2009. október 6., kedd

Variációk egy növényre: az alma



1. Csak kevesen tudják, hogy az almakúrával csökkenthetõk a reuma kellemetlen tünetei, ami perszen nem azt jelenti, hogy csak almával kell kezelni ezt a betegséget. A három hétig tartó kúra alatt napi 1 kg almát kell elfogyasztani, de a kúra idõtartama 100 napra is kitolható. Hasonló hatása van az almamustnak is.
2. Az almakúra a szív és a vese betegségeinek a tüneteit is mérsékli. Ehhez napi 10-12 db alma elfogyasztása ajánlott.
3. A megszárított almahéjból remek tea készíthetõ, amit még kellemesebbé tehetünk, ha szárított almavirágot teszünk hozzá. Mindkettõbõl vegyünk egy evõkanálnyi mennyiséget, majd forrázzuk le egy csésze vízzel. Negyed óra múlva szûrjük le. Naponta három csészével fogyasszunk belõle. Nemcsak kellemes ital, hanem kiváló idegerõsítõ és elhízás elleni szer is.
4. A kipréselt almalevet, mint kiegészítõ gyógyszert, fel lehet használni a megfázás tüneteinek csökkentésére, emésztési zavarokra és köszvénynél.
5. Az almát a népi gyógyászat a vérszegénység kezelésére már régóta használja. Ehhez szurkáljunk egy almába vasszögeket, és egy éjszakán át hagyjuk benne, majd a következõ napon fogyasszuk el.
6. A felsõ légutak, az emésztõrendszer, a vér megbetegedéseinél, gyengeségnél és fertõzõ betegségeknél az almaecet hatékony kezelést biztosít. Ehhez hígítsuk fel vízzel, és édesíthetjük mézzel.
7. Az almaecet külsõleg bõrgombásodás kezelésére ajánlott. Keverjük össze a következõ gyógynövényeket 1:1 arányban: diólevél, babérlevél, tölgyfakéreg, bazsalikom. Ebbõl 4 evõkanálnyi mennyiséget 2 l vízben fõzzünk két percig, szûrjük le, és egy lavórba annyi meleg vizet öntsünk hozzá, hogy ellepje a lábunkat. Végül tegyünk hozzá 3-4 evõkanál almaecetet.
8. A birsalma is rendelkezik gyógyító hatással. Több hetes tárolás szükséges ahhoz, hogy megérjen, ekkor vékony szeletekre vágva ajánlott fogyasztani. Csökkenti a gyomor- és bélpanaszokat, a torokgyulladás tüneteit. A birsalma magjának vizes, nyálkás kivonatát a népi gyógyászat alkalmazta a bõr és a nyálkahártyák gyulladásainak kezelésére.

Dr. Nagy GézaFitoterapeuta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése