2010. október 15., péntek

A gyógynövények és a magas vérnyomás (3.)

 

Gyakori kérdés, hogyan lehet gyógyítani a magas vérnyomás betegséget gyógynövényekkel. Látszólag érthetetlen, de egyre gyakrabban találkozunk fiatal emberekkel, akiknek az életkora, vitalitással teli szervezete nem indokolja ennek a súlyos betegségnek a megjelenését.

„Minden gondolkozó embernek kötelessége megismerni az egészséges élet törvényeit” (Gandhi)

A magas vérnyomás nemcsak testi, hanem lelki oldalról történő megközelítése is lényeges. A fiatalok esetében azért tartom kulcsfontosságúnak, hogy a lélektani megközelítéssel is foglakozzunk, mert a mai rohanó, konfliktusokkal teli életmód, a munka világa leginkább a még munka- és élettapasztalattal kevéssé rendelkező fiatalokat érinti súlyosabban. Az, akinek magas a vérnyomása, állandó feszültségben, nyomás alatt él, a konfliktusait nem tudja megfelelően kezelni (ennek technikáját el lehet sajátítani), ezért azokat vagy emberfeletti önuralommal elfojtja, vagy agresszíven kirobban.

A megelőzés néhány szempontja

Természetesen az olyan módszerek, mint a sportolás, a jóga, az úszás, a séta, a kerékpározás, a relaxálás, az agykontroll, a meditáció, a hit ereje, adott esetben egy tartós pihenés, kiadós alvás is helyre tudja állítani a szervezet felborult egyensúlyát.

„...kényelmes üldögélők, ne feledjétek soha, hogy az élet mozgás és lendület! Ne orvossággal akarjátok pótolni azt, amit a természet ellen elkövetett bűneitekkel önmagatoknak okoztatok!... (Weninger Antal)

Korai szakaszban, amikor még nem állandósult a magas vérnyomás, gyakran már az enyhe nyugtató vagy a feszültséget oldó gyógynövények, készítmények is eredményesek. Ilyenek például a citromfű, a macskagyökér, az orbáncfű, a komló, a galagonyavirág (nyugtatja a szívet és tágítja az erek, elsősorban a szív koszorúereinek áteresztő képességét). Az idegek áthangolására, a pozitív gondolkodásra serkentő gyógynövények illóolaja belélegezve is sokat segíthet, ezek: a bazsalikom, a levendula, a rózsa, a rózsafa, a citromfű, a rozmaring (csak illóolajként), a boróka, a narancs, a kamilla, a jázmin, az ylang-ylang, a vetiver, a bergamotta.

Fontos a diuretikus, vizelethajtó hatású gyógynövények alkalmazása, amelyek a kihajtják a szervezetből felesleges vizet, csökkentve ezzel az erekben keringő vér mennyiségét (plazmatérfogatát), nyomásának terheit. Ilyen például a petrezselyemgyökér, a csalán, a fekete bodza virága, a mezei zsurló, a gyermekláncfű, valamint a tövises iglice gyökere, a csipkebogyó.

Búcsú a rossz szokásoktól

Ha az állapot még nem vált tartóssá, életmódunk helyes megválasztásával, lépésenként haladva, szakszerű segítség bevonásával elkerülhetjük a betegség tartós kialakulását. Mit is változtassunk meg? Gondoljuk át szokásainkat és változtassunk! Talán mondani sem kell, hogy a dohányzás elhagyásáról, a súlytöbblettől való megszabadulásról (speciális diéta), a táplálkozásról van szó. Az egészség megtartása érdekében mindegyik kulcskérdés!

”...higgyünk abban, hogy a szokások megváltoztathatók, megszabadulhatunk rossz táplálkozási szokásainktól és jó szokásokat alakíthatunk ki, hogyha kellő energiát fektetünk bele...„ (Dr. Oláh Andor)

Az étkezésben döntő fontosságú az ételek nátrium tartalmának, azaz a só fogyasztásának korlátozása, valamint az elfogyasztott só minősége. Használjunk tengeri sót jódozott formában, vagy durva tengeri sót, amely még nem esett át feldolgozási folyamaton, vagyis megőrzi minden fontos anyagát, így a természetes jódtartalmat is. A só korlátozott használata nem jelenti azt, hogy íztelenül kell az ételeinket elfogyasztani. Számos zöldfűszer alkalmas ízesítésre, ilyenek például: a koriander és a petrezselyem zöldje, a paprika termése, a zeller és zöldjének fogyasztása, a napraforgó nyelves szirmai. Az utóbbi magjai salátába keverve igen hasznosak az érrendszer számára. A fűszerek alkalmazásakor keressük és vonjuk be a konyhai használatba azokat, amelyek a vízhajtást, a vérnyomás csökkentését szolgálják. Ilyenek például a majoránna, a fokhagyma (érelmeszesedés és vércukorszint csökkentés esetén is), a kapor (magja), a borókabogyó (elsősorban sovány húsok pácolásánál). A zsírok használata helyett ajánlatos többféle étkezési olaj használata, mint például az olívaolajé, a napraforgó olajé, de a repceolaj, valamint a lenmagolaj napi bevitele is pozitívan támogatja az érrendszert, valamint a máj és az epe munkáját.

Gyógyszerekkel együtt óvatosan!

A tartóssá vált, kialakult és pontosan diagnosztizált magas vérnyomás betegséget komolyan kell venni. Gyakran már csak az orvos által felírt gyógyszerek használata mellett, azok kiegészítéseként számíthatunk a gyógynövények erejére. A tennivalók azonban itt már korlátozottak, elővigyázatosságot igényelnek, hiszen a gyógyszereket, azok hatóanyagait figyelembe véve kell és lehet kialakítani a gyógynövényi szerek használatát. A körültekintően és az okokat is feltáróan tisztázott magas vérnyomás kezelésében helye van a fitoterápiának. A rendszeres, folyamatos és körültekintő figyelem nem kerülhető el ebben az esetben sem. A vérnyomásértékek gyakori ellenőrzése, karbantartása fontos tényező akkor is, ha a gyógynövényes kiegészítő terápia mellett döntünk.

A vérnyomást csökkentő hatású egyik legfontosabb gyógynövényünk a fehér fagyöngy (Viscum album L.). Ez a kiváló és misztikus gyógynövény ”ég és föld között terem„, erős hatású, használata nagy elővigyázatosságot igényel. A vérnyomás csökkentése (más esetekben kiegyenlítő, normalizáló hatás) mellett gátolja az erek meszesedését, képes a szív nyugtatására (pajzsmirigy túlműködés esetén is alkalmas erre), serkenti, ezáltal erősíti az immunrendszert. Használata – éppen az erőssége miatt – más gyógynövények keverékével és a napi adagolás pontos betartása mellett tanácsos. (Gyermekek számára a használata tilos!).
A galagonya virága (Crataegus oxyacantha L.) a szervezetben lévő felesleges víz kihajtásával, a szív koszorúereinek tágításával – az erekben keringő vér plazmatérfogatát csökkentve – megkönnyíti a szív munkáját. Feszültséget old, lassítja a gyors szívverést. Nélkülözhetetlen a nyugtató, altató teák keverékeiben. Ügyelni kell a megengedett mennyiség megtartására.

A citromfű (Melissa officinalis L.) a legtermészetesebb, mellékhatás nélküli nyugtató. A szervezet bármely területén fellépő, ideges feszültségből, nyugtalanságból eredő betegség elleni teák alkotóeleme.

A csalánlevél (Urtica dioica L.) intenzív gyógyító növény. Hatásai közül a vízhajtó hatása (egyben a húgysav kiürülését is elősegíti), valamint regenerációs folyamatokat a támogató, roboráló, vitamin- és ásványianyag-pótló, immunrendszert erősítő tulajdonsága miatt alkalmazhatjuk a magas vérnyomás kiegészítő gyógynövényes kezelésében. A csalánban megtalálható C-, B-, K- és U-vitamin, valamint az A-provitamin. Az ásványi anyagok közül jellemző és jelentős benne a vas (Fe), a magnézium (Mg), magas a réztartalma (Cu), ezen kívül tartalmaz cinket (Zn).
Nem csak teaként, hanem konyhai használatra is alkalmas gyógynövény. Elkészíthetjük a kora tavaszi, zsenge hajtásokat – a spenóthoz hasonlóan – főzelék formájában, de fokhagyma felhasználásával levesként is. A csalánlevélből készült ízletes ételek heti egyszeri fogyasztása nem okoz semmiféle káros mellékhatást, de a fenti jótékony hatásai érvényesülnek. A vitamin- és ásványianyag pótlás nélkülözhetetlen a magas vérnyomás betegség eseteinél. Különösen fontos a kálium, a magnézium és a C-vitamin pótlása.
Végül, de nem utolsó sorban a magas vérnyomás kezelésében, gyógyításában a beteg belső konfliktusainak feloldása, érzelmi életének, kommunikációjának pozitívra váltása a legfontosabb, mert ezzel a gyógyulás folyamatát úgy segítjük elő, hogy az okokra hatunk. Segítsük megkeresni konfliktusainak gyökerét, a problémáinak feloldását. Keressük az egyéniségének megfelelő módszereket – ha szükséges, az erre hivatott szakemberek bevonásával.



Vérnyomáscsökkentő gyógynövények

 

Feketeribizli

Hatóanyag: flavonoid, illóolaj, cseranyag, rutin, C-vitamin
Hatás: vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő, köszvényes és reumás panaszokat enyhítő, vértisztító, izzasztó
Javallat: Hólyag, vese és prosztatabetegségek tüneteinek enyhítésére, reumás panaszok, vérnyomás csökkentésére.

Napraforgószirom

Hatóanyag: lutein, karotin, kriptokszantin, kvercimeritrin, flavonoidok, kolin, betain
Hatás: lázcsillapító, nyugtató, vérnyomáscsökkentő
Javallat: Magas vérnyomás kezelésére, ideg- és lázcsillapítóként

Fagyöngy és galagonya

A fagyöngyöt is a vérnyomáscsökkentő gyógynövények közé sorolják. Bár tudományosan mind ez ideig nem bizonyították, enyhén emelkedett vérnyomásnál a galagonyavirág, a galagonyalevél és a fagyöngy keverékének vérnyomáscsökkentő hatása nem tagadható. Javaslom, hogy orvosi ellenőrzés mellett egyszer próbálja ki a következő teát.

Teakeverék:
  • galagonyavirág és -levél 30 g
  • fagyöngy 20 g
  • macskagyökér 5g
Alkalmazása: Naponta 2 csésze teát fogyasszon

Fokhagyma

Mindennapos fogyasztása csökkenti a vérnyomást, kedvezően befolyásolja a vér koleszterinszintjét, gátolja a véralvadást, illetve meggyorsítja a vérrögök felszívódását. Kimutatták, hogy az allicin – mely a szétrágott vagy szétzúzott fokhagymából szabadul fel –, reakcióba lép a szervezetet megtámadó bacilusokkal vagy parazitákkal, s az imént említett anyag kéntartalmú fehérjéi blokkolják azok működését
Fokhagyma az alapanyaga annak a két érrendszer tisztító receptnek, amit itt találsz:


Tündértej

Az alább leírt módon elkészített kivonat vérnyomáscsökkentő hatása a kúra után hosszabb ideig, szerencsés esetben akár 1 évig is megmaradhat. 35 dkg megtisztított fokhagymát összezúzunk és 3 dl tiszta alkoholba (legalább 96 %-os) töltjük. Az edényt légmentesen lezárjuk és az anyagot 10 napig állni hagyjuk. Majd az egészet egy tiszta ruhán át kell szűrni. Az adagolást két nap múlva lehet elkezdeni. A tinktúrát fél dl tejbe kell csepegtetni, az alább megadottak szerint, ameddig el nem fogy. Az eredeti vérnyomáscsökkentő kínai recept – változtatás nélkül:

Cseppek száma
Cseppek száma
Cseppek száma
Napok
Reggeli
Ebéd
Vacsora
1
1
2
3
2
4
5
6
3
7
8
9
4
10
11
12
5
13
14
15
6
15
14
13
7
12
11
10
8
9
8
7
9
6
5
4
10
3
2
1

A 11. naptól három-nyolc cseppet kell a főétkezéseknél, ameddig az anyag el nem fogy

Figyelem!
Ha valaki vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed, azt semmi esetre ne hagyja azonnal abba. Ennek oka, hogy az egyes módszerek, akár gyógyszerről akár természetgyógyászati kezelésről van szó, csak néhány hét után, fokozatosan fejtik ki hatásukat. Ahogyan a gyógyszereknél, úgy a természetgyógyászati módszereknél is nagymértékben eltér az egyéni érzékenység. A gyógyszeradag csökkentését a kezelőorvossal erősen ajánlatos megbeszélni. Az étrendkiegészítők esetén a fokhagyma-kivonatoknál a napi szokásos adak 4 g friss fokhagymának megfelelő adag, a magas vérnyomás kezelése esetén.

Értisztító citromkúra

Végy 30 gerezd fokhagymát, 3 nagy vagy 5 kis citromot héjastól. Pucold meg, darabold össze, azután egy turmixgépbe rakva turmixold le. A kapott pürét öntsd fel egy liter tiszta vízzel, öntsd egy fém lábasba, és addig forrald, míg épp hogy felrottyan. Egy kicsit várj, míg hül, majd szűrd le az egészet, a maradékot is alaposan nyomkodd ki.
Miután elkészültél a folyadékkal, öntsd egy tiszta üvegbe, és rakd a hűtőbe.
Az alábbiak szerint fogyaszd:
21 napon keresztül minden reggel igyál meg 3 cl-t éhgyomorra, majd 8 nap pihenő következik.21 napig ismét minden reggel igyál meg 3 cl-t éhgyomorra, s ha úgy látod, sok marad ki, akkor sűrítheted az utolsó napokat úgy, hogy estére is megiszol egy 3 cl-t a folyadékból. A lényeg, hogy ezt az adagot egy ember egy kúra alatt elfogyassza.
Ez a kúra tisztítja az érrendszered, s egy év múlva újra megismételheted!

Szívproblémák és magas vérnyomás ellen


Hatásos gyógynövények
Ezek a gyógynövények enyhítik szíved panaszait, rendbe hozzák vérnyomásodat.

Gondolj a szívedre is néha

Ne várd meg, amíg kénytelen lesz figyelmeztetni, hogy megfeledkeztél róla, és amiből bizony baj is lehet. Ébren vagy, vagy az igazak álmát alszod, a szíved dolgozik szorgalmasan, megállás nélkül, szakadatlan, néha megerőltetve. Csoda-e, ha öregségedre elfárad, esetleg gyógyításra szorul, vagy ha nem is betegszik meg, ráfér a gondosabb karbantartás.
A 21. században igencsak gyakoriak a szív- és érrendszeri panaszok az egészségtelen életmód miatt, melyek sokszor súlyos, nehezen gyógyítható betegségekben öltenek formát. Amikor már valamelyik fontos ütőér 70-80%-os beszűkülése miatt kényszerülsz orvosi segítséget kérni, akkor sejtheted, hogy ezt a veszélyes állapotot már nem tudod gyógyteákkal megszüntetni.

Szíved segítői a gyógynövények

Vannak azonban olyan gyógynövények, amelyeknek hatóanyagait a gyógyszeripar is felhasználja, és amelyeket magad is kipróbálhatsz, ha konzultáltál orvosoddal. Mindenek előtt a galagonyára gondolunk, aminek virágát és levelét május elején gyűjtheted, pirosló bogyótermését pedig ilyenkor, szeptember végén, október elején. Szintén a szív- és érrendszer zavartalan működését segíti a rozmaring leveléből készített tea.

A galagonya csodálatos hatásai

A galagonya jótékony hatásáról az utóbbi évtizedekben igen széleskörű kutatások folytak, ezek megerősítették a korábbi ismereteket, melyek szerint a galagonya – mindenekelőtt a benne lévő flavonoknak köszönhetően – fokozza a szívizom teherbírását, igen jótékonyan hat az elmeszesedő vérerek, így a koszorúér áteresztő képességének javítására, a szívritmuszavarok megszüntetésére, a magas vérnyomás csökkentésére, és több neurotikus eredetű szívpanaszt is megszüntet.

Rozmaring, a szíved védőpajzsa

A rozmaring, mint díszítő félcserje napos teraszodon is helyet kaphat. Levelei gazdagok hatóanyagokban, a leveléből készített tea normalizálja az alacsony vérnyomást, kedvezően befolyásolja a vérkeringést, javítja az erek, így a kapillárisok áteresztőképességét. Ennek köszönhetően sikeresen alkalmazható az öregkori feledékenység, a fáradtsággal járó kedvetlenség megszüntetésére. Egyes vélemények szerint az agyműködést serkentő hatása a világszerte felkapott, nagy sikerű gingko bilobánál is jobb. A rozmaring ugyancsak hatékony az emésztési problémák és a felső légúti fertőzések esetén.

Javítja a vérkeringést a fehér fagyöngy

A szívpanaszok kezelésében hatékony lehet még a fehér fagyöngy leveles hajtása. Csökkenti a vérnyomást, javítja a vérkeringést, esetleges káros mellékhatásai miatt azonban orvosi felügyelet nélkül nem szabad használni. A fehér fagyöngy hatóanyagainak tumor ellenes hatását is kimutatták, hatékony rákgyógyszerré azonban nem sikerült kifejleszteni.

Általános jó tanácsok szíved egészségéért

A szív és keringési panaszokat leginkább az érelmeszesedés okozza. Az érfalakra, az aortára, a billentyűkre lerakódó, majd kalcifikálódó vérzsírsejtek beszűkítik az ereket, az érfal elveszti rugalmasságát, a deformálódott szívbillentyű nem zár jól, és így a szív nem tudja biztosítani a zavartalan vérkeringést. Ennek megelőzésére az orvosok mindenekelőtt az állati zsírokban szegény étrendet ajánlják. Az újabb kutatások azonban kiderítették, hogy a vérzsírszint alakulása 80%-ban a génektől függ, és csak 20%-ban befolyásolja a táplálkozás. Ha így is van, ez olyan fontos dolog, hogy meg kell próbálnod legalább azt a 20 százalékot befolyásolni. Vagyis: egyél minél kevesebb zsíros húst, magas zsírtartalmú tejterméket, és fogyassz inkább sok zöldségfélét, gyümölcsöt. Mozogj, gyalogolj néhány kilométert naponta. Ez legyen olyan napiparancs, ami alól nem adhatsz felmentést magadnak. Tartozol ennyivel a szívednek!

Forrás: femina

2010. október 14., csütörtök

Szépüljünk a kamrából: hajápolási tanácsok

 

Illóolajokkal, növényi főzetekkel, de elsősorban megfelelő táplálkozással sokat tehetünk az egészséges és szép hajért. Íme néhány tipp házi szépüléshez.
 
Az egészséges haj dús, fényes, tapintása selymes, a hajszálak végei épek, a fejbőr se nem száraz, se nem zsíros. Általában azonban kevesen elégedettek hajzatuk állapotával.
A leggyakrabban a következő problémákkal találkozhatunk:
  • a haj gyorsan zsírosodik,
  • a fejbőr és természetesen ilyenkor a hajszálak is szárazak, a végük töredezett,
  • a megszokottnál több hajszál hullik ki,
  • a haj fénytelen, fakó,
  • a fejbőr viszket, korpásodik (ez többnyire együtt jár a fejbőr szárazságával),
  • száraz szarulemezekből álló úgynevezett plakkok borítják a fejbőrt.
Zsíros vagy száraz?
A konkrétabb ápolási teendők mellett a provokáló tényezők kiiktatására is gondolni kell, hiszen ha nem változtatunk rajtuk, akkor a természetes anyagok jótékony hatásai sem érvényesülhetnek teljesen.
A zsírosodásnak például a genetikai hajlamon túl az elfogyasztott élelmiszerek kedvezőtlen zsírsav-összetétele, a normálisnál zsírosabban étkezés is az oka lehet. Sőt attól is zsírosodhat a fejbőr, ha a kelleténél gyakrabban mosunk hajat. Következésképpen a zsíros és száraz hajúaknak az étkezésre is figyelniük kell.
Kíméletesen tisztító növényolaj bázisú (pl. kókuszzsír, hamuzsír…) mosószappan, vagy az úgynevezett szappansamponok használatával, gyógynövényes öblítéssel, hajvizekkel csökkenthetjük a zsírosodás mértékét, s így a hajmosások idejét is kitolhatjuk.
A szintetikus anyagokból álló hajápoló készítmények, festékek, fixálók, dauervíz rendszeres alkalmazása, a forró légfúvók előbb-utóbb szintén kért okoznak a hajszálakban: szárazzá, töredezett végűvé teszik. Természetesen a korral is számítani lehet a hajszálak ritkulására, elvékonyodására.
Sok esetben már attól is javul a fejbőr és a hajzat állapota, ha a hagyományos hajápolókról természetes anyagokból álló készítményekre váltunk (növényi olajos sampon, növényi kivonatos öblítő, illóolajos hajolaj), és a hajszárítót alacsonyabb fokozatra kapcsoljuk.
Növényi olajos fejbőr-masszázzsal, és tápláló (pl. tojás sárgáját, ötvenen felül akár méhpempőt is tartalmazó) hajpakolásokkal mindenbizonnyal javulni fog a hajzat állapota.
Hull?
A hajhullásnak számos oka lehet: száznál többet ismerünk. Ezek között szerepel többféle betegség (pl. rossz pajzsmirigyműködés), bizonyos gyógyszerek, fémterheltség, vegyszerek hatása, vitaminhiány, a fejbőr, a hajhagymák nem kielégítő anyagcseréje.
Mindenesetben meg kell próbálni felderíteni az okot vagy okokat. Ha orvosi kezelést nem kívánó problémáról van szó, akkor a fejbőr vérkeringésének, valamint a hajhagymák anyagcseréjének javítására érdemes koncentrálni.
E célra többféle gyógynövényt és illóolajat is kipróbálhatunk: rozmaring, gyömbér, zsálya, cédrus illóolajok. Harminc ml-es üvegbe tegyünk összesen 10-15 csepp természetes, jó minőségű illóolajat (figyeljünk a kontraindikációra!), majd töltsük fel az üveget jojoba olajjal.
Naponta reggelenként cseppentsünk az ujjbegyeinkre a keverékből, és a hajszálak alá nyúlva gyengéden masszírozzuk meg a fejbőrt. Ennél töményebb keveréket csak aromaterápiás ismeretekkel rendelkező szakember felügyelete mellett használjunk.
Viszket?
Ekcémára hajlamos, viszkető fejbőr esetén is a szappansamponok használatát javaslom (pl. a „Szépítőfüvek” feketeszappanja), a benne lévő ichtyol kiválóan megnyugtatja a viszkető, gyulladásra hajlamos fejbőrt. Az erélyes tenzideket (Na-laurylszulfat) nem tartalmazó samponok is jók, például a Biola Kft. teafaolajos tusfürdő és samponja.
Gondoljunk arra is, hogy a fejbőr viszketését a fejbőrön maradt samponmaradványok is kiválthatják. Heti rendszeres hajmosás esetén általában elég, ha egyszer samponozzuk be a hajunkat, majd a mosószert alaposan öblítsük ki.
Végül az előre oda készített langyos almaecetes vízzel vagy növényi főzettel (csalán, zsálya, kamilla, cickafark, sarkantyúka, görögszéna stb.), amelybe pár csepp citromot is tehetünk, öntsük le a hajat. A szárítást ez esetben is kíméletesen végezzük.
Korpás?
A fejbőr keringésének élénkítése a korpásodás kezelésére is hatásos. A jojoba olajhoz ilyenkor rozmaring, teafa és pacsuli illóolajakat tehetünk (30 ml olajhoz max. 10 cseppet). Mindkét illóolaj gyulladáscsökkentő, fertőzést gátló, gombaölő hatású, utóbbinak ráadásul nagyon kellemes az illata. Az illóolajokból pár cseppet hajmosáskor a samponba is csepegtethetünk.
Univerzális dió
Kiválóan használható hajápoláshoz a diófa (Juglans regia) levele, rügye, a termés burka, sőt a dió kisajtolt olaja is.
  •  A barna haj színét intenzívebbé, fényesebbé tehetjük, sőt rendszeres használata során a hajszálak erősebbé válnak, ha érettebb diólevelek főzetével öblítjük le. Ezt az oldatot akár hajmosásnál a sampon hígítására is felhasználhatjuk. (Szőkehajúaknak a kamilla való).
  • Zsíros, korpás haj állapotának javítására diólevelekből is készíthetünk pakolást. A megszáradt diólevelet (tehetünk mellé más gyógynövényt is, pl. csalánt, zsurlót) megőröljük, kamillatea főzettel, körömvirág olajjal híg péppé keverjük, s mint a fodrászok a hajfestéket, felkenjük a fejbőrre. Zuhanysapkát teszünk rá, és frottír törülközővel bedunsztoljuk.
  • Diórügyekből, levelekből, zöld burokból főzött teával való öblítés nagyon ajánlható gombás, plakkos, ekcémás bőrelváltozások kezelésére.
  • Hajhullás, korpásodás esetén fejbőrünket rozmaring illóolajos dióolajjal is megmasszírozhatjuk.
forrás: 2010.09.30. | Markovics Vera (www.tudatosvasarlo.hu )

2010. október 12., kedd

Emésztést könnyítő gyógynövényünk: erdei málnalevél




Termesztett változatával ellentétben az erdei málnalevélből kitűnő gyógyteát lehet készíteni. Számos bajra hoz enyhülést, például bélgörcsökre, ezért kiváló kiegészítése a karácsonyi, nehéz menüknek. December hónap gyógynövénye.
Enyhíti a hányingert, segíti az emésztést. Idült vastagbélgyulladásnál napi egy csészével kell inni, amíg a gyulladás el nem múlik. Köszvény ellen is napi egy csészével szükséges, csökkenti a húgysavat. Egy adag teához egy csapott evőkanál teafüvet kell leforrázni 2,5 dl forrásból levett vízzel, 10-15 percig lefedve állni hagyni, majd leszűrni és langyosan, ízesítés nélkül elfogyasztani. Legjobb éhgyomorra, ekkor szívódnak fel belőle legjobban a hatóanyagok. 
Enyhíti a görcsös menzeszt, erősíti a méhfalat, ezért vetélés kivédésére is használják. Mivel a méhizom működését szabályozza, a pete megtapadása után 12 hétig, és szülés előtt és után 2-3 hétig is ajánlatos inni napi egy csészével belőle. 
Nátha, láz esetén iszogassanak erdei málnalevél teát, csökkenti a kellemetlen tüneteket Mivel A-B-C-D-és E- vitaminok, vas, kálcium, foszfor és magnézium is található benne, erősíti a fogakat, a körmöt, a csontokat, védi a bőrt. Pattanások elmulasztására is használják, ilyenkor a napi egy csésze teaivás mellett a bőrt külsőleg is kell mosogatni a teájával.
Élénkítő, frissítő hatása miatt mindennapi fogyasztásra is ajánlott. Gyerekek ötéves kortól ihatják fél adagban, azaz csapott teáskanálnyi teafűből 2,5 dl forró vízzel készítve.