2009. november 7., szombat

A természet patikája



Évszázadokig tartott, míg az ember a gyógynövények valódi hatását megismerte. Pedig Galenosz, a görög orvos már a második században úgy vélte, a természet a legjobb orvos. „Meggyógyítja a betegségek háromnegyedét, és soha nem szidja a kollégáit.” Régen minden falunak volt egy füvesasszonya, aki afelõl gondoskodott, hogy a honi gyógyfüvek ismerete, a felhasználás módjai, az alkalmazás csínja-bínja – mint tudás – ne vesszen el. A gyógyításon kívül az ördög és minden lehetséges földöntúli gonosz hatalom ellen is bevetették tudományukat. Boszorkányság, szellemek vagy villám okozta veszedelem – az ókortól a XIX. századig mindenre nõtt valamilyen „varázsfû”.

A középkorban az anyák lányaiknak adták tovább a növényekről szóló ismereteket. Akkoriban csalánt használtak salaktalanításra és orbáncfüvet a lélek megnyugtatására. A természet patikája még ma is ugyanolyan hatásos.

Manapság a gyógyfüvek reneszánszát éljük. A tudósok a természettudomány modern módszereivel titkaik nyomára jutottak, felfedezték, mennyi értékes összetevõ található bennük. A gyógynövényekben koncentrált formában fordulnak elõ a másodlagos növényi anyagcseretermékek (mint például a bioflavonoidok, cserzõanyagok és az illóolajok), amelyek sokféle betegségre természetes gyógyírként hatnak.

Palástfű – a sebgyógyító

Mikor segít:
A benne lévő cserző- és keserűanyagok sebösszehúzó hatásúak. Ennek köszönhetően a palástfű képes szabályozni a rendszeres és bőséges havi vérzést és gyorsabban begyógyítja a sebeket. Szülés előtt erősíti a méhet, a szülés után pedig felgyorsítja a regenerálódási folyamatot. Enyhíti a bőrgyulladásokat és a viszketést.
Használat:
Igyunk naponta háromszor 1 csésze palástfűteát: forrázzunk le 2 teáskanál szárított növényt 1,5 dl vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Borogatáshoz: Forrázzunk le 1 teáskanál szárított gyógynövényt fél liter vízzel, hagyjuk állni 15 percig, szűrjük- majd hűtsük le. Mártsunk bele egy pamutkendőt, csavarjuk ki, és tegyük a gyulladt területre.

Csalán – a salaktalanító

Mikor segít: Megkönnyebbülést hoz, ha túl sok víz gyülemlett fel a szövetekben, ásványianyag-hiány esetén pedig újra feltölti a kiürült tartalékokat.
Használat: Salaktalanításhoz és energiahiány esetén ideális egy négyhetes csalánkúra. Forrázzunk le egy teafiltert 1,5 dl vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Igyunk meg naponta háromszor 1 csészényit.

Libapimpó – a görcsoldó

Mikor segít: A népi gyógyászat évszázadok óta görcsös panaszokra használja. A benne lévő flavonoidok, keserű- és cserzőanyagok ellazítják a szervezetben lévő sima izmokat. Ezért olyan hatásos a menzeszt kísérő görcsök és a gyomor- és bélterület görcsei esetén. A növény gyökerét a fürdőszobában vethetjük be eredményesen: aki rendszeresen rágcsálja, megelőzheti a fogínygyulladást.
Használat:
Eltart egy ideig, amíg a libapimpó kifejti hatását. Aki rendszeresen szenved a menstruációs görcsök miatt, annak érdemes már a vérzés előtt 3-4 nappal elkezdenie a teaivást. Ehhez forrázzunk le 2,5 dl vízzel 1 evőkanál gyógynövényt, hagyjuk állni 10 percig. Naponta kétszer egy csészényit igyunk belőle.

Pásztortáska – a vérnyomásszabályzó

Mikor segít: A benne lévő hatóanyag-kombinációnak köszönhetően normalizálja a vérnyomást: a magas vérnyomást csökkenti, az alacsonyat pedig megemeli. Emellett erősíti a szívet. A pásztortáska vérzéscsillapító peptideket is tartalmaz, ezért enyhíti az erős havi vérzést.
Használat:
Vérnyomásproblémákon segít az alábbi keverék: 3 dkg pásztortáska, 2 dkg orbáncfű, 2 dkg cickafark. A keverékből forraljunk le 1 teáskanálnyit 2,5 dl vízzel, és hagyjuk állni 5 percig. Naponta háromszor 1 csészével fogyasszuk, míg el nem múlnak a panaszok.
Menstruációs problémák kezelésére: 1 teáskanál pásztortáskát forrázzunk le 2,5 dl vízzel, és hagyjuk állni 5 percig.

Orbáncfű – a lelki vigasz

Mikor segít: Enyhíti a depressziót és a fájdalmakat, pl. övsömör vagy isiász esetén. Emellett gyorsítja a méh-, petefészek- és gyomor-bélgyulladás gyógyulását. Égésre és műtétek után a bőr és az idegek regenerálódására szintén kedvező hatással van.
Használat:
Gyulladások ellen: 1 teáskanál szárított virágot forrázzunk le 1 csészényi vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Igyunk meg naponta háromszor 1 csészényit. Idegfájdalom esetén kenjük be a fájó részt naponta háromszor folyékony orbáncfűolajjal (az orbáncfűvirág két hónapig áll hidegen sajtolt olíva- vagy napraforgóolajban a napon, időnként alaposan megrázzák). Vigyázat, az orbáncfüves kezelés alatt tilos kimenni a tűző napra, mert fényérzékennyé tesz.

Zsurló – a bőrfeszesítő

Mikor segít:
A zsurló erősíti a kötőszöveteket, eltávolítja a felgyülemlett vizet és csillapítja a köztes vérzéseket.
Használat:
Vízhajtóként: Forrázzunk le 2 teáskanál szárított zsurlót 2,5 dl vízzel, és hagyjuk állni 15 percig. Igyunk belőle naponta két csészényit.
Kötőszövet-erősítőként és vérzéscsillapítóként: adjunk 2 evőkanál gyógynövényt fél liter hideg vízhez, lassan melegítsük fel, és főzzük 10 percig. Utána szűrjük le, és igyunk meg belőle naponta két csészényit.

Levendula – a harmónia virága

Mikor segít:
Idegesség és nyugtalanság esetén, illetve pszichoszomatikus alvászavarokra, gyomor- és bélproblémákra is nagyon hatásos. Illóolaja enyhíti a rovarcsípés okozta viszketést és fertőtlenít.
Használat:
A psziché és az emésztés harmonizálására: öntsünk le 1,5 dl forró vízzel fél teáskanál szárított levendulavirágot, hagyjuk állni 10 percig. Naponta 3 csészével fogyasszunk belőle..
Zsálya - az íny és a száj gyulladásainak csökkentésére alkalmas gyógynövény.
Felhasználási területe igen tágas:
gyomor- és bélhurut kezelésére, epevezetékek kitisztítására, cukorbetegség ellen, és túlzott izzadékonyság és nyálképződés csökkentésére is használják.

Százszorszép – bõrbetegségek csodaszere:
Bevált szer különbözõ, viszketéssel, égõ érzéssel és hólyagosodással járó bõrgyulladásoknál. Használ a szõrtüszõgyulladásra, ekcémára, kelésekre. Teaként igyuk vagy használjuk lemosásra.

Vérehulló fecskefű - a szemölcsök elleni küzdelem legjobb ellenszere.
Nemcsak megállítja a szemölcsök terjedését, hanem a meglévő bőrelváltozásokat leszárítja. Alkoholos oldatban patikában is kapható, ám a gyógyulás gyakran 3-4 hétig is eltart.

Podagrafû (baktopp) – legyûri a köszvényt:
Kihajtja a húgysavat, ezáltal különösen jó köszvényes betegeknek. A szétmorzsolt leveleket tegyük a fájó ízületre, és igyunk hozzá baktoppból fõzött teát is.

Kakukkfű - a legjobb gyógyszer a száraz köhögésre.
A kakukkfű cser- és keserűanyagokat tartalmaz az illóolajai mellett, amelyek nemcsak szamárköhögésre, hörghurutra, asztmára, de gyomorpanaszokra is rendkívül hatékony segítséget nyújtanak. Dohányosoknak is érdemes kúraszerűen használni, mert köptető és fertőtlenítő hatásával megtisztítja légútjaikat, tüdejüket. A patikákban kapott szárított kakukkfűből készíthetünk gyógyteát és fürdőt egyaránt.

Lándzsás útifű - megszünteti a köhögést és enyhíti a rovarcsípések okozta irritációt.
Friss levelét megfázás esetén - a kakukkfűhöz hasonlóan - erős köhögés csillapítására használják, mivel megszabadítja a légutakat a letapadt nyáktól.
Nyáron darázs- és szúnyogcsípés gyógyítására is alkalmas: a friss levelekkel finoman be kell dörzsölni a csípés helyét, így megelőzhetjük a kellemetlen égető, szúró, viszkető érzést és a kipirosodást.

Mályva – védi a nyálkahártyát:
A mályva hatóanyagai védõ filmréteget képezve lerakódnak a nyálkahártyára, ezáltal enyhítik a fájdalmakat. Ideális szénanátharohamoknál és a szájüreg gyulladásainál.
Furunkulusok kifakadásánál és a láb benõtt körömágyainál is jól használható. De vigyázat: csak hideg vizes kivonatként!

Bodzavirág – kigyógyít a megfázásból:
Izzasztó hatású. Teaként fogyasztható meghûlésnél, fejfájás és láz esetén. Igazán akkor hat, ha rögtön az elfogyasztása után ágyba bújunk. Ideális teakeveréket kaphatunk, ha hársfavirággal vagy réti legyezõfûvel kombináljuk.

Cickafark - görcsoldó és gyulladáscsökkentõ:
Menstruációs görcsök enyhítésére, erõs vérzés csillapítására kiváló. Levelébõl, virágából teát fõzhetünk, és kúraszerûen fogyaszthatjuk napi 2-3 csészével.
Cickafarkból készített pakolást tehetünk napégésre, nyílt sebekre, sõt aranyérre is, hogy enyhítsük a fájdalmakat, és elõsegítsük a gyorsabb gyógyulást.
Ha fürdõt készítünk belõle, csillapíthatjuk vele a hátfájást.

Forrás: www.nana.hu

Körömvirág



A fészkes virágzatúak családjába tartozó (Asteraceae) körömvirág, Calendula officinalis, Dél- és Kelet-Európából származik. Latin neve (Calendula) abból a római megfigyelésből ered, hogy a virágok az év szinte minden hónapjában virágoznak, a mediterráneumban még télen is. Az officinalis elnevezés pedig gyógyító hatására utal. Az arabok sokszor adtak lovaiknak körömvirágot, mert azt tapasztalták, hogy ez növeli a lovak vágtatási sebességét.

A körömvirág kedveli a laza, homokos talajokat. Fényigényes növény. Ősszel vagy tavasszal magról szaporítható. A magvak 21 fokon kb. 10 nap alatt kicsíráznak. Helyigénye kb. 30 cm. Ha palántázunk, figyeljünk oda, hogy jól bokrosodott töveket vásároljunk, amelyeket ezután az ültető gödörbe helyezve, talajjal takarás után jól megöntözünk. A 60-90 cm magas növény 14 héten keresztül virágzik. A kis rókalepke és a fehér káposztalepke kedveli. Szirmai napfényen kinyílnak. Virágágyások remek szegélynövénye, mutatós vágott virág.

A körömvirág és a málna jól kiegészítik egymást. A körömvirág más növények mellett is hasznos társítás, hiszen a gyökérfonalférgeket elűzi, és távol tarja a levéltetveket is.


A körömvirágot régóta használják enyhítő gyógyírként fogfájásra és méhcsípésre. Még az amerikai polgárháború és az első világháború idején is alkalmazták sebgyógyításra. Napjainkban a kisebb vágások és égési sérülések kezelésére a körömvirág alapú krémeket drogériákban, mint természetes eredetű gyógytermékeket lehet vásárolni. A körömvirágot a népgyógyászat kelések, fekélyek, ekcémák, égési sebek, zúzódások kezelésére javasolja.
Hatóanyagai hámosodást elősegítő, gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Emiatt eredményesen alkalmazható visszérgyulladások enyhítésére, megszüntetésére. Hegesedés után a műtéti sebeket gyorsan begyógyítják.

A körömvirág gasztronómiai múlttal is büszkélkedhet. Középkorban a szakácsok levest főztek belőle, levelét salátákba tették. A mai konyhaművészet az ehető szirmokat ízletes süteményekbe, pudingokba, levesekbe, salátákba és rizsből készült ételekbe használja fel.

Garami Márta
forrás: www.kertpont.hu

Tavaszköszöntő likőr zöld kalcittal


Hozzávalók:
1 tavaszi csokor (százszorszépből, réti kankalinból, lándzsás útifű leveleiből, cickafarklevelekből, ibolyából, pitypangvirágból és - leveleiből),
1l gabonapálinka,
1 zöld kalcit (nyerskő).

Alaposan mossunk meg minden réti virágot és növényt, majd itassuk le róluk a vizet. Rakjuk őket egyben a zöld kalcittal együtt az üvegbe, majd öntsük fel a gabonapálinkával. Hagyjuk a meleg szobában 8 hétig állni. Ezt követően szűrjük le az italt, de a kalcit hagyjuk benne.

A zöld kalcitos elixír harmonizáló hatással bír és ellazít, vagyis kiválóan illik az első tavaszi virágokhoz, amelyek ugyanazt az érzést keltik. Megjelenésüket annak tanúbizonysága, h végre újra eljött a tavasz és a meleg évszakra sem kell már sokat várni. Magától értetődik, h a téli depresszió már a múlté.

A tavaszi növények alkoholos kivonata ezen túlmenően élénkíti az angyagcserét és salaktalanító hatású. Vagyis minden jó tulajdonságot egyesít magában, ami ebben az évszakban a szervezet számára hasznos lehet.

Tipp:
Az elíxirt sárga kalcittal is készíthetjük. A sárga kalcit növeli a csontok kalciumfelvételét, elősegíti az emésztést és élénkíti az anyagcserét.
A fehér kalcittal készülő ital pedig az említett tulajdonságokon túlmenően külön salaktalanító és méregtelenítő hatással bír. Ezen túlmenően a fehér kalcit semlegesíti a fizikai és pszichés eredetű túlzott savtermelést.

alkalmazás:
naponta 2x egy-egy kupicával

Kardamon-vanília elíxir

Hozzávalók:

4 vaníliarúd,

250ml víz,

150ml borpárlat (90% Vol),

500ml konyak,

200g cukor,

20g zöld kardamontermés,

50g feldarabolt friss gyömbér


Kaparjuk ki a vaníliarúd belsejét, majd adjuk a rudat és a vaníliavelőt is a cukorral együtt a lábosba töltött vízhez, és főzzük 15 percig. Ezt követően vegyük ki belőle a vaníliát, majd pedig szűrjük a kihűlt folyadékot megfelelő nagyságú üvegbe. Adjuk hozzá a kardamonterméseket és a gyömbért, majd öntsük hozzá a konyakot is. Hagyjuk 4 hétig sötét helyen állni, majd szűrjük le, és töltsük karaffába (üvegkorsóba).


Ez az ízletes, keleties hatású elíxir a különleges alkalmak itala is lehet, de jól illik fagylaltokhoz v kávéhoz is.

Medvehagyma pálinka


Hozzávalók:
20 friss medvehagyma levelestől, 1l gabonapálinka

A medvehagymát legjobb bokrostól kiszedni - nálunk inkább csak a levelét szedjük - és folyó víz alatt alaposan megtisztítani. A hagymácskákat hagyjuk egyben, a leveleket pedig vágjuk össze durvára. A hozzávalókat rakjuk üvegbe és öntsük fel a gabonapálinkával.
Hagyjuk 2 hónapig érni árnyékos helyen, majd pedig szűrjük le.

A medvehagyma vérnyomáscsökkentő hatású, vagyis magas vérnyomásúaknak kimondottan ajánlható. A vérellátottsághoz kapcsolódó problémák és érszűkületre való hajlam esetén általán megelező hatású.

Alkalmazás:
naponta 2x 20ml medvehagyma-pálinka (legjobb reggel és este)

Citromverbéna



Tavaly is kerestem, de akkor azt mondták, h majd tavasszal. No majd a héten beugrom a gazdaboltba és utána járok. Van egy könyvem - ebből majd szemezgetek, alkalomadtán - Likőrök, pálinkák, gyógyitalok címmel. És elég sok recpetbe kell ez a növény. Tavaly a móri bornapokon Zoltán barátom szerzett egy ággal, de az édes kevés. :( Most összegyűjtöm, amit lehet róla tudni a nagyvilágban.

Citromverbéna

II.Mexikói oregánóLippia graveolens Kunth

hierba dulce, romerillo de monte, tarbay, té de pais [spanyol]red-brush, oregano cimmaron, scented lippia, Mexican oregano [angol]illatos gyógyajak Szárítva nem az igazi az aromája, ha tehetjük, a friss leveleit használjuk, jól megfér a korianderzölddel. Könnyen szaporítható dugványozással.
Egy másik fűszerfüvet is ugyanúgy mexikói oregánónak hívnak: Poliomintha longiflora.
Lipia - Lippia citriodoraSajthoz, üdítőitalként, emésztést segítő gyógyteaként fogyasztják.


II.Etiópia: koseretLippia adoensis Hochst (syn. Lippia multiflora Mold.)
afrikai citromverbéna
Gyümölcsös-édes, kissé borsos ízű fűszer, gyógynövény is.Nyugati szakácskönyvek bazsalikommal próbálják helyettesíteni.


III.Franciaország: verveineAloysia triphylla (L'Hérit.) Britt. (Lippia citriodora H.B.K., Verbena triphylla L'Herit.)

verveine odorante, citronelle verveine, cedron, Zitronenverbene,háromlevelű citromverbéna, puncskóró, illatos verbéna, (nem tévesztendő össze a vasfűvel, az Verbena officinalis!)
liqueur de verveine, verveine-likőrcitromverbénával készült likőrProvence-ban házilag úgy készítik, hogy egy liter tisztaszeszre 30 verbéna levelet, 30 kockacukrot számítanak és 30 napig áztatják hűvös, sötét helyen. Szép zöld ital lesz belőle.

La Verveine du Velay, Auvergne-i "digestif", 1859 óta gyártják. A sárga színű 40%-os, a zöld 55%-os alkoholtartalmú. A verbénán kívül több mint harminc gyógynövény felhasználásával készül.
IV.Dél-Amerika: cedron Aloysia triphylla (L'Hérit.) Britt., Lippia citriodora H.B.K.,Verbena triphylla L'Herit., Verbena citriodora Cav., Lippia triphylla, Aloysia citriodora (Cav.) Ort.

verveine odorante, lemon verbena or lemon beebrush, Zitronenverbene,citromverbéna, háromlevelű citromverbéna, puncskóró, illatos verbéna, őshazája Peru, Argentína és Chile, a spanyolok hozták be Európába a 17. században. 1-3 méteresre nő, erősen citromillatú, kedveli a napot, a sok vizet, a hidegre érzékeny. Leveleivel halat, szárnyast fűszereznek, zöldséges páclevek, saláta öntetek része. De lekvárhoz, pudinghoz, italokhoz szintén használják.
A CEDRON TEA a dél-amerikai népek egyik legkedveltebb itala. A tea készítéséhez használt növény hazájában vadon terem, de termesztik Dél-Európában és Észak-Afrikában is. A citromra emlékeztető zamatú, természetes frissítő hatású ital. Étkezések után egy-egy csésze tea elfogyasztása segíti az emésztést, enyhe görcsoldó hatású.
helado de MarialuisaCidrón (Colombia), María Luisa (Puerto Rico), Cedrón (Méjico), Lemon Verbena, (Sudáfrica), Verbena de las Indias (Europa), Luisa, Hierba Luisa (Espana).A citomverbéna esszenciális olaját a növény leveleiből nyerik. Nagyon gazdag illóanyagokban, mint a geraniol, a citrál és a limonén. Nem érzékenyíti a bőrt, ezért illatosításra használják parfümökben és szappanokban, babaápoló termékeink fő illatanyaga
V.ZinzibaLippia javanica

usurisandha, common lippia, fever tea, fever tree, wild sageLevelét, gyökerét használják, elsősorban Afrikában: gyógynövény, olaj is készül belőle.Kenyában a maszájok húst ízesítenek és tartósítanak vele.

Háromlevelű citromverbéna
(Aloysia triphylla)

Csupán kevés növény bír olyan feltűnő és kellemes aromával, mint a háromlevelű citromverbéna. A levelek összemorzsolásakor intenzív citrom illat szabadul fel, mely betölti a levegőt.
Első ránézésre a citromverbéna évelőnek tűnik, de valójában cserje, ami akár 1,2 m-esre is megnőhet, ha megfelelő körülmények között tartják. Levelei, mint a nyílhegyek, hármasával nőnek az ágakon. A leveleket fűszerként használják. a halvány mályva virágok elég jelentéktelenek, nagyon aprók és laza tüskéken nőnek.

A növényt rendszeressen használják poutpourriban és illatpárnákban, mert különleges illata így érvényesül a legjobban. Tea is főzhető belőle, tehető más italokba és egyes deszertekbe. Mértékkel fogyasztható csak, mert gyomorproblémákat okozhat.

Csak tartóba ajánlott, amit tartsunk meleg napos helyen vagy üvegházban.
A növényt fokozatos szoktatás után helyezzük ki tavasszal, miután a fagyveszély elmúlik. Ha többet ültetünk, tartsunk közöttük legalább 75 cm-es távolságot.
Ültessük napos védett, meleg helyre.

Általában a növény elég vizet képes felvenni, ezért öntözni csak a nagy szárazság idején szükséges.
A növény a legtöbb talajtípuson megél, de leginkább a 7-8 pH értékű a megfelelő számára. Ha a talaj túl gazdag, a növény túlburjánzik, és könnyebben károsíthatja a fagy.
Meleg területeken átvészeli a telet, de még a tavaszi fagyok is elpusztíthatják. Enyhébb téli idő ellen úgy védhetjük meg, ha talajig visszavágjuk és mulcsokkal fedjük.
Általában nem igényel metszést, vagy csak keveset. Csak a régi ágakat kell időnként eltávolítani, hogy serkentsük a növekedést. Megpróbálkozhatunk azzal is , hogy meleg falra futtatjuk.
Nyáron vágott hajtásdugványokról szaporíthatjuk.
Bármikor szedhetünk a levelekből. Szárítva tartósíthatjuk, mert megőrzi aromáját és illatát. A növény másik régebbi elnevezése Lipton citrodora.

Lenmag


Még ez az, ami mostanában izgatja a fantáziám. Ahogy elolvastam nem hiába! :)

A lenmag gyógyhatásai
A lenmag valamikor a népek életének egyik fontos ipari növénye volt. Belőle készült a finomabb kelme a ruházkodáshoz, és az ünnepi használatú textíliák. Ma is létezik még egyes vidékeken ez az iparág, de egyre több teret hódít egy rokona az ipari lennek, amit magjáért termesztenek.
A lenmag tápértéke:
A lenmag használata a modern táplálkozásban nagyon fontos szerepet kapott. A feldolgozatlan lenmag a feldolgozott élelmiszerek sűrűjében a legmegbízhatóbbak egyikévé vált. Fogyasztásával a szervezet hozzájuthat az egyik legtisztább tápanyagforráshoz, hogy el tudja látni magát a legfinomabb esszenciális zsírral. Szervezetünk sejtjei, amelyek lenolajat tartalmaznak, sokkal ellenállóbbak és kevésbé sebezhetők lesznek, mint a közönséges zsírokkal ellátott test. A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58 százalék nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban csak 9 százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék. Más táplálékainkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben. A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált. Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagymennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilikont, rezet, fluort, alumíniumot, nikkelt, kobaltot, jódot, krómot stb.

A lenmag Gyógyhatása:
A len nagyon régóta áll az ember szolgálatában ahhoz, hogy megismerjük a gyógy-értékét. Az egyik legértékesebb forrásává kell válnia táplálékunknak. A lenmagnak, illetve a lenolajnak minél több teret kell hódítania táplálékozásunkban, mivel napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását.
Serkenti az agyműködést:
A lenmag megakadályozza a test koleszterin lerakódását, amennyiben kizárólag ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett. Ily módon hat a kapilláris vérerek működésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben. Ezzel a tulajdonságával számos más öregkori nyavalyától kímél meg a lenolaj, vagy legalábbis késlelteti azokat.
Izületi gyulladás:
Megkeni a csuklókat, így csökkenti a degeneratív betegségek okozta fájdalmát illetve hozzájárul az összes autóimmun betegségek hatékonyságának csökkentéséhez.
Bronhitis, tüdő görcsös összehúzódása:
A lenmag kitűnő ellenszere a légutak gyulladásos megbetegedéseinek. A hörghurut lefolyásának könnyítésére szolgál a lenmag fogyasztása, vagy lenolaj, a görcsös összehúzódás enyhítésére. Így nemcsak a hörgők, ingerlésére hat enyhítően, hanem a tüdőre is.
Alkalmazása:
Negyed liter forró vízbe tegyünk másfél evő kanál lenmagot, és forraljuk tíz percen át. Tegyük félre még fél órára, hogy jól kiázzon. Melegítsük fel ismét, és igyuk meg. Ha mindenképpen édesíteni akarjuk, használjunk mézet.
Ekcéma:
A lenmag, illetve lenolaj a máj állapotára is gyógyító hatással van. Ide tartozik a zsíros máj, és ezzel a fontos szervünkkel kapcsolatos összes betegség. A bőrbetegségek gyógyulásának előfeltétele az ok gyógyítása. Ha sikerül tehermentesíteni a májat, a bőrbetegségtől, így az ekcémától is megszabadulunk.
Kövek és homok ellen:
Epe-, vese- és húgyhólyag- kő és homok valamint gyulladás esetén is fogyaszthatunk lenmag teát. Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál olíva olajat is bevenni. A teát a már előbb említett módon készítsük el. Az epekő keletkezéséről már volt szó. A megkeményedett anyagok feloldásában játszik a lenolaj az epekő hatásának enyhítésekor.
Gyomorfekély:
A gyomorsav termelésére is jótékonyan hat a lenmag. Így közvetett úton lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is.
Izomláz, izomfájás:
A sportolók, vagy azok akik tavaszi munkálatokban elfáradtak, az izmaikra jótékony gyógyírt találhatnak a lenmagban. A fogyasztás mellett ajánlatos ilyenkor őrölt lenmagpakolást tenni a fájó részre. A hatás nem marad el.

A Gyógyír elkészítése:
Tegyünk egy csésze vízhez másfél-két evőkanál lenmagot, és lassú tűzön forraljuk felére a vizet. Szűrjük le, és amilyen melegen csak lehet, igya meg a beteg, a maradékból pedig tegyünk meleg pakolást a fájó testrészre. Naponta ismételjük meg kétszer, háromszor, amíg a fájdalom el nem múlik. Ugyanezt elvégezhetjük őrölt lenmagból is.
Prosztata panaszok:
A prosztatagyulladás egyik fő gyógyítójának érdekes módon viszont a tökmagot tartják. Ezt feltehetőleg a linolenic zsírsav tartalmának köszönheti, amiből 15 százalék található meg benne. Nos a lenmagban ebből az esszenciális zsírból 58 százalék van. Próbálkozzunk meg a fogyasztással, az eredmény nem marad el.
Rák:
A rákos megbetegedések egyik legjobb gyógyszere az esszenciális olaj fogyasztása a legtisztább kénes fehérjékkel, a sovány tehéntúróval. Ezt egy német tudósnő találta fel, évtizedekkel ezelőtt, s azóta is sikeresen alkalmazzák a rákbetegek kezelésére.
Szabálytalan szívverés, szívszélhűdés:
szív működésére is gyógyítóan hat ez a páratlan olaj, illetve a lenmag. Részben a koleszterin csökkentő tulajdonságának köszönhetjük, de az izomrendszerre, így a szívizomra is van gyógyhatása.
Hasznos a cukorbetegeknek:
A lenmag olyan anyagot tartalmaz, ami megfelel a nyálka és gyanta keverékének. Ez az anyag szükség esetén csökkenti a gyomorsav romboló hatását, enyhíti az emésztő szervek falainak érzékenységét, elősegítve a belek tartalmának továbbjutását kimosva a felesleges koleszterint, valamint szabályozza a glukóz jelenlétét a vérben, ezért a cukorbetegeknek is hasznos táplálék.
Székrekedés:
A téli rosttalan táplálék, de egyébként is azoknak áldásos az őrölt lenmag, akik sokat küzdenek székrekedéssel, vagy nincs meg a rendszeres bélmozgás. Ha beiktatjuk mindennapi reggelinkbe ezt az olajos rostot, akkor is rendszeres lesz a székletünk, ha egyébként fehér kenyeret fogyasztunk.
Rovarcsípés:
A rovarcsípés nagyon kellemetlen tud lenni, ha csak a méhecske csípésére gondolunk akkor is. De vannak annál sokkal fájdalmasabb és veszedelmesebb csípések. Az őrölt lenmagból készített pép nagy mennyiségű mérget képes kiszívni a szervezetből, ami csak csípés útján került be.
Gyulladásos sebek:
A gyulladásos sebek gennyet tartalmaznak, amelyek képtelenek elhagyni a testet, vagy a folyamat sokáig tart, illetve fájdalmas. Meggyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha két kanál őrölt lenmaghoz hozzáadunk egy kanál gyömbér port, és a pépet rátesszük a gyulladásra, néhány órára. Ha szükséges, a megszáradt kötést váltsuk, amíg el nem távolodik az összes genny.
Elkészítési mód:
A lenmagot kétféleképpen fogyaszthatjuk. Nehezebb megemészteni a ledarált magot, így a súlyos betegek a nyersen préselt olajat fogyasszák salátával, illetve túróval. Az egészségesek számára ajánlatos, ha frissen őrölt lenmagot fogyasztanak reggelire, szójával, napraforgóval, szezámmal egy kis lekvárra, vagy gyümölccsel ízesítve, de sóval is ízesíthetjük. A friss őrlést végezhetjük kávédarálóval, így megakadályozzuk az avasodást. Ha teát főzünk a lenmagból, előtte megőrölhetjük, a magot egészben is megfőzhetjük. De mivel kemény zárt magról van szó, sokáig kell főzni, legalább fél órán át forraljuk.

Spirulina



A spirulina mikroszkópikus méretű, kékeszöld alga, amelynek sejtjei tökéletes spirált alkotnak. Megtalálható természetes, lúgos kémhatású, melegvizű tavakban a szubtrópikus éghajlaton.Az eddig ismert, emberi fogyasztásra alkalmas ételek közül a sprulina tartalmazza a tápanyagok legjelentősebb koncentrációját.

A spirulina nagyon gazdag fehérjékben, 100 g spirulinában 60-70 g sejt van, ez 3-szor több mint ugyanekkora mennyiségű disznóhúsban, 2 -szer több mint a marhahúsban és a halban és 50%-al több mint a szójababban. A spirulina sejteket nagyon könnyen feldolgozza az emberi szervezet, a felszívódási arány eléri a 65-80% -t, míg például a szójababok sejtjei a szervezetben csak 40%-ban kerülnek be. Ezenkívül, a spirulina 18 féle aminosavat is tartalmaz, amelyek szükségesek az emberi szervezet számára, közülük 8 fajta nem bomlik fel a szervezetben. A spirulina tartalmaz egy sor szükséges ásványi anyagot, nyomelemet, többek között például, vasat is, kalciumot, nátriumot, káliumot, rezet, mangánt, magnéziumot, cinket, foszfort, szeléniumot, sokfajta vitamint, nukleinsavat, V-linolénsavat, cholin-esterozát, kék-algint, poliozát, mannitolt, klorofilt, fenolt, enzimeket és más hatóanyagokat.

A spirulina nagy vastartalommal és B12-es vitamin-tartalommal rendelkezik. 10 g spirulina porban annyi vas van, mely megfelel 450 g sóskának, avagy 320 g májnak. A spirulina B12 vitamin tartalma alapján 3-szor felülmúlja a májat, ezért a spirulina nagyon jó hatású vashiányos megbetegedések és rosszindulatú vérszegénység megelőzésére.

A spirulinának is vannak különböző fajtái, olyan vízinövények, melyek polioza-tartalma magas, ezáltal a sejtek sugárzás általi károsodása csökkenthető, a csontvelő sejtjeinek a szaporodását fel lehet gyorsítani, a különleges foglalkozást űző emberek szervezetének immunitását fokozni lehet. A spirulina termékek jobb közérzetet biztosítanak.

Magas a spirulina V-linolénsav tartalma is. Ez az anyag elősegíti a prostaglodin képződését, ezért szabályozza a vérnyomást, elősegíti a sejtszaporodást, megelőzi és gyógyítja a különböző gyulladásos folyamatokat, a szívbetegségeket és cukorbetegségeket. Egy tudományos értekezésben japán tudósok azt állították, hogy a súlyos cukorbetegségben szenvedőknél a spirulina 8 heti szedése után a cukorérték az enyhe lefolyású cukorbetegek szintjére csökkent. Az értekezésben azt is leírták, hogy Japánban sokan szednek spirulinát, és 45% -a pácienseknek a szert különböző betegségek ellen szedi, a 25%-a pedig cukorbetegség ellen. A klinikai megfigyelések igazolták: ha a spirulinát gyógyítás céljából veszik be, cukorbetegség ellen, fantasztikusan jó eredményt lehet elérni.

Az enzimek és más spirulina hatóanyagok felgyorsítják a traumák és a bőr anyagcsere gyógyítását, megelőzik a bőr repedezettségét.

100 g spirulina porban 50 mg B-karotin van. Ez az anyag átalakulhat A vitaminná, amely olyan betegségek megelőzésére szolgál, mint pl. a farkasvakság, elősegíti a növekedési és szaporodási folyamatokat. Az A vitamin hiánya a bőr eldurvulásához vezet, recehártya elváltozáshoz és az ajkak kicserepesedéséhez.

A spirulina meghatározott kénsavas cefalopin és glükolipin tartalommal rendelkezik. A szakemberek azt tartják, hogy ezek az anyagok az AIDS leküzdésének hatékony eszközei.

A spirulina csökkenti a koleszterin és a triglicerin szintet, és megelőzi a szív-koszorúér elmeszesedést, lelassítja az öregedést, visszaállítja a cholinesgerasa aktivitását, fenntartja a normális fiziológiai állapotot.

A spirulina nemcsak gazdag tápanyagokban, de egyensúlyban is tartja azokat.A kutatások bebizonyították: 1 g spirulina a tápérték tekintetében megfelel 1 kg zöldségnek. Az utóbbi időkben az összes spirulina tartalmú élelmiszer nemzetközi sikert aratott.Fizikailag gyenge, rossz immunrendszerrel rendelkező embereknek, akik oxigénhiányban szenvednek, és különösképpen számunkra, az ún. "éppenhogy egészségesek" számára ez a termék különösképpen fontos.A spirulina tehát rendkívül gazdag tápanyagokban, például ha a spirulinából arcpakolást készítünk, rendkívül jó hatással bír az arcbőrre is.

A spirulina alkalmazása hosszú időn keresztül sem jár mellékhatásokkal.

2009. november 3., kedd

Magnézium fontossága



Észrevettem, h éjjel - szerencsére eddig még csak 1x - mintha begörcsölt volna a vádlim. Ma meg németen a szemem rángott. Régen ez akkor fordult elő, mikor magnézium hiányom volt. Sztem újra el kezdem szedni a Spirulina algát is!!! :) Most erre kerestem rá! :)

Mi az, amit a szedésével elérhetsz?

A szív egészsége

A magnézium segíthet az infarktus és a szívritmuszavarok megelőzésében, illetve kezelésében. Valamelyest növelheti a szívizom energiaellátását.

A magas vérnyomás csökkentése

A hipertenzió tanulmányozása közben arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy sokkal kevesebben szenvednek a betegségben azokról a területekről, ahol „kemény”, azaz magnéziumban gazdag az ivóvíz. Azóta tanulmányok egész sora igazolta a magnézium vérnyomáscsökkentő hatását.

Görcsök és sérülések kezelése

Mivel nélkülözhetetlen az izmok elernyedéséhez, enyhítheti a görcsöket, illetve gyorsíthatja sportsérülések (pl. izomhúzódás) gyógyulását.

A megnövekedett szükséglet kielégítése

A sportolók magnéziumigénye magasabb az átlagemberénél, és a nem megfelelő utánpótlás a regenerálódás, a teljesítmény rovására megy. Különösen igaz ez a testépítőkre, mivel a fokozott fehérjebevitel tovább emeli a szükségletet.

Magnéziumból található a szervezetben messze a legkevesebb a makroelemekhez tartozó ásványi anyagok közül. Egy átlagos felnőtt teste mindössze 25-30 gramm magnéziumot tartalmaz. Ennek körülbelül 50-60%-a a csontok részét képezi. A kálium után a magnézium adja a legtöbb intracelluláris kationt, míg extracellulárisan az összmennyiség 1%-a van jelen. A kis mennyiség ellenére rengeteget hallani a magnéziumról, az egyik leginkább „reklámozott” ásványi anyag.
Ennek két oka van: először is hihetetlenül sokoldalú, minden komolyabb biológiai folyamathoz nélkülözhetetlen – így részt vesz például az energiatermelésben, a nukleinsavak és a fehérjék szintézisében, az idegrendszer és az izmok működésében, a fogak és a csontok felépítésében; másodszor pedig stressz, vagy intenzív fizikai munka hatására igen gyorsan ürül, így megfelelő pótlás nélkül elég hamar hiányállapot léphet fel. Részint ennek, részint pedig annak a ténynek, hogy az emberek táplálékának ma már nagy részét képező feldolgozott élelmiszerek igen kevés magnéziumot tartalmaznak köszönhető, hogy sokan szenvednek a fejlett országokban is az ásványi anyag hiányában.
A magnéziumhiány tünetei nemcsak a felismerése miatt fontosak, de megmutatják a magnézium fő terápiás előnyeit is. A magnéziumhiány számos tünettel jár, rövid- és hosszútávon egyaránt:
Szívritmuszavart, fáradtságot, izomgörcsöket, a kognitív és a koordinációs képességek zavarát, gyengeséget, hányingert, hányást, hasmenést, idegességet, remegést, hypokalémiát és –kalciémiát, magas vérnyomást valamint agyi- és koszorúérgörcsöt okozhat.
Hosszútávon a hiány növeli a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A cukorbetegek, alkoholisták, fogyúkúrázók, komoly stresszel, illetve nehéz fizikai tevékenységgel járó munkát végzők (így sportolók is) különösen ki vannak téve a magnéziumhiány veszélyének. Különösen igaz ez a testépítőkre és más nehézatlétákra, akik extrém mennyiségű fehérjét fogyasztanak, ez ugyanis növeli a magnéziumigényt.

A hiány tünetei megmutatják egyben a legfőbb jótékony hatásait, és felhasználhatósági lehetőségeit a magnéziumnak táplálékkiegészítőként. Néhány kutatás szerint nagy szerepe van a szívbetegségek megelőzésben a megfelelő magnézium fogyasztásának. Különösen igaz ez a szívritmuszavarokra, ahol a magnéziumnak nemcsak preventív szerepe van, és nem kizárólag a hiányból eredő aritmiát képes gyógyítani, de a ritmuszavar bizonyos fajtáin normális magnéziumszint mellett is képes segíteni.
Ezenkívül úgy tűnik, komoly szerepe van mind az infarktus megelőzésében, mind pedig az infarktust követő lábadozás támogatásában. Mivel kofaktorként rengeteg sejten belüli enzimatikus folyamatban részt vesz, így a sejtenergia termelesében is nélkülözhetetlen, akárcsak a Q-10 koenzim, a magnézium is pozitív hatást gyakorolhat a szívizom energia-ellátottságára.
Bár a mechanizmus, amellyel a szívre gyakorolt jótékony hatásait kifejti nem teljesen tisztázott, az valószínűnek látszik, hogy a magnézium kálciumantagonista tulajdonsága szerepet játszik benne. A kálcium és a magnézium szorosan együttműködnek a szervezetben, sok folyamatban leszabályozzák egymás hatását. Emiatt fontos együtt szedni őket táplálékkiegészítőként, méghozzá 2:1 arányban a kálcium javára.

A szívre gyakorolt pozitív hatásain túl több vizsgálat szerint is a magnézium képes csökkenteni a magas vérnyomást is. Magas vérnyomás esetén tehát érdemes kísérletezni az ásványi anyagok beviteli arányának eltolásával: míg a nátrium fogyasztását csökkenteni, addig a káliumét és a magnéziumét jelentősen növelni érdemes. A magnézium ezenkívül még számos jótékony hatással bír. Úgy tűnik, vércukorszabályozó szerepe van a szervezetben, hiánya öregkori cukorbetegséghez vezethet. Táplálékkiegészítőként az ilyen (2-es típusú) diabetes esetén hasznos lehet, valamint segíthet megelőzni a cukorbetegség szövődményeit. További előnyei közé tartozik, hogy csillapíthatja az asztmás rohamok súlyosságát, mivel tágítja a légutakat. Mivel a magnézium a csontok igen fontos építőeleme, segíthet a csontritkulás megelőzésében és kezelésében is.
Természetesen ennek az ásványi anyagnak vannak sportcélú alkalmazásai is. Mindenekelőtt a magnézium elengedhetetlen az izmok elernyedéséhez, aminek köszönhetően enyhítheti az izomgörcsöket, illetve segíthet izomsérülések esetén. Görcsoldó hatásáról ellentmondóak a tanulmányok, ám a leghatásosabb ásványi anyagnak tűnik ezen a téren, mindenképpen érdemes vele megpróbálkozni.
A sérülések és a görcsök kezelésén kívül azonban sokak szerint a magnéziumnak még fontosabb szerepe van a sportban, ugyanis teljesítménynövelő hatást tulajdonítanak neki. Egy vizsgálatban 7 héten keresztül kaptak az alanyok napi kb. 7.5 mg magnéziumot/tskg, és a kontrollcsoporthoz képest mind erőben, mind testtömegben szignifikáns növekedést értek el. Vannak azonban kutatások, melyek nem tudták megerősíteni a magnézium teljesítménynövelő, vagy anabolikus hatását. Így az a leginkább elfogadott álláspont, hogy a sportolóknak nagyobb a magnéziumszükséglete, így a könnyebben kialakuló hiányállapot visszavetheti a teljesítményüket – ebben az esetben pedig a pótlás drasztikus eredményeket produkál, míg normális esetben nincsen befolyása a teljesítményre, vagy a testtömegre. Testépítőknél különösen fontos, és nem véletlenül kedvelt kiegészítő a magnézium, hiszen nemcsak az edzések, de az extrém fehérjebevitel miatt is megnövekszik a szervezet magnéziumigénye, így fogyasztása mindenképpen ajánlott. A hiányállapot megelőzésének, illetve a magnézium stresszellenes hatásának köszönhetően ugyanis segíthetjük testünk regenerációját. Testépítőknek, és egyéb nehézatlétáknak napi 500-1000 mg magnézium bevitele ajánlott. Közkedvelt kiegészítő cinkkel együtt árusított formájában, ZMA-ként is, melynek a kizárólag magnéziumot tartalmazó készítményektől eltérő hatásait a ZMA szócikknél olvashatod.

Miért használjuk

A magnézium segíthet az infarktus és a szívritmuszavarok megelőzésében, illetve kezelésében. Valamelyest növelheti a szívizom energiaellátását.
Csökkentheti a vérnyomást. A hipertenzió tanulmányozása közben arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy sokkal kevesebben szenvednek a betegségben azokról a területekről, ahol „kemény”, azaz magnéziumban gazdag az ivóvíz. Azóta tanulmányok egész sora igazolta a magnézium vérnyomáscsökkentő hatását.

Mivel nélkülözhetetlen az izmok elernyedéséhez, enyhítheti a görcsöket, illetve gyorsíthatja sportsérülések (pl. izomhúzódás) gyógyulását.
A sportolók magnéziumigénye magasabb az átlagemberénél, és a nem megfelelő utánpótlás a regenerálódás, a teljesítmény rovására megy. Különösen igaz ez a testépítőkre, mivel a fokozott fehérjebevitel tovább emeli a szükségletet. Így táplálékkiegészítőként szedése ajánlott.

További előnyei

Néhány vizsgálat alapján elképzelhetőnek tűnik, hogy magnézium segítségével megelőzhető az öregkori (2-es típusú) diabetes kialakulása. Úgy tűnik, már meglévő betegség esetén is enyhítheti annak szövődményeit.

A magnézium enyhén tágítja a légutakat, emiatt kedvező hatással lehet az asztma és a hörghurut kezelésére.

Görcsoldó hatásának köszönhetően enyhíti a menstruációt megelőző időszak tűneteit.
Csontritkulás esetén a csontok magnéziumtartalma csökken. Így a betegség megelőzésében, és kezelésében is hasznos lehet.

Hogyan használjuk?

Egy felnőtt férfi napi magnéziumszükséglete körülbelül 400 mg, ugyanez felnőtt nő esetén 320 mg körül mozog, amit a terhesség, illetve a szoptatás valamelyest megemelhet. Testépítőknek napi 500-1000 mg magnéziumkiegészítés javasolt. Hasonló mennyiség javasolt asztma és magas vérnyomás, valamit szívritmuszavarok enyhítésére, megelőzésére is. Étkezés közben ajánlott bevenni. A magnéziumtermékek ára csalóka lehet, nem véletlenek az esetleges nagy eltérések, fontos tudni, hogy a magnézium-oxid alig szívódik fel, így vagy kombinált készítményt érdemes vásárolni, vagy egy jól felszívódó sófajtát, pl. magnézium-citrátot vagy –orotátot. Magnéziumkészítmény mellett érdemes kálciumot is szedni, méghozzá a magnézium mennyiségének kétszeresét.

Természetes forrásai

Kiemelkedő forrásai a tengeri hínár(760mg/100g), a búzakorpa(490), a búzacsíra(336), a mandula(270) és a kesudió(267). Általában elmondható, hogy az olajos magvak bővelkednek magnéziumban, ezenkívül a különböző gabonák (így teljes kiőrlésű lisztjeik is), a hüvelyesek, illetve a sötétzöld levélzöldségek, valamint a keresztesvirágúak tartalmaznak jelentősebb mennyiségű magnéziumot. Remek magnéziumforrás még a szója(88) is.

Figyelmeztetések, esetleges mellékhatások

Veseelégtelenségben szenvedők ne használjanak megnéziumkészítményeket, vagy csak az orvos kifejezett utasítására. A felesleges magnézium ugyanis a veséken keresztül ürül, ha ez nem történik meg kellőképpen, túl magas magnéziumkoncentráció jöhet létre a vérben, ami igen veszélyes.

A bakteriális fertőzés esetén igen népszerű tetraciklinek (pl. doxiciklin) rosszabbul szívódnak fel, ha velük egyszerre magnéziumot vesz be.

A magnézium mellékhatásaként (főként nagy adagoknál) hasmenés, émelygés, hányás fordulhat elő. Ennél komolyabb tüneteket (pl. izomgyengeség, letargia, nehézlégzés) csak akkor okozhat, ha a szervezet nem képes a felesleget kiüríteni, így túladagolás következik be.

Tiltás: a magnézium nem szerepel semmilyen tiltólistán.

Egészséges nassolás

galagonyafalatok:

ez a finom csemege egyre több formában kapható: galagonyacsiga, galagonyagolyó, mézes galagonya gyümihús, mézes magozatlan galagonya, galagonya "nápolyi" is készül a gyümiből, amely kiváló vizelethajtó, vmint szíverősítő és szívnyugtató hatású. Tisztítja az ereket, csökkenti a koleszterint, szabályozza a vérnyomást.

Így használd:
érdemes kísérletezni, h melyik ízlik a legjobban, számos gyógyhatása mellett édességpótlonak is kiváló. Fogyassz belőle néhány szemet, amikor rád tör a nassolási vágy.

Tipp: segít megszabadulni a felesleges kilóktól, feltéve ha heti 3-4 alkalommal mozgással is kombinálod.

Almaecet

kevesen tudják, h természetes immunerősítő.

Remek szomjoltó ital készíthető belőle:
1-2 ek almaecetet keverj el 1 liter vízben és annyi mézzel édesítsd, amennyitől kellemes ízű lesz. Téli megfázások, influenza megelőzésére, vmint gyerekek szervezetének megerősítésére használhatod.

Jácint

Nyugtalanságra jácintot

Ha elborít a tennivaló, és sokat idegeskedsz a melóhelyeden, helyezz az íróasztalodra egy cserép jácintot. Édes, balzsamos illata feszültségoldó, nyugtató, antidepresszáns hatású, enyhe fájdalmak csillapításában is segíthet. :)

Szentjánoskenyér

A magyar néphagyományban is jól ismert szentjánoskenyér néven forgalmazott őrlemény nem csak a kakaópor pótlására alkalmas.
Mint számos kutatás bizonyítja a mérsékelt vagy mániás depresszió, az ismétlődő magatartásbeli járó idegi alapú rendellenességek esetén fejti ki gyógyító hatását.
Mellékhatások nélkül képes legyőzni az önértékelési problémákból fakadó pszichés zavarokat, az idegességet, álmatlanságot, kimerültséget. Az idegi eredetű panaszokon kívül a szentjánoskenyér enyhíti a menopauzás tüneteket is, sőt a szexuális érdeklődést is képes fokozni.
Alkalmas továbbá a túlérzékenység, ingerlékenység, koncentrációzavar, fejfájás, szívdobogás, alvászavar, vmint a hőhullám, izzadás, szédülés kezelésére is.

fülbarát ecsetelő

Gyermekének visszatérő fülfertőzése van? Készítsen házi ecsetelőt illóolajokkal! A fertőzést okozó baktérium idővel ellenállóvá válik az antibiotikummal szemben, így a betegség akár krónikussá is válhat.

Hozzávalók: 10 csepp teafalolaj(fertőtlenítő hatás) 10 csepp levendulaolaj (fertőtlenítő hatás) 10 csepp kamillaolaj (gyulladáscsökkentő hatás) 30ml olívaolaj. Az olajokat keverje össze egy 30ml es szemcseppentő-üvegcsébe, majd jól rázza össze. Náthás, influenzás időszakban mindennap cseppentsen 2-3 cseppet gyermeke fülébe.

Tudta-e

... , hogy a menstruáció előtti csokiéhséget a magnéziumhiány okozza?
Csoki helyett egyen inkább mandulát v fügét, így a vércukorszintjét is egyensúlyban tarthatja.

..., hogy a pektinben gazdag alma elősegíti a felesleges koleszterin és a mérgező fémek eltávolíását az emésztőszervekből?
Mindennap egyen legalább egyet az ízletes gyümiből!!!

medvehagyma



Valaki mondhatná, korai még erről beszélni, de hipp-hopp és máris elröppen március is, és már mehetünk is medvehagymát gyűjteni.

Sztori: talán 2006-2007 telén barangoltunk Budapest utcáin és ET-nek kipattant agyából, h menjünk le a Mecsekbe gyűjtsünk medvehagymát és jó pénzért adjuk el a budapestieknek. Ez azóta elmaradt, de a gondolat a fejemben van. Mint megtudtam, nem kell leutazni a Mecsekbe - bár tervbe van az is idénre - elég alig 10km utazni és máris a Nagyerdőn termünk és telis tele van medvehagymával. :)

Lombos erdeink talaját tavasszal szőnyegként beborítja a medvehagyma. Érdemes megkóstolni, nemcsak finom, egészséges is!

Üde lombos erdeink aljnövény-zetének elmaradhatatlan tavaszi virága az évelő medvehagyma (Allium ursinum ). Előfordulási helyein tömegesen tenyészik, szőnyegként teríti be az erdők alját. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, ívesen visszahajló levelei. Fehér virágai április-májusban nyílnak.

Hajtásai erős, fokhagymára emlékeztető illatúak és ízűek, taposáskor erős hagymaszagot árasztanak. Egyetlen veszélye, hogy levelei ránézésre könnyen összetéveszthetők a vele egy időben és helyen növekvő májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) leveleivel, ami viszont halálos mérgezést is okozhat. (Aki látta a Hukkle című magyar krimit, az nem felejti el a legendát, hogy akár egy falunyi férfinép is a másvilágra szenderülhet a gyöngyvirág és a házsártos feleségek által.) Könnyedén beazonosítható illata - mások szerint: szaga - révén. Aki nem bízik ítélőképességében, inkább vásárolja meg a már egyre több helyen kapható medvehagyma-csomagokat.

Tavaszi méregtelenítő

Ha mégis vállalkozunk gyűjtésére, virágzása előtt szedjük leveleit. Frissen fogyasztva és tartósítva egyaránt kiváló fűszernövény. Felhasználhatjuk salátákba, szószokhoz, levesekbe. Fűszerként való alkalmazása gyakorlatilag azonos a fokhagymáéval, csak lágyabb ízű annál.Tavaszi tisztítókúrák elmaradhatatlan növénye, mivel állítólag kiválóan tisztítja a gyomrot, a beleket és a vért. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, "ólommentesítő" hatása miatt. Emellett vérnyomáscsökkentő és érelmeszesedés-gátló is.

Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés miatt veszélybe került állománya, ezért védetté nyilvánították. Hazánkban - a védett területek kivételével - még gyűjthető.

Május végén szezonja véget ér, azonban fűszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele. A pesztóhoz hasonló szószt is készíthetünk belőle: vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal keverjük ki. Tegyük jól zárható üvegbe, majd hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!

És még néhány ötletes recept:

Medvehagymás vaj
Hozzávalók:250 gramm vaj, só, fokhagyma, 20 gramm medvehagyma levél
Felezzünk meg egy csomag vajat (ízlés szerint, ki melyik márkát szereti jobban) és tegyük egy mély tálba. Legkönnyebben szobahőmérsékletű, puha vajjal dolgozhatunk, ezért várjunk vele, amíg keverhető nem lesz. Ízlés szerint sózzuk és adjuk hozzá a péppé zúzott fokhagymát. Egy villával nyomkodjuk szét és alaposan keverjük össze a vajat. A fokhagymás vajat 1-2 cm vastagságban terítsük szét egy sütőpapíron, négyzet alakúra. A vaj másik felét tegyük ismét a tálba, enyhén sózzuk és adjuk hozzá az apróra vágott medvehagyma-levélkéket, majd villával vagy kézi mixerrel pürésítsük. A jól eldolgozott vajat terítsük rá az előző fokhagymás rétegre, majd a sütőpapír segítségével csavarjuk fel. Tegyük a hűtőbe, amíg kellően meg nem dermed, hogy szeletelhető legyen. Nem csak a frissen sült kenyérhez isteni, jól illik grillezett húsokhoz és frissensültekhez is.

Medvehagyma saláta

Hozzávalók:30 g medvehagyma levél,10 dkg retek, 1- 2 db csemegeuborka + fél evőkanál uborkalé, 50 ml majonézes salátaöntet, 1 pohár joghurt, Só, bors, 5 g cukor

Mossuk meg majd szárítás után aprítsuk fel a medvehagyma leveleit, a leveleitől és gyökereitől megtisztított retket és az uborkát. Keverjük össze a zöldségeket, majd locsoljuk meg fél deci salátaöntettel és egy pohár joghurttal. Ízlés szerint az uborkaléből is löttyinthetünk rá fél kanálnyit. Fűszerezzük sóval, borssal és kevésnyi cukorral, majd keverjük össze az alapanyagokat. Ízletes kísérője lehet héjában sült krumplinak, de köretként is tálalhatjuk frissensültek, grillételek mellé.

Forrás: www.edenkert.hu

Medvehagymás receptek

Bálint gazda tanácsai február végére



KEDVES HÚGOM!

Elmúlt Mátyás napja, ilyenkor már kifelé megyünk a télből, és készülünk a tavaszi munkák dandárjára. Sok feladat vár most minden kertészkedőre, és nagyon kell igyekeznünk, hogy mindent idejében végezhessünk el.

De lássuk a tennivalóinkat!

A fagyok elmúlta után minél előbb el kell munkálni a talajt. Ez most azért is sürgős és fontos, mert ha a tél a kötött talajok rögeit nem mállasztotta szét, az ősszel felásott veteményes- és virágágyás; a fák alja rögös maradt. Az ilyen talajt alaposan el kell gereblyézni ahhoz, hogy a csapadékot meg tudja őrizni és a növények nyáron ne száradjanak benne ki.

Tudom, hogy Neked sikerült ősszel istállótrágyát szerezned, ami a legkiválóbb trágyaanyag, hiszen egyaránt tartalmaz humuszt és tápanyagokat. Aki azonban nem volt ilyen szerencsés, az most még mindig bemunkálhat a talajba komposztot, tőzeges, érett sertéstrágyát, gombatrágyát, a műtrágyák közül pedig káli- és nitrogéntartalmú műtrágyákat.

Nemrégen, egy német gazdálkodótól hallottam azt a bölcs mondást, hogy egy jó reggeli egész nap kitart, egy jó trágyázás egész évben és egy Jó házasság egész életben. Érdemes volna mindhármat megszívlelni!

A tavaszi vetéshez szükséges magvakat már nyilván megvetted, hiszen erről januárban írtam.
A továbbiakban is csak szakboltban vásárolj vetőmagot, mert a piacon árusított magvak nem elég megbízhatóak; olykor nem csíráznak ki, betegségekkel fertőzöttek lehetnek, és sokszor nem olyan fajtájúak, mint amilyenre szükséged volna. Az pedig ugyancsak nagy bosszúság, hogy valaki főzőtököt vet, s a magból sütőtök fejlődik.

Leveledben kérdezed, kedves Húgom, hogy mire ügyelj a palántanevelés során. Nos, ez olyan munka, amelyhez asszonyi gondosság és figyelem szükséges, vagyis te biztosan jó, életerős, egészséges palántákat fogsz nevelni.

Legutóbb említettem, hogy a tavaszi vetemények közül föltétlenül palántát kell nevelni a fejeskáposzta, a kelkáposzta, a karfiol, a dinnye, a paprika, a paradicsom és a tojásgyümölcs magjából. Ezeknek ugyanis viszonylag hosszú a felnevelési idejük, ha tehát akkor vetnénk a magjukat, amikor a talaj már kellően felmelegedett, akkor a növények csak későn fejlődnének ki és a termésük nem vagy csak a nyár végén érne be. A palánták nevelésével tehát a tenyészidőt rövidítjük, és területet, munkát takarítunk meg. Néhány zöldségfélét magról és palántáról is fel lehet nevelni; ilyenek az uborka, a cukkini, a patisszon vagy csillagtök, a brokkoli és egyes karalábéfajták. A többi zöldségféle magját állandó helyére vetjük.

A káposztafélék palántái a magvetéstől számított hat hét alatt lesznek kiültetésre - érettek- a paprika- és paradicsompalántáknak ehhez nyolc hét szükséges. A magvetés idejét tehát visszafelé kell kiszámítani. A fejeskáposzta palántáit április 10-e táján lehet kiültetni, a magvetés ideje tehát február végén március első napjaiban van.

A magot olyan edénybe vesd, amelyben a földréteg vastagsága legalább 6 cm. A kelésig tartsd meleg helyen, öntözd rendszeresen és takard le üveglappal. Ha a növénykék kikeltek, akkor minél több fényre van szükségük, de melegre és kellő mennyiségű vízre is. A föld kiszáradása és túlöntözése egyaránt veszedelmes. A kikelés után két héttel a palántákat egyenként át lehet tűzdelni tejfölös vagy más műanyag pohárba, amelynek az alján előzőleg lefolyónyílást fúrtunk. Az edényes palánták nagyon jó helyet találnak a napfényes ablakpárkányon.

Kiültetés előtt egy héttel a palántákat edzeni kell a sanyarúbb körülményekhez, a legjobb, ha kirakod őket az erkélyre, napos helyre, de ha hideg az éjszaka, akkor még védett helyre kell menekíteni őket.

Nélkülözhetetlenül fontos feladat most, a metszés után a tél végi lemosó permetezés.

Erre a célra a legjobbnak tartják a növényvédelmi szakemberek a 2 %-os bordói levet. Ha nem akarsz ennek a keverésével bajlódni, akkor használj Bordói porból készített 1%-os oldatot. Ezzel permetezd meg az összes gyümölcsfát (ez a legjobb védelem az őszibarack levélfodrosodása ellen is), a szőlőtőkéket, a rózsabokrokat, a málna-, ribiszke- és köszmétebokrokat, valamint a díszfákat és díszcserjéket is. Ezenkívül ajánlatos megpermetezni minden építményt (támberendezést, kerítést, kaput, szerszámoskamrát), amely fából, deszkából készült.

Ismét terjedőben vannak a pajzstetvek. Ha ezeket látod a fákon vagy a bokrokon, akkor szükség lesz még egy permetezésre 3-4%-os Agrol oldattal.

Remélem, hogy nem sietted el a szőlő metszését, mert ennek a legjobb időszaka csak most következik, amikor egyértelműen meg lehet állapítani, hogy melyek az ép és termékeny rügyek és melyek pusztultak el a tél folyamán.

Igen gyakori hiba a háztáji szőlőskertekben; hogy a kertészkedők túlterhelik rügyekkel a tőkéket. Pedig ettől nem lesz több szőlőtermésük, mert a nagyobb számú fürtön a bogyók nem fejlődnek ki és a sűrű lombozatú tőkéken a beárnyékolt fürtök nem termelnek elegendő cukrot, íz- és illatanyagot.

A sok mondanivalómból most ennyire futotta, kedves Húgom. Várom kérdéseidet, és igyekezni fogok a következő levelemmel is.

Kelt Füreden, február végén.

Müller Péter - Jóskönyv

Ajánlottam Pumicicának (2008. febr), a napokban újra kezem ügyébe került. Gondoltam rákeresek, hátha van egy cikk róla, h mégis mit takar ez a könyv.

Élettaktikát tanít

Müller Péter szerint a mai ember sok mindent görcsösen akar. Ez azért van, mert elvesztette belső hitét és bölcsességét. Ebben segít legújabb műve, a Jóskönyv, amellyel beszélgetni lehet. Nem jövőt mond, hanem azt, hogy mit tegyünk, mi a Jó.

Miért csak a kínaiak sajátja volt a Ji-king?

Minden nagy kultúrának megvannak a maga tanítómesterei, a mienknek is. Ez a fajta univerzalizmus, amely ebben a könyvben van, az egyedülálló. Az egész emberiség szellemtörténetében páratlan csoda.

Egy laikus is tudja forgatni ezt a könyvet?

Mindenhez, ami az életben szép és értékes, kell egy kis stúdium. Hiába kap valaki egy Stradivari hegedűt, és imádja a hegedűszót, attól még nem tud rajta játszani. Ez a könyv csodálatos mélységű, így teljesen vakon nem lehet nekiugrani. Kicsit meg kell tanulni.

Hogyan kell helyesen kérdezni a könyvtől?

Mélyen és átélten, meditatív állapotban. A meditáció az, amikor önmagamra tanúként nézek. Ez igen nehéz, mert magával az ember mindig elnéző vagy méltatlanul kegyetlen. Amikor magamnak jósolok, akkor úgy kell kezelnem Müller Pétert, mintha az egy másik ember lenne, hogy pontosan lássam a diagnózist.

Csak önmagunkra kérdezhetünk?

Erre mondok egy példát. Egy anyával beszélgettem, akinek a kislánya - elmondása szerint - bukdácsol az iskolában. Megkérdezte a Jóskönyvet, s az a "Férjhez menő lány" jelét adta ki. (Képjel: Lány és esküvői menet, amelyben a lány mint ágyas, mint "másodfeleség" érkezik meg.) Ez egy olyan sorshelyzet, amikor valakit a vágyai belevisznek egy olyan szituációba, ahol méltatlan helyzetben van. A kínai hagyomány ezt az alárendelt, megalázó helyzetet az ágyas képével ábrázolta. Nem főfeleség, csak szerető. Nincs méltósága, tekintélye, csak használják. Az anya ezt úgy értelmezte, hogy a kislánya, akit nemrég átvittek egy új, nagyon jó iskolába egy gyengébből, most alárendeltnek érzi magát, és azért hoz rossz jegyeket. Akkor elmondtam neki, hogy ez a jel nem a lányára vonatkozik, hanem őrá, aki a vágyával a gyereket arra akarja kényszeríteni, hogy csináljon karriert. Miatta lesz a lányából "másodfeleség". Azt tanácsoltam neki, hogy ne akarjon a gyerekéből mindenáron eminens csodát nevelni. Ne akarja erőszakosan, hogy érvényesüljön, mert el fogja rontani. Ez egy olyan tipikus helyzet volt, amikor valaki már majdnem megértette a Ji-kinget, csak nem vette észre, hogy a tanács nem a gyerekére, hanem rá vonatkozik.

Mi történik akkor, ha az ember úgy érzi, rengeteg kérdése van? Hogy az egész élete egy gubanc?

A legelső író-olvasótalálkozón valaki elém tett tizenhat kérdést. Annyira örült a könyvnek, hogy egymásután, zsinórban kezdett kérdezni, mert érezte, hogy működik. Ugyanakkor rájött, hogy csak a legelső kérdésére adott válasz volt az övé. A többinél már egyre kevésbé voltak érvényesek a jelek. Kérdeztem, mi volt az első kérdésére a válasz.

"Sereg" - felelte. Ez a jel azt jelenti, hogy szedd össze magad. Szétszórt vagy. Koncentrálj! Az erőid szét vannak hullva. De ő mindjárt elkövette azt a hibát, hogy ahelyett, hogy az első sorshelyzetét megoldotta volna, elkezdett szörfözni a Ji-kingben. Ezért nem kaphatott a többi kérdésére sem megfelelő választ.
Ha valaki éveken keresztül ugyanabba a helyzetbe kerül, akkor ez azt jelenti, hogy azzal kapcsolatban valamit nem oldott meg?

Igen. Ez ugyanaz, mint amikor az ember azt álmodja, hogy visszakerül az iskolába. Azt jelenti, hogy az ellentmondás újra és újra felmerül az életében, egészen addig, amíg meg nem oldja. Párkapcsolatban milliószor tapasztalom, hogy valaki egymás után váltogatja a párjait, de az alapvető gubancot, amely azt zavarja, hogy igazi társat találjon, nem oldja meg. Ezért sorozatosan csak a szereplőket váltja, csak a témát cseréli, de az alaphelyzetet nem.

Lehet általános kérdéseket feltenni?

Próbálkoztam azzal, hogy ha az anyám a születésem pillanatában megkérdezi: "ennek a gyereknek mi az életfeladata", akkor melyik jósjel jön ki. De ezt már csak 16 év tapasztalatával mertem megkérdezni, azzal a fenntartással, hogy lehet, hogy nem így van.

Bejött?

Teljesen. A válasz "A kicsi összegyűjtése" jel volt. Ez azt mondja, hogy nem szabad nagyravágyónak lennem, a hiúságom áldozatává válnom. Meg kell szelídíteni magamban az ambíciót, a türelmetlenséget: ez egész életem feladata.

Könnyű volt elfogadnia a választ?

Nagyon nehéz, mert sok életem szólt már erről, és sokszor elbuktam már. Meg kell valósítanom, hogy ne álljak hajlongva a fényben. Egyébként megyek mindenhova, csak hogy ez a könyv az embereké legyen.

Azt írja a Jóskönyvben, hogy nincs eleve elrendelés, de ugyanakkor az ember semmi olyat nem kívánhat, ami nincs benne a sorsában. Egy másik könyvben egy bölcs szerint, ha az életünket éljük, és megtaláljuk a célját, ezzel Isten akaratát teljesítjük. Azt mondja, ha nagyon akarunk valamit, akkor az univerzum összes erői összefognak, hogy segítsenek utunkon. Honnan tudjuk, hogy valami csak a vágyunk, vagy benne van a sorsunkban? Vagy segítséget csak akkor kapunk, ha az igazi célunkat akarjuk elérni?

A könyvben van egy olyan mondat, amelyet nagyon nehezen tudtam megfejteni. Egy olyan jel, amely ezt mutatja: a szellemek ezt a kérdést nem segítik. Magyarra fordítva azt jelenti, hogy ha az ember önfejűségből nekiront a világnak, sok mindent el tud érni, sok csatát meg tud nyerni, de attól még a háborút elveszíti. Háborút csak akkor lehet nyerni, ha a szellemek segítik. A szellemek viszont csak akkor tudnak segíteni, ha az ember a maga sorsát éli. Senkit nem segítik meg abban, hogy az egójának bármiféle káprázatát, önfejűségét, rögtönzött mohóságát élje ki.

Sokan gondolják, hogy az embernek nincsen szabad akarata. Mindenkinek van egy meghatározott sorsa, amely felé rohan megállíthatatlanul, és nem tehet semmit. Erről mit gondol?

Ez az egész kérdés attól függ, hogy az ember hol éli meg önmagát. Mint halhatatlan isteni lelkek tökéletesen szabadok vagyunk. Azonban mint földi anyaggá született testi emberek, abszolút kötöttek. Viszont minél magasabbra tud az ember önmagában fölemelkedni, annál szabadabb. Minél inkább beszorul ebbe az egyszeri létbe, annál inkább determinált. Nem látunk ebben a kérdésben jól, mert ezt nagyon nehéz megérteni. Aki szabad, ugyanakkor pontosan tudja, hogy bizonyos történeteket mégiscsak el kell játszani, de boldogan játssza el.

Miért?

Ez egy nagy rejtély.

Mint akik mosolyogva mennek a halálba?

Nem azért. Hanem mert itt egy őrületes, hatalmas, kozmikus Rend van, amelyből az ember kiszakadt. Magyarán, "egyéni vállalkozó" lett.

Visszatalálunk?

Bennünk van állandóan. A szabadságot akkor éljük meg, amikor ezzel a Renddel együtt rezgünk. A kötöttséget akkor, amikor fölvesszük ezzel a harcot.

Hogyan tudhatjuk meg, hogy mi a sorsunk?

A Ji-king a sors megkérdezésének könyve. Abban az esetben, ha valakinek komoly problémája van az életben, és feltesz egy kérdést, akkor a könyv arra válaszol, hogy milyen sorshelyzetben van ezzel a problémájával, és ebből mi a sors útja és mi az önfejűsége. Az összes jel ebből a kettősségből tevődik össze. Ezért nincs jó meg rossz benne. A dedikáláskor találkoztam egy hölggyel, aki párkapcsolati problémájára kérdezett. A leggyönyörűbb jel jött ki a "Föld fölött a Tűz" jele, a kibontakozásnak a jele. De a változó vonás hatalmas görcsről tanúskodott. Azt mondja: törekedsz, akarsz valamit, de erőszakosan, elvakultan. Állj meg, mert nagy baj lesz! Bevallotta nekem, hogy ő az, aki elrontja a kapcsolatot. Külön él a férjétől, aki nyilvánvalóan menekül előle, mert ő görcsösen szorítja, akarja, kapaszkodik belé, és ezzel elveszíti. Egy fényes, jó dolgot egy erőszakos túlakarással tönkretesz. Amikor megmondtam neki, hogy nem vagyok biztos benne, hogy ezt még helyre lehet hozni - az arcából kiszaladt a vér. Lehet, hogy ha ezt a jóslatot megfogadja, változtatni tud, és azt mondja: legyen meg az Isten akarata. Akkor még talán visszaszerezheti.

Az emberek sok mindent akarnak görcsösen munkában, párkapcsolatban. Hogyan lehet ezt leküzdeni?

Ez azért van, mert hiányzik a belső bölcsességünk és hitünk. Amit ez a könyv tanít, az, hogy van egy Gondviselés, s hogy az ember sok mindent magától az élet áramától tud meg. Nem kell görcsösen akarni. Hagyni kell, hogy a dolgok beérjenek. Táncolunk, de nem hagyjuk magunkat vezetni, ezért folyton rálépünk a másik lábára. Ez a könyv abban ad tanácsot, hogy mikor mi az üdvös taktika. Arra az emberre, aki a sorsát éli, az a jellemző, hogy belül laza, mert tudja azt, hogy ritmusra mozog a zenével. Nem jelenik meg benne az érzés, hogy ő más táncot jár, mint amilyen zene szól. Olyan élettaktikára tanít, hogy az ember mindig hagyatkozzon a benső, igaz, valóságos énjére.
De ez a legnehezebb.
Hát igen, ez az. Nekem is.

Igazán?

Hát persze. Olykor én is hülye vagyok.

Szöveg: Szép Kriszta

összegzés


Ma mivel kicsit nyugisabb a légkör, úgy érzem meg tudom csinálni a tegnap ajánlott összegzést. Már jó ideje küzdök egy szituval, nem bírom nagyon feldolgozni, olyannyira, h már azzal is álmodtam. Ott simán megoldottam a dolgokat. Hihetetlen volt, mikor még helyeseltem is, h "nos, a Zsolti megmondta, h én fogom elküldeni és ezt is tettem". De sajna ez csak álmomban következett be. De nem tudom, mit agyalok rajt annyit, mert nem érzem magam hibásnak semmiben. Az illetőt hibáztatom, január (2008) elején azzal a felszólítással tette le a telefont: "majd dumcsizunk", azóta se jelentkezett, úgyhogy sztem az látszik bebizonyosodni, amit én gondoltam el.

Szóval az összegzés:
egy papírlapra fel kell írni azokat a dolgokat, amikkel ő megsértett, bántott stb. Be kell karikázni, majd azt mondani, h vegyem vissza az energiát, amit ebbe a szituációba fektettem. Levegő beszív az egyik oldalon és kifúj a másik oldalon. Majd a papírlapot el kell égetni, minden esetben. Persze, úgy is lehet, h nem írom le, de azért első nekifutásra ez még nem olyan egyszerű. Párral, házastárssal nem lehet ezt megtenni, mert akkor kiszeret belőled és elhagy. Őt max el kell engedni.
Megtettem, kíváncsian várom a fejleményeket... :)

2008.02.27. Végülis, azóta sem beszéltünk, de vhogy - egyenlőre - nem érzek semmit iránta. :)

Emésztésre gyógyteák



Egy ismerősöm érdeklődött, h milyen teák jók emésztésre. Persze, h a speckós keveréket nem találtam, de időm sem volt keresni. Helyette találtam egy-két másikat, amik hasznosíthatók. De a tévhit, h ha megiszok egy pohár teát, már jön is a hatás. Szabó Gyuri bácsi könyvében olvastam, h a gyógynövények sokkal lassabban hatnak, de sokkal tovább is tart a hatásuk, no és persze nincsen mellékhatásuk. :) A következő teákat a hoxa portálon találtam.

A fűszeres, illatos teakeverékek csökkentik az étvágyat, felpörgetik az anyagcserét és méregtelenítenek. A tea fogyasztásától a kötőszövetek feszesebbé válnak, a bőr tisztább és sima lesz. A kardamom, fahéj és gyömbér kellemes illata csökkenti az étvágyat, mindemellett a teázás szertartás - ellazít, megnyugtat és fölmelegít.

Méregtelenítő - Csalános gyömbértea
A gyömbér az indiaiak és kínaiak kedvelt fűszere. Segíti az emésztést, csökkenti a felfúvódást, hatásos a hörghurut gyógyításában is. A csalán leveleiből készült tea vízhajtó hatású, de asztma ellen is használják.
Elkészítése: 2 liter vizet felforralunk, 2,5 dkg csalánlevelet leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk. 2 dkg friss gyömbért egy teáskannába reszelünk, ráöntjük a csalánteát.

Étvágycsökkentő - Mate-kardamom tea
Dél-Amerika kedvenc itala, a mate tea, a fekete kávé és a fekete tea egészséges alternatívája. Rendkívül hatásos és egészséges ital, 11 féle polifenolt tartalmaz. Ezek erős antioxidáns hatásuk révén védenek a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen, erősítve ezzel a szervezet természetes védekező képességét. A mate tea csökkenti az éhségérzetet, méregtelenít, serkenti a bélműködést és enyhén vízhajtó hatású. A kardamom Indiában őshonos fűszernövény, hüvelytermése apró, kellemes ízű magokat tartalmaz. Jó hatású az emésztésre, gyomorrontás, haspuffadás esetén gyógyhatású.

Elkészítése: 10 kardamom magot szétnyomunk. Lereszelünk egy fél citrom héját és mindezt 2 l vízzel 3 percig forralunk. 2 dkg mateteát leforrázunk a forró vízzel, 5-10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Melegen vagy hidegen is fogyaszthatjuk.

Anyagcsere serkentő - Lapacho-fahéj-ánizs tea
A lapacho a Dél-amerikai őserdőkben élő lapacho fa kérgéből készített főzet, az indiánok ősi gyógyitala. Erősíti az immunrendszert, serkenti az anyagcserét. Az ánizs segíti az emésztést, a fahéj kellemes ízt ad a teának.
Elkészítése: 1 nagy darab fahéjat és 2 ek. ánizsmagot egy mozsárban apróra törünk. 2 liter vízzel felforralunk. 2 dkg lapacho teát leforrázunk vele. 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Néhány csepp sovány tejjel a legfinomabb.

Tisztító - Zöld tea citromfűvel és ginsenggel
A zöldtea regenerálja és tisztítja a bélrendszert, a citromfű aromás olaja nyugtatja a gyomrot, a ginseng pedig erősíti a szervezetet.
Elkészítése: 3 szál citromfüvet apróra vágunk. 1,5 dkg zöld teával egy kannába tesszük és 2 liter forralt, de már nem lobogó vízzel leöntünk. 3 percig ázni hagyjuk, majd leszűrjük. Csészénként 2 ek ginseng-tonikot adunk a teához. Melegen a legjobb.
Zsírégető - Rooibos-cickafark tea édesköménnyel és szegfűszeggel
A Rooibos tea egy dél-afrikai cserje leveléből készül. Nem tartalmaz koffeint, ásványi anyagai és nyomelemei serkentik az anyagcserét, egyensúlyban tartják a gyomorsavtermelést. Magas antioxidáns tartalma miatt lassítja az öregedési folyamatokat. Nem tartalmaz kalóriát és nem olyan keserű, mint a teák általában, sőt kissé édeskés, gyümölcsös íze miatt cukor nélkül is fogyasztható. Az édeskömény és szegfűszeg illóolajai oldják a feszültséget.
Elkészítése: 2 ek. édesköménymagot és 5 szegfűszeget mozsárban szétnyomunk, 2 liter vízben 1 percig forralunk. 1-1 dkg rotbusch és cickafark teát leforrázunk a vízzel és 10 percig ázni hagyjuk. Melegen és hidegen is fogyasztható.

A teakészítés aranyszabályai: A tea aromája könnyen elillan. Egyszerre mindig csak kis mennyiséget vásároljunk, és aromazáró dobozban tároljuk. A kész tea is könnyen átveszi más anyagok illatát. Ezért csak teafőzésre szolgáló kannát használjunk. A tea készítéséhez két kanna kell. Az egyikben leforrázzuk a tealeveleket - minél szabadabban úszhatnak a vízben a levelek, annál jobban felszabadulnak az aromaanyagok. A teához a vizet legalább 2-3 percig forraljuk, hogy a vízkő kiváljon, a klór eltávozzon belőle.

füstölők



Az egyiptomi Halottas Könyvben már említik a vallásos és mágikus szertartások során használt füstölőket: naponta háromszor füstölőáldoazatokat mutattak be a napisten, Rá tiszteletére. Reggelente tömjént, vagy más gyantafélét égettek, délben amikor a nap a legmagasabban állt, mirhát, esténként pedig a híres kyphit áldozták, amely 16 alkotórészből állt. Valószínüleg a mágikus kyphi volt az, ami a héberek első füstölő receptjeit is inspirálta.
Az Ótestamentum több helyen is említi füstölőáldoztatok bemutatását. A keresztények, viszont csak kr. u. 5 századtól, hiszen ez a rituálé kezdetben nagyon emlékeztette őket a zsidó hitre, amitől egyértelműen el akarták magukat határolni. Az egyházatyák, azonban ismerték a tömjént és mirhát az Újtestamentumból, mivel ezek az ajándékokhoz tartoztak, amiket a napkeleti bölcsek vittek Jézusnak és a 14. századtól elterjedté vált ezen füstölők használta, a vecsernyéken, körmeneteleken és temetéseken.

Az iszlám kultúrában a füstőlőt főként szenteknek áldozták, illetve esküvőkön és temetéseken használták. Az indiai muzulmánok tömjén égetésével űzték el a rossz szellemet a háztól és védekeztek a szemmel verés ellen.

A hinduk ősidők óta importálták a tömjént is, de otthonaikban és templomaikban leginkább a szantálfát, benzoegyantát, szárazvirágokat, gyógynövényeket és illatos fafajtákat égettek. A tibeti budhizmus a jó szellemek megidézésére használja, a kínaiak pedig körmeneteken, megtisztulási szertartásokon, mágikus rituálékon és a Ji Csinggel való jóslás során alkalmazzák.

A füstölők hatásai:

az illatok tehát befolyásolják életterünk légkörét, személyiségünk rezdüléseit, hatással vannak kisugárzásunkra, külső és belső léteünkre. Éppen ezért fonots, hogy helyesen válasszuk meg az illatokat, amiket használunk, hogy minél hatékonyabban tudjuk orvosolni lelkünk problémás területeit.

Szerelem serkentésére használhatjuk pl. ősi afrodiziákumként az alábbi füstölők vmelyikét:
erdeifenyő, fahéj, ilang-ilang, jázmin, levendula, magnólia, pacsuli, pézsma, rózsa, vanília

Betegség elűzésére ill megelőzésére is gyújthatunk füstőlőt, de lehetőleg akkor, amikor a beteg nincs a szobában, vagy biztosak lehetünk benne, h nem zavarja a füst. Persze a szellőztetést nem helyettesíti a füstölő, de mindenképp javít a betegszoba kisugárzásán.
Ilyen többek között:
az eukaliptusz, fahéj, levendula, ilang-ilang, rózsa, mandula.

A meditációhoz szükséges békés légkör megteremtéséhez kifejezetten alkalmas:
a szantálfa, a mirha, a magnólia a jázmin, a lótusz, és az akác.

Tanuláshoz, szellemi munkához serkentő, koncentrációt segítő füstőlönek ajánlható: benzoé, fahéj, mandula, ilang-ilang, orchidea és pálmarózsa.

Vállalkozásunk sikeréhez nyújthat segítséget, ha csütörtökön növekvő hold idején a következő akaraterőt, önbizalmat stimuláló füstőlő fajták vmelyikét használjuk:
aloe, benzoe, bergamott, fahéj, ilang-ilang, jázmin, kamilla, mandula v szantálfa.

Sokszor nem is választunk tudatosan, hanem azt gyújtjuk meg, amihez kedvünk van, de ez sem véletlen, hiszen a tudatalattink pontosan tudja mire van szükségünk, nekünk csak hallgatni kell megérzéseinkre. Ezzel a rendkívül egyszerű, ám mégis mágikus erővel rendelkező kis pálcikával nagyon könnyen változtathatjuk meg közérzetünket, hangulatunkat és ezáltal életünket is.

A cikket a következő oldalon találtam: www.bazovsky.hu