2009. október 6., kedd

Gyógyteák meghűlés és torokfájás ellen



A diagnózis és a terápia meghatározása az orvos dolga, de mi magunk is hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez és a betegség enyhítéséhez a hazai növényekből készített - kertben termett vagy gyűjtött - növények teájának rendszeres fogyasztásával. Ennek különösen a gyerekek, az öregek, a legyengült szervezetűek és a túlérzékenyek betegség megelőzésében és gyógyításában van számottevő szerepük. A gyógyteák előnye többek között az is, hogy könnyen hozzáférhetőek, ártalmatlanok és nincsenek mellékhatásaik, mint a tabletták többségének.

A csipkebogyót ne főzzük

Nézzük hát, miből ajánlatos ilyenkor italt készíteni a gyengélkedők számára. Mindenekelőtt a C-vitaminban gazdag növények levének fogyasztása kívánatos. A csipkebogyóból egy csésze ital elkészítéséhez egy evőkanálnyi teaanyagot ajánlatos használni, de ezt csak áztatni szabad, főzni nem, mert akkor a benne levő, értékes C-vitamin elbomlik. Hasonlóan kell elkészíteni a csalán, a majoránna és a levendulavirág teáját is.

Ha naponta többször kívánunk teázni, akkor a napi adagot egyszerre is elkészíthetjük, de nem édesítjük meg előre, hanem csak a felhasználás előtt melegítjük fel és ízesítjük, mégpedig lehetőleg nem cukorral, hanem mézzel!

Ha kapar a torka

Köhögés, rekedtség ellen igen jó hatású az akácvirágból, hársfavirágból, bodzavirágból, cickafarkból, kakukkfűből, édeskömény, ánizs magjából készített tea. A forrásban levő vízbe a kivonandó teafüvet beadagoljuk, az edényt lefedjük, és a tűzről azonnal levesszük, majd 10-20 percnyi állás után a teát leszűrjük, ízesítjük.

A meghűléses betegségek elleni, valamint a köhögéscsillapító teákat naponta többször, melegen, egy-egy csészével ajánlatos elfogyasztani, de különösen hatásos, ha este, ágyban isszuk meg az esti teát és utána nyakig betakarózunk. Nyugodt álmunk lesz utána!
Meghűlés ellen

Ha meghűlés, nátha kínoz bennünket, folyik az orrunk, reszel a torkunk, akkor készítsünk hársvirágból, bodzavirágból, édesgyökérből, akácvirágból teát. Fantasztikus növény a kamilla, vagy orvosi székfű, amelynek a teája meghűlés ellen éppen olyan jól használható, mint nyugtatónak, gyomorerősítőnek, izzasztónak.

Sokaknak mindennapi italuk, mert az íze kellemes és jó közérzetet nyújt. Nem csoda, hogy világszerte a legismertebb, leggyakoribb háziszer. Hamisítják is, de ez könnyűszerrel felismerhető, mert az igazi kamilla kúpos virágzata kissé megnyúlt és a belseje üreges.
Persze, komoly panaszok esetén tessék orvoshoz fordulni, de gyors gyógyulásunkat a teák, főzetek és forrázatok is elősegítik.

Szerző/Forrás: Dr. Bálint György

A cikket az alábbi címen megtalálhatja a Édenkert Magazin oldalon:http://www.edenkert.huhttp://www.edenkert.hu/cikkek/gyogyteak_telidoben_meghules_torokfajas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése