2009. október 6., kedd

Csak természetesen


Ha fáj valamink, bekapunk egy-két gyors segítséget ígérő pirulát - és rohanunk is tovább. Időnként azonban érdemes lenne kicsit lassítani, és az egyre dráguló patikaszerek helyett, nagyanyáink jóval kíméletesebb és olcsóbb, természetes módszereivel próbálkoznunk.

A magyar lakosság túlságosan sok gyógyszert fogyaszt: amikor csak eszünkbe jut, bekapunk egy-két pirulát, fájdalomcsillapítót vagy éppen hashajtót. Órákat állunk sorba a gyógyszertárakban vény nélkül kapható szerekért, és közben persze panaszkodunk, mert ezeknek az ára egyre magasabb.
A legtöbbet olyan, vény nélkül kapható gyógyszereket szedünk, amelyek valamilyen tüneti panaszt oldanak meg: fájdalomcsillapítókat, emésztéssegítőket és hashajtókat. Gyógyszerrel próbáljuk meg enyhíteni a megfázásos tüneteket, és mesterséges szerektől reméljük, hogy segítenek elaludni.

Időnként érdemes lenne azonban elgondolkodni azon, hogy nem lehetne-e valamilyen természetes módszerrel "kiváltani" a gyógyszerszedést. A természetes módszerek, a fitoterápia, és az alternatív orvoslás mostanában egyre "trendibb", egyre többen használják nagyanyáink régi, jól bevált módszereit arra, hogy kisebb nyavalyáiktól megszabaduljanak.

Összeállításunkban néhány olyan módszert ajánlunk, amelyeket érdemes kipróbálni a leggyakoribb betegségek, fájdalmak kezelésére. Az alternatív terápiák gyakran olcsóbbak és kíméletesebbek, mint a mesterséges gyógyszerek.

Megfázás ellen:
mézes hagyma és citromos tea: A megfázást, influenzát ahogy igazából tablettákkal, természetes módszerekkel sem lehet meggyógyítani: amit a segítségükkel elérhetünk az, hogy csökkenjenek a tünetek, jobban érezzük magunkat, és felgyorsíthatjuk a szervezetünk öngyógyító folyamatait.

Bodza-borsmenta tea: Azonos mennyiségű bodzavirágot és borsmentalevelet keverjünk össze, majd forrázzuk le, és hagyjuk állni negyedórát. Édesíthetjük mézzel. Igyuk meg olyan forrón, amennyire csak tudjuk, majd bújjunk izzadni a takaró alá, és aludjunk minél többet.

Gyógynövényes gőzölés: A kamillás, eukaliptuszos vagy kakukkfüves inhalálás nagyszerűen tisztítja a légutakat, segíti a váladék felszakadását, és enyhe baktériumölő hatással is rendelkezik. Használhatunk ezekből a növényekből készült gyógyteát vagy illóolajat is.

Egy tányér húsleves: Bármilyen meglepő, egy tányér klasszikus húsleves, tyúkból vagy marhából készítve valóban segíthet abban, hogy hamarabb gyógyuljunk fel egy megfázásból. A meleg folyadék, és belőle párolgó gőz segíti a váladék felszakadását, a levesben lévő só és fűszerek elengedhetetlenek a gyógyuláshoz, és ami a legfontosabb: a levessel a folyadékot is pótolhatjuk.

Mézes hagyma és mézes torma: A bizarrul hangzó "édességek" igen hatékonyak a torokfájás és a köhögés ellen. Egy kanálnyi reszelt vöröshagymát vagy tormát keverjünk el ugyanannyi mézzel, és együnk belőle naponta öt kiskanálnyit.

Chili paprika: A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását. Ha erős paprikát eszünk, gyakrabban kell orrot fújni, így a dugulás hamarabb megszűnik.

Borstea: A chilivel azonos hatásúak még az erős zöldpaprika vagy a zöldborssal ízesített ételek is. Nagyon hatásos a cayenne-borsos tea, melyet házilag készítsünk el: Egy negyed teáskanál cayenne-borsot adjunk egy bögre forrásban lévő vízhez, ízesítsük frissen facsart citromlével, egy kevés gyömbérrel, és édesítsük mézzel. Az íze különös, de a hatás nem marad el.

Fokhagymás tej: egy gerezd fokhagymát nyomjunk bele egy pohárnyi tejbe, tegyük fel 1-2 percre forrni, majd vegyük le a tűzről, és addig igyuk meg, amíg meleg. A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is.

A kisebb megfázásokat meg is előzhetjük, ha megerősítjük a szervezetünket. A napi két-három bögre zöld tea, egy gerezd fokhagyma - a kellemetlen szagok elkerülhetőek, ha mint egy pirulát, egészben nyeljük le - , és C-vitaminban gazdag gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, napi rendszerességgel segíthet abban, hogy megússzuk a veszélyesebb hónapkat.

Természetes lázcsillapítás

A láz a fertőzésekre beinduló védekezési reakció, bizonyos mértékéig tehát a szervezet normális védekező mechanizmusa, ugyanis a testhő emelkedésével az immunrendszer energiatöbbletet kap, hatékonyabban dolgozik - éppen ezért nem kell azonnal, a legkisebb hőemelkedés esetén bevenni egy-két lázcsillapító tablettát.

Magas és tartós láz esetén - 38 fok fölött - azonban mindenképpen próbáljuk meg azt akár kemikáliákkal is csillapítani. A gyógyszeres kezelés mellett érdemes kipróbálni a hűtőfürdőt vagy a priznicet, a hűtőborogatást is - ezeknek gyakorlatilag nincs mellékhatása, és a tapasztalatok szerint segít a betegnek elaludni, a pihenés pedig elengedhetetlen a gyógyyuláshoz.

Hűtőfürdő: Készítsünk kellemes hőmérsékletű fürdővizet, ebbe üljünk bele, és a vizet fokozatosan hűtsük le 29-31 °C-ra, langyosra. Nagyon lassan folyó, hideg vizet engedjünk a kád végébe, és állandóan kevergetve hűtsük le az egész fürdővizet.

Priznic: A beteg mellkasát (vagy nagyon magas láz esetén az egész testet) csavarjuk be állott vizes lepedőbe vagy törülközőbe, erre pedig egy száraz törülközőt csavarjunk. 10 perc elteltével vegyük le a két törülközőt, rázuk ki, hogy ismét lehűljön, majd újra tekerjük be a beteget. Ezt ismételgessük addig, amíg nem csökken a láz 38 fokra.

Emésztési zűrökre:
alma, tej, kömény

A legtöbb embernek egyáltalán nem jó az emésztése: gyakran fáj a gyomruk, felváltva szenvednek hasmenéstől és székrekedéstől - és persze mindegyikre bekapnak egy-egy tablettát, amely ideig-óráig enyhíti a kellemetlen tüneteket. Majd amikor visszatérnek a korábbi étkezési szokásaikhoz, hamarosan újra előjönnek a problémák...

Hasmenés ellen alma: Reszeljünk le egy almát, hagyjuk több órát állni, amíg meg nem barnul, és együk meg. Hatásos lehet még a mézzel és vízzel összekevert almaecet is: egy teaáskanálnyi almaecetet és mézet keverjünk el egy pohár vízben, majd igyunk meg ebből az italból három adagot.

Székrekedésre citromos víz: Az egyik legelterjedtebb természetes eméssztéssegítő szer az egyszerű meleg víz, amelybe belefacsarunk egy fél citromot. Ha szívesebben kortyolunk el egy csésze gyógyteát, válasszuk a kamillát vagy a gyermekláncfüvet. A hagyomány szerint az aszalt szilva és a füge, vagy az ezekből készült lekvárokbólegy-egy kanál felmelegítve is segíti a jó emésztést.

Puffadásra köménymag: A puffadás kellemtlen tüneteit könnyedén enyhíthetjük bizonyos fűszernövények használatával. A kömény, az édeskömény, az ánizs és a koriander akár együtt, akár külön-külön, salátára szórva, vagy teaként elkortyolva egyaránt segíthet a puffadásos tüneteken.

Hányingerre gyömbér: Ha hányingerünk van valamitől, forrázzunk le egy szelet friss gyömbért, hagyjuk egy kicist állni, majd miután kihűlt, igyuk meg. A gyógynövény-boltokban kapható gyömbértablettáknak is hasonló hatása van.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése