2009. október 6., kedd

Álmatlanság ellen



Már több ismerősöm is érdeklődött, h mit lehetne inni/enni álmatlanság ellen. Most rákerestem:

Tea álmatlanság ellen: 50 gramm kankalin, 25 gramm levendulavirág, 10 gramm orbáncfű, 15 gramm komlóbarka, 5 gramm macskagyökér. Ebből a teakeverékből 1 púpozott teáskanálnyit leforrázunk 1/4 liter vízzel és három percig állni hagyjuk. Elalvás előtt isszuk kortyonként, amilyen melegen csak tudjuk. Szükség szerint kevés mézzel édesíthetjük. A teát előnyben kellene részesíteni az összes szintetikus altatóval szemben. Ezek ugyanis rombolják az idegrendszert, a tea viszont minden idegi panaszt megszüntet.

Kamilla
Álmatlanság ellen is hatásos szer. Lefekvés előtt ajánlott egy csésze mézes kamillatea. Olaját fürdővízbe téve, vagy inhalálva csökkenti a fáradtságérzeztet. Megnyugtat és ellazít, oldja a szorongást, csökkenti az aggodalmaskodást, a túlérzékenységet, az idegességet.

Levendula
Álmatlanságban szenvedőknél, akiknek a feszültség miatt nehezen megy az elalvás gyógyfüves álompárna lehet a segítségükre, melynek fontos alkotórésze a levendula. Illóolajai nyugtatólag hatnak a központi idegrendszerre. Hirtelen hangulatváltozásoktól, szorongásoktól szenvedők, vagy túlérzékenyek párologtassanak levendulaolajat a szobában. Olaja a feszült idegállapotra jellemző izomfájdalmakat és izomgörcsöket enyhíti, de alkalmas migrén és ideges fejfájások leküzdésére is.

Az almalé frissen üdítő és kiválasztást fokozó hatású, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztési zavaroknál kifejezetten ajánlott.
Alvás közben a test regenerálódik, a szellem feldolgozza a nap történéseit, a lélek pedig pihen. Ha nem alszunk eleget - vagy nem tudunk aludni -rossz közérzetünk lesz, csökken a koncentrációnk, romlik az emlékezetünk és egészségünk is veszélybe kerülhet.

Álmatlanság, alvászavarok

Ha nem tudunk aludni akkor a legjobb orvosság a macskagyökér (Valeriana officinalis) tea. Két teáskanál apróra vágott, szárított macskagyökeret áztassunk egy csésze vízbe és hagyjuk azt 12 órán át állni, majd szűrjük le. Melegítsük meg kissé, de ne hagyjuk felforrni, ízesítsük és már fogyaszthatjuk is.
Ha krónikus alvászavarban szenvedünk, fogyasszuk a teát több napon át. Érdemes két csésze teát fogyasztani egész napra elosztva. Hasznos tulajdonsága a macskagyökérnek, hogy napközben nem álmosodunk el a fogyasztásától, de este nyugodt lesz az álmunk. Nem okoz sem függőséget, sem mellékhatásokat.

Tipp: A macskagyökérből készítik a kedvelt altatót és nyugtatót: a Valeriánát is.

Igyekezzünk mindig ugyanabban az időpontban aludni térni. Elalvás előtt fél órával már ne együnk és ne sportoljunk. Aludjunk sötétben, hiszen csak így termelődik elég melatonin a szervezetünkben. Fontos az is, hogy ágyunk kényelmes legyen és pihentető legyen benne az alvás - ne rémálom.

A citromfűtea (Melissa officinalis) is igen hatásos az álmatlanság enyhítésére. Forrázzunk le egy csésze vízzel két teáskanál citromfüvet és egy kis komlóvirágzatot. Hagyjuk tíz percig állni, majd szűrjük le a teát. Egész napra elosztva több csészével fogyasszuk, elalvás előtt is igyunk belőle. Citromfűből fürdőt is készíthetünk. Keverjünk össze egy teáskanál citromfűolajat 150 ml tejszínnel és öntsük a kellemesen meleg fürdővízhez. Ellazít, megnyugtat és biztosítja a nyugodt alvást.

Szárított komlóvirágzatból gyógynövénypárnácskat is készíthetünk, ha kis pamuthuzatokba varrjuk. Helyezzünk a párnánk alá, vagy mellé egy ilyen kis párnácskát lefekvéskor. Belélegzett illóolajai nyugodt, mély alvást biztosítanak a rosszul alvók számára is. Hatását körülbelül egy és fél hétig őrzi meg.

További nyugtató gyógynövények: orbáncfű, levendula (teájából lefekvés előtt igyunk egy cészével), golgotavirág

Szép álmokat!
Nyugtató tea

Szükségünk lesz:
- 30 g macskagyökérre
- 30 g komlóvirágra ("komlótobozra")
- 15 g mentalevélre
- 15 g hibiszkuszirágra
- 10 g citromfűre
- 5 g orbáncfűre

Készítsünk teát a felsorolt gyónövényekből. Hagyjuk őket 10 percig állni forró vízben, majd szűrjük le a teánkat és várjuk meg amíg ihatóra hűl. Ezután ízesítsük izlés szerint friss citromlével és akácmézzel. Lehet, hogy ez a teakeverék nem túl megszokott ízű, de jól ízesítve finom leekvés előtti teát készíthetünk belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése