2011. március 19., szombat

Mosódió

Mosódióval történő mosás:
Tegyen 5-8 fél mosódió héjat  a mosótasakba, vagy egy nyakánál bekötött régi zokniba, és helyezze be a mosógép dobjába. Mosson a szokásos módon. A mosódió darabok 2-3-szer felhasználhatóak a hőmérséklettől függően (magasabb hőfokon kevesebbszer lehet újra felhasználni).
Fehérítés praktikák, mivel a mosódió nem fehérít:
A METRÓBAN A SZILASNAK VAN 1 KG-os KISZERELÉSBEN SZÓDABIKARBÓNÁJA /SÖTÉTZÖLD SZÍNŰ CSOMAGOLÁS,  A NAGYOBB KISZERELÉSŰ FÜSZEREKNÉL/ 300,- ALATTI ÁRON.
A fehér mosásoknál szódabikarbónát kell adagolni a mosószer helyére, vagy a dobba. Én ecetet is szoktam használni a mosógép elvízkövesedése ellen (az ecet gombaölő is), de a szódabikarbónával semlegesítik egymást (savas/lúgos), ezért az ecetet a fehér mosásoknál az öblítő helyére teszem.
Öblítő helyett: illóolajjal és vízzel keverek öblítőt, amilyen illat tetszik. Én levendula olajat használok, az van itthon.
Ez a fajta mosás környezetkímélő és nem utolsó sorban a legolcsóbb.



Természetes Mosódió fogkrém recept


Mosódió fogkrémhez a következőkre van szükség:
1.      -5 teáskanál szódabikarbóna
2.      -5-6 mosódióból készült főzet. Legjobb, ha már előkészíti a folyékony mosódiót. Az elkészítéséhez törjön össze 50gramm mosódiót és forralja fel 8 dl vízben. Forralja 20 percig, és kész is a folyékony mosódió!
3.      -Ajánlott egy csipetnyi sót hozzáadni a fertőtlenítő hatása miatt.
4.      -5 teáskanál növényi glicerin.
5.      -A friss lehelet érdekében 10csepp tiszta Menta vagy Fodormenta vagy Pudinhara olajat is lehet hozzáadni.
5 csepp teafa olaj szintén hozzáadható.


Akit érdekel, nálam beszerezheti: 2.000.- / doboz/ 500 g. (postaktg mentes)

Mosódióról még itt lehet olvasni

2011. március 14., hétfő

A fekete retek jótékony hatásai



Igazándiból, magam sem tudom, de idén télen "rákaptam" a fekete retekre. Olzkánál láttam jó kis receptet ill. rémlett, h vmelyik ismerős is ajánlotta. Telis-tele van vitaminnal. Egyszerűen le kell reszelni, sót tenni rá, hagyni és mehet is a zsíros kenyérre. Nagyon finom. Végül is csak azért kell sózni, h kicsit engedjen az erősségéből. :) 

Számos változatát ismerjük: hónapos-, fekete-, jégcsapretek, stb. A fekete retket (melynek csak a héja fekete, a belseje fehér) nem csak külső héja, de markáns illata is megkülönbözteti a többi retekfajtától. Ne ijedjen meg tőle és ne borzassza el, higgye el, jótékony hatásai feledtetik majd ezt a kis kellemetlenséget.

A retket ősidők óta ismeri az emberiség, Kínában, Indiában és Egyiptomban már 4000 évvel ezelőtt termesztették. Pilnius római történetíró külön megemlékezik a germánok termesztette retekről, midőn Germániáról ír. Szerinte az óriási germán retkek némelyike akkora, mint egy kisgyermek feje.

A fekete retket a népi gyógyászat az emésztés elősegítésére, fertőzések ellen, pestis és tüdőbaj orvoslására, csúz és álmatlanság gyógyítására, skorpiócsípés semlegesítésére használta.  
Köhögés elleni csodaszerként is nagyon elterjedt, a nagymamától valószínűleg mindenki hallotta: a tetejét le kell vágni, a belsejét kikaparni, mézet önteni bele, majd a keletkező levet ki kell kanalazni.

Természetgyógyászok szerint különösen esti fogyasztása jó hatású a légutak tisztulására, epekő ellen, kicsavart leve pedig különböző reumás bántalmak enyhítésére. Úgy vélik jótékonyan hat az agyműködésre is, vérkeringési zavarok megelőzésére és koleszterin-szint csökkentésére is alkalmazható.

A nyers fekete retek leve olyan anyagokat tartalmaz, ami elősegíti a májban az epe termelését és annak gyors kiválasztását. Így nagyobb mennyiségű, hígabb epe termelődik, ami gátolja a kőképződést.

A retket nem hiába kedveljük a salátánkba. Egyesek szerint naponta kellene belőle fogyasztani kettőt-hármat. Ez nemcsak a test általános egészség fenntartását szolgálná, de azoknak, akik emésztési zavarokkal küzdenek jó, hiszen serkenti az emésztést. Ugyancsak az idősebb korosztály velejárója a belekben felhalmozódó szél. A retek szélhajtónak is kitűnő.

Ha megfázás következtében eldugulnak a légutak, nagyon kellemetlen lehet, különösen a gyermekeknél. A fekete retek fogyasztása segít kitisztítani a légutakat. A gyerekeket nehéz meggyőzni olyan étel fogyasztásáról ami nekik nem „tetszik”, ilyenkor a reteklét rácsepegtethetjük valamilyen ételre és úgy is beadhatjuk. Reteksziruppal is könnyebbíthetünk az eldugult légutakon.

Tápértéke: A retek legnagyobb értéke a benne levő kén, ami a testünk fehérjét tartalmazó részében jelen van. A test maga nem tudja előállítani, táplálékból jutunk hozzá. Az ásványi sók csak szerény mennyiségben képviseltetik magukat, mégis mivel a téli vitamin- és ásvány-ínség után fogyasztjuk, a szervezet szinte teljes egészében hasznosítja azokat. Alacsony energia tartalmának köszönhetően fogyókúrás étrendekbe is kitűnően beilleszthető, nyersen és főzve is nagyon finom.

A retket, az eddigi szokásainktól eltérően, jobban is bekapcsolhatjuk az étrendünkbe. S ha egy talpalatnyi kertecskénk is van, adjunk helyet a reteknek, mert nagyon hálás csemege. Felhasználhatjuk nyersen salátákhoz, de párolhatjuk is más zöldséggel az egész növényt. Pároláshoz és a centrifugázáshoz és más esetben is az egész növényt használjuk, mert a felső része is gyógyhatású magas klorofil tartalma miatt. Általában kalcium és más ásványok is előfordulnak e növények zöld részében. Bár, nem a fekete retekből készült, de talán ebből is el lehet készíteni Fűszeres Eszter reteklevél pestoját.

Végezetül ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy nagyon jó gyógyhatása ellenére, ne vigyük túlzásba a fogyasztását. Azok, akik gyomor vagy bélgyulladásban szenvednek, nem fogyaszthatnak nagyobb mennyiségben fekete retket, vagy reteklét.


 forrás: