2012. január 6., péntek

Természetes folteltávolítás

Természetes folteltávolító szerek is léteznek: ilyen például a citrom, fehér ecet, glicerin, tiszta alkohol, borax. Mielőtt nekiesnénk a foltnak, öblítsük ki tiszta hideg vízzel, vagy gyengéden mossuk át szappannal. Sose dörzsöljük forró vízzel, mert azzal a textíliához rögzítjük a szennyeződést! Általános szabálynak tekinthető, hogy savas kémhatású (ecet, citrom) szereket lúgossal (szódabikarbóna, mosószóda), míg lúgos hatásúakat savassal közömbösíthetünk.

Néhány tipp különböző foltok eltávolítására:

  • Bogyós gyümölcsök foltját azonnal tejbe vagy savóba kell áztatni. Akkor is kijön, ha szappanos vízben mossuk, majd bedörzsöljük citromlével, ezután kiöblítjük.
  • Frissen lecseppentett fehérbor szódavizes átöblítéssel hamar kijön.
  • Vörösbor foltját azonnal bőségesen be kell szórni sóval. Ezután csepegtessünk rá citromlevet, majd néhány óra múlva hideg vízben mossuk ki az anyagot.
  • Viaszfolt esetében tegyük a ruhát a mélyhűtőbe kb. 2 órára, és így könnyen leszedhetjük a viaszt. Vagy tegyünk a foltra papírzsebkendőt, majd langyos vasalót helyezzünk rá. Miután a zsebkendő felszívta a viaszt, mossuk ki a ruhát.
  • Fűfolt: többszöri glicerines dörzsöléssel ki lehet venni.
  • Rágógumi: ha a rágógumi foltos anyagot műanyag zacskóban betesszük a mélyhűtőbe, a szennyeződés nagyjából fél óra múlva könnyedén kidörzsölhető.
  • Illatszerek maradványai dörzsöljük be glicerinnel, hagyjuk állni három-négy órát, majd szappanos hideg vízben mossuk ki.
  • Izzadságszagú ruhadarab áztassuk langyos vízben, amelybe előzőleg egy csésze ecetet, vagy egy maroknyi szódabikarbónát tettünk.
  • Kávéfolt: tojássárgájával kevert langyos vízzel dörzsöljük meg. Az is jó, ha először hideg vízzel, aztán ecettel mossuk ki, majd kiöblítjük a ruhát.
  • Mustárfolt: glicerines ronggyal megdörgöljük, majd hagyjuk állni néhány órát, azután kimossuk szappannal és hideg vízzel.
  • Rozsdafolt: a ruhát áztassuk savanyú tejben vagy citromlében, és dörzsöljük be sóval, majd tegyük ki tűző napra száradni és csak ezután mossuk ki.
  • Rúzsfolt: hideg tejszínnel vagy főzőmargarinnal dörzsöljük be, majd mosószódával mossuk ki.
  • Vérfolt: a ruhát hideg, sós vízben áztassuk tíz percig, majd mossuk ki szappannal.

Ha régebbi a folt, keverjünk össze keményítőt és hintőport (esetleg keményítőt és lisztet) egy kis vízzel. A pépet hagyjuk rászáradni a foltra, majd keféljük ki. 

forrás: www.zoldpolc.hu

Mosódió bemutatása


Rendeltem a mosódió mellé marhaepe szappant és aktív fehérítőt v mi neve, közben még kutakodtam és ezt találtam a zöld polc.hu oldalán. Érdekes! Remélem, beváltja a hozzáfűzött reményeimet, mert akkor tuti, h lecserélek mindent. :)

A mosódió a Délkelet-Ázsiában őshonos Sapindus Mukorossi fa termése. Héja nagy koncentrációban tartalmaz saponint, mely vízzel érintkezve jelentős mosóerővel rendelkezik. A hagyományos mosószerekkel ellentétben a mosódióban nincsenek allergizáló vegyszerek, adalékok. Lényegében az intelligens mosószerek környezetbarát alternatívája.

Jellemzői

- Olcsó: olcsóbb, mint a vegyszeres mosás, hiszen 500 g mosódió átlagosan 100-150 adag mosásra elegendő!
- Környezetbarát: nem tartalmaz vegyi anyagokat, megújuló, a természetbe kerülve teljesen lebomlik
- Univerzális: bármely textíliánál használható, az érzékeny anyagoknál is, mint pl. a selyem, a gyapjú
- Bőrbarát: csecsemők, allergiások és bőrbetegek ruhái is tisztíthatók vele
- Széleskörű: hajmosáshoz, felmosáshoz, tisztításhoz is használható
- Megőrzi minőségét: szinte korlátlan ideig
- Sokoldalú:  Otthon is készíthető főzet a mosódió héjakból, ami használható mosásra, felmosásra, hajmosásra, kutya/macskasamponként, sőt szobanövények levéltetű elleni szappanos lemosására/permetezésére.

Mosódió használata

- Tegyen 6-8 félszem mosódió héjat a vászontasakba (5 kg-os mosásnak megfelelő adag).
- A tasakot tegye a szennyessel együtt a mosógépbe.
- Mindenfajta textíliához és minden mosási hőfokon használható.
- Egy adag mosódió 2-4 alkalommal használható fel újra (amíg ragacsos). Az újra használhatóság mértéke leginkább a mosás hőmérsékletétől függ.
- A két felhasználás között hagyja a diót megszáradni. Ha a hatóanyag elfogy, a mosódió belső színe sötétebbé válik.
- A mosódió héjakból az első használat alatt, illetve magasabb hőmérsékleten oldódik ki a legtöbb szappan, ezért tanácsos a jobban szennyezett ruhákat első töltetként vagy új adag mosódióval mosni.
- Használat után a héjakat a szemétbe, vagy a komposztba dobhatja.
- Öblítőt nem kell használni, mert a ruhák semleges illatúak lesznek. Öblítő helyett lehet illóolajat (pl. levendula, narancs, rózsa, citromfű stb.) vagy bio öblítőt használni, esetleg ecetet, ami tovább élénkíti a ruhák színét.
- Vízlágyítók, vízkőoldók és egyéb kémiai anyagok nélkül is dolgozik, mert a mosódió önmagában lágyítja a vizet, és a szennyvíz nincs hatással a környezetre.
- Fehér ruhák mosásánál ajánlatos természetes fehérítőszer hozzáadása.
- A mosódió nemhogy nem fakítja a színeket, hanem még egy kicsit élénkíti is.


Fontos!
1) Erős foltok esetében ugyanúgy elkél egy kis segítség, mint a hagyományos mosóporok esetében. Erre a célra használjon környezetbarát folteltávolítót vagy aktív oxigénes fehérítőt.
2) 30-95 °C fokos hőmérsékletig megbízhatóan működik, de gyapjú és hernyóselyem alapanyagú darabokhoz ajánlatos speciális, ezekhez való mosószert használni a mosódió helyett!
3) Ne hagyja a mosás végezetével nagyon sokáig a gépben a kimosott ruhákat, mivel ilyenkor a mosódió dohos szagot okozhat.

Áttérés a bio mosásra

A hagyományos mosópor leváltásakor előfordulhat, hogy a mosógép dobja ideiglenesen mattá válik. Ennek több oka is lehet. A bolti mosóporok krétaport is tartalmaznak, ami kiül a gépben szinte mindenhová és a mosódió/mosószóda részben ezt is feloldja. A tiszta felületekre viszont vékonyan lerakódik. A mosódió/mosószóda ezen kívül kioldhatja a dobból az ott lerakódó vízkő- és mosószermaradványokat.

Ennek elkerülése, megoldása céljából érdemes citromsav vagy ecet felhasználásával átmosni a mosógépet ruhák nélkül. Módszer citromsavval: Szórja bele a citromsavat a dobba, és keveset a tartályba is. Állítsa be a mosógépen a legrövidebb programot (30 fok), és várja meg míg az első adag vizet beleengedi a tartályba. Kapcsolja ki a mosógépet, és hagyja egy éjszakán keresztül állni. Másnap kapcsolja vissza, és hagyja lejárni a programot.

Miért zöld
- Vegyszer- és allergénmentes
- Nem szennyezi a környezetet, biológiailag lebomlik
- Megújuló, hiszen egy fa termése

Személyes tapasztalat (szerzői tapasztalat)

Mosódió - a kezdetek

Történetünk a mosódióval akkor kezdődött, amikor a 6 hetes kisfiúnk arcát ellepték a kiütések. 3-4 napig nem javult a helyzet, úgyhogy irány a gyermekorvos, majd a bőrgyógyászat. A bőrgyógyászaton rövid vizsgálat után megvolt a diagnózis: atópiás dermatitis vagyis ekcéma.
Próbáltunk mindent megtenni, hogy enyhítsük a tüneteit. Utána olvastunk, hogy mik súlyosbíthatják/javíthatják a helyzetet. Legelőször orvosi tanácsra a mama elhagyta a tejtermékeket az étkezéséből, hátha tejfehérje-allergia - ez nem hozott javulást. Testápoláshoz eleve gyógyszertári készítményeket használtunk (fürdetőt, testápolót, popsikrémet), így ezen nem volt mit javítani. (Ügyeltünk rá, hogy rövid ideig fürdessük langyos vízben.) És hát a babaruhák mosása! Az öblítőt azonnal elhagytuk, főleg miután kiderült, hogy ezek a finom illatú gyári öblítők kőolaj származékok. Még a szenzitív, és kifejezetten babaöblítők is!

A korábban használt mosószert fogalmunk nem volt, mivel lehetne helyettesíteni. Azt tudtuk, hogy valamivel KELL. Főleg miután megtudtuk, mit tartalmaznak a hagyományos mosószerek és hogyan működnek.

Saját tapasztalatok

A mosódió nem hiperszuper csodaszer, nem mos ki minden foltot és szennyeződést teljesen nyom nélkül, de ez a hagyományos, vegyszeres mosószerekre is igaz! Ha kíváncsi, hogyan teljesít a folyékony mosódió az ország vezető hagyományos mosószeréhez képest, akkor olvassa el a képekkel illusztrált öko teszt oldalunkat, melyben többet megtudhat a folyékony mosódió mosási hatékonyságáról.

A legtöbb általános szennyeződéssel (kosz-, ketchup-, enyhébb zsírfoltok) minden gond nélkül megbirkózik, és eltünteti a szagokat (pl. izzadság) is. A keményebb foltokat elő kell kezelni (pl. marhaepe szappannal), a fehér ruhákhoz aktív oxigénes fehérítőt érdemes használni.

A folttisztítás alapszabálya, hogy a folt keletkezése után rögtön neki kell látni annak eltávolításához. Ezzel kapcsolatban szeretnénk néhány praktikát közölni a természetes folteltávolító szerekről is.

Mosódió egyéb felhasználási módjai

A mosódió sokoldalúságát bizonyítják a lenti receptek, amelyek ötleteket adnak a további felhasználásra. Fontos, hogy a mosódió szerves anyag, ezért a főzete szobahőmérsékleten kb. 1 hét alatt megromlik!

Hajsampon
8 db fél mosódió héjat főztem 1 liter vízben 10 percig. Érdekes, mert nem habzik, de tisztít! Én kúraszerűen használtam, mert nem lesz olyan szállós tőle az ember haja, mint a sok összetevős bolti samponoktól. Viszont helyrehozza a problémás bőrt, ha pedig 20 ml ezüstkolloidot, vagy 10 csepp teafaolajat is kever hozzá az ember, megszünteti a makacs korpát is. Miután átdörgöltem vele hajam, egy pár csepp ecettel savanyított vízzel öblítettem le.

Kutya esetleg macska sampon
A hajsamponhoz hasonlóan készítettem el és a fertőtlenítés érdekében tettem bele 20 ml ezüstkolloidot is, illatos olajat semmiképpen sem szabad tenni bele. Az alapos átdörgölés végén aztán tiszta vízzel öblítettem le az eb bundáját.

Szappanoldat tetves szobanövények lemosásához
A sampon receptje szerint készítettem főzetet, de nem tettem hozzá semmilyen adalékot. Eléggé híg lett ahhoz, hogy szórófejes flakonba töltsem, és a kádban alaposan lemosdassam a megtetvesedett növényt. Nem öblítettem le, hagytam rászáradni a levelekre.

Folyékony mosódió gép és kézi mosáshoz
30 db egész héjat főztem 1 liter vízben 10 percig. Ebből a végére marad kb. 750 ml főzet. Én a hűtőben tároltam, és 40 ml-t tettem egy-egy 5 kg-os mosáshoz. Ma már kapható is jó minőségű, folyékony mosódió illatmentes és illóolajos kivitelben is.

Fertőtlenítő hatású mosogatószer
8 db fél héjat forraltam 0,5 liter vízben 10 percig, a kihűlés után pedig hozzáadtam 20 ml ezüstkolloidot. A kész főzetet pumpás flakonba tettem, és úgy adagoltam. Tapasztalatom szerint az ezüstkolloid nem engedi megromlani, ezért nem kell hűtőben tárolni, épp kibírja addig, amíg az ember elhasználja, de korlátlan ideig nem áll el!

Felmosószer
0,5 liter mosogatószert felhígítottam egy felmosóvödörnyi vízzel. Kiválóan felszedte a konyhapadlóról a zsírfoltokat.

Végszó

Írhatnánk azt, hogy a mosódió használata miatt elmúlt a kisbabánk ekcémája. A kiütések valóban elmúltak, de hogy ez maradéktalanul a mosódiónak köszönhető-e azt nem mernénk így kijelenteni. Ugyanis az atópiás dermatitis tüneteit sok minden enyhítheti vagy súlyosbíthatja. Pár kollégám tapasztalata szerint nagyban függ attól is, hogy fűtési szezon van-e, és mennyire száraz a lakásban a levegő. Mindenesetre jó hír, hogy a mosódió használata óta nem tértek vissza a tünetek. Azóta pedig csak mosódióval vagy mosógolyóval mosunk.


forrás: www.zoldpolc.hu