2009. október 6., kedd

A vadgyümölcsök egészségesebbek, mint a nemesek

A vadgyümölcsök közös értéke, hogy jóval nagyobb mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, szerves savakat, mint a mesterségesen kinemesített gyümölcsfajták, nem fogékonyak a betegségekre, ellenállnak a kártevők támadásának, ezért nem kell őket permetezni és a gyümölcseik nem tartalmazhatnak egészségre ártalmas vegyszermaradványokat, vagyis röviden: biogyümölcsök.

Vértisztító kökény
A kökény (Prunus spinosa) tövises bokra áthatolhatatlan kerítést képez. Fehér virágai szinte ellepik az ágakat, belőlük kék, később fekete bogyók érnek, amelyek csak azért nem alkalmasak friss fogyasztásra, mert a magjuk nehezen választható el a húsuktól. Gyümölcslé és lekvár készíthető belőlük.
A bogyóknak jelentős a C vitamin tartalma: 60mg/100g. A levelei viszont 200mg/100g C vitamint tartalmaznak. A kökénykészítmények tisztítják a vért, a veséket és erősítik a szervezetet.

Vadhúsokhoz somlekvár
A som (Cornus mas) a középhegységek növénye, nálunk mindenütt az erdőszéleken lelhető fel, mert a napos helyet kedveli, árnyékban nem terem gyümölcsöt.
A sárga virágai már február végén kinyílhatnak. A 3-5 gramm súlyú, piros gyümölcsökből sok munkával ugyan, de kiváló, vadhúsokhoz illő lekvárt lehet készíteni.

Gyepürózsából csipkebogyó
A csipkebogyó ból gyógyhatású tea, a kimagvazott gyümölcsből, pedig lekvár készül.
Egyes rózsafajták virágszirmaiból évszázadok óta készítenek éterikus olajakat az illatszerek előállításához.

Fekete berkenye
Kevésbé ismert a fekete berkenye vagy Aronia, amely két méter magasra növő bokrot alkot a savanyú talajokon. Érett, fekete gyümölcseiből dzsem, kompót, mártás és likőr készíthető, ősszel pedig a lombja intenzív pirosra színeződve díszíti a kertet.

Homoktövis
A homoktövis (Hippophae rhamnoides) kétlaki növény, vannak hím és nőnemű egyedei. Nagyon jellegzetesek a keskeny, szürke levelei, amelyek között jelennek meg a sárga és pirosas bogyók. Az igénytelen, tövises növény rézsűk betelepítésére és kerítésnek is alkalmas. A bogyók húsából vitaminokban gazdag üdítőital, a magjából pedig gyógyhatású olaj készül.
A nemes berkenye (Sorbus sp.) fehér virágait a méhek szívesen látogatják, a piros gyümölcsök pedig a madarak kedvelt csemegéi.
Olvasóink gyakran kérdezik, hogy a tavasszal pompásan virágzó japánbirs (Chaenomeles japonica) almaszerű, sárga gyümölcsei alkalmasak-e emberi fogyasztásra?
Igen, de a húsuk igencsak kemény. Kompótot lehet belőle készíteni, de csak hosszú ideig tartó főzéssel.

Fekete bodza puncs
És végül a bodza (Sambucus nigra), amely lassan már termesztett gyümölcs lesz. Hatalmas, fehér virágtányérokat fejleszt, az érett bogyói pedig feketék. Házilag dzsem, lekvár készül belőle, de egyre fontosabb nyersanyaga a konzerviparnak is.

Gyorsan leírom a bodza-puncs receptjét:
Egy liter bodzaléhez öntsd hozzá egy narancs és egy citrom kifacsart levét, valamint fél liter fekete teát, fűszerezd kevés fahéjjal és szegfűszeggel, egy pillanatra forrald fel és édesítsd mézzel, vagy cukorral. Remek ital. Hát még ha egy kis rum is kerül hozzá! Kizárólag a felnőttek számára, lefekvés előtt!

Szerző/Forrás: Dr. Bálint György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése