodjatok, mint a csicsóka!

A fészkesvirágzatúak közé tartozik, és közeli rokonságban áll a napraforgóval. Tavasszal akár össze is lehet őket téveszteni, de később már nem, mert a csicsóka Sárga virágai a napraforgóéhoz képest kicsinyek, és jóval később, augusztus elején virítanak. Szára - azonos talajviszonyok között - a napraforgóénál vékonyabb, de magasabb; akár 3 m magasra is megnő. Magot a csicsóka virága nem érlel, ezért a gumók elültetésével szaporítják.

Gumói, amelyek valójában megvastagodott szárképletek, nem közvetlenül a tövön, hanem 5-20 cm hosszú száron ülnek, emiatt nagyobb területen helyezkednek el. Ezért nehéz valamennyi gumót felszedni a fészekből! Héjuk színe lehet fehér vagy sárga, de leggyakrabban olyan színű, mint a rózsaburgonyáé. A gumók húsa hófehér. Felszínük ripacsos, barázdált, összetett, nehezen tisztítható.

Termesztése

A csicsóka a nyirkos, üde talajokat kedveli, ahol a talajvíz szintje fél méternél mélyebben van, de a leggyengébb talajokon is megél. Megterem a sekély termőrétegű, kötött, sőt a futóhomok talajú területeken is.

A kert sarkában van a helye, ahol más, igényesebb növényeket valami ok miatt nem lehet megtermelni. Nagyon jó szolgálatot tesz gyeptörésben és akkor, ha a kezdő kertész gyomos, gyepes telket vesz művelés alá. Pionírnövény!

Természetesen a csicsóka is meghálálja az istállótrágyázást és a nitrogént, foszfátot és kálit tartalmazó műtrágyákat.

A klíma az ország minden vidékén megfelel a csicsóka termesztéséhez.

Gumója ültetésével szaporítjuk. Legjobban a "földből földbe" módszer vált be, vagyis az olyan ültetés, hogy a földből kiszedett gumókat azonnal elültetik más helyen. Erre bőségesen van idő, mert a csicsóka ültetési ideje októbertől május elejéig tart, de a legjobb március végén ültetni. Föltétlenül ajánlatos a tavaszi ültetés a bekerítetlen, erdő közeli kertekben, mert a gumókat a vaddisznók előszeretettel túrják ki. (A csicsóka leveles szára viszont az őzek, a szarvasok és a nyulak kedvelt takarmánya.)

Ahol egyszer megtelepítettük a csicsókát, ott nem kell néhány évig újra ültetni, mert a kiszedéskor rendszerint marad a földben annyi gumó, amennyiből a következő évben is fejlődnek bokrok, 4-5 évi egy helyben maradás után azonban a gumók annyira elaprózódnak, hogy akkor új helyre kell őket telepíteni.

A töveket egymástól 50-60 cm-re ültessük. A gumók legalább 6 cm mélyen legyenek a talaj felszíne alatt. Legjobbak a 40-50 g-os vetőgumók, amelyeket - ha kevés van belőlük - hosszában ketté is vághatunk.

A csicsóka kezdetben lassan nő. Ebben az időben a tövek környékét kapálással kell gyommentesen tartani. Később a hajtások növekedése felgyorsul, és a lombozat annyira beárnyékolja a talajt, hogy a gyomok meg sem élnek alatta.

A kifejlett gumók szedését október elején kezdhetjük meg, de folyamatosan is szedhetjük még télen is. Arra kell ügyelni, hogy minden gumót kiszedjünk, nehogy a következő évben akaratunk ellenére hajtsanak ki.

Kártevő ritkán támadja meg. Olykor fordul elő, hogy a lombozatát a lisztharmat megfertőzi vagy fehérpenészes rothadás lép fel. Előző esetekben egy permetezés elegendő, míg az utóbbi betegség ellen a lomb elégetésével védekezhetünk.
Egy bokor alól 5-8 kg gumót szedhetünk fel.

Felhasználása

A csicsóka fontos diabetikus eledel lehetne. A 20-28 % szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16 % inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasonítja át.

Nem tudta ezt még a nagy tekintélyű Galgóczy Károly uram, aki a Kertészet kézikönyve című munkájában (1896) még így ír: ".. .a csicsóka mint emberi eledel alig jöhet szóba, fő jelentősége az, hogy hitvány, félreeső területeken, hol egyéb alig termeszthető, meglehetős disznólegelőt lehet segélyével alakítani, szárai pedig juhtakarmányt és tüzelő-anyagot szolgáltatnak."

Ma már tudjuk, hogy emberi fogyasztásra is alkalmas. Ha a gumókat főzés előtt vízben áztatjuk, akkor az édeskés ízűk is eltűnik.

Változatlanul fennáll azonban a gond a tárolással, mert csak alacsony hőmérsékletű, még magas légnedvességű helyiségben nem fonnyad meg. Nyirkos homokban azonban - tapasztalatom szerint - hónapokig eltartható. A legjobb módszer: mindig annyit kiszedni belőle, amennyit azonnal felhasználnak.

A burgonyához hasonlóan készíthető el; saláta, kötet, töltelék, kirántott, sült ételek alapanyaga.
Tisztítása nem könnyű, mert a dudoros felületéről a héját elég hosszadalmas munkával lehet eltávolítani.

Az utóbbi években ipari célokra is használják. A gumókból - a burgonyához hasonlóan - szeszt főznek (1 t-ból 70-120 l szesz állítható elő), és fruktózt is gyártanak. Franciaországban nagy jövőt jósolnak a csicsókából előállítható üzemanyagnak.

De visszatérve még egyszer a kertbeli hasznosítására! A kert gondozójának minden ősszel megismétlődő problémája, hogy mivel kötözze be a díszfüveket, a rozmaringbokrokat és a fagyérzékeny örökzöldeket? Nos, a csicsóka levágott, lombos szára erre a célra kiválóan alkalmas.

És a vadászok is ismét felkarolhatnák a csicsókát. Kevés munkával meg lehet telepíteni az erdőszéleken, ahol minden kezelés és gondozás híján is elszaporodik. A gumókat a vaddisznók egész télen előszeretettel lakmározzák, így nemcsak a vadállomány kondíciója javul, de bizonyos mértékű kíméletet remélhetnek azok a kertek is, amelyek - bekerítve vagy bekerítetlenül - sokat szenvednek a falánk vadállatok látogatásától, túrásától.

Naspolya

Nem "szabályos" gyümölcs: a színe barnás, mintha romlófélben lenne, nem lehet egy jó nagyot harapni belőle, az íze is szokatlan - de azért érdemes felfedezni a késő ősz gyümölcsét, a naspolyát.




Ismerjük meg!

A naspolya (Mespilus germanica) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, az alma, a körte, a birs rokona. Egyes források szerint Japánból származik, másutt úgy tudják, hogy egy kínai kantonból lopták át Európába, ismét más szerint a számos egyéb gyümölcs megismerésének szokásos útján, a Földközi tengeri kereskedelem közvetítésével terjedt el Ázsiából. Az biztos, hogy Kelet- és Délkelet-Európában erdőszéleken, cserjésekben vadon is megterem. Magyarországon a házi kertek, díszkertek kedvelt gyümölcskülönlegessége. Nagyobb mennyiségben Szentes és Szeged környékén termelik. Viszonylag kistermetű fa vagy bokor, a meleget kedveli, ezért a Kárpát medencétől északabbra már nemigen él meg. Három-öt méter magas fa vagy cserje, vesszői barnásak vagy vörösesbarnák. Lombkoronája önmagában is dísze lehet kerteknek, parkoknak. Virágai öntermékenyülők, ami azt jelenti, hogy akkor is terem, ha csak egyetlen példány van belőle a közelben. A félárnyékot is elviseli, a különböző talajtípusokhoz jól alkalmazkodó, igénytelen növény, de kedveli a mélyrétegű, nyirkosabb talajokat. Nem fagyérzékeny, a teleinket jól tűri. Május közepétől virágzik, virágai fehérek. Gyümölcse gömbölyű vagy körte alakú. Héja molyhos, színe éretten barna, édeskés fanyar ízű, állománya kásás. Késő ősszel érik. A fáról leszedve még kemény és élvezhetetlen a naspolya, de érlelés után megpuhul, vékony héja pergamenszerűen elválik, lehúzható és sötétebb barna lesz, íze pedig édessé válik. Régebben ismerték több fajtáját, például a nottinghami, házi és hollandi fajtájú naspolya, de ma már ezeket nem termesztik. Manapság fellelhető fajtái: Early Red, Pineapple, Premier, Grossa De Sicilia, Eulalia.

Miért jó?

Mintegy 12 százalék szénhidrátot és az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz száz grammonként. Éretten a nyersen való fogyasztása mellett lekvár főzésre is alkalmas, mivel magas a pektintartalma. Tartalmaz még vasat és kalciumot, emellett jelentős mennyiségű cserzőanyagot is. A vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott és ezen kívül még csonterősítő hatása is van. Gyulladáscsökkentő hatású növényként ismeri a természetgyógyászat. Energiatartalma 55 kcal, 236 kJ/100 gramm.

Jó tudni!

A naspolya ún. utóérő gyümölcs, október végén, november elején lehet szüretelni. Régen szalmára terítve érlelték a kamrában, de akkor is jó, ha a leszedésével megvárják az első fagyot. A somhoz és a kökényhez hasonlóan ugyanis legjobban akkor fogyasztható, ha megcsípte a dér, népiesen szólva "szottyossá" válik.

Hogyan fogyasszuk?

Feldolgozható gyümölcslekvárnak, pürének (húsok mellé köretként), vagy más gyümölcsfajtákkal (például birs, alma, körte, vagy szilva) vegyesen ivólének. Az érett, dércsípte gyümölcsöt fogyaszthatjuk nyersen. Ilyenkor a héját lehúzzuk, a magokat kikerüljük, mert ezek élvezhetetlenek. Zselét is lehet belőle főzni, mert sok pektint tartalmaz.

Tippek-tanácsok

Parfét készíthetünk a naspolyából, ha a megmosott gyümölcsöt megtisztítjuk a héjától és a magvaitól, majd turmixgépben összetörjük. Narancslikőrrel, cukorral, vaníliás cukorral, pici sóval ízesítjük, majd habba vert tejszínbe keverjük, és formába öntve fagyasztjuk. Lekvárnak elkészítve nem kell a héját, magvait sem eltávolítani, hanem kilónként négy deci víz hozzáadásával főzzük, amíg szét nem esnek a gyümölcsök. Szitán átnyomjuk, azután adjuk hozzá a cukrot, azzal együtt sűrűre főzzük. Üvegekbe téve száraz dunsztba helyezzük. Sokféle süteménybe, krémbe, egyéb édességbe felhasználható.

Érdekességek

A naspolyafa terméséből és leveléből előállított készítmények a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére használhatók. Bélbetegségek kezelésében is szerepet kapott. A naspolyafa kérgének főzetét a népi gyógyászatban vérzések csillapítására alkalmazták. A naspolyamagból készített teának vesekő elleni gyógyhatást tulajdonítanak.

Dr. Bálint György kultúrtörténeti érdekességként idézi a XVII. században élt Lippai Jánost, aki a Posoni kert c. könyvében már említi a naspolyát: "A noszpolyafa gyümölcseit, minek előtte meglágyul, akkor szedik: de jobb, ha a fáján hagyják, hogy egyszer vagy kétszer megcsípje a dér, s édesebb leszen. Ha elébb leszedik, s szalmára rakják, úgy is meglágyul, és akkor eszik őtet nyersen, mert főve nem láttam."

Galagonya



A Wikipédiából, a szabad lexikonból.

A galagonya (Crataegus) a rózsafélék (Rosaceae) családjának Maloideae alcsaládjába sorolt növénynemzetség. Általában tövises cserjék, vagy kis fák. Leveleik szórt állásúak, a virágzat sátorozó buga. Termésük a Maloideae alcsaládra jellemző almatermés, mely a vacok megduzzadásával keletkezik. A termésfal (a mag héja) nagyon kemény. A termést az állatok a maggal együtt fogyasztják el, majd a mag a bélcsatornán sértetlenül áthaladva az anyanövénytől távol jut ki a külvilágba. A nemzetség rendkívül fajgazdag (egyes szerzők szerint a fajok száma több mint ezer!), sok az átmeneti és hibrid alak, változat. Főleg az északi féltekén elterjedtek. A Kárpát-medencében négy faj őshonos.


Egybibés galagonya (C. monogyna Jacq.)
Európa elterjedt növénye, nagy bokorrá, vagy legfeljebb 10 m magas, többtörzsű fává növekszik. Sűrű, szúrós ágrendszere van, levelei mélyen karéjosak. Virágai aprók, öt fehér szirmúak, nehéz illatúak, tavasz végén, a lombfakadás után, bogernyőt alkotva nyílnak. A belőlük fejlődő egymagvú, éretten mélyvörös színű termések is csomókban állnak. Alfajok: subsp. monogyna és subsp. nordica.





Felhasználása
Fiatal levelét nyersen
salátába, virágait borok és likőrök ízesítéséhez használhatjuk fel. Gyümölcséből zselét, lekvárt főzhetünk, de nyersen is fogyasztható. Bort is készíthetünk belőle. A szív oxigénellátását javítja, ezért mindenféle szívbetegség esetén javallott. Hatóanyaga hasonlít a sárga gyűszűvirágéra, de káros mellékhatásai nincsenek. Gyógyteát friss hajtásokból, levelekből, vagy terméséből készíthetünk, de utóbbiak nyersen is fogyaszthatók.

Cseregalagonya vagy kétbibés galagonya (C. laevigata (Pior.P) DC.)

Levelei az egybibés galagonyáénál kevésbé mélyen karéjosak, kissé bőrszerűek, a bibék és a magok száma kettő. Szinonímák: C. oxyacantha. Alfajok: subsp. laevigata, subsp. palmstrushii.






Fekete galagonya (C. nigra W. et K.)

Magyarországon védett.Eszmei értéke: 10.000 Ft
A Csepel-szigettől a Mohácsi-szigetig fordul elő ártéri fűzesekben ez az alig tövises, ritka, védett cserje. Legfeljebb 5 m magas fává is megnőhet, termései feketék, levelei nagyobbak, 5-10 cm hosszúak, fonákuk szürkén gyapjas. Gyakran alkot hibridet az egybibés galagonyával. A hibrid (C. X degenii) termései sötétbordó színűek, a hajtás az egybibés galagonyáénál kevésbé tövises.
Egy kis plusz:
Galagonya
Levele, virága, termése tea vagy szeszes kivonat formájában szív-és keringési panaszok (szívizomgyulladás, szabálytalan szívmûködés, ideges szívpanaszok, érelmeszesedés, magas vérnyomás) gyógyszere, állandóan fogyasztható. Termése összehúzó hatású, hasmenés ellen használható. Klimax idején éjszakai verejtékezés megelõzésére használható. Vizelethajtó. Két közeli rokon faja közül legalább az egyikkel mindenütt találkozhatunk Sopron környékén, nagyobb mennyiségben száraz erdõk szélein, beerdõsülõ legelõkön, utak mentén. Dekoratív sövény-és kerti cserje.

A galagonya hatóanyagai
Lombleveleivel együtt gyűjtött, kinyílt virágai és az érett termései szolgáltatnak drogot: a levelek kratégusz-szaponint, kratéguszlaktont, szitoszterint, adenozint, kolint, acetilkolint, guanint, hiperozid flavont, kvercetint, aminokat, vitexinramnozid glikozidát, 0,15% illóolajat; a termés kratéguszsavat (szerves savkeverék), kvercetint, cseranyagot, szaponint, nyálkát, egy szívre ható anyagot, zsírosolajat, B- és C-vitamint, flavonokat, kolint, sárga színanyagot.

Szem & fül



Amúgy a következő oldalon lehet rákeresni a szervekre
Tegnap - ma, szinte kifolyik a szemem, de legfőképp ma. Kutatom, h mit nem akarok meglátni v épp mit kellene meglátnom.

Könnyezés

Fizikai jellemzők:
Fokozott könnytermelés, túlzott könnyelválasztáson alapuló jelenség. Bármely, a szembe jutott idegentest előidézi, de kíséri a szaruhártya, a kötőhártya és a szivárványhártya gyulladásait is. Kiválthatják ezen kívül izgató gőzök, gázok, erős fény, vagy hideg, szeles levegő. Védekezési folyamat. Ha érzelmi impulzusok állnak a háttérben, gyakran a sírás jelensége kíséri.

Lelki háttere:(lásd még allergia)
Valami nagyon is konkrét dolog szúrja, bántja a szemét! A másként való megközelítés, másként érzékelés helyett inkább a lemondást, a bosszankodást választja! Tudatosan vagy tudat alatt elsiratja életének egyes részeit! Ezt még akkor teszi, amikor korántsem jött el az ideje, vagyis idő előtt, még élve temeti el életének legszebb pillanatait! A „temetés” következtében, mivel nem merítette ki a benne rejlő lehetőségeket, hiányozni fog belőle a tűz. A tűz, hogy figyelmét új lehetőségekre terelje. Nem merít lehetőségeiből és elveszíti életéből az értelmet. Miért küzdjön!? Ha nem találja a miértre az értelmes választ, mi alapján várja a sikert?
A gyógyulás útja:
Megtalálni, megélni az örömet!

Ideveszem a Fület is, bár konkrétan a fülcsengés nem volt feltüntve, így inkább csak az általánosságot nézem. Végül is megtaláltam, de idevettem az összes többit is. :) Érdekes dolgok ezek!

Fülzúgás

Lelki jellemzői: A zúgás oka a külső, belső hallottakon való felzúdulás, felháborodás és az ezekből következő háborúság!
A megértés helyett az őrlődést, tépelődést választja, pl.: nem használja ki a lehetőségeket. A fülzúgás lényege abban rejlik, hogy a „fülben” benne marad az elhangzott szó és ott erős visszhangot vált ki. Az erős visszhang a jelentős érzelmi reakciókat jelenti.A döntésig el sem jut az adott személy, nem enged szabad utat a hallottaknak. Csak eddig jut el, amit tapasztalt, az egyértelműen rossz! Igyekszik gátat szabni, szelektálni, de ezt úgy teszi, hogy minden ott zúg a fejében. A hátat fordítás helyett a győzködést választja, gyakran ebbe a győzködésbe saját maga is középpontba kerül. Magyarul saját magát igyekszik meggyőzni valaminek a helytállóságáról. Könnyen megjósolható a vesztes kiléte…! Emlékezz, amikor sok információ jut tudomásodra és még nem csendesedett le benned, zúg és zavaros egész világod! Vonatkozik ez a gondolatokra is!
A kivezető út: Huszárosan meg kell cselekedni a következőt: tudja, mi zavarja, akkor fordítson neki hátat és induljon el az ellenkező irányba! Keressen, de találjon is egy olyan helyet életében, gondolataiban, ami a nyugalom szigetét tükrözi. Találja meg azokat a biztos pontokat, melyek jó érzéseket ébresztenek benne. Lehet ez bármilyen dolog, a jellemzője a fontos: csendes legyen!
Fülcsengés: Őrangyalok figyelmeztetése azzal kapcsolatban, amivel 1-2 órával korábban foglalkoztunk. Ott duruzsol a megoldás, még ott csengenek fülünkben az igazság szavai, de tudomást nem veszünk róla.
Van ennek egy sokkal hétköznapibb értelmezése, jelentése is, ami ugyanannyira igaz és csak annyiban különbözik, hogy az érem másik oldala! Valahol lelkünk mélyén keressük a tisztázatlan helyzeteink megoldását, várjuk: valaki mondja meg mi a feladatunk, mi az igazság! Kettős érzés ez, egyik oldalon lényünk egyik része várja, óhajtja a kivezető út megmutatását, de a másik részünk önállóan kívánja azt felfedezni.
Ez a kettősség már képes kiváltani a fülcsengést. Állandósulni akkor szokott, amikor nagyon sokáig áll fenn ez a paradoxon. Vagyis sokáig tudatosan vagy tudattalanul, de egészen másra figyelünk, mint ami szívünk vágya!A kivezető út:Hasonlatos az eddig ismertetett vonatkozásokkal, de itt másra, konkrét dologra kell hallgatni!Hallgatni kell azokra az „apró” figyelmeztetésekre, melyek veszélyt sugallnak. Lehet – nincs semmi veszély, lehet – semmi sem fenyeget, de ezt tudnunk kell! Sőt tudnunk kell az ebből következőt is: biztonságban vagyunk.
Fülzsír: Az információt nem engedi tovább. „Az egyik fülén be, a másikon ki”. Nem engedi tovább, mert sértőnek, fájdalmasnak érzi azon dolgokat, melyek tudomására jutottak. Következésképpen kialakít egy természetes védekező mechanizmust, ez lesz a zsír!A zsír kettős szerepe: távoltartás, zökkenőmentessé tétel. Ha mással nem tud foglalkozni (csak a hallottakkal) dugó alakul ki.
Dugulás: Védekező reakció, befejezett, „sikeres” elzárkózás. Az elzárkózást választja valamilyen okos tett, hozzáállás helyett! Hogy bizonyos kellemetlen hangokat elkerüljön, ne szerezzen róla tudomást, ki kell rekeszteni – még ha ideiglenesen is. Ez a cselekvés fel fog vetni egy sokkal nehezebb feladatot, szembe kell nézni önmagával! Mégpedig úgy, hogy a megoldáshoz, a „feloldozáshoz” nem kap segítséget.
Dugulással védekezik az újabb információk ellen, mert még az előzőek is ott csengenek – megoldatlanul – fülében. A dugulás célja, hogy végre figyeljen saját igaz, belső hangjára, az igazság szavaira! Lényeges tisztázni az eddigieket, dőreség lenne további életét olyan alapokra helyezni, melyekben nem lát tisztán és nem ismeri lényegüket.A kivezető út: Elemezni eddigi ismereteit, felhasználni, hasznosítani a megszerzett, megtapasztalt tudást!Szellemi síkon történő gyógyítása igen egyszerű. Tegyük a kérdéses terület fölé kezünket, koncentráljunk a fülre és gondoljuk el: most kihúzzuk az ott keletkezett dugót!Ennek következménye lesz: a fizikai dugulás szellemi oka megszűnik és így meggyógyul, olyan folyamatok indulnak el, amiben a szellem fejlődik, és tudni fogja a szükséges teendőket!

Boka



Fizikai oldal:
A bokaizület tulajdonképpen egytengelyű csuklóizület, melyet hatalmas erejű oldalszalagok rögzítenek.Az ismert sérülések (zúzódás, törés, szalagszakadás, bevérzés) esetén az az öt jel ismerhető fel, amely károsodás esetén az emberi test bármely más részén is kialakul, névszerint:

Duzzanat
Bőrpír
Melegség
Fájdalom
A működés megromlása

Lelki jellemzők:
A boka a lélek nyelvén a lépéseket, a meglépett és a meg nem tett lépésekből származó stabilitást tükrözi. A lépések, melyeket megtett vagy szükséges megtenni és meglépni, az imént felsorolt jellemzők szerint azonosíthatók be:

Duzzanat: Olyan dolgokat akar még egyszer megcselekedni, amit már nem kell. Minden vizenyőnél, vérömlenynél közös jellemző, hogy az élet tüze diszharmonikussá válik. Ez a kedvetlenség a lépésekben keresendő, pontosabban semmit sem szeretne tenni annak érdekében, hogy elérje kitűzött dolgait. Mégis meg fogja tenni, hiszen valamit tenni kell, valamerre menni kell! Ha nem a helyes irányba, akkor (ebből következően) az ellenkezőbe! Elindul (az általa is rossznak tartott irányba), hiszen ott van a belső késztetés! Ez a kedvetlenség két, szorosan összefüggő eseményből ered: Kisebbrendűségi érzése könnyen érthetővé válik, amikor felfedezzük: olyan célok után fut, ami nem ébreszt benne örömet. Az ilyen cél felé vezető út elején, közben, de még a célnál sem fogja érezni az elvégzett munka teljességét! El-és belefárad, amiből egyenesen következik a kedvetlenség, és ebben az állapotban könnyen gyökeret ver az alulértékelés!
Az elért „sikertelenségeknél” jusson eszünkbe ez a perspektíva is: valószínű – biztos –, nem teljes energia-befektetéssel, teljes szívvel kívánta elérni céljait, hanem csak félgőzzel, tessék-lássék módon.Továbbá: életének rengeteg részletét nem vagy helytelenül értelmezte. Nem merítette ki az összes, benne rejlő lehetőséget és tulajdonságot. Nem merítette ki belőle a jó élményeket, amit sikerként könyvelhet el. Így nem marad más, mint a kudarcélmény.

Fájdalom: Olyan megtett, vagy meg-nem-tett lépést jelez, ami lelkiismeret-furdalást okoz! A lelkiismeret-furdalás a másfajta érzésből ered. (Bővebben a lélek és a fájdalom fejezeteknél). A fájdalom jellegzetessége az egyszerre jelentkező kettősség! Egyrészt tudja mit tett, mit lépett meg.Másrészt lelkében, szívében van egy jelentős érzés, ami az ellenkezőjét sugallja.Ez a fájdalom attól függően, hogy melyik bokán jelentkezik, lehet érzelmi, valamint anyagi jellegű döntés, cselekedet. A gyógyulás:Megértéssel kell kezdeni: mit mutat, mit hibáztam!De ami ennél sokkal fontosabb, mit tudok belőle tanulni? Sorra kell venni ezeket, mert másként ott marad és további problémákat eredményezhet a konfliktus!Sokszor már az is jelentős javulást idéz elő, hogy felmérjük helyzetünket és kialakul bennünk a szándék. Szándék, hogy megoldjuk. Megoldjuk, majd… A legfontosabb: mindent helyre lehet hozni!

Ficam: Egy rossz döntésre szánta el magát, de lehet, a közelmúltban meg is lépte! Megtette, de az élet megmutatta, ez olyan lépés volt, amit nagyon gyorsan helyre kell hozni! Természetesen ez is fájdalommal jár, hiszen egyébként nem fektetnénk rá elegendő hangsúlyt.Erre elmesélek egy nagyon rövid történetet: Egyszer valamikor, régen – egy „előző” életemben –, sertéstelepen dolgoztam. Mentem, mendegéltem és nagyon el voltam gondolkodva. A környezetről sok mindent el lehetett mondani, csak azt nem, hogy lélekemelő látvány tárult szemem elé. Ebben a büdös, lehangoló légkörben az én hangulatom is kezdett hasonlóvá válni, amit természetes módon akkor nem tudtam különösebben értékelni. Sok minden járt a fejemben. Dacból, szabadulási, de leginkább menekülési vágyamtól vezérelve „elhatároztam”, megteszek egy igen nehéz, nyomasztó lépést! Ez nagyon lefoglalta gondolataimat, érzésemet nem, mert egészen mással törődtem én, az érzésekre nem maradt idő. Annyira lefoglalt, hogy semmi másra nem tudtam figyelni. Még a lépéseimre sem! Minden másra figyeltem, csak a konkrét lépéseimre nem, így könnyen megjósolható volt, előbb-utóbb belelépek „valamibe”! Beleléptem, és ez a lépésem kificamította bokámat. Ezt rögtön tudtam, mert fájdalmam következtében alig voltam képes visszamenni a pihenőbe! Ráfoghatjuk a rossz – fizikai – lépésre, de figyelembe kell venni azt a lelki állapotot, ami igen hatékonyan játszott közre figyelmetlenségemben. Filozofálgathatunk rajta, vajon helyes, vagy helytelen érzelmi lépés volt-e (a bal lábammal zajlott ez a történet)! De ha ennyire lekötötte figyelmemet, akkor biztosan állítható, hogy időszerűtlen lépés volt.Amikor meg vagyunk győződve valamely elképzelésünk helyességéről, fel sem merül bennünk a gondolkodás! Amikor tudjuk a helyes utat, egyszerűen haladunk, s közben figyelünk minden apró részletre!Hogy ebben a történetben mi volt a pótcselekvés?Egy örömet okozó döntés helyett egy másikat választottam! A gyógyulás:Pihentetés, pihenés, amit felhasználunk arra, hogy elmélkedjünk: helyre lehet, és kell hozni elkövetett hibánkat!Szellemi gyógyítás:Kezünkkel formáljunk csövet a boka körül, koncentráljunk arra, hogy most kihúzok belőle minden erőt, ami gátolja a helyreállást!

Törés: Egyértelműen olyan elhibázott lépés, ami hatalmas (általában rossz) változást hozott életébe! És ami megkülönbözteti a ficamtól, helyrehozható, de az adott pillanatban helyrehozhatatlannak éljük meg!
forrás: www.posa.hu

Térd



Azt vettem észre, h a Reiki óta, a térdeim nagyon fájnak. Talán nagyon nem jó úton haladok, de merre van a helyes irány?! Rákerestem a neten a térd lelki eredetére. Lesz min gondolkodni, már csak egy jó kis irányított meditációs cdt kellene kerítenem,segítség gyanánt.

Íme:

Fizikai jellemzők:
Az emberi test legnagyobb méretű és egyben legbonyolultabb felépítésű izülete. Alkotásában a comb– és a sípcsont, valamint a térdkalács vesz részt, a szárkapocscsont másodlagosan. A nagy csontvégek, erős szalagkészülékek jelzik, hogy hatalmas erők hatnak erre az izületre. Ráadásul térdünk nem védett lágyrészekkel – eltérően sok más izületünktől. Elöl ágyazódik bele az izület tokjába a térdkalács. Sérülhetnek a csontok, vagy lágyrészek, a térdizület szalagai, s térdünk színtere lehet számos különféle gyulladásos folyamatnak.

Lelki jelentése:
A különböző vallások szertartásaiban nagyon jelentős szereppel bír a térdelés, térdre ereszkedés, mint a megalázkodás, a behódolás kifejeződése. A szertartásokban betöltött szerepét dőreség lenne lealacsonyítani. Azért kapott jelentős szerepet a térd, a térdre ereszkedés, mert ez a testhelyzet, ezt az üzenetet hordozza azt: most feladom eddigi elképzeléseimet és beengedek valami újat. Mindaddig, míg ez a belső késztetés valóban bentről ered, addig a jelentése a jó érdekeket szolgálja. Amikor viszont ez külső erővé lép elő, már biztos, hogy nem annyira szerencsés! A térdre ereszkedéshez azonban nem szükséges vallásos áhítat. Mindennapjainkban is meg kell történnie, hogy meg tudjunk pihenni, hogy el tudjunk csendesedni, más erőket beengedni az eddigiek mellé.Vizsgálódjunk, elmélkedjünk egy kicsit, milyen lelki diszharmóniát mutatnak a térdben jelentkező elváltozások! Mint már ezelőtt minden esetben, itt is vizsgálnunk és elemeznünk kell a probléma kialakulásának két oldalát. Figyeljünk a beteg oldalára, valamint a környezet reakcióira.
Az egyik konfliktus ebben rejlik: nem ereszkedik térdre, mert térdre akarják kényszeríteni, legalábbis ezt tapasztalja, ezt érzi, ezért talpon akar maradni, még ha bele is szakad!
A másik konfliktus, ami szorosan illeszkedik hozzá: térdre ereszkedik, és nem nagyon akar felkelni. Az alázatosság szerepe és fontossága abban áll, hogy végre-valahára (akár egy rövid időre) feladja mindazon berögzült, merev ragaszkodását és erős akaratát, kitartását elvei, céljai mellett.
Ennek szükségessége ebben rejlik: mindenki tévedhet, minden dolog változik, a változásokat követni kell a cselekedeteknek is.
A kitűzött céljaink a közhittel ellentétben nem állnak egy helyben, hanem folyamatosan közelednek felénk. Jól ismerjük azt a tényt, hogy amikor két dolog közeledik egymás felé, és nem látják a egymást. Könnyen elkerülhetik a találkozást. A térdre ereszkedés szerepe abban áll, hogy akkor megállunk, elmélkedünk és megvizsgáljuk környezetünk reakcióit. Felülvizsgáljuk eddigi elképzeléseinket és meggyőződünk róla, hogy valóban jó irányba haladunk, valóban jók azok az elvek, melyeket követünk?
Természetesen nem mindig vagyunk képesek arra, hogy önszántunkból megálljunk egy olyan úton, melyről azt hisszük: jó! Ennek lesz következménye, hogy elvakultan haladunk és megbomlik a harmónia. Az a harmónia, ami eddig biztosította számunkra az egészséges alázatosságot, csendes elfogadást és az ezekből fakadó önbizalmat, sikerélményt.
A megbomlott harmónia oka: sok olyan inger érte, amit kudarcnak, sikertelenségnek élt meg, ezért kialakul benne egy nem feltétlenül tudatos dac. A dacosság következtében kezd felölteni egy olyan viselkedési formát, mely nélkülöz minden lazaságot és csak recsegve- ropogva tud vagy mer térdre ereszkedni. A térdre ereszkedés még azt is jelenti: elveszítette képességét arra, hogy segítséget kérjen – túl erősnek tartja magát ehhez – és nem is tud segítséget elfogadni.
Ebből egyenesen következik, hogy minden segítő erőt nyűgnek, erőszaknak fog megélni, tehát elítélendőnek tapasztal, és egészen másként cselekszik, mint, amit szíve, tudata diktál! A térdre ereszkedés helye is fontos lehet. Ezen a családot vagy a tágabb környezetet értem. Ez attól függ, hogy mennyire súlyozódik a beteg életében a szűkebb és tágabb környezet.
A bal térd betegségei, fájdalmai az érzelmi dolgokkal kapcsolatos alázatosság diszharmóniáját jelenítik meg testi formában. Vagyis képtelen eldönteni, melyik a helyes, követendő út. Megalázkodik, még önmaga előtt is, vagy épp ellenkezőleg, még akkor is hajthatatlan, amikor már az egész világ összeomlani látszik. Érzelmeit igyekszik állandósítani, kerül minden változást. Az érzelmi változás helyett a merevséget, a keménység helyett a petyhüdtséget választja!
A jobb térd pedig a fizikai dolgokat, a konkrét anyagi megnyilvánulásokat tükrözi. Ugyanaz vonatkozik rá, mint a bal térdre, de ez a fizikai világra, illetve a fizikai világhoz való viszonyra jellemző.
A gyógyulás útja:
Amit mindenképpen el kell érni: ne érezze magát térdre kényszerítve!
Ezt pedig csak egyféleképpen lehet: megtalálja értékeit, erősségeit. Ezek adnak akkora lelki erőt, mellyel már nem érzi kétségbeejtőnek a megalázkodást. Már nem érzi megaláztatásnak, mert tudja: bármikor felkelhet, talpra állhat.

Herpesz II.




Fizikai tünetei:
Nincs bizonyíték arra, hogy a herpeszes ajak- és szájüreggyulladás ragályos lenne. Az ajakherpesz vissza-visszatérő herpeszvírus-fertőzések következménye, de van olyan elmélet is, miszerint a vírus az ajakhámban él. Betegséget csak akkor okoz, ha valamilyen egyensúly-eltolódás jön létre kiváltó tényezőként, s ez lehet hőmérsékletváltozás, fizikai vagy kémiai inger, és természetesen stresszhatás, de olyan inger is, amely pontosan nem is azonosítható.A betegség égető érzéssel kezdődik, majd kicsiny hólyagocskák képződnek, ezek felszakadnak s végül pörkösödnek. Hatásos kezelés nem ismeretes, semmilyen módszer sem tűnik sikeresnek.Alkalmaznak bizonyos vírusellenes anyagokat, kenőcsben, valamint C-vitamint és helyileg kloroformot, étert.

Lelki jellemzői:
Fő problémája: mondjam, vagy ne mondjam, illetve, tegyem, ne tegyem!?A herpesznek két típusa ismeretes: az ajakon valamint a nemi szerveken jelentkező. Lelki gyökereik rendkívül hasonlatosak, az eltérés csak látszólagos. Annyiban különbözik a két betegség, ahogyan az érem két oldala!
Száj: az itt jelentkező tünetek akkor nyilvánulhatnak meg, amikor a kimondott vagy a ki nem mondott szavak legyengítik a terület immunrendszerét. A tünetek között szerepel az égető érzés, s ez könnyen érthetővé válik, amikor elgondolkodunk, ráébredünk, mennyire érezzük égető szükségét a harmónia visszanyerésének. Égetőek a beteg kialakult konfliktusai, melyekre tudja a helyes megoldást. Tudnia kell, mert más esetben nem okozna ilyen jellegű konfliktust. Hiszen ha nincs kivel, mivel harcolni, akkor maga a harc is értelmetlenné válik. Márpedig, ha harc van, akkor mindkét fél – mindkét ismeret – jelen van! A kialakult helyzetben képtelen eldönteni, helyesen beszélt-e, vagy sem! Ekkor már teljesen mindegy mit tett – a hallgató szemszögéből – az előadó lelki állapota a döntő! Mit is jelent ez az égetés? A legtöbb emberben már jó ideje létezik a herpesz vírusa, de észlelhető hatást nem fejt ki (mások véleménye szerint szinte mindenkiben jelen van valamilyen formában). Ennek oka abban keresendő, hogy az immunrendszere – ezen a területen – tökéletes, vagyis megakadályozza a vírus kifejlődését. Nem teremtődik olyan „termékeny föld”, melyben a vírus gyökeret ereszthet, élni képes, megerősödhet, ezért semmilyen tünetet sem okoz. Ha mégis jelentkezik a hatás, az annak a jele, hogy megbomlott az egyensúly, és valamilyen blokkolás, ismerethiány miatt nem képes felismerni, védekezni a betegséggel szemben.Miért bomlott meg az egyensúly?
Két oka van, de ezek szinte minden esetben egyszerre jelentkeznek. A kimondott szavak következményeként akkor lesz herpesze, ha érzelmeit, érzéseit, melyeket (akár gondolatban is) szavakba öntött, nem kellett volna kimondania! Nem kellett volna kimondani, hiszen nem úgy, és nem azt mondta, amit mondani akart, hanem valami egészen mást! Ezzel nagyon is tisztában van, sőt még az ellenkezőjével is, vagyis tudja mit, hogyan kellett volna. Az ebből fakadó összeütközést, nézeteltérést pedig nem igyekszik tisztázni. Nem igyekszik, hiszen azt hiszi (tudja), hibát megengedhetetlen hibát követett el.Miért lesznek ilyen következmények? Mert nem volt alapjuk. A szavak nem pusztán szavak voltak, sokkal inkább vádak és olyan érzelmek, melyekkel igyekezett elnyomni a másik szabad akaratát, gondolatát.
A lényeg: a szavak alaptalanok, de legalábbis rosszul megválasztottak, rossz időben hangzottak el, és jelentős belső háborgást vonnak maguk után.A ki nem mondottak akkor okozzák a herpesz tüneteit, amikor bizonyos dolgokat ki kellett volna mondani, mert ott volt az ideje és a helye, de elmaradt. Lényegét tekintve ez semmiben sem különbözik az előzőektől, csupán az érem másik oldala!
A konkrét okokat a jelentkezésük helye alapján ismerhetjük és érthetjük meg:

A száj bal oldalán: olyan érzelmekkel, érzésekkel kapcsolatos dolgot mondott el, amit nem, vagy éppen ellenkezőleg, igenis kellene!
A száj jobb oldalán: munkahelyi, az anyagi dolgokra vonatkozó szavak jelenléte fedezhető fel. pl.: fizetésemelés fölösleges kérése.
Alsó ajak: a múlttal kapcsolatos kinyilvánítások.
Felső ajak: a jövőt érintő kérdések következtében lesz érintett.

A nemi szerveken kialakuló herpesz jelentését tekintve megegyezik az imént elmondottakkal. Azzal a jelentős kitétellel, hogy a szexuális szokásainak környezetében vannak a harmónia megbomlását okozó konfliktusok.
A gyógyulás útja:
A betegre jellemző a probléma benntartása! Ennek egyenes következménye lesz a feszültségek felszaporodása – ezek kordában tartása jelentős erőket von el. Ezt hirtelen kirobbanás követi. A beteg úgy viselkedik, mint az elzáródott biztonsági szelepű kukta. Sokáig benn tartja a nyomást, majd, a minél hamarabbi megszabadulás reményében „kiengedi” a felesleges gőzt. Ekkor már nem képes megfelelő, elfogadható mederben tartani feltoluló indulatait, csak ontja magából. Már nem nézi, kit égetnek, sebesítenek meg, igyekszik megszabadulni. És ez jól van!

Ebből a felismerésből következik: nem másokat akart megbántani, nem másoknak kívánt fájdalmat okozni. Csupán szabadulni szeretne! Nem követett el bűnt, olyan hibát, amit ne lehetne helyrehozni!

Herpesz, avagy lázhólyagocskák



Szauna után, nem vettem észre, h már kezd előbukkani ez a kis hólyagocska. Reggelre, elég rendesen elterült. Most küzdök vele. Azt tudom, h ez vmi undort kiváltó dolog. Azon filozom, h mi az, ami kiválthatta ezt.
Persze közben keresgélek a neten is, h milyen gyógynövényekkel lehetne visszatuszkolni, illetve végleg eltörölni.
Itt http://www.vitalland.hu/herpesz magáról a herpeszről lehet sokat megtudni.

Első nekifutásomra, aloes ajakírral kenegettem, szájkiszáradás ellen is, aztán gondoltam miért nem lehetne, h az aloes s.o.s sprayt és a 90%os koncentrátumot is bevessem. Persze lefekvéskor és ébredéskor 10-10 percig bioptron lámpával kék színnel lámpáztam, meg mikor időm engedi. Közben cistus és bíborkasvirág teát iszogatok. Aztán,h mikorra múlik el, azt nem tudom, de örülnék,ha minél előbb... Most borogatás van porondon - kamilla+körömvirág+cistus tea keverékéből. És igen, tudom, h az immunrendszeremet kell rendbe tenni, h ne jöhessen újra ki.

Azt hiszem, átfogó normális dolgot nem találok, így csak szemezgetek:

"...a citromfű kifejezeten jó herpeszre...ajánlom borogatásra és inni is...ezen kívül nyugtató és jó a más virusok ellen is"
"Én ajánlom még a teafaolajat. Nem túl olcsó, de nagyon sokáig elég, és sokmindenre alkalmazható. Én úgy szoktam kombinálni, hogy először citromfű-filterrel borogatom, aztán lekenem az olajjal, végül Zovirax. Ha időben elkapom, fagyasztom is jégkockával, akkor nem lesz nagyobb. Épp nemrég olvastam, hogy nagyon sűrű citromfű-teát (akár füvestől) le lehet fagyasztani, és azzal kezelni, szerintem jó ötlet, bár még nem próbáltam....
Jajj, és azt még elfelejtettem, pedig jól bevált, ha a hólyagok már lelohadtak, és csak a csúnya seb van, nagyon jó mézzel kenegetni! Ugyais a méz szintén tartalmaz antibaktriális összetevőket, és igen jól hidratálja és hámosítja a bőrt. De ez a módszer különben mindenféle kis felületű, már varrosodott sebre-horzsolásra jó."
"...folyadékkal a herpeszt kend :-)))) érzékeny a vírus a vízre!"

"Lázhólyagocskáknál (herpesz) segít a citromfűolaj, a levendulaolaj vagy a körömvirág-tinktúra bőrre kenése."
"Richtofit herpeszkenőcs DM, Rossmann, gyógyszertár, gyógynövénybolt - bár ez 2005-ös adat, kérdés, van-e még ilyen kenőcs... :)))"
"Carmex balzsamot. Kozemtikus boltban vettem. . Lehűti, nyugtatja, nem engedi nyagyra nőni, ha már kijött. Ha meg időben kapom el-és nem sunyi módon éjszaka jön ki, akkor a balzsam nem is engedi hogy kijöjjön a számon."

Érdekességek


Pitypangméz

FOGYASSZUK MÉRTÉKKEL, torokfájás, meghülés, influenz, epe kezelésére!

Szükségünk lesz:
- 220 db pitypangvirág fejére
- 2 db karikára vágott citromra
Ezeket tegyük 1 l vízbe, hagyjuk 15 percig forrni, keverés mellett. Ha levettük a tűzről, szűrjük le alaposan, lehet még zacskóban ki is nyomni. Aztán mérjük le a levet, és ahány deci annyi cukrot tegyünk bele. Ezt az oldatot főzzük nagyon lassan, nehogy megégjen a cukor. Ha kihűlt rakjuk edényekbe.
Nagyon jó gyógyszer köhögésre, légcsőre. Naponta, reggelente 1-1 evőkanállal kell bevenni belőle.

Ezt a receptet dédnagymamámtól "örököltem" és ezúton is szeretném megköszönni neki, mindent. Remélem vigyáz rá a jó Isten.


A receptet írta: Styasztnyi Jánosné szül. Kaczián Mária
Átdolgozta: Ilkó Krisztina


Kékibolya kandírozva

A friss ibolyákat forgassuk meg keményre vert tojásfehérjében. Ezután hempergessük meg őket porcukorban, és tegyük be őket az előremelegített sütőbe. Hagyuk őket fél óráig nyitott sütőben szárítódni, majd tároljuk őket légmentesen lezárt dobozban. Hosszú ideig eltarthatók. Védjük őket a nedvességtől és a portól!

Fenyőgyantatej

Szükségünk lesz:
- 1 teáskanál csillagfenyőgyantára (keressük gyógyszertárban, gyógynövényboltban)
- 2 teáskanál mézre
- 1 csepp levendulaolajra
- 1 csésze meleg tejre
Melegítsük föl a tejet, majd szűrjük le. Ezután oldjuk föl a csillagfenyőgyantát és a mézet a tejben. Csöpögtessük bele a levendulaolajat, és jól keverjük össze a hozzávalókat.
Naponta háromszor gyunk belőle egy csészével! Mindig frissen készítsük el, és fogyasszuk langyosan.
Majdnem minden olyan megfázásnal előfordul állandó köhögési inger, amely a torokról agaratra és a hörgőkre húzódik. Ilyen, valamint asztmás köhögési inger esetén fogyasszunk fenyőgyantatejet.

Fenyőcsúcszselé

Szükségünk lesz:
- 500 g friss fenyőcsúcsra
- 1 friss citrom levére
- 3 almára
- egy és fél teáskanál (friss) zsályára
- gyümölcszselécukorra
Adjuk hozzá a fenyőcsúcsokhoz a citromlevet és éppen annyi forralt vizet, hogy az teljesen befedje a fenyőcsúcsokat. Hagyjuk állni a keveréket 12 órán át, majd nyomjuk át egy szitán, vagy egy vászonkendőn. Hámozzuk meg és reszeljük le az almákat, majd az apróra vágott friss zsályával együtt adjuk a hideg keverékhez. Ezután az egészet forraljuk fel, majd adjunk hozzá annyi gyümölcszselécukrot, hogy a szirup kenhető legyen. Töltsük befőttesüvegekbe, tároljuk hűvös helyen.
Fénytől elzárva és hűvös helyen tárolva kb. egy évig tartható el. Gyermekeknek szokás adni étvágytalanságra, esetleg torokfájásra. Reggeli előtt egy teáskanálnyi zselét kell vajaskenyérre kenni.

Vadrózsafagylalt

Szükségünk lesz:
- 3 dl tejre
- 2 dl tejszínre
- 3 evőkanál szárított vadrózsasziromra
- 5 dkg cukorra
- 2 dkg zselatinra
- egy maroknyi friss vadrózsaszirom
Áztassuk a zselatint negyed órára hideg vízbe, majd tegyük egy főzőedénybe. Adjuk hozzá a cukrot, tejet és a vadrózsaszirmokat, majd főzzük fel őket. Főzzük a szirupot kb. fél órán keresztül folyamatos kevergetés mellett, majd keverjük bele a tejszínt és hagyjuk kihűlni. Szűrjük át a fagylaltot, majd töltsük egy négyszögletes formába. Bőségesen szórjuk meg a tetejét friss vadrózsaszirmokkal. Tegyük a mélyhűtőbe legalább négy órára, hogy kellőképpen megszilárdulhasson a fagylalt. A kész fagylalt tetejét szitáljuk meg némi porcukorral, majd vegyük ki a formából és egy forró vízbe vágott késsel szeleteljük fel. Tálaljuk frissen vert tejszínhabbal és gyümölcsökkel.

Tipp: néhány kiszőrözött csipkebogyót is tehetünk a fagylalt tetejére, hiszen a vadrózsa termése a csipkebogyó.

Álmatlanság ellen



Már több ismerősöm is érdeklődött, h mit lehetne inni/enni álmatlanság ellen. Most rákerestem:

Tea álmatlanság ellen: 50 gramm kankalin, 25 gramm levendulavirág, 10 gramm orbáncfű, 15 gramm komlóbarka, 5 gramm macskagyökér. Ebből a teakeverékből 1 púpozott teáskanálnyit leforrázunk 1/4 liter vízzel és három percig állni hagyjuk. Elalvás előtt isszuk kortyonként, amilyen melegen csak tudjuk. Szükség szerint kevés mézzel édesíthetjük. A teát előnyben kellene részesíteni az összes szintetikus altatóval szemben. Ezek ugyanis rombolják az idegrendszert, a tea viszont minden idegi panaszt megszüntet.

Kamilla
Álmatlanság ellen is hatásos szer. Lefekvés előtt ajánlott egy csésze mézes kamillatea. Olaját fürdővízbe téve, vagy inhalálva csökkenti a fáradtságérzeztet. Megnyugtat és ellazít, oldja a szorongást, csökkenti az aggodalmaskodást, a túlérzékenységet, az idegességet.

Levendula
Álmatlanságban szenvedőknél, akiknek a feszültség miatt nehezen megy az elalvás gyógyfüves álompárna lehet a segítségükre, melynek fontos alkotórésze a levendula. Illóolajai nyugtatólag hatnak a központi idegrendszerre. Hirtelen hangulatváltozásoktól, szorongásoktól szenvedők, vagy túlérzékenyek párologtassanak levendulaolajat a szobában. Olaja a feszült idegállapotra jellemző izomfájdalmakat és izomgörcsöket enyhíti, de alkalmas migrén és ideges fejfájások leküzdésére is.

Az almalé frissen üdítő és kiválasztást fokozó hatású, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztési zavaroknál kifejezetten ajánlott.
Alvás közben a test regenerálódik, a szellem feldolgozza a nap történéseit, a lélek pedig pihen. Ha nem alszunk eleget - vagy nem tudunk aludni -rossz közérzetünk lesz, csökken a koncentrációnk, romlik az emlékezetünk és egészségünk is veszélybe kerülhet.

Álmatlanság, alvászavarok

Ha nem tudunk aludni akkor a legjobb orvosság a macskagyökér (Valeriana officinalis) tea. Két teáskanál apróra vágott, szárított macskagyökeret áztassunk egy csésze vízbe és hagyjuk azt 12 órán át állni, majd szűrjük le. Melegítsük meg kissé, de ne hagyjuk felforrni, ízesítsük és már fogyaszthatjuk is.
Ha krónikus alvászavarban szenvedünk, fogyasszuk a teát több napon át. Érdemes két csésze teát fogyasztani egész napra elosztva. Hasznos tulajdonsága a macskagyökérnek, hogy napközben nem álmosodunk el a fogyasztásától, de este nyugodt lesz az álmunk. Nem okoz sem függőséget, sem mellékhatásokat.

Tipp: A macskagyökérből készítik a kedvelt altatót és nyugtatót: a Valeriánát is.

Igyekezzünk mindig ugyanabban az időpontban aludni térni. Elalvás előtt fél órával már ne együnk és ne sportoljunk. Aludjunk sötétben, hiszen csak így termelődik elég melatonin a szervezetünkben. Fontos az is, hogy ágyunk kényelmes legyen és pihentető legyen benne az alvás - ne rémálom.

A citromfűtea (Melissa officinalis) is igen hatásos az álmatlanság enyhítésére. Forrázzunk le egy csésze vízzel két teáskanál citromfüvet és egy kis komlóvirágzatot. Hagyjuk tíz percig állni, majd szűrjük le a teát. Egész napra elosztva több csészével fogyasszuk, elalvás előtt is igyunk belőle. Citromfűből fürdőt is készíthetünk. Keverjünk össze egy teáskanál citromfűolajat 150 ml tejszínnel és öntsük a kellemesen meleg fürdővízhez. Ellazít, megnyugtat és biztosítja a nyugodt alvást.

Szárított komlóvirágzatból gyógynövénypárnácskat is készíthetünk, ha kis pamuthuzatokba varrjuk. Helyezzünk a párnánk alá, vagy mellé egy ilyen kis párnácskát lefekvéskor. Belélegzett illóolajai nyugodt, mély alvást biztosítanak a rosszul alvók számára is. Hatását körülbelül egy és fél hétig őrzi meg.

További nyugtató gyógynövények: orbáncfű, levendula (teájából lefekvés előtt igyunk egy cészével), golgotavirág

Szép álmokat!
Nyugtató tea

Szükségünk lesz:
- 30 g macskagyökérre
- 30 g komlóvirágra ("komlótobozra")
- 15 g mentalevélre
- 15 g hibiszkuszirágra
- 10 g citromfűre
- 5 g orbáncfűre

Készítsünk teát a felsorolt gyónövényekből. Hagyjuk őket 10 percig állni forró vízben, majd szűrjük le a teánkat és várjuk meg amíg ihatóra hűl. Ezután ízesítsük izlés szerint friss citromlével és akácmézzel. Lehet, hogy ez a teakeverék nem túl megszokott ízű, de jól ízesítve finom leekvés előtti teát készíthetünk belőle.

Csak természetesen


Ha fáj valamink, bekapunk egy-két gyors segítséget ígérő pirulát - és rohanunk is tovább. Időnként azonban érdemes lenne kicsit lassítani, és az egyre dráguló patikaszerek helyett, nagyanyáink jóval kíméletesebb és olcsóbb, természetes módszereivel próbálkoznunk.

A magyar lakosság túlságosan sok gyógyszert fogyaszt: amikor csak eszünkbe jut, bekapunk egy-két pirulát, fájdalomcsillapítót vagy éppen hashajtót. Órákat állunk sorba a gyógyszertárakban vény nélkül kapható szerekért, és közben persze panaszkodunk, mert ezeknek az ára egyre magasabb.
A legtöbbet olyan, vény nélkül kapható gyógyszereket szedünk, amelyek valamilyen tüneti panaszt oldanak meg: fájdalomcsillapítókat, emésztéssegítőket és hashajtókat. Gyógyszerrel próbáljuk meg enyhíteni a megfázásos tüneteket, és mesterséges szerektől reméljük, hogy segítenek elaludni.

Időnként érdemes lenne azonban elgondolkodni azon, hogy nem lehetne-e valamilyen természetes módszerrel "kiváltani" a gyógyszerszedést. A természetes módszerek, a fitoterápia, és az alternatív orvoslás mostanában egyre "trendibb", egyre többen használják nagyanyáink régi, jól bevált módszereit arra, hogy kisebb nyavalyáiktól megszabaduljanak.

Összeállításunkban néhány olyan módszert ajánlunk, amelyeket érdemes kipróbálni a leggyakoribb betegségek, fájdalmak kezelésére. Az alternatív terápiák gyakran olcsóbbak és kíméletesebbek, mint a mesterséges gyógyszerek.

Megfázás ellen:
mézes hagyma és citromos tea: A megfázást, influenzát ahogy igazából tablettákkal, természetes módszerekkel sem lehet meggyógyítani: amit a segítségükkel elérhetünk az, hogy csökkenjenek a tünetek, jobban érezzük magunkat, és felgyorsíthatjuk a szervezetünk öngyógyító folyamatait.

Bodza-borsmenta tea: Azonos mennyiségű bodzavirágot és borsmentalevelet keverjünk össze, majd forrázzuk le, és hagyjuk állni negyedórát. Édesíthetjük mézzel. Igyuk meg olyan forrón, amennyire csak tudjuk, majd bújjunk izzadni a takaró alá, és aludjunk minél többet.

Gyógynövényes gőzölés: A kamillás, eukaliptuszos vagy kakukkfüves inhalálás nagyszerűen tisztítja a légutakat, segíti a váladék felszakadását, és enyhe baktériumölő hatással is rendelkezik. Használhatunk ezekből a növényekből készült gyógyteát vagy illóolajat is.

Egy tányér húsleves: Bármilyen meglepő, egy tányér klasszikus húsleves, tyúkból vagy marhából készítve valóban segíthet abban, hogy hamarabb gyógyuljunk fel egy megfázásból. A meleg folyadék, és belőle párolgó gőz segíti a váladék felszakadását, a levesben lévő só és fűszerek elengedhetetlenek a gyógyuláshoz, és ami a legfontosabb: a levessel a folyadékot is pótolhatjuk.

Mézes hagyma és mézes torma: A bizarrul hangzó "édességek" igen hatékonyak a torokfájás és a köhögés ellen. Egy kanálnyi reszelt vöröshagymát vagy tormát keverjünk el ugyanannyi mézzel, és együnk belőle naponta öt kiskanálnyit.

Chili paprika: A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását. Ha erős paprikát eszünk, gyakrabban kell orrot fújni, így a dugulás hamarabb megszűnik.

Borstea: A chilivel azonos hatásúak még az erős zöldpaprika vagy a zöldborssal ízesített ételek is. Nagyon hatásos a cayenne-borsos tea, melyet házilag készítsünk el: Egy negyed teáskanál cayenne-borsot adjunk egy bögre forrásban lévő vízhez, ízesítsük frissen facsart citromlével, egy kevés gyömbérrel, és édesítsük mézzel. Az íze különös, de a hatás nem marad el.

Fokhagymás tej: egy gerezd fokhagymát nyomjunk bele egy pohárnyi tejbe, tegyük fel 1-2 percre forrni, majd vegyük le a tűzről, és addig igyuk meg, amíg meleg. A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is.

A kisebb megfázásokat meg is előzhetjük, ha megerősítjük a szervezetünket. A napi két-három bögre zöld tea, egy gerezd fokhagyma - a kellemetlen szagok elkerülhetőek, ha mint egy pirulát, egészben nyeljük le - , és C-vitaminban gazdag gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, napi rendszerességgel segíthet abban, hogy megússzuk a veszélyesebb hónapkat.

Természetes lázcsillapítás

A láz a fertőzésekre beinduló védekezési reakció, bizonyos mértékéig tehát a szervezet normális védekező mechanizmusa, ugyanis a testhő emelkedésével az immunrendszer energiatöbbletet kap, hatékonyabban dolgozik - éppen ezért nem kell azonnal, a legkisebb hőemelkedés esetén bevenni egy-két lázcsillapító tablettát.

Magas és tartós láz esetén - 38 fok fölött - azonban mindenképpen próbáljuk meg azt akár kemikáliákkal is csillapítani. A gyógyszeres kezelés mellett érdemes kipróbálni a hűtőfürdőt vagy a priznicet, a hűtőborogatást is - ezeknek gyakorlatilag nincs mellékhatása, és a tapasztalatok szerint segít a betegnek elaludni, a pihenés pedig elengedhetetlen a gyógyyuláshoz.

Hűtőfürdő: Készítsünk kellemes hőmérsékletű fürdővizet, ebbe üljünk bele, és a vizet fokozatosan hűtsük le 29-31 °C-ra, langyosra. Nagyon lassan folyó, hideg vizet engedjünk a kád végébe, és állandóan kevergetve hűtsük le az egész fürdővizet.

Priznic: A beteg mellkasát (vagy nagyon magas láz esetén az egész testet) csavarjuk be állott vizes lepedőbe vagy törülközőbe, erre pedig egy száraz törülközőt csavarjunk. 10 perc elteltével vegyük le a két törülközőt, rázuk ki, hogy ismét lehűljön, majd újra tekerjük be a beteget. Ezt ismételgessük addig, amíg nem csökken a láz 38 fokra.

Emésztési zűrökre:
alma, tej, kömény

A legtöbb embernek egyáltalán nem jó az emésztése: gyakran fáj a gyomruk, felváltva szenvednek hasmenéstől és székrekedéstől - és persze mindegyikre bekapnak egy-egy tablettát, amely ideig-óráig enyhíti a kellemetlen tüneteket. Majd amikor visszatérnek a korábbi étkezési szokásaikhoz, hamarosan újra előjönnek a problémák...

Hasmenés ellen alma: Reszeljünk le egy almát, hagyjuk több órát állni, amíg meg nem barnul, és együk meg. Hatásos lehet még a mézzel és vízzel összekevert almaecet is: egy teaáskanálnyi almaecetet és mézet keverjünk el egy pohár vízben, majd igyunk meg ebből az italból három adagot.

Székrekedésre citromos víz: Az egyik legelterjedtebb természetes eméssztéssegítő szer az egyszerű meleg víz, amelybe belefacsarunk egy fél citromot. Ha szívesebben kortyolunk el egy csésze gyógyteát, válasszuk a kamillát vagy a gyermekláncfüvet. A hagyomány szerint az aszalt szilva és a füge, vagy az ezekből készült lekvárokbólegy-egy kanál felmelegítve is segíti a jó emésztést.

Puffadásra köménymag: A puffadás kellemtlen tüneteit könnyedén enyhíthetjük bizonyos fűszernövények használatával. A kömény, az édeskömény, az ánizs és a koriander akár együtt, akár külön-külön, salátára szórva, vagy teaként elkortyolva egyaránt segíthet a puffadásos tüneteken.

Hányingerre gyömbér: Ha hányingerünk van valamitől, forrázzunk le egy szelet friss gyömbért, hagyjuk egy kicist állni, majd miután kihűlt, igyuk meg. A gyógynövény-boltokban kapható gyömbértablettáknak is hasonló hatása van.




Kór-űző ételek



Bár az étkezés és az egészség kapcsolatáról népi bölcsességek és szikár, ok-okozati összefüggésekig lebontott laboratóriumi vizsgálatok egyaránt tanúskodnak, a hideg beköszöntével inkább modern medicinákkal igyekszünk megelőzni - s ha ez nem jött össze, kúrálni a megfázást. Pedig vannak olyan gyógyító ételek, amelyek legalább annyira hatásosak, mint ezek a patikaszerek - ráadásul még finomak is.

Százas csomag papírzsepkendő, orrcsepp, lázmérő, köhögéscsillapító - a késő őszi, kora téli idő hagyományos kellékei. Ilyentájt ugyanis az orvosok futószalagon írják fel a megfázás elleni szereket, és a patikusok is nagy tételben rendelik a náthacsillapítókat. Pedig egy kis odafigyelés segíthet abban, hogy ne essünk egyik betegségből a másikba. Néhány nyavalya-űző tipp és recept, hogy tabletták nélkül vészeljük át a nátha-szezont.

Kór-űzők

Grapefruit, az ezerarcú

A legegyszerűbb persze, ha nem betegszünk meg, a megelőzéshez pedig elsősorban az immunrendszert kell erősíteni, amelyben - ahogy már a gyerekek is fújják - a vitaminok segítenek legtöbbet.

A vitaminok közül az első számú védőbástya a C-vitamin, hagyományosan ismert fellelési helyei a citrusfélék, elsősorban a citrom és a grapefruit. Előbbivel ízesíthetjük az ásványvizet, vagy a teát, de csak a langyosat, mert a vitamin a 40 fok felett lebomlik. A grapefruit viszont nem csak a C-vitamin miatt nagy ász: ennek a gyümölcsnek az antioxidáns-tartalma javítja a szervezet regeneráló-képességét, a sejtek szabad gyökökkel szembeni védelmét.

Kivonatának néhány cseppje - állítólag - megújítja az önbizalmat, illata serkenti az agy jobb féltekét, javítja a memóriát és segíti a koncentrációt.

Aromaterápiás alkalmazása a kimerültség, a szellemi fáradtság, az emésztési zavarok és a narancsbőr ellen is csodaszer, magkivonata egy sor értékes, természetes antibiotikus anyagot tartalmaz: alkalmazható gombás fertőzések, ekcéma, tyúkszem, rovarcsípés, szemölcs, fogszuvasodás, korpa ellen.

Mindemellett a grapefruit az egyik legnépszerűbb fogyókúrás gyümölcs: 100 g mindössze 36 kalóriát tartalmaz. Legegyszerűbb reggel egyet félbevágni, és kikanalazni, akinek a natúr változat túl savanyú, tegyen rá barnacukrot, vagy mézet. Ki is facsarhatjuk, bár a belső, fehér hártya értékes összetevői lassítják a gyomor-, bél-, tüdő-, mell-, és prosztata-rák kialakulását.
Recept: annak, aki ennél komplexebb ízélményre vágyik, itt a töltött grapefruit : a gyümölcsöt vágjuk félbe, kanalazzuk ki, a gyümölcshúst kockázzuk fel, és keverjük össze mézzel, rummal, és málnával. Az egészet rakjuk vissza a megmosott héjba, öntsük le vanília pudinggal, szórjuk meg mandulával, hűtsük le, és nassoljuk el.

Káposzta, a tengerészek gyógyszere

Maradva még egy kicsit a jó öreg aszkorbinsavnál, nyilván sokan tudják, hogy a főleg tengerészeket tizedelő skorbut megelőzésére vitt magával James Cook kapitány 1768-ban a több évre tervezett expedíciós útjára annyi savanyú káposztát, hogy az úton végig kitartson. Igaz, ez a gyógymód még csak a megfigyelésen, és nem a tudományon alapult. Azóta viszont már tudjuk, hogy a tengerészek rémét valóban elűzi a savanyított káposzta, ami a nátha ellen is hatékonyan alkalmazható.

Recept: 30 dkg savanyú káposztát kutyuljuk össze két evőkanál tejföllel és 1 kiskanál reszelt tormával. Borsozzuk meg, ízesítsük füstölt hallal, kaporral. De a káposztát keverhetjük kevés növényi olajjal, néhány deka felkockázott feta sajttal, és egy felkockázott körtével is.
Jó ha tudjuk, hogy a kávé megakadályozza a C-vitamin felszívódását, és amerikai tanulmányok szerint minden szál cigaretta 25-100mg C-vitamint von el a szervezettől, tehát a szenvedélybetegek ne sajnálják maguktól a C-vitamint.

Sütőtök, az immunőr

Az immunrendszer másik őre, az A-vitamin. Legjobb A-vitamin forrásaink a belsőségek a máj, vese, szív, stb. a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök, kivéve a paradicsomot.

Ha az A-vitamint csak így vesszük magunkhoz, nem adagolhatjuk túl, csak akkor veszélyes, ha tabletta formájában vesszük be. A természetes béta-karotin ugyanis nem káros az egészségre, és a felesleg a vizelettel együtt kimosódik a szervezetből.

Recept: segítsünk az immunrendszerünknek tökös ételekkel, például sütőtök-krémlevessel. Ehhez olívaolajon dinszteljünk meg hagymát, fokhagymát, diónyi gyömbért és teáskanálnyi római köményt, majd szórjunk rá curry-t, és adjunk hozzá meghámozott és kockákra felvágott sütőtököt. Ezt kell felönteni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd ízesítsük sóval, őrölt szerecsendióval és kevés darált borssal. Főzzük 10-15 percig, majd öntsük fel tejjel. Pár percfőzés után kézi mixerrel pürésítsük, és finomlyukú szitán passzírozzuk át.
A narancsos változat...

Tojás, az E-vitamin bomba

A szervezet E-vitamin szintje is nagymértékben befolyásolja az immunsejtek válaszkészségét. Ez a vitamin különösen az idősebb korban fontos, ám aki nem tagadja meg magától az később lesz öreg: ez a vitamin ugyanis késleltetheti az öregedést, mivel védi a sejteket a szabad gyökökkel szemben. Mivel az E-vitamin általában a magas zsírtartalmú élelmiszerekben található meg, ezért a fogyókúrázók különösen figyeljenek oda a megfelelő mennyiségű vitamin-bevitelre. E-vitamint az olajos magvakban, a levélzöldségekben, a tojásban, és a tejben találunk.

Recept: számtalan variációban elkészíthető, ezért nem válik unalmassá, ha reggelire, ebédre vagy vacsorára, hetente háromszor, valamilyen formában tojást, készítünk - például tojásfasírtot. A kemény tojásokat vágjuk egészen apróra, keverjük össze szintén apróra vágott hagymával, adjunk hozzá a petrezselymet, főtt rizst, és ketchupot, ízesítsük sóval. Formázzunk belőle fasírtokat, amelyeket mártsunk nyers tojásba, majd forgassunk zsemlemorzsába. Forró olajban süssük ropogósra.

Ha beütött és kiütött a kórság

Hagyma, fokhagyma - már az illata is gyógyít

Ha viszont minden óvintézkedés ellenére mégis meghűltünk, még mindig akad egy-két finomság, ami amellett, hogy segít átvészelni, a betegséget le is rövidítheti a szenvedéseinket. Kezdjük egy rendhagyó aromaterápiával: szimatoljunk vöröshagymát. A kettévágott zöldség illatait belélegezve jól érvényesül a hagyma baktériumölő hatása. Illóolaja emellett tisztítja a tüdőt, és oldja a hörgők görcsét is. A hagymából teát is főzhetünk: ehhez két-három fejnyit héjastul, mossunk meg és vágjunk össze. A darabokat néhány percig egy liter vízben kell főzni leszűrve mézzel édesíteni. Előnyei, hogy a kismamák is kúrálhatják vele magukat.

Még egy kismamabarát kúra, amelyet már a nagyanyáink is jól ismertek: tea és fokhagymás pirítós. A tea lehet hársfatea mézzel, csipkebogyótea, vagy, ha szeretjük, kamillatea. A vajjal, olíva olajjal előkezelt pirítósra kent fokhagyma pedig segít kidugaszolni az orrot ráadásul antibakteriális hatású.

Húsleves és almakompót - gondoskodás ízei

Még egy remek tipp a nagyi kelléktárából - a forró húsleves. A leves gyógyító hatásáról tudományos kutatásokkal is igyekeztek meggyőződni: a nebraskai egyetem orvosi karának kutatócsoportja laboratóriumban vizsgálta, miért hatásos a húsleves. A vizsgálatok kiderítették, hogy a tyúkhúsleves a benne található hatóanyagok segítségével enyhíti az orrnyálkahártya duzzanatát, így az orrdugulást, és csökkenti a köhögési ingert. Igaz, a kutatók hozzátették: a pszichés tényezők miatt ez a "gyógyszer" akkor a leghatásosabb, ha egy gondoskodó családtag, vagy barát viszi a beteg ágyába.

Van persze, hogy az ember nem vágyik zsíros levesre, csak valami könnyebb, meleg finomságra, mondjuk az almakompótra. Ez is segíthet a felépülésben, és különösen hasznos lehet, a betegség a gyomrunkat is megtámadta.

Recept: a nagyobb darabokra vágott almát ízesítsük szegfűszeggel, fahéjjal, és főzzük kb. 15 percig. Amikor megpuhult, vegyük le a tűzről, és keverjünk bele 2 evőkanál mézet. Almából egészség-salátát is készíthetünk: 1-2 db savanykás almát, és 1 kisebb nyers céklát reszeljünk le, facsarjuk rá 1 citrom levét, majd csurgassunk rá egy kis mézet. A saláta azért is hasznos, mert a betegség alatt is az egyik legfontosabb feladat a C-vitamin pótlása.

A csípős ételek, így a chili paprika, az erős zöldpaprika, a zöldbors szintén hasznos lehet az eldugult orra. A csípősségért felelős anyag ugyanis segíti a váladék eltávolítását.

Sós fördő és forralt bor - a természetgyógyász tippjei

A természetgyógyász szerint is a legfontosabb a vitaminpótlás, és a kiegyensúlyozott táplálkozás. Bordács Zsolt egy kevésbé ismert körülményt is megoszt velünk.

"Ha valaki a betegsége alatt tejterméket, vagy emlős állatok fehérjéit, akkor nehezebben kecmereg ki a megfázásból"- figyelmeztet a szakember.

Az étkezésen kívül természetgyógyász azt javasolja, hogy vegyünk meleg, langyos sós fürdőt: egy fél kád vízben keverjünk el egy 3 deka pohárnyi konyhasót, feküdjünk bele egy negyed órára, majd ezután jól felöltözve bújunk ágyba.

A természetgyógyász gyógynövényeket is ajánl a felépüléshez. "A fahéj és a szegfűszeg segítheti a gyógyulást. Ezeknek a fűszereknek a segítségével akár forralt bort is készíthetünk, csak arra kell figyelni, hogy forraljuk el az ital alkoholtartalmát, hiszen nem attól kell jól érezni magunkat, hogy becsíptünk, hanem a meleg, fűszeres italtól"-fejezi be Bordács.

A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:http://origo.hu/noilapozo/eletmod/20071102-immunerosito-gyogyito-etelek-es-italok.html

Szépülj a Holddal!


A Hold varázslatos hatással van a testünkre. Több mint 30 tippel segítünk, hogy ki tudd használni ezt az erőt a szépséged érdekében.

N Ö V Ő H O L D

Ebben a fázisban a tested nagyon jól vesz fel minden tápanyagot. Ne sajnálj hát magadtól semmit, ami táplálja a hajad és a bőröd! De vigyázz, az édesség hátrahagyja a nyomait, nyúlj inkább zsírszegény ételekhez, például salátához, zöldséghez és gyümölcshöz.

1. Oroszlánsörény – Ha a hold telik, jobban nő a haj – ez tényleg igaz. Ha tehát hosszú, egészséges hajat szeretnél, ebben az időszakban vágd le a hajvégeket, hogy egészséges és erős legyen a hajad. Így csináld otthon: sodord össze a hajad tincsenként, és vágd le a kiálló végeket egy éles hajvágó (!) ollóval!

2. Ajjaj helyett gyümölcs! A telő Hold alatt sokkal jobban meglátszanak a nyomai az „édes bűnözéseknek”, és már csak azt tudod mondani, „Ajjaj”, amikor ráállsz a mérlegre. Hogy ez veled ne forduljon elő, egyél gyakrabban gyümölcsöt és salátát – ha a Hold fogyni kezd, te is „bűnözhetsz”, persze csak mértékkel…

3. Gyerünk a maszk alá! A tél miatt erősen igénybevett bőr számára kétszeresen is jót tesz az intenzív ápolás. A sima győzelemért kend be a kezedet hatóanyagban gazdag krémmel, húzz rá pamutkesztyűt, majd merítsd meleg vízbe.

4. Pakoltál már? Az ápoló tervbe beletartozik a tápláló testpakolás is, mert a bőr ilyenkor szinte mindent felvesz belőle! Szépítő pakolás minden bőrtípusra: 2 ek. kovaföld, 0,4 dl rózsavíz, 0,4 dl melegvíz és 5 csepp pacsuliolaj. Keverd össze, és a masszát vidd fel körkörös mozdulatokkal a testedre. Ha megszáradt, tusold le!

5. Élményfürdő . Soha nem volt még ilyen pihentető a fürdés, mint most! A kényeztető olajos fürdőszerek regenerálják az igénybevett bőrt, és bársonyosan simává teszik. Az élénkítő fürdőszerek viszont feszesítik a bőrt.

6. Egészséges haj, másképp – A sprőd, fénytelen haj szintén nagy hasznot húz a pakolásokból, utána fénylő és selymes tapintású lesz. Tipp: Vidd fel a hajadra a regeneráló pakolást, majd csavard törölközőbe, és a termohatás érdekében fújd meg hajszárítóval.

7. Tankolj fel energiával! – A mindennapi „energiaital” telő Hold idején látja el legtöbb energiával a testet! Vitaminban gazdag italok: 2 kivit pár mentalevéllel törj össze botmixerrel, majd adj hozzá 1 dl körtelevet és 1 dl savót. Vagy: 1 banánt turmixolj össze 1 dl fekete bodzalével és 1 dl almalével, majd adj hozzá 2 ek. citromlevet.


T E L I H O L D

Forgolódsz az ágyban, nem tudsz aludni – ki a hibás? A telihold.
Hatására érzékenyebbek és izgatottabbak leszünk az átlagosnál. Most kell pihenni, relaxálni, levezetni a feszültséget! Ne sajnáld magadtól a kényeztető programunkat!

1. Lock’n’roll! Teliholdnál minden kerekedik! Sokan túlpörögnek, de a hajszálak is sokkal jobban és tovább lesznek göndörök. Ha szeretnél most csábító frizurát varázsolni magadnak, akkor ragadj hajsütő vasat vagy csavarót! Egyébként a fordítottja is igaz: a kilapított, kisimított haj tovább marad egyenes.

2. Omm… Ha nyugtalan és izgatott vagy belül, amint telihold van az égen, akkor épp neked valók a lazító gyakorlatok. Próbáld ki a jógát! Ülj le, a sarkadat tedd egymáshoz, kulcsold össze a kezed. Utána dőlj lassan előre, nyújtsd meg a hátad, és egyszerűen csak pihenj…

3. Simogató érzés – Ismered ezt a görcsölő érzést a nyakon? Ezek amiatt alakulnak ki, mert ebben a holdfázisban sokkal feszültebbek vagyunk. A masszázs sokat segít ezeken a görcsökön, és ilyenkor különösen hatásos. Masszírozd meg magad mandulaolajjal, de a sima babaolaj is megteszi, vagy kérd meg a barátnődet, barátodat, hogy segítsen!

4. Randi illatokkal – A fokozott érzékenység abban is megnyilvánul, hogy sokkal fogékonyabbak leszünk a bódító illatokra. Ha mostanáig nem igazán tudtad, melyik parfüm illik hozzád, most menj be egy drogériába vagy parfümériába, mert most nagyon jó orrod lesz hozzá! Vagy kényeztesd el az érzékeidet egy mennyeien illatozó fürdővel.

5. Jó éjszakát… a bőrnek. Ha a Hold teljes pompájában díszíti az eget, a bőr vérellátása nagyon jó, mivel az „éjszaka aktív” sejtek ilyenkor sokkal intenzívebben dolgoznak, mint egyébként. Tökéletes, tetőtől talpig szépítő kúra: Kend be magad testvajjal.

6. Új frizura? Most! Biztosan te is észrevetted, hogy a telihold szárnyakat ad! Nő az önbizalom, és a kísérletező kedv. Használd ki ennek az időszaknak az előnyeit, és próbálj ki egy új frizurát, egy új stílust. Bízz magadban, és változtass meg magadon valamit, amit már régen meg szerettél volna tenni.

7. Vallj színt! Egy vörös árnyalat vagy a melírozás jobban illik az új stílusodhoz? Egyszerűen tökéletes! A haj színének megváltoztatása – színezés, festés – telihold idején különösen jó eredménnyel kecsegtet. A hajszálak jobban felveszik a színpigmenteket, az új hajszín sokkal intenzívebb lesz, és nem fakul ki olyan könnyen.

8. Abrakadabra! A gyógynövényeknek különleges hatása van teliholdkor, legalábbis úgy mondják… Miért haboznál hát? Próbáld ki azonnal! Maszk szennyezett bőrre: Forrázz le 2–2 ek. kamillavirágot és cickafarkot, a főzetet szűrd le, és keverd el gyógyfölddel. Borogatás hektikus foltok ellen: Márts egy kendőt friss orbáncfűteába!

F O G Y Ó H O L D

Az anyagcseréd csúcsteljesítményen pörög, fitt vagy, teli vagy energiával. Ezt a holdfázist leginkább arra tudod felhasználni, hogy megszabadulj az aprócska szépséghibáktól – szőrök, bőrkeményedések, vagy narancsbőr.

1. Mozgás! Ha a Hold fogyni kezd, a test szinte szétdurran az energiától! Ezt érdemes kihasználni: mozgasd meg a tested! Mit szólnál a kickboxhoz vagy a dance-aerobikhoz? Á, igen, nem kell félned, ha a mérlegre állsz, ha ugyanis Hold úrnő fogyni kezd, rólunk is gyorsabban olvadnak a kilók.

2. Simaság, fájdalom nélkül – Szőrtelenítés fogyó holdnál? Gyerekjáték. Miért? Mert ebben az időszakban magasabb a fájdalomküszöbünk, jobban bírjuk a fájdalmat. Mindegy, hogy gyantával vagy epiláló géppel húzod ki a szőrt a lábadból, kevésbé fáj – és sokkal lassabban fog újra kinőni…

3. Ápolt lábak – Télen zokniba és csizmába dugjuk a lábunkat. A következmény: a láb nem kap elég levegőt, kiszárad, a sarok töredezni kezd, vastagabb lesz az elszarusodott, kemény rész. Mit szólnál egy pedikűrhöz? Így tovább marad puha a lábad: 1. lábfürdő. 2. dörzsöld le a megvastagodott bőrrészt habkővel vagy speciális reszelővel. 3. masszírozz a bőrbe bőrpuhító krémet!

4. Szemöldökformázás – A Hold mottója, a fájdalommentes szőrhúzás a szemöldöködre is érvényes. Így készíts profi szemöldököt: rajzold meg a kívánt szemöldökformát vastagon. Azokat a szőrszálakat húzd ki, amelyek nincsenek befestve. De nem szabad beleesni a minimál szemöldök őrületébe: J Lo és a többi hollywoodi sztár mostanában vastagabbra növeszti a szemöldökét.

5. A körmöd hegyéig… ápolt lesz a kezed, ha szépen formára igazítod a körmeidet is. Ha fogyó Holdnál reszeled le a körmöd, tovább megőrzi a formáját, és erősebben fog nőni. Támogathatod a körmöd és a hajad erősítését, ha rendszeresen eszel kovaföld-tablettát.

6. Narancsbőr – fúj! Senki nem akar cellulitiszt. Szorongasd meg a tiédet azzal, hogy mindennap csipkedő masszázzsal átgyúrod a combodat. Ezzel erősítheted a kötőszöveteket. De nem ártanak az anti-cellulitiszkrémek sem.

7. Semmi probléma… A zsírpárnákat azzal is eltüntetheted magadról, ha fél grépfrút levét összekevered 2 ek. holt-tengeri sóval, majd ezzel a keverékkel bedörzsölöd az érintett részeket. Folpakkal tekerd be, rá egy előmelegített törölközőt tegyél, és hagyd 1 órán át hatni.

8. Vágott haj – Azoknak, akiknek rövid a haja, vagy frufruja van, érdemes fogyó holdnál fodrászhoz menni, mert ha ilyenkor vágják, a haj dúsabban és vastagabban nő! És kicsit lassabban is, ami kellemes mellékhatás, ha a fodrászon szeretnél spórolni egy kis zsebpénzt…

Ú J H O L D

Az újhold az újrakezdés és a megtisztulás korszaka. Tökéletes a számodra egy kis „belső” nagytakarításhoz! A bőrradíros pakolások, a maszkok és a salaktalanító szaunázások szinte megújítják a testedet!

1. Szabadítsd fel a hátad! A vastag téli pulcsik mindennap megnehezítik a dolgát: kiszárad a bőr, teli lesz pattanással (mert nem kap elég levegőt). Garantáltan felszabadító hatással van a hátra egy bőrradíros pakolásnak, amit 4 ek. élesztőből, savóvól, 1 tk. mézből, 4 csepp citromolajból készíthetsz el. Kend fel, és 10 perc múlva öblítsd le!

2. Gőzölj be! Mivel a bőr ilyenkor sokkal jobban kienged mindent magából, ami nem oda való, igazán hatásos a pórusok mélyére hatoló gőzölés. 2–3 ágacska zsályát vagy 1 csésze kamillavirágot önts le forrásban lévő vízzel, várj pár percig, majd hajolj a gőzölgő edény fölé, és takard le a fejedet egy törölközővel. Nagyjából 10 perc után kezdődhet az arc tisztítás.

3. Minden tiszta! A gőzfürdő már előkészítette, kitágította és „előmosta” a pórusokat, így a bőr felkészült egy gyengéd dörzsölésre, bőrradírozásra. Az energetizáló őszibarackos arcradír kitisztítja azt is, ami eddig nem volt tiszta, és kisimítja a bőrt.

4. Szaunaszezon – Mivel a csillagok nagyon kedveznek a salaktalanításnak és a méregtelenítésnek, a szaunázásnak újholdkor van a legtöbb értelme. Ha inkább otthon gőzölnél: zárd magadra a zuhanyfülkét, engedj forró vizet addig, míg gőz nem képződik, és lazíts. Végül váltózuhany. Salaktalanítás belülről: gyömbéres zöldtea.

5. A tenger színei – A bőr főként télen néz ki sápadtnak, mintha egy szürke fátyol lenne rajta. De szerencsére itt van a segítség a tengerből! Elsősegély-bőrradír a rózsásan friss bőrért: 6 dkg tengeri iszapot keverj össze 2 ek. tengeri sóval és meleg vízzel. A zuhany alatt kend magadra, különben a „trutyi” mindent összepiszkít!

6. Ragyogó radír – A fénytelen hajat sem szabad megrövidíteni az újhold-programban. A szelénium-diszulfid hatóanyagú sampon alaposan eltávolítja a hajformázás és a hajmosás maradékait, így a haj újra ragyogóan fényes és selymes lesz.

7. Savómánia – A tejsavó csodálatosan salaktalanít (felpörgeti az anyagcserét). Ha tartasz egy savó-napot (nagyjából 2 liternyit kell meginni egy nap 6–8 adagban), a bőröd és a hajad is hálás lesz neked érte. A natúr tejsavó mellett kapható ízesített ital is.

8. Most aztán tényleg lesz valami! Ki ne ismerné a régi jó fogadalmakat, mint „Mostantól nem rágom a körmömet”, „Mostantól többet fogok sportolni”, meg ilyenek. Ezeket most válthatod valóra! Az újhold körüli napokban ugyanis sokkal jobbak az esélyek arra, hogy tényleg sikerül betartani az ígéreteket. Tipp: találj ki magadnak egy jutalmat, amivel megajándékozhatod magad, ha sikerül, amit szeretnél…