2009. október 6., kedd

Szemezgetések Bálint Gazdától!


KEDVES HÚGOM!

Menthetetlenül nyakunkon van az ősz, amit nemcsak az bizonyít, hogy hosszabbodnak az éjszakák, és rövidülnek a nappalok, továbbá, hogy "Hervad már ligetünk, díszei hullanak", hanem az is, hogy lassacskán végére érünk a betakarítási munkáknak. Igaz, a kertészkedő ember ilyenkor se válik "munkanélkülivé", mert mihelyt befejezte az őszi feladatait, nekilát a tavasziak előkészítésének.

Most sokaknak okoz fejfájást, hogy miként teleltessék a muskátlit. A kerti muskátli (ennek a hajtásai felfelé állnak) nem igényes a teleltetés módjára.

Szedjük ki a földből vagy az erkélyládából és sűrűn egymás mellé állítva rakjuk be ládába. A gyökereket takarjuk be teljesen földdel, és a ládát állítsuk fagymentes helyre, ahol némi fényhez is jut. Így igen kevés öntözéssel beéri, nem hajt vékony hajtásokat, a téli hónapokban nyugalomban marad, és tavasszal kiültetve, visszavágva, Újra virágozni fog. A futó muskátlit (a hajtásai csüngők) csak világos, fűtött helyiségben, rendszeres öntözéssel lehet átteleltetni.

A két-három évnél idősebb tövek virágzási kedve csökken, mind kevesebb és hitványabb virágot hoznak, ezért célszerű a muskátli állományt időnként felújítani és új, szebben, bőven virágzó töveket vásárolni. A cserepes muskátlit mindaddig kinn kell hagyni, amíg erősebb fagyok nem fenyegetnek. Ekkor fagymentes helyre menekítjük őket. Kevés fényen, kéthetenkénti öntözés mellett minden nehézség nélkül áttelelnek.

Két fontos dologra hívom fel a figyelmedet, kedves Húgom. A must tartósítása viszonylag könnyen megoldható. A friss, édes, nem erjedő mustot gondosan át kell szűrni tiszta ruhán, és palackba tölteni. A tetejére tegyél egy késhegynyi szalicilt és zárd le dugóval. Hűvös kamrában jó esetben karácsonyig is eltartható anélkül, hogy forrni kezdene.

A veteményeskertben akad még ültetni való. Az erre szánt ágyást először gondosan meg kell tisztítani a már betakarított zöldségfélék gyökérmaradványaitól, és a felásott talajt el kell gereblyézni. Most lehet duggatni az őszi fokhagyma gerezdjeit egymástól 25 cm távolságra, 4-5 cm mélyen. Ezek a téli, enyhe napokon gyökeret eresztenek, tavasszal gyorsan kihajtanak és korán adnak a konyhára fokhagymát. A vöröshagymából is érdemes most duggatni (az átlagosnál nagyobb dughagymát), mert ebből kora tavasszal kiváló zöldhagyma lesz. Az ültetés fortélya az, hogy legalább 5-6 cm mélyre kerüljön a dughagyma, így lesz hosszú, fehér szára.

Szeptemberben már említettem, ha akkor elmaradt volna, most ültess, kedves Húgom, áttelelő fejessaláta palántát is. A tövek távolsága 35-40 cm legyen. Ennek viszont az a trükkje, hogy magasan kell ültetni. A palánták az ültetés napján bizonyára hervadni fognak és a leveleik elfekszenek a földön, de néhány nap múlva életre kelnek és gyors növekedésnek indulnak. A talajukat ajánlatos a nagyobb fagyok előtt tőzeggel, nyers komposzttal betakarni.

A kert többi ágyását, a gyümölcsfák alját, a kiürült virágágyak talaját most ássátok fel! Tudom, ez nem könnyű munka, de nagyon fontos a növények jövő évi fejlődése szempontjából. Az ásással megforgatjuk, meglazítjuk a talajt, bekeverjük a tápanyagokat és a humuszt, irtjuk a gyomokat, és lehetővé tesszük, hogy a téli nedvesség beszivárogjon a talajba. Az őszi ásás lehetőleg mély legyen, de a keletkezett rögöket nem kell elaprózni; ezt megteszi helyettünk a téli fagy, amely tavaszig apró morzsásra érleli a talajt.

Azt írod, hogy szeretnél valamilyén fát vagy örökzöld bokrot ültetni szeretteid sírjára, olyat, amely egész évben megszépíti az örök nyughelyet és nem igényel sok gondozást. Sokféle tenyészedényes, bármikor kiültethető örökzöld növény közül választhatsz. Igaz, meglehetősen borsos áron kaphatók, de kétségtelen, hogy az év minden szakaszában zöld megjelenésükkel a legjobban megfelelnek a sírkert hangulatának.

Igen, a hangulat. Ha az a célod, hogy az elhunytak fölött érzett bánatodat fejezze ki a növény, akkor szomorú, lecsüngő ágú vagy elterülő növényt válassz. Ha viszont a növény megjelenésével a feltámadásra, az öröklétre kívánsz utalni, akkor oszlopos növekedésűt ültess.

A sírt most beültetheted örökzöld lombú, talajtakaró évelőkkel: közönséges vagy tarkalevelű borostyánnal, télizöld meténggel. Ezek egy-két év alatt összefüggő, zöld felületet képeznek és az emlékező napokon egy-két szál virággal kiegészítve nagyon mutatósak.

Az ősz egyik legkedveltebb virága a krizantém. Színben, magasságban, virágalkatban rendkívül változatos növény.

Sokan még most is temetővirágnak tartják, mert a sírokat a legtöbbször fehér krizantémmal díszítik halottak napján. Pedig ezen kívül is az egyik legkedveltebb őszi virágdíszt adó növény, amelyet érdemes a kertben is ültetni. Erről majd egyszer, más alkalommal írok Neked, kedves Húgom.

Az őszi munkákhoz, a befőzéshez és savanyításhoz sok sikert kívánok, várom leveledet és kérdéseidet. Téged szeretteiddel együtt üdvözöllek.

Kelt Füreden, október közepén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése