2009. október 6., kedd

Galagonya



A Wikipédiából, a szabad lexikonból.

A galagonya (Crataegus) a rózsafélék (Rosaceae) családjának Maloideae alcsaládjába sorolt növénynemzetség. Általában tövises cserjék, vagy kis fák. Leveleik szórt állásúak, a virágzat sátorozó buga. Termésük a Maloideae alcsaládra jellemző almatermés, mely a vacok megduzzadásával keletkezik. A termésfal (a mag héja) nagyon kemény. A termést az állatok a maggal együtt fogyasztják el, majd a mag a bélcsatornán sértetlenül áthaladva az anyanövénytől távol jut ki a külvilágba. A nemzetség rendkívül fajgazdag (egyes szerzők szerint a fajok száma több mint ezer!), sok az átmeneti és hibrid alak, változat. Főleg az északi féltekén elterjedtek. A Kárpát-medencében négy faj őshonos.


Egybibés galagonya (C. monogyna Jacq.)
Európa elterjedt növénye, nagy bokorrá, vagy legfeljebb 10 m magas, többtörzsű fává növekszik. Sűrű, szúrós ágrendszere van, levelei mélyen karéjosak. Virágai aprók, öt fehér szirmúak, nehéz illatúak, tavasz végén, a lombfakadás után, bogernyőt alkotva nyílnak. A belőlük fejlődő egymagvú, éretten mélyvörös színű termések is csomókban állnak. Alfajok: subsp. monogyna és subsp. nordica.





Felhasználása
Fiatal levelét nyersen
salátába, virágait borok és likőrök ízesítéséhez használhatjuk fel. Gyümölcséből zselét, lekvárt főzhetünk, de nyersen is fogyasztható. Bort is készíthetünk belőle. A szív oxigénellátását javítja, ezért mindenféle szívbetegség esetén javallott. Hatóanyaga hasonlít a sárga gyűszűvirágéra, de káros mellékhatásai nincsenek. Gyógyteát friss hajtásokból, levelekből, vagy terméséből készíthetünk, de utóbbiak nyersen is fogyaszthatók.

Cseregalagonya vagy kétbibés galagonya (C. laevigata (Pior.P) DC.)

Levelei az egybibés galagonyáénál kevésbé mélyen karéjosak, kissé bőrszerűek, a bibék és a magok száma kettő. Szinonímák: C. oxyacantha. Alfajok: subsp. laevigata, subsp. palmstrushii.






Fekete galagonya (C. nigra W. et K.)

Magyarországon védett.Eszmei értéke: 10.000 Ft
A Csepel-szigettől a Mohácsi-szigetig fordul elő ártéri fűzesekben ez az alig tövises, ritka, védett cserje. Legfeljebb 5 m magas fává is megnőhet, termései feketék, levelei nagyobbak, 5-10 cm hosszúak, fonákuk szürkén gyapjas. Gyakran alkot hibridet az egybibés galagonyával. A hibrid (C. X degenii) termései sötétbordó színűek, a hajtás az egybibés galagonyáénál kevésbé tövises.
Egy kis plusz:
Galagonya
Levele, virága, termése tea vagy szeszes kivonat formájában szív-és keringési panaszok (szívizomgyulladás, szabálytalan szívmûködés, ideges szívpanaszok, érelmeszesedés, magas vérnyomás) gyógyszere, állandóan fogyasztható. Termése összehúzó hatású, hasmenés ellen használható. Klimax idején éjszakai verejtékezés megelõzésére használható. Vizelethajtó. Két közeli rokon faja közül legalább az egyikkel mindenütt találkozhatunk Sopron környékén, nagyobb mennyiségben száraz erdõk szélein, beerdõsülõ legelõkön, utak mentén. Dekoratív sövény-és kerti cserje.

A galagonya hatóanyagai
Lombleveleivel együtt gyűjtött, kinyílt virágai és az érett termései szolgáltatnak drogot: a levelek kratégusz-szaponint, kratéguszlaktont, szitoszterint, adenozint, kolint, acetilkolint, guanint, hiperozid flavont, kvercetint, aminokat, vitexinramnozid glikozidát, 0,15% illóolajat; a termés kratéguszsavat (szerves savkeverék), kvercetint, cseranyagot, szaponint, nyálkát, egy szívre ható anyagot, zsírosolajat, B- és C-vitamint, flavonokat, kolint, sárga színanyagot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése