2009. november 7., szombat

Spirulina



A spirulina mikroszkópikus méretű, kékeszöld alga, amelynek sejtjei tökéletes spirált alkotnak. Megtalálható természetes, lúgos kémhatású, melegvizű tavakban a szubtrópikus éghajlaton.Az eddig ismert, emberi fogyasztásra alkalmas ételek közül a sprulina tartalmazza a tápanyagok legjelentősebb koncentrációját.

A spirulina nagyon gazdag fehérjékben, 100 g spirulinában 60-70 g sejt van, ez 3-szor több mint ugyanekkora mennyiségű disznóhúsban, 2 -szer több mint a marhahúsban és a halban és 50%-al több mint a szójababban. A spirulina sejteket nagyon könnyen feldolgozza az emberi szervezet, a felszívódási arány eléri a 65-80% -t, míg például a szójababok sejtjei a szervezetben csak 40%-ban kerülnek be. Ezenkívül, a spirulina 18 féle aminosavat is tartalmaz, amelyek szükségesek az emberi szervezet számára, közülük 8 fajta nem bomlik fel a szervezetben. A spirulina tartalmaz egy sor szükséges ásványi anyagot, nyomelemet, többek között például, vasat is, kalciumot, nátriumot, káliumot, rezet, mangánt, magnéziumot, cinket, foszfort, szeléniumot, sokfajta vitamint, nukleinsavat, V-linolénsavat, cholin-esterozát, kék-algint, poliozát, mannitolt, klorofilt, fenolt, enzimeket és más hatóanyagokat.

A spirulina nagy vastartalommal és B12-es vitamin-tartalommal rendelkezik. 10 g spirulina porban annyi vas van, mely megfelel 450 g sóskának, avagy 320 g májnak. A spirulina B12 vitamin tartalma alapján 3-szor felülmúlja a májat, ezért a spirulina nagyon jó hatású vashiányos megbetegedések és rosszindulatú vérszegénység megelőzésére.

A spirulinának is vannak különböző fajtái, olyan vízinövények, melyek polioza-tartalma magas, ezáltal a sejtek sugárzás általi károsodása csökkenthető, a csontvelő sejtjeinek a szaporodását fel lehet gyorsítani, a különleges foglalkozást űző emberek szervezetének immunitását fokozni lehet. A spirulina termékek jobb közérzetet biztosítanak.

Magas a spirulina V-linolénsav tartalma is. Ez az anyag elősegíti a prostaglodin képződését, ezért szabályozza a vérnyomást, elősegíti a sejtszaporodást, megelőzi és gyógyítja a különböző gyulladásos folyamatokat, a szívbetegségeket és cukorbetegségeket. Egy tudományos értekezésben japán tudósok azt állították, hogy a súlyos cukorbetegségben szenvedőknél a spirulina 8 heti szedése után a cukorérték az enyhe lefolyású cukorbetegek szintjére csökkent. Az értekezésben azt is leírták, hogy Japánban sokan szednek spirulinát, és 45% -a pácienseknek a szert különböző betegségek ellen szedi, a 25%-a pedig cukorbetegség ellen. A klinikai megfigyelések igazolták: ha a spirulinát gyógyítás céljából veszik be, cukorbetegség ellen, fantasztikusan jó eredményt lehet elérni.

Az enzimek és más spirulina hatóanyagok felgyorsítják a traumák és a bőr anyagcsere gyógyítását, megelőzik a bőr repedezettségét.

100 g spirulina porban 50 mg B-karotin van. Ez az anyag átalakulhat A vitaminná, amely olyan betegségek megelőzésére szolgál, mint pl. a farkasvakság, elősegíti a növekedési és szaporodási folyamatokat. Az A vitamin hiánya a bőr eldurvulásához vezet, recehártya elváltozáshoz és az ajkak kicserepesedéséhez.

A spirulina meghatározott kénsavas cefalopin és glükolipin tartalommal rendelkezik. A szakemberek azt tartják, hogy ezek az anyagok az AIDS leküzdésének hatékony eszközei.

A spirulina csökkenti a koleszterin és a triglicerin szintet, és megelőzi a szív-koszorúér elmeszesedést, lelassítja az öregedést, visszaállítja a cholinesgerasa aktivitását, fenntartja a normális fiziológiai állapotot.

A spirulina nemcsak gazdag tápanyagokban, de egyensúlyban is tartja azokat.A kutatások bebizonyították: 1 g spirulina a tápérték tekintetében megfelel 1 kg zöldségnek. Az utóbbi időkben az összes spirulina tartalmú élelmiszer nemzetközi sikert aratott.Fizikailag gyenge, rossz immunrendszerrel rendelkező embereknek, akik oxigénhiányban szenvednek, és különösképpen számunkra, az ún. "éppenhogy egészségesek" számára ez a termék különösképpen fontos.A spirulina tehát rendkívül gazdag tápanyagokban, például ha a spirulinából arcpakolást készítünk, rendkívül jó hatással bír az arcbőrre is.

A spirulina alkalmazása hosszú időn keresztül sem jár mellékhatásokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése