2009. október 6., kedd

Herpesz II.




Fizikai tünetei:
Nincs bizonyíték arra, hogy a herpeszes ajak- és szájüreggyulladás ragályos lenne. Az ajakherpesz vissza-visszatérő herpeszvírus-fertőzések következménye, de van olyan elmélet is, miszerint a vírus az ajakhámban él. Betegséget csak akkor okoz, ha valamilyen egyensúly-eltolódás jön létre kiváltó tényezőként, s ez lehet hőmérsékletváltozás, fizikai vagy kémiai inger, és természetesen stresszhatás, de olyan inger is, amely pontosan nem is azonosítható.A betegség égető érzéssel kezdődik, majd kicsiny hólyagocskák képződnek, ezek felszakadnak s végül pörkösödnek. Hatásos kezelés nem ismeretes, semmilyen módszer sem tűnik sikeresnek.Alkalmaznak bizonyos vírusellenes anyagokat, kenőcsben, valamint C-vitamint és helyileg kloroformot, étert.

Lelki jellemzői:
Fő problémája: mondjam, vagy ne mondjam, illetve, tegyem, ne tegyem!?A herpesznek két típusa ismeretes: az ajakon valamint a nemi szerveken jelentkező. Lelki gyökereik rendkívül hasonlatosak, az eltérés csak látszólagos. Annyiban különbözik a két betegség, ahogyan az érem két oldala!
Száj: az itt jelentkező tünetek akkor nyilvánulhatnak meg, amikor a kimondott vagy a ki nem mondott szavak legyengítik a terület immunrendszerét. A tünetek között szerepel az égető érzés, s ez könnyen érthetővé válik, amikor elgondolkodunk, ráébredünk, mennyire érezzük égető szükségét a harmónia visszanyerésének. Égetőek a beteg kialakult konfliktusai, melyekre tudja a helyes megoldást. Tudnia kell, mert más esetben nem okozna ilyen jellegű konfliktust. Hiszen ha nincs kivel, mivel harcolni, akkor maga a harc is értelmetlenné válik. Márpedig, ha harc van, akkor mindkét fél – mindkét ismeret – jelen van! A kialakult helyzetben képtelen eldönteni, helyesen beszélt-e, vagy sem! Ekkor már teljesen mindegy mit tett – a hallgató szemszögéből – az előadó lelki állapota a döntő! Mit is jelent ez az égetés? A legtöbb emberben már jó ideje létezik a herpesz vírusa, de észlelhető hatást nem fejt ki (mások véleménye szerint szinte mindenkiben jelen van valamilyen formában). Ennek oka abban keresendő, hogy az immunrendszere – ezen a területen – tökéletes, vagyis megakadályozza a vírus kifejlődését. Nem teremtődik olyan „termékeny föld”, melyben a vírus gyökeret ereszthet, élni képes, megerősödhet, ezért semmilyen tünetet sem okoz. Ha mégis jelentkezik a hatás, az annak a jele, hogy megbomlott az egyensúly, és valamilyen blokkolás, ismerethiány miatt nem képes felismerni, védekezni a betegséggel szemben.Miért bomlott meg az egyensúly?
Két oka van, de ezek szinte minden esetben egyszerre jelentkeznek. A kimondott szavak következményeként akkor lesz herpesze, ha érzelmeit, érzéseit, melyeket (akár gondolatban is) szavakba öntött, nem kellett volna kimondania! Nem kellett volna kimondani, hiszen nem úgy, és nem azt mondta, amit mondani akart, hanem valami egészen mást! Ezzel nagyon is tisztában van, sőt még az ellenkezőjével is, vagyis tudja mit, hogyan kellett volna. Az ebből fakadó összeütközést, nézeteltérést pedig nem igyekszik tisztázni. Nem igyekszik, hiszen azt hiszi (tudja), hibát megengedhetetlen hibát követett el.Miért lesznek ilyen következmények? Mert nem volt alapjuk. A szavak nem pusztán szavak voltak, sokkal inkább vádak és olyan érzelmek, melyekkel igyekezett elnyomni a másik szabad akaratát, gondolatát.
A lényeg: a szavak alaptalanok, de legalábbis rosszul megválasztottak, rossz időben hangzottak el, és jelentős belső háborgást vonnak maguk után.A ki nem mondottak akkor okozzák a herpesz tüneteit, amikor bizonyos dolgokat ki kellett volna mondani, mert ott volt az ideje és a helye, de elmaradt. Lényegét tekintve ez semmiben sem különbözik az előzőektől, csupán az érem másik oldala!
A konkrét okokat a jelentkezésük helye alapján ismerhetjük és érthetjük meg:

A száj bal oldalán: olyan érzelmekkel, érzésekkel kapcsolatos dolgot mondott el, amit nem, vagy éppen ellenkezőleg, igenis kellene!
A száj jobb oldalán: munkahelyi, az anyagi dolgokra vonatkozó szavak jelenléte fedezhető fel. pl.: fizetésemelés fölösleges kérése.
Alsó ajak: a múlttal kapcsolatos kinyilvánítások.
Felső ajak: a jövőt érintő kérdések következtében lesz érintett.

A nemi szerveken kialakuló herpesz jelentését tekintve megegyezik az imént elmondottakkal. Azzal a jelentős kitétellel, hogy a szexuális szokásainak környezetében vannak a harmónia megbomlását okozó konfliktusok.
A gyógyulás útja:
A betegre jellemző a probléma benntartása! Ennek egyenes következménye lesz a feszültségek felszaporodása – ezek kordában tartása jelentős erőket von el. Ezt hirtelen kirobbanás követi. A beteg úgy viselkedik, mint az elzáródott biztonsági szelepű kukta. Sokáig benn tartja a nyomást, majd, a minél hamarabbi megszabadulás reményében „kiengedi” a felesleges gőzt. Ekkor már nem képes megfelelő, elfogadható mederben tartani feltoluló indulatait, csak ontja magából. Már nem nézi, kit égetnek, sebesítenek meg, igyekszik megszabadulni. És ez jól van!

Ebből a felismerésből következik: nem másokat akart megbántani, nem másoknak kívánt fájdalmat okozni. Csupán szabadulni szeretne! Nem követett el bűnt, olyan hibát, amit ne lehetne helyrehozni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése