2009. október 6., kedd

Nátha


Azt hiszem, jó lesz, ha minél előbb beszerzem ezt a könyvet , már jó egypárszor fejbevágott, h mit is takar a betegség. Mint most is. Nem tudom, h hogyan fogok aludni az éjjel. Az irodácskánkban alig van levegő, és a bedugult orromtól most azért jobb lenne egy kellemes légkörben szundizni. Rákerestem a náthára, megdöbbentő, és ahogy visszagondolok a hétvégére, és a megelező napokra, jobb, ha nem is állok neki csodálkozni egy percre sem. Hanem inkább, azon kellene munkálkodnom, h hogyan kaphatnék új erőre.


Fizikai tünetei:(lásd még: arcüreg)
Az orr (valamint az orr-melléküregek és az orrgaratüreg) nyálkahártyájának hurutos lobja.Vízszerű, savós-nyálkás, esetleg gennyes vagy véres váladékcsorgás jelentkezik az orrnyílásokon.Dugulás-érzés, tompa fájdalom, teltségérzés kíséri. Az orrlégzés nehezítetté válik. Okai: vírusok, allergiát kiváltó anyagok, baktériumok.Gyógyítás:Gyógyszeresen: C-vitamin, gyulladásgátlók, orrcseppek. Indokolt esetben (ha baktériumok vannak jelen) antibiotikumok.

Lelki oldal: Sok mindenre ráfoghatjuk a nátha kialakulását és valószínűleg valahol igaz is lesz. Így ráfoghatjuk a szomszédra, anyósra, vírusra, baktériumra, de mindezek semmit sem változtatnak azon, hogy a betegnek elment az életkedve. Vagyis valamilyen inger érte az imént említettektől, aminek közvetlen következménye a nátha vagy meghűlés. Egyet azonban tartsunk szem előtt: miért tudott „kihűlni”?
Ebben az esetben talán a legszerencsésebb, ha a naphoz hasonlítjuk az embert.Mikor fog kialudni a nap?(Nagyon leegyszerűsítve!)Amikor felemésztett minden olyan anyagot, amivel táplálhatja a tüzet.Ebből következik, hogy az emberben is akkor alszik ki a belső tűz, amikor hiányzik az égéshez szükséges „anyagok” valamelyike.
A négy Őselemet alapul véve négy úton juthatunk el a náthához, a meghűléshez:
A víz: információt szállít.
A tűz: kordában tartja az energiákat, elégeti a mérgeket, melegíti a vizet.
A levegő: új erőket hoz, közvetíti a gondolatokat.
A föld: adja a biztonságot, magabiztosságot. Hiányában elesettség és fáradékonyság lép fel.
Ha kevés bennünk a tűz, túlsúlyba kerül a víz eleme és folyni fog az orrunk... és így tovább.A szervezet az energiaminimumra törekszik és a harmóniára, vagyis ezek az elemek igyekeznek kiegyensúlyozni egymás hatását. Ezt önmaguktól is megtennék, ám az „okos” ember folyton akadályokat gördít a természet folyamatai elé.(Bővebben olvasható erről a témáról a Spirituális útmutató szellemi vándoroknak c. könyvemben.)
A gyógyulás útja: Keresni kell egy olyan dolgot, ami örömmel és megelégedéssel tölti el! Ez lehet egy cél, egy megtörtént esemény, vagy akár egy szeretett személy. Teljesen mindegy, mit talál, a lényeg: számára már most is örömet adjon, vagy inkább örömet érezzen benne.Beszélgessünk a beteggel, de még célravezetőbb megoldás, ha kérdezzük, és kérdéseinkkel önmagát vezeti rá a megnyugtató megoldásra.

ARCÜREGGYULLADÁS

Fizikai tünetei:
Arcüregünk voltaképpen hatalmas, páros orrmelléküreg, amely a felső állcsont testében foglal helyet. Gyulladásakor tompa fájdalom és az arcban érzett feszítő érzés keletkezik.A fájdalom lesugározhat a metsző- és szemfogakba. Rendszerint a többi orrmelléküregben is zajlik a gyulladásos folyamat egyidejűleg. Súlyos esetben az orrváladék gennyes vagy véres lehet, hőemelkedés, láz kíséretében.
Az orrüreg nyálkahártyával bélelt légtartalmú melléküregei közül legnagyobb a két homloküreg és a két arcüreg. Ezeken kívül a mélyben, már az aggyal határosan kis csontfülkék bonyolult rendszere helyezkedik el, légterük szintén az orrüreggel közlekedik.
Szerepük a hangadásban van: rezonátorként viselkednek.
Egészséges körülmények között a melléküregek szellőzése rendben zajlik. Ha azonban az orrváladék mennyisége megnő, e kamrákban gyulladásos folyamatok indulnak el. Leggyakoribb az arcüreggyulladás, mely fog eredetű is lehet. A finom szellőző rések elzáródnak, savós váladék, esetleg genny szaporodik fel, mint egy tartályban. Szintje van és löttyen. A beteg érzi, ha fejét hirtelen hátraveti. Savós gyulladásnál az arcüregben polipok jelennek meg, és az idült folyamatokban is csaknem mindig van polipképződés.
Tünetei a tompa fejfájás, orrdugulás, fokozott orrváladék-képződés. Az orrlégzés csökken, vagy teljesen megszűnik. Legerősebb a fájdalom heveny gyulladás esetén, vagy ha a többi melléküreg is érintett. Krónikus gyulladásnál viszont gyakran nem szerepel fájdalom. Az orrváladék bő, gennyes, fog eredetű gyulladásnál kifejezetten bűzös. Láz viszont csak súlyos esetben lép fel. A homloküreg-gyulladást a homlok– és szemtáji fájdalom jellemzi, mely hajoláskor növekedhet. A felső szemhéj duzzanata kíséri.
A gyógyítás első teendője a váladéklefolyás biztosítása, mely lohasztó orrcseppekkel rendszerint sikerül. Súlyosabb esetben át kell öblíteni az üregeket és antibiotikumot kell alkalmazni. Mivel a csontok mindig érintettek, e kórképek veszedelmes szövődményei a tovaterjedő csontfolyamatok. Rátörhetnek a szemüregre, vagy a homlokcsontról a koponyaűr felé hatolnak, az agyhártyagyulladás fenyegető veszélyét idézve elő. Jóindulatú, tömör vagy szivacsos szerkezetű csontdaganatok gyakrabban a homloküregben képződnek. A rosszindulatú daganatok a laphámrákok, melyek műtéti- és sugárkezelést igényelnek.

Lelki tünetei: A betegség kialakulásának oka: elkezd lázadni egy olyan alap-beállítottsága ellen, amely szerint megnyilvánul a külvilág felé.Vizsgáljuk meg egy kicsit részletesebben ezt a kérdést a könnyebb érthetőség érdekében!
Az arc az a testfelület, amit leginkább kendőzetlenül mutatunk a külvilág felé, vagyis az arc azt a lelki tulajdonságot jellemzi, amit akarva vagy akaratlanul a külvilág felé kell mutatni, mondani!
Az üreg az, ahol a dolgokat dédelgetjük, tehát olyan helynek tekinthetjük, ahol kialakulnak viszonyulásaink a külvilághoz. Ez az üreg minden tekintetben védelmet nyújt! Védelmet nyújt, hogy a környezeti hatások ne érjék közvetlenül a „személyt” és védelmet, biztonságot nyújt „tulajdonosának”, hogy megfelelő helyen legyen képes felkészülni a válaszra!A betegség kialakulásához közvetve a külvilághoz fűződő viszony megbomlása vezet (az imént vázolt szempontokat figyelembe véve).
A beteg lelkiállapota az alábbiakat tükrözi: úgy érzi, világa jelentős elvárásokkal viszonyul hozzá, és ez az elvárás nem egyezik a saját elképzeléseivel. Ő is jelentős elvárásokkal van világához, pl.: szeressék, megbecsüljék, elismerjék anyagilag és érzelmileg egyaránt! Elvárásai jelen vannak, de ezeknek nem ad hangot. Nem ad hangot kívánságainak, érzéseinek, ugyanakkor nagyon szeretné elmondani! Ezek az elvárások egyáltalán nem megalapozatlanok, de figyelembe kell venni egy roppant fontos tényt: dőreség mástól várni, amit magunknak sem adunk meg! Itt tehát erről van szó: a beteg figyelme arra fordul, amit nem kapott meg és figyelmén kívül esik, mit tehet saját magáért.
A gyulladás kialakulása: nem érzi magát annyira erősnek, hogy figyelmen kívül hagyja a vele szemben támasztott követelményeket. Persze, hogy nem érzi magában az erőt, hiszen egészen másra kell neki figyelni, összpontosítani! A saját örömét, boldogságát kell megtalálni, hogy észre tudja venni a felé áramló figyelmet, megbecsülést!
Az arcüreg gyulladásakor egy lázadásról beszélünk, de nagyon fontos részlet: ellenérzéseit nem nyilvánítja ki, dühét, haragját, fájdalmát önmaga marcangolására fordítja! A szervezete ezt a gyulladásos folyamatot igyekszik kompenzálni, próbálja eloltani a tüzet. Mindent megtesz a góc, a tűzfészek kiiktatására, semlegesítésére. Ennek lesz következménye az adott területen a – fokozott – váladékképződés. Ez a váladék viszont be fog sűrűsödni, mert nem enged szabad folyást érzéseinek, érzelmeinek. Ezt a lelki gátlást igyekszik leképezni, visszatükrözni a besűrűsödő, megragadó váladék.
Továbbá: a váladék besűrűsödését elősegíti a növekvő gyulladás is. Nehezebben kap levegőt az orron keresztül, mert egyre kevésbé képes a nyugodt, csendes megújulásra.
A gyógyulás útja: Harcolhatunk a gyulladásos folyamatok ellen, de akkor vegyük figyelembe az alábbi tényt is: oka, tehát értelme van a gyulladásnak! Oka, amely a gyógyulási folyamatot, az öngyógyítást segíti elő. (A túlzott, ellenőrizhetetlen gyulladás természetesen rossz!) Itt olyan megoldást kell keresni, ahol megmarad (ellenőrizetten) a gyulladás, de a fizikai gyógyulás mellett elindul a lelki gyógyulás is.A betegnek el kell indulnia egy úton, ami eljuttatja egy nyugodt, békés állapotba. Ezt a legkönnyebben így érheti el: kényelmesen leül és elmélkedik egy kicsit azon, milyen jó, valóban jó, értékes tulajdonságokkal rendelkezik, melyeket felhasználhat a gyógyulás érdekében. A gyógyulását segíti, hogy az elégedetlenség átadja a helyét az elégedettségnek, átadja a helyét, hiszen olyan dologra figyel (teljes mértékben), ami tiszta, jó érzésekkel van tele!Márpedig ezeknek a jó érzéseknek át tudja magát adni!

A további teendő: végre mondja ki, mire vágyik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése