2009. november 3., kedd

Emésztésre gyógyteák



Egy ismerősöm érdeklődött, h milyen teák jók emésztésre. Persze, h a speckós keveréket nem találtam, de időm sem volt keresni. Helyette találtam egy-két másikat, amik hasznosíthatók. De a tévhit, h ha megiszok egy pohár teát, már jön is a hatás. Szabó Gyuri bácsi könyvében olvastam, h a gyógynövények sokkal lassabban hatnak, de sokkal tovább is tart a hatásuk, no és persze nincsen mellékhatásuk. :) A következő teákat a hoxa portálon találtam.

A fűszeres, illatos teakeverékek csökkentik az étvágyat, felpörgetik az anyagcserét és méregtelenítenek. A tea fogyasztásától a kötőszövetek feszesebbé válnak, a bőr tisztább és sima lesz. A kardamom, fahéj és gyömbér kellemes illata csökkenti az étvágyat, mindemellett a teázás szertartás - ellazít, megnyugtat és fölmelegít.

Méregtelenítő - Csalános gyömbértea
A gyömbér az indiaiak és kínaiak kedvelt fűszere. Segíti az emésztést, csökkenti a felfúvódást, hatásos a hörghurut gyógyításában is. A csalán leveleiből készült tea vízhajtó hatású, de asztma ellen is használják.
Elkészítése: 2 liter vizet felforralunk, 2,5 dkg csalánlevelet leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk. 2 dkg friss gyömbért egy teáskannába reszelünk, ráöntjük a csalánteát.

Étvágycsökkentő - Mate-kardamom tea
Dél-Amerika kedvenc itala, a mate tea, a fekete kávé és a fekete tea egészséges alternatívája. Rendkívül hatásos és egészséges ital, 11 féle polifenolt tartalmaz. Ezek erős antioxidáns hatásuk révén védenek a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen, erősítve ezzel a szervezet természetes védekező képességét. A mate tea csökkenti az éhségérzetet, méregtelenít, serkenti a bélműködést és enyhén vízhajtó hatású. A kardamom Indiában őshonos fűszernövény, hüvelytermése apró, kellemes ízű magokat tartalmaz. Jó hatású az emésztésre, gyomorrontás, haspuffadás esetén gyógyhatású.

Elkészítése: 10 kardamom magot szétnyomunk. Lereszelünk egy fél citrom héját és mindezt 2 l vízzel 3 percig forralunk. 2 dkg mateteát leforrázunk a forró vízzel, 5-10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Melegen vagy hidegen is fogyaszthatjuk.

Anyagcsere serkentő - Lapacho-fahéj-ánizs tea
A lapacho a Dél-amerikai őserdőkben élő lapacho fa kérgéből készített főzet, az indiánok ősi gyógyitala. Erősíti az immunrendszert, serkenti az anyagcserét. Az ánizs segíti az emésztést, a fahéj kellemes ízt ad a teának.
Elkészítése: 1 nagy darab fahéjat és 2 ek. ánizsmagot egy mozsárban apróra törünk. 2 liter vízzel felforralunk. 2 dkg lapacho teát leforrázunk vele. 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Néhány csepp sovány tejjel a legfinomabb.

Tisztító - Zöld tea citromfűvel és ginsenggel
A zöldtea regenerálja és tisztítja a bélrendszert, a citromfű aromás olaja nyugtatja a gyomrot, a ginseng pedig erősíti a szervezetet.
Elkészítése: 3 szál citromfüvet apróra vágunk. 1,5 dkg zöld teával egy kannába tesszük és 2 liter forralt, de már nem lobogó vízzel leöntünk. 3 percig ázni hagyjuk, majd leszűrjük. Csészénként 2 ek ginseng-tonikot adunk a teához. Melegen a legjobb.
Zsírégető - Rooibos-cickafark tea édesköménnyel és szegfűszeggel
A Rooibos tea egy dél-afrikai cserje leveléből készül. Nem tartalmaz koffeint, ásványi anyagai és nyomelemei serkentik az anyagcserét, egyensúlyban tartják a gyomorsavtermelést. Magas antioxidáns tartalma miatt lassítja az öregedési folyamatokat. Nem tartalmaz kalóriát és nem olyan keserű, mint a teák általában, sőt kissé édeskés, gyümölcsös íze miatt cukor nélkül is fogyasztható. Az édeskömény és szegfűszeg illóolajai oldják a feszültséget.
Elkészítése: 2 ek. édesköménymagot és 5 szegfűszeget mozsárban szétnyomunk, 2 liter vízben 1 percig forralunk. 1-1 dkg rotbusch és cickafark teát leforrázunk a vízzel és 10 percig ázni hagyjuk. Melegen és hidegen is fogyasztható.

A teakészítés aranyszabályai: A tea aromája könnyen elillan. Egyszerre mindig csak kis mennyiséget vásároljunk, és aromazáró dobozban tároljuk. A kész tea is könnyen átveszi más anyagok illatát. Ezért csak teafőzésre szolgáló kannát használjunk. A tea készítéséhez két kanna kell. Az egyikben leforrázzuk a tealeveleket - minél szabadabban úszhatnak a vízben a levelek, annál jobban felszabadulnak az aromaanyagok. A teához a vizet legalább 2-3 percig forraljuk, hogy a vízkő kiváljon, a klór eltávozzon belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése