2011. november 14., hétfő

Apróbojtorján (Agrimonia eupatoria)

Története: 

egy ógörög monda szerint a Kr. előtt 132-63 között élt Mithridatész Eupator, az ókori  anatóliai Pontosz utolsó királya, aki különös érdeklődést mutatott a növényekben lévő hatóanyagok, mérgek és ellenmérgek iránt, fedezte fel gyógyerejét. Udvari orvosa, Krateus, aki  a Rhyzotomikon című, gazdagon illusztrált pharmako-botanikai alapművet írta, több gyógynövényt nevezett el Eupator tiszteletére. Innen származik a név: AGrimonia Eupatoria. 


Napos, száraz területeken, utak mentén, erdőszéle­ken, mezsgyéken és rézsűkön, dombokon és lejtőkön, ritka erdőségekben és romok körül tenyészik. Kis, sárga virágai nyúlánk fürtökben fejlődnek, hasonlatosan az ökörfarkkóróhoz.
Az egész növényt lágy szőrök borítják, 10 cm hosszú levelei szárnyaltak. 80 cm magasra is megnő. A rózsafélék családjába tartozik, mint a palástfű. Az apróbojtorjánt a virágzás idején, júniustól augusztusig kell gyűjteni. Ennek a gyógynövénynek a története is a messzi múltba nyúlik vissza. Már a régi egyipto­miak ismerték.

Általánosan javallt:

  • torok- mandulagyulladásnál
  • rekedtségnél
  • emésztési zavaroknál
  • vese- és hólyagbántalmaknál
  • visszértágulatnál
Torok- és mandulagyulladásnál, rekedtségnél igen kiváló hatású.Adhatjuk anginára, szájpenészre és a száj nyálka­hártyájának gyulladására is. Azok, akik hivatásuknál fogva sokat beszélnek vagy énekelnek, megelőzés céljából naponta öblö­gessenek apróbojtorján-teával.Levele gyógyítja a vérszegénységet és jó sebekre, javulást hoz reuma, lumbago, emésztési zavarok, májcirózis, májpangás és lépmegbetegedés esetén.

Használata: 

Teakészítés:1tk szárított apróbojtorjánt leforrázunk 2dl vízzel, majd 15 percig állni hagyjuk, szűrés után fogyasztjuk. Napi 2-3 alkalommal ihatjuk. 

Kihűlve gargalizálhatunk is vele. Kellemes íze miatt is üdítő. 

Borogatás: 2-3 ek szárított hajtást 1 dl vízzel hidegen öntsünk fel, pár percig főzzük, szűrjük le, kihűlés után naponta többször borogassunk vele.  
Nehezen gyógyuló sebekre kombinálhatjuk: fehér árvacsalánnal, varázsdiólevéllel, árvácskával. 

Tinktúra: 100ml 38%-os pálinkát öntsünk 4 ek szárított hajtásra, és hagyjuk állni két hétig, majd szűrjük le. Sötét üvegbe töltve, légmentesen lezárva tároljuk. 

Lábfürdő: 200gr apróbojtorjánból készült főzet a teljes fürdőhöz, ennek a fele szükséges a klábfürdőhöz. A párlófüvet orvosi zsályával és körömvirággal szokták keverni a lábfürdő elkészítésénél. 

kenőcs elkészítése: egy marék apróra vágott szárított apróbojtorján-hajtást 250gr disznózsírral elkeverünk. Használhatjuk visszérgyulladás és altesti fekélyek kezelésére. 

Mellékhatása nincs


Naponta két csésze teát is megihatunk belőle. Mindenkinek megérné a fáradságot, ha évente egyszer-kétszer apróbojtorján-főzettel készített gyógyfürdőt venne. Összehúzó hatása miatt és gyógyító alkotórészei révén egyike a legértékesebb gyógynövényeinknek.

Dr. Schierbaum írja:

"Naponta háromszor egy csésze tea gyógyítja a szívnagyobbodást, gyomor-, béltágulatokat és tüdőtágulást, továbbá a vesebántalmakat és hólyagpanaszokat, ha a teát kúraszerűen alkalmazzuk. Visszértágulat és altesti fekély gyógyításához az apróbojtorján kenőcs javallt.  

Májbántalom esetén teakeveréket ajánlunk: 100 gramm apróbojtorján, 100 gramm galaj és 100 gramm szagosmüge kell hozzá. Ebből naponta egy csészével kell meginni éhgyomorra, majd napközben kettővel, kortyonként."

hatásai:
Emésztőrendszeri hatások: 

epehajtó, étvágyjavító, gyomor-és bélgyulladás csökkentő hatású. Kiválóan alkalmazható vastagbélgyulladás, hasmenés esetén, mivel a bélben úgy hat, mint az antibiotikum, ugyanis vizes kivonata antibakteriális hatású, de a normál bélflórát  nem befolyásolja. 
Májtámogató hatása van. 

GYomorfekélynél orbáncfűvel kombinálva hatékonyabb. 

Húgyutak: vizelethajtó, hólyaggyulladás-csökkentő hatás

Légutak: hangszálgyulladás, torok-, szájnyálkahártya-, ínygyulladás, mandulagyulladás esetén kiváló öblögetőszer (énekesek gyógynövényének is nevezik.)

Bőr: külsőleg enyhe felületi bőrgyulladásokra, aknés, arcbőrre, lábszárfekélyre, visszérgyulladásra kiváló hatása van, mivel nemcsak összehúzó és fertőtlenítő hatása van, hanem a seb gyógyulását is elősegíti. Hatását libapimpó és cickafart együttes használatával erősíthetjük. 

Bach-esszenciaként is felhasználják. 

Népigyógyászatban régen tüdőtuberkolózis kezelésében használták (innen száramzik egyik elnevezése:tüdőfű)
használták ezen kívül epehólyag, epeutak gyulladások kezelésében, hasmenés ellen