2009. november 7., szombat

A természet patikája



Évszázadokig tartott, míg az ember a gyógynövények valódi hatását megismerte. Pedig Galenosz, a görög orvos már a második században úgy vélte, a természet a legjobb orvos. „Meggyógyítja a betegségek háromnegyedét, és soha nem szidja a kollégáit.” Régen minden falunak volt egy füvesasszonya, aki afelõl gondoskodott, hogy a honi gyógyfüvek ismerete, a felhasználás módjai, az alkalmazás csínja-bínja – mint tudás – ne vesszen el. A gyógyításon kívül az ördög és minden lehetséges földöntúli gonosz hatalom ellen is bevetették tudományukat. Boszorkányság, szellemek vagy villám okozta veszedelem – az ókortól a XIX. századig mindenre nõtt valamilyen „varázsfû”.

A középkorban az anyák lányaiknak adták tovább a növényekről szóló ismereteket. Akkoriban csalánt használtak salaktalanításra és orbáncfüvet a lélek megnyugtatására. A természet patikája még ma is ugyanolyan hatásos.

Manapság a gyógyfüvek reneszánszát éljük. A tudósok a természettudomány modern módszereivel titkaik nyomára jutottak, felfedezték, mennyi értékes összetevõ található bennük. A gyógynövényekben koncentrált formában fordulnak elõ a másodlagos növényi anyagcseretermékek (mint például a bioflavonoidok, cserzõanyagok és az illóolajok), amelyek sokféle betegségre természetes gyógyírként hatnak.

Palástfű – a sebgyógyító

Mikor segít:
A benne lévő cserző- és keserűanyagok sebösszehúzó hatásúak. Ennek köszönhetően a palástfű képes szabályozni a rendszeres és bőséges havi vérzést és gyorsabban begyógyítja a sebeket. Szülés előtt erősíti a méhet, a szülés után pedig felgyorsítja a regenerálódási folyamatot. Enyhíti a bőrgyulladásokat és a viszketést.
Használat:
Igyunk naponta háromszor 1 csésze palástfűteát: forrázzunk le 2 teáskanál szárított növényt 1,5 dl vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Borogatáshoz: Forrázzunk le 1 teáskanál szárított gyógynövényt fél liter vízzel, hagyjuk állni 15 percig, szűrjük- majd hűtsük le. Mártsunk bele egy pamutkendőt, csavarjuk ki, és tegyük a gyulladt területre.

Csalán – a salaktalanító

Mikor segít: Megkönnyebbülést hoz, ha túl sok víz gyülemlett fel a szövetekben, ásványianyag-hiány esetén pedig újra feltölti a kiürült tartalékokat.
Használat: Salaktalanításhoz és energiahiány esetén ideális egy négyhetes csalánkúra. Forrázzunk le egy teafiltert 1,5 dl vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Igyunk meg naponta háromszor 1 csészényit.

Libapimpó – a görcsoldó

Mikor segít: A népi gyógyászat évszázadok óta görcsös panaszokra használja. A benne lévő flavonoidok, keserű- és cserzőanyagok ellazítják a szervezetben lévő sima izmokat. Ezért olyan hatásos a menzeszt kísérő görcsök és a gyomor- és bélterület görcsei esetén. A növény gyökerét a fürdőszobában vethetjük be eredményesen: aki rendszeresen rágcsálja, megelőzheti a fogínygyulladást.
Használat:
Eltart egy ideig, amíg a libapimpó kifejti hatását. Aki rendszeresen szenved a menstruációs görcsök miatt, annak érdemes már a vérzés előtt 3-4 nappal elkezdenie a teaivást. Ehhez forrázzunk le 2,5 dl vízzel 1 evőkanál gyógynövényt, hagyjuk állni 10 percig. Naponta kétszer egy csészényit igyunk belőle.

Pásztortáska – a vérnyomásszabályzó

Mikor segít: A benne lévő hatóanyag-kombinációnak köszönhetően normalizálja a vérnyomást: a magas vérnyomást csökkenti, az alacsonyat pedig megemeli. Emellett erősíti a szívet. A pásztortáska vérzéscsillapító peptideket is tartalmaz, ezért enyhíti az erős havi vérzést.
Használat:
Vérnyomásproblémákon segít az alábbi keverék: 3 dkg pásztortáska, 2 dkg orbáncfű, 2 dkg cickafark. A keverékből forraljunk le 1 teáskanálnyit 2,5 dl vízzel, és hagyjuk állni 5 percig. Naponta háromszor 1 csészével fogyasszuk, míg el nem múlnak a panaszok.
Menstruációs problémák kezelésére: 1 teáskanál pásztortáskát forrázzunk le 2,5 dl vízzel, és hagyjuk állni 5 percig.

Orbáncfű – a lelki vigasz

Mikor segít: Enyhíti a depressziót és a fájdalmakat, pl. övsömör vagy isiász esetén. Emellett gyorsítja a méh-, petefészek- és gyomor-bélgyulladás gyógyulását. Égésre és műtétek után a bőr és az idegek regenerálódására szintén kedvező hatással van.
Használat:
Gyulladások ellen: 1 teáskanál szárított virágot forrázzunk le 1 csészényi vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Igyunk meg naponta háromszor 1 csészényit. Idegfájdalom esetén kenjük be a fájó részt naponta háromszor folyékony orbáncfűolajjal (az orbáncfűvirág két hónapig áll hidegen sajtolt olíva- vagy napraforgóolajban a napon, időnként alaposan megrázzák). Vigyázat, az orbáncfüves kezelés alatt tilos kimenni a tűző napra, mert fényérzékennyé tesz.

Zsurló – a bőrfeszesítő

Mikor segít:
A zsurló erősíti a kötőszöveteket, eltávolítja a felgyülemlett vizet és csillapítja a köztes vérzéseket.
Használat:
Vízhajtóként: Forrázzunk le 2 teáskanál szárított zsurlót 2,5 dl vízzel, és hagyjuk állni 15 percig. Igyunk belőle naponta két csészényit.
Kötőszövet-erősítőként és vérzéscsillapítóként: adjunk 2 evőkanál gyógynövényt fél liter hideg vízhez, lassan melegítsük fel, és főzzük 10 percig. Utána szűrjük le, és igyunk meg belőle naponta két csészényit.

Levendula – a harmónia virága

Mikor segít:
Idegesség és nyugtalanság esetén, illetve pszichoszomatikus alvászavarokra, gyomor- és bélproblémákra is nagyon hatásos. Illóolaja enyhíti a rovarcsípés okozta viszketést és fertőtlenít.
Használat:
A psziché és az emésztés harmonizálására: öntsünk le 1,5 dl forró vízzel fél teáskanál szárított levendulavirágot, hagyjuk állni 10 percig. Naponta 3 csészével fogyasszunk belőle..
Zsálya - az íny és a száj gyulladásainak csökkentésére alkalmas gyógynövény.
Felhasználási területe igen tágas:
gyomor- és bélhurut kezelésére, epevezetékek kitisztítására, cukorbetegség ellen, és túlzott izzadékonyság és nyálképződés csökkentésére is használják.

Százszorszép – bõrbetegségek csodaszere:
Bevált szer különbözõ, viszketéssel, égõ érzéssel és hólyagosodással járó bõrgyulladásoknál. Használ a szõrtüszõgyulladásra, ekcémára, kelésekre. Teaként igyuk vagy használjuk lemosásra.

Vérehulló fecskefű - a szemölcsök elleni küzdelem legjobb ellenszere.
Nemcsak megállítja a szemölcsök terjedését, hanem a meglévő bőrelváltozásokat leszárítja. Alkoholos oldatban patikában is kapható, ám a gyógyulás gyakran 3-4 hétig is eltart.

Podagrafû (baktopp) – legyûri a köszvényt:
Kihajtja a húgysavat, ezáltal különösen jó köszvényes betegeknek. A szétmorzsolt leveleket tegyük a fájó ízületre, és igyunk hozzá baktoppból fõzött teát is.

Kakukkfű - a legjobb gyógyszer a száraz köhögésre.
A kakukkfű cser- és keserűanyagokat tartalmaz az illóolajai mellett, amelyek nemcsak szamárköhögésre, hörghurutra, asztmára, de gyomorpanaszokra is rendkívül hatékony segítséget nyújtanak. Dohányosoknak is érdemes kúraszerűen használni, mert köptető és fertőtlenítő hatásával megtisztítja légútjaikat, tüdejüket. A patikákban kapott szárított kakukkfűből készíthetünk gyógyteát és fürdőt egyaránt.

Lándzsás útifű - megszünteti a köhögést és enyhíti a rovarcsípések okozta irritációt.
Friss levelét megfázás esetén - a kakukkfűhöz hasonlóan - erős köhögés csillapítására használják, mivel megszabadítja a légutakat a letapadt nyáktól.
Nyáron darázs- és szúnyogcsípés gyógyítására is alkalmas: a friss levelekkel finoman be kell dörzsölni a csípés helyét, így megelőzhetjük a kellemetlen égető, szúró, viszkető érzést és a kipirosodást.

Mályva – védi a nyálkahártyát:
A mályva hatóanyagai védõ filmréteget képezve lerakódnak a nyálkahártyára, ezáltal enyhítik a fájdalmakat. Ideális szénanátharohamoknál és a szájüreg gyulladásainál.
Furunkulusok kifakadásánál és a láb benõtt körömágyainál is jól használható. De vigyázat: csak hideg vizes kivonatként!

Bodzavirág – kigyógyít a megfázásból:
Izzasztó hatású. Teaként fogyasztható meghûlésnél, fejfájás és láz esetén. Igazán akkor hat, ha rögtön az elfogyasztása után ágyba bújunk. Ideális teakeveréket kaphatunk, ha hársfavirággal vagy réti legyezõfûvel kombináljuk.

Cickafark - görcsoldó és gyulladáscsökkentõ:
Menstruációs görcsök enyhítésére, erõs vérzés csillapítására kiváló. Levelébõl, virágából teát fõzhetünk, és kúraszerûen fogyaszthatjuk napi 2-3 csészével.
Cickafarkból készített pakolást tehetünk napégésre, nyílt sebekre, sõt aranyérre is, hogy enyhítsük a fájdalmakat, és elõsegítsük a gyorsabb gyógyulást.
Ha fürdõt készítünk belõle, csillapíthatjuk vele a hátfájást.

Forrás: www.nana.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése