2011. április 13., szerda

A cukorbetegség természetes gyógymódjai

Fekete áfonya

A fekete áfonya magas antioxidáns tartalma miatt védi az ereket. Javítja a diabétesz okozta rosszabb vérellátást, továbbá megelőzi a cukorbetegséggel összefüggésben kialakuló szemkárosodást.

Fahéj

A kettes típusú cukorbetegség esetében segíti a vércukorszint szabályozását. Egyes természetes vegyületei javítják az inzulinfunkciót: napi fél kiskanálnyi mennyiség is leviszi a vércukrot.

Gymnema sylvestre

Az indiai gyógynövény, a Gymnema sylvestre javítja a vércukorszint szabályozását, néha még csökkenti is az inzulin vagy egyéb diabéteszre szedett gyógyszer szükséges mennyiségét.

B-vitaminok

A B-vitaminok segítik a glükóz energiává alakításában szerepet játszó enzimek szintézisét, és mérséklik a diabétesz által okozott idegsejtpusztulás mértékét. Elsősorban állati eredetű táplálékok, valamint a krumpli és a banán tartalmaznak B-vitamint.

Halolaj

A halolajak növelik a jó - HDL - koleszterin mennyiségét és csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A halolaj kapszula szedésével csökkenthető a diabétesz köve tkeztében kialakuló érproblémák esélye.

 

Króm

A króm csökkenti a cukorbetegek vércukor- és LDL - vagyis káros - koleszterinszintjét. Emellett emeli a HDL - vagyis a jótékony - koleszterin szintjét a vérben. A krómtartalmú ételek közt találhatók a teljes kiőrlésű gabonapelyhek, a burgonya, a szilva.

Magnézium

Újabb tanulmányok a magnézium szerepét hangsúlyozzák a diabétesz kezelésében. Sok cukorbeteg szervezetében kevés a magnézium, ami akadályozza az inzulin felhasználását, és késlelteti a sebgyógyulást. Az olajos magvak, a sötétzöld levélzöldségek, valamint a teljes kiőrlésű lisztfélék mind gazdag magnéziumforrások.

E-vitamin

Az E-vitamin megakadályozza az érfalakban a plakk képződést, így védi az ereket a cukorbetegséggel összefüggésben gyakran kialakuló keringési problémáktól. Elsősorban olajos magvakban található a vitamin, ám gyakran érdemesebb nagyobb dózisban, kapszula formájában fogyasztani.

Ginkgo

A ginkgo biloba - a köznyelvben páfrányfenyőként ismert növény - hatásos ellenszere lehet a diabétesz egyik gyakori szövődménye, a retinopátia ellen.

Szója

A szója, illetve a belőle készült ételek - például a tofu - fogyasztása kimondottan ajánlott cukorbetegek számára. Javítja a vércukorszint szabályozását.

Ginseng

A tradicionális kínai orvoslás régóta ismeri a ginseng egészségre gyakorolt sokfajta jótékony tulajdonságát. Egyfelől direkt vércukorszint-csökkentő hatással bír, másrészt serkenti az inzulin felszabadulását a hasnyálmirigyben.

Cink

A cink a magnéziumhoz hasonlóan segíti a szervezetben az inzulin felhasználását. Fogyasztását hosszútávon réz szedésével kell kiegészíteni. Természetes cinkforrások a fehérjében gazdag élelmiszerek, például a marhahús, a baromfihús, a tojás, a tenger gyümölcsei.

Taurin - bárányhús

A taurin nevű aminosav elősegíti az inzulin felszabadulását, valamint megakadályozza az éren belüli vérrögképződést - ami infarktust okozhat. Elsősorban állati eredetű táplálékok, például a hal, bárányhús és a belsőségek tartalmazzák.

Keserű uborka

Egyes kutatások szerint a keserű uborka páratlan természetes gyógymód lehet a cukorbetegségre. Csökkenti a vércukorszintet, mégpedig úgy, hogy nem több inzulin bevitelét biztosítja, hanem a szervezet saját inzulinjának a felhasználását teszi hatékonyabbá.

Kávé

Egy ausztrál kutatás bizonyította, hogy a kávét rendszeresen fogyasztóknál kisebb eséllyel alakul ki cukorbetegség, sőt, ha többször is iszol feketét naponta - mondjuk két-három alkalommal -, akár 25%-kal csökkentheted a diabétesz esélyét.

Hüvelyesek

A bab és borsó tele vannak oldható rostokkal, melyek csökkentik a koleszterinszintet. Emellett vízben oldódva kocsonyás bevonatot képeznek a gyomorban, lassítva ezzel az emésztést - ami a hirtelen vércukorszint-emelkedés alapfeltétele.