2011. május 3., kedd

Barátcserje vagy illatos barátcserje

(latin: Vitex Agnus Castus, angol: Chastetree berry, vitex), szűzbariska, ürüfa, barátbors, ábrahámfa, szűzfa
A Földközi-tenger vidékén őshonos, 2-3 méter magas, terebélyes ágrendszerű, illatos cserje.
Nevét azért kapta, mert egykor a kolostorokban élő, nőtlenségi fogadalmat tévő szerzetesek e növény kivonatát fogyasztották szüzességi fogadalmuk megtartásához. Azt tartották róla, hogy csökkenti a nemi vágyat, a görög nők is barátcserjét adtak férjüknek, ha már nem akartak több gyereket vállalni. A barátcserje terméseinek szexuális vágyat csökkentő és a nőkre gyakorolt egyéb, áldásos hatásait a modern orvostudomány kísérleteinek eredményei is igazolták.
Tenyeresen összetett levelei aromás illatúak, hasonlítanak a marihuánához (Cannabis sativa).


Lila vagy halvány ibolyaszínű illatos virágai 10-15 cm-es füzérekben júliustól szeptember végéig nyílnak. Elvirágzás után húsos termést nevel, amelyben négy mag található. Ezeket a magokat néhol fűszerként is használják; hasonló a feketeborshoz. Ma már nemigen divatos, mint fűszerbors. De például a marokkói 'ras el hanout' fűszerkeverék egyik összetevője. A növény aromás levele is használatos fűszerként.
illatos_baratcserje1.jpg


Számos különböző alkotóelemet tartalmaz, többek között flavonoidokat, iridoid glükozidokat és terpenoidokat. Hormonokat nem tartalmaz, jótékony hatásának lényege azonban éppen az agyalapi mirigy serkentése – különösen az LH-hormonnak nevezett lutein termelésére. Ez közvetett módon növeli a szervezet progeszteron-termelését, ez az anyag pedig a menstruációs ciklus szabályozását segíti. A prolaktin-termelés szabályozását is javítja. Az enyhén megemelkedett prolaktin-szint csökkentése nemcsak a meddő nőknél lehet hasznos, de azoknál is, akik melle a PMS (premenstruális szindróma) részeként nyomásérzékeny.
Van benne még: alkaloida, fehérje, flavin, gumi, illóolaj, kámfor, keseruglikozid, kumarin, limonén, linalool, pinén, szaponin, zsír, zsírosolaj, zsírsav.


Akne, antibakteriális, bronchitis, cukorbetegség, depresszió, diaforetikum, diarrhoea, fájdalom, gyomorbaj, gyulladás, influenza, köptető, megfázás, migrén, sebek kezelése, szorongásos zavarok, ciklusszabályozó.
A növény termését Európában évszázadok óta alkalmazzák női hormonális problémák orvoslására. Hagyományosan rendszertelen menstruáció kezelésére, a normális menstruációs ciklus visszaállítására és termékenységi problémákra használták a gyógynövényt, manapság emellett a premenstruációs szindróma (PMS) kellemetlen tüneteinek enyhítésére is ajánlják. A panaszok közé tartozhatnak testi és lelki természetű panaszok is, melyek megnehezítik a mindennapi munkát, és amelyek jelentkezhetnek fejfájás, bőrproblémák formájában, a mellek enyhe feszülésében, alhasi panaszokban, idegességben, ingerlékenységben, továbbá hangulati ingadozásban, fáradékonyságban és alvászavarban.




illatos_baratcserje2.jpg


Drogját ősszel betakarítható, kellemes fűszerillatú, borsszemnyi termései adják. Gyógyteaként nem hatásos, készítsünk belőle alkoholos kivonatot.
Barátcserje-cseppek: A frissen szedett magvakat tisztítás után átdaráljuk, befőttesüvegbe tesszük. Felöntjük 96%-os egészségügyi alkohollal, tetejét csavaros tetővel lezárjuk. 10-14 napig érleljük, mindennap kétszer alaposan felrázzuk. Az érési idő lejárta után leszűrjük, az ázalékot vízzel átforraljuk, majd kihűtjük. Szűrés után annyit adagolunk belőle az alkoholos kivonathoz, amennyivel 38-40 százalékosra hígíthatjuk. Sötét üvegekbe téve, felcímkézve, gyermektől elzárt helyen tartjuk. Naponta háromszor 10-20 cseppet fogyaszthatunk. Várandósság és szoptatás alatt, valamint hormonpótló gyógyszerek szedésével együtt alkalmazása nem ajánlott.


Ősszel vagy tavasszal telepíthető, bármilyen talajon megél, korán termőre fordul. Mutatós volta miatt sokan díszcserjének ültetik, így terméseinek gyógyító hatása – a növény pontos ismeretének hiánya miatt – kihasználatlanul marad.


A gyógynövény szedése rendkívül biztonságosnak bizonyult. Nagyon ritkán előfordulhat allergiás érzékenység a barátcserje termésére. Ebben az esetben nem ajánlott a növény szedésének folytatása. Egyéb ismert mellékhatása nincs a szernek.


Terhesség, szoptatás alatt a gyógynövény szedése nem ajánlott, a hormonháztartásra gyakorolt hatása miatt.
Hormonkezelés mellett megváltoztathatja a szedett hormonok hatását (elsősorban felerősítve azt), így a gyógynövény szedéséről a kezelőorvossal minden esetben konzultálni kell.


A barátcserje készítmények alkalmazása a várandósság ideje alatt nem javasolt.

illatos_baratcserje3.jpg


A barátcserje és a pms: Egy újabb nagy klinikai kísérlet eredményei erősítik meg azokat a növekvő számban rendelkezésünkre álló bizonyítékokat, amelyek szerint a barátcserje (Vitex agnus castus L., Verbenaceae) apró magvai hatékonyan alkalmazhatók a negyvenes évek felett járó nőket érintő premenstruális tünetegyüttes (PMS) kezelésében.

Egy nyitott rendszerű, német kísérlet szerint a kísérletben résztvevők 93%-a számolt be arról, hogy a PMS tünetei csökkentek vagy teljes mértékben megszűntek a három hónapos menstruációs ciklus alatt szedett barátcserje-készítménynek köszönhetően.

A vizsgálatot végzők szerint a PMS legalább 150 különféle tünetet foglal magába, melyek négy nagyobb tünetcsoportba sorolhatók, ezek a depresszió, a szorongás, a farkasétvágy és az ödémakészség fokozódása. A kísérlet célja egy új német készítmény (gyógyszerformáját tekintve száraz kivonat) hatásosságának és tűrhetőségének vizsgálata volt. Valamennyi kapszula 1,6-3,0 mg 6,7-12,5:1 arányú barátcserje száraz kivonatot tartalmazott, ami 20 mg száraz terméssel volt egyenértékű (Femicurâ, Schaper & Brummer GmbH & Co., Salzgitter, Németország).

A kísérletben részt vevő 1634 nő, napi két kapszulát kapott. A tapasztalt változásokat a kísérlet kezdetétől egy kérdőív kérdései alapján orvosok jegyezték fel a kezelés előtt és a három hónapos kezelést követően. A kérdőív kérdéseit úgy tervezték meg, hogy azok segítségével meghatározhatók legyenek a barátcserje pszichológiai és fizikai hatásai, a négy tünetcsoport és az egyéni tünetek összessége. A szimptómákban beállt javulás mértékét a Clinical Global Impression Scale standardnak megfelelően értékelték, amelyben a tüneti változások értékelésére a nagymértékű javulás és a nagymértékű rosszabbodás között van lehetőség.

illatos_baratcserje4.jpg

A kísérlet végére a panaszok gyakoriságának csökkenésében statisztikailag szignifikáns különbséget tapasztaltak. A betegek 42%-a számolt be arról, hogy a PMS-tünetek teljes mértékben megszűntek, 51%-uk a panaszok mérséklődését jelezte, 6% esetében nem történt változás, 1%-uknál pedig a tünetek felerősödtek. Az orvosok 86%-a nyilatkozott úgy, hogy a barátcserje-kezelés kifejezetten hatásos, és 81%-uk értékelte úgy a betegek állapotát, hogy az sokkal jobb vagy jobb, mint amilyen a kezelés kezdetén volt. A gyógyszer tűrhetőségét illetően a kezelésben résztvevők 94%-a válaszolt úgy, hogy az jó, illetve nagyon jó volt, és semmiféle komolyabb mellékhatást nem tapasztaltak. A többiek enyhe mellékhatásokról (enyhe bőrreakciókról és gasztrointesztinális zavarokról) számoltak be. A szerzők érdekes mellékkörülményként vetették fel, hogy a barátcserje pozitív hatással lehet a termékenységre is, hiszen néhány, a kezelés előtt fogamzási képtelenségről panaszkodó nőnél kedvező változás állt be. Ez felveti annak a lehetőségét, hogy a barátcserjének egyes esetekben szerepe lehet a fertilitás helyreállításában.

Referátumot készítette: dr. Babulka Péter
Forrás:
  • tuja.hu/
  • tgy-magazin.hu
  • healthypages.co.uk
  • Herbalgram, 2000. 50.: 26.
illatos_baratcserje5.jpg

 forrás: AntalVali

Felfázás, hólyaghurut


Ősszel, télen általában felerősödnek a vesével, húgyhólyaggal kapcsolatos panaszok, főleg azoknál, akik érzékenyebbek a hideg, nyirkos időjárásra. Ha pedig meglévő, ismétlődő felfázással, hólyaghuruttal bajlódik valaki, ilyenkor gyakrabban kínozzák a kellemetlen tünetek.

Tavasszal is fenyegetnek hasonló veszélyek, hiszen a melegebb idő kicsalogat bennünket a szabadba, és egyre többet tartózkodunk a természetben. Csodálatos dolog ez, testünk-lelkünk felfrissül tőle. Ám a kirándulás, a piknik egyszersmind könnyelműségre csábít: szívesen üldögélünk a még kissé hűvös földön vagy szikladarabon akár hosszabb időn át, esetleg élvezzük a mezítláb járás örömeit a harmatos fűben – és anélkül, hogy észrevennénk, máris kész a baj. Elsősorban a nőket, valamint a túl sokáig nedves fűben vagy hideg kövön üldögélő gyermekeket érinti a felfázás, majd annak szinte törvényszerű következményeként a hólyaghurut.
Ugyanígy járhatunk, ha a sportolás vagy testmozgás miatt átnedvesedett zoknit nem cseréljük ki szárazra, ha huzamosabb ideig tartózkodunk huzatos helyen úgy, hogy a derekunk szabadon van vagy csak vékony ruhadarab fedi; és akkor is, ha hideg vizes úszómedencében töltjük a fél napot, ráadásul a nedves fürdőruhát is magunkon hagyjuk, miután kijöttünk a vízből.

Hólyagpanaszok: nincs mindig baktérium a vizeletben

A hólyagfertőzés (cystitis) nőknél igen gyakori, minden ötödiknél évente legalább egyszer jelentkeznek húgyúti panaszok, és ha nem megfelelően kezelik, a hólyaghurut könnyen visszatérővé válhat. A fertőzések több mint fele a felső húgyutakat, a vesét is érinti, és maradandó károsodást okozhat. Figyelemre méltó, hogy még a tünetmentes nők 2-4%-ánál is magas a vizeletben található baktériumok száma, ami fel nem ismert, kezeletlen fertőzésre utal.

A hólyagpanaszok többségét baktériumok okozzák, de a vizeletből való baktériumtenyésztés nem mindig vezet eredményre: a húgyúti fertőzés tipikus tüneteit mutató nők 40%-ánál ugyanis nem mutatható ki számottevő mennyiségű baktérium a vizeletben. Ha viszont találnak kórokozó baktériumot a vizeletben, tíz esetből kilencben az Escherichia coli (E. coli) a bűnös.

Az orvosok a leggyakrabban antibiotikumot írnak fel a hólyaghurut kezelésére. A természetes gyógymódok azonban többnyire hatékonyabbak, mint az antibiotikumok. Sőt, talán merésznek tűnik az állítás, de igaz: kutatások bizonyítják, hogy az antibiotikum-kezelés inkább elősegíti a visszatérő hólyaghurut kialakulását azzal, hogy megzavarja a hüvely flóráját, és támogatja az antibiotikumnak ellenálló E. coli elszaporodását. Az antibiotikum ugyanis általában tönkreteszi a húgycső külső felét borító és védő baktériumpajzs működését.

Étrend, életmód

A legfontosabb, hogy legalább napi 2 liter vizet igyunk meg, ami fokozza a vizelet átáramlását, átöblíti a vesét, a húgyvezetéket, a hólyagot és a húgycsövet.
Kerüljük az egyszerű cukrokat, a finomított szénhidrátokat, az élelmiszer allergéneket, az alkoholt és a fűszereket. A gyümölcsleveket ne tisztán, hanem hígítva igyuk meg.
Megemlítendő a fokhagyma, természetes antibiotikus hatása miatt, valamint vízhajtóként a petrezselyem.
Klinikai tanulmányok szerint hasznos a vörösáfonya-ital fogyasztása. Ez nem is elsősorban a vizelet savasításával hat, inkább azon összetevői révén, amelyek csökkentik az E. coli baktérium képességét arra, hogy a hólyag falához, illetve a húgycsőhöz tapadjon.
Sokan a vizelet savanyítását javasolják, ám tapasztalatok szerint a vizelet lúgosítása káliumcitráttal és/vagy nátriumcitráttal hatékonyabb, főleg a kórokozó baktériumot nem ürítő nőknél. Megfontolandó az is, hogy a vizelet savanyítása C-vitamin (aszkorbinsav) adásával és vörösáfonyalé fogyasztásával a szokásos adagolásban alig van hatással a vizelet kémhatására (pH-értékére). A lúgosítás másik előnye, hogy a hólyaghurut ellen alkalmazott gyógynövények antibakteriális hatóanyagai (a hidrokinon és a berberin) inkább lúgos környezetben fejtik ki jótékony hatásukat.

Rendkívül fontos a székletürítés utáni megfelelő higiénia, beleértve azt is, hogy a hölgyek a WC-papírt elölről hátrafelé húzva használják, illetve ha szükséges, használjanak bidét.

Gyógynövények

Valamennyi gyógynövény közül a medveszőlőlevél bizonyult a leghatékonyabbnak a hólyaghurut kezelésére. Különösen az E. coli baktérium ellen hatásos, emellett vizelethajtó is. Vigyázzunk a medveszőlő adagolására: szárított levélből vagy teából 1-2 teáskanál (1,5-4,0 g) elegendő, mert ennek a 4-5-szöröse kellemetlen mellékhatásokat, általában émelygést okozhat.

Az egyik hasznos vese- és hólyagtea a következő alkotórészekből áll: nyírfalevél (24 g), medveszőlőlevél (20 g), gyermekláncfű gyökérrel együtt (15 g), csipkebogyó magostól (14 g), aranyvessző (14 g), veteménybab hüvely (10 g), hibiszkuszvirág (3 g). Hólyag- és vesekő elleni tea: iglicegyökér (25 g), csalán (25 g), aranyvessző (25 g), gyermekláncfű gyökerestől (25 g). (Dr. Theiss)

Felfázásra, hólyaghurutra a következő keverék is ajánlott: körömvirág (20%), kukoricabajusz (20%), kígyószisz (10%), nyírfalevél (20%), cickafarok (20%), csipkebogyó (10%). (Lukácsné)

Ugyancsak hasznos a hidrasztiszgyökér vagy kanadai sárgagyökér. Számos közönséges baktérium ellen jó.
A régiek a heveny húgyúti fertőzést (gyakori, kevés, csípős vizeletürítés) egy órán belül elfogyasztott legalább 4 liter teával hatásosan kezelték (lökésterápia). Természetesen ezt a módszert szívbetegek ne alkalmazzák.

Ülőfürdők

A húgyutak akut, fájdalmas gyulladásai esetén a zsurlófüves ülőfürdő fokozhatja a gyógyteák hatását. Két-három csészényi friss vagy szárított növényt 2 liter vízben éjszakára beáztatunk, másnap az egészet felforraljuk, majd 10 percig állni hagyjuk. Leszűrés után a kivonatot beleöntjük a fürdőkádba, s annyi testmeleg vizet engedünk hozzá, hogy ellepje az altestünket és a vesetájékot. A mellkas és a szív ne kerüljön víz alá! A fürdő 10-15 percen át tartson, és másnaponként ismételjük meg.

A görcsoldó és gyulladásgátló, kamillagőzös altesti fürdőt különösen kisgyermekek és idős emberek kedvelik. Bidében vagy megfelelő nagyságú műanyag tálban egy csésze kamillavirágot 1 liter forró vízzel leforrázunk. Vigyázat: a gőz ne legyen túl forró! A tálon helyet foglalva, néhány percen belül tapasztalható a vesében és a hólyagban jelentkező görcsök oldódása. Menstruációs görcsök esetében is igen hatásos.
A petrezselyem zöldjéből készített főzettel ugyancsak gőzölhetünk. Két liter vizet forraljunk fel, tegyünk bele 2-3 csomag petrezselyem zöldjét, várjunk egy kicsit, amíg hűl (nehogy a forró gőz megégessen), majd guggoljunk a gőz fölé.

Pakolások, melegítés

A káposztalevél minden gyulladás esetében, így hólyaghurutnál is hatékony. Sodrófával törjünk puhára néhány vörös, zöld vagy fehér káposzta levelet, helyezzük több rétegben az altestre, és rögzítsük könnyű kötéssel. Éjszakára is hagyjuk a testen.

Alkalmazható a forró burgonyazsák is. Héjastul nyomjunk össze héjában főtt burgonyát egy vászonzsákban. Az elviselhető legmelegebb állapotban használjuk, és terítsünk rá egy vastag kendőt, majd takarózzunk be gyapjútakaróval, hogy a pakolás lassabban hűljön ki. Hagyjuk a zsákot egy órán keresztül az alhason, majd 30 perc múlva ismételjük meg az eljárást.

Tegyünk a has aljára melegítő gumipárnát. Éjszakára jót tesz a meleg vizes palack az alhason és a lábak közé elhelyezve.
Táplálékkiegészítők
Visszatérő hólyagfertőzésnél vagy antibiotikum szedés esetén fontos a normális hüvelyflóra helyreállítása barátságos baktériumokkal. Ez elérhető Lactobacillus acidophilust, Bifidobacterium bifidust vagy más „barátságos” bélbaktériumokat tartalmazó készítményekkel.
Citrátbevitel céljából a leghasznosabb olyan kalcium-, magnézium- és káliumtartalmú étrend-kiegészítők szedése, amelyek az említett ásványi anyagokat citrátkötésben tartalmazzák.
Előnyös még a C-vitamin, a bioflavonoidok, a cink, valamint az A-vitamin vagy a béta-karotin fogyasztása is.
Jók a tapasztalatok az áfonyakivonatot ugyancsak tartalmazó Aloe vera géllel is.

Homeopátiás szerek

Felfázásra leggyakrabban kétféle homeopátiás szert ajánlanak, a tüneteknek megfelelően kiválasztva. Az egyik a Cantharis (9 CH, napi 3x5 golyó), amelyet csípő vizeletürítés, gyakori vizelési inger esetén érdemes kipróbálni. Jellemző, hogy a csípő érzés a vizelés után is megmarad, és a gyakori inger miatt egy-egy alkalommal csak kevés vizelet ürül.

A Mercurius corrosivus (15 CH, napi 2-3x5 golyó) akkor lehet hasznos, ha az előbbi szernél említett tünetek mellett esetleg véres vizelet is megjelenik. Az erre a készítményre többnyire jól reagáló beteg állapota éjjel romlik, emiatt sokszor felébred a vizelési ingerre.

Kürti Gábor 2009. október 28. szerda, 02:00