2010. október 15., péntek

A gyógynövények és a magas vérnyomás (3.)

 

Gyakori kérdés, hogyan lehet gyógyítani a magas vérnyomás betegséget gyógynövényekkel. Látszólag érthetetlen, de egyre gyakrabban találkozunk fiatal emberekkel, akiknek az életkora, vitalitással teli szervezete nem indokolja ennek a súlyos betegségnek a megjelenését.

„Minden gondolkozó embernek kötelessége megismerni az egészséges élet törvényeit” (Gandhi)

A magas vérnyomás nemcsak testi, hanem lelki oldalról történő megközelítése is lényeges. A fiatalok esetében azért tartom kulcsfontosságúnak, hogy a lélektani megközelítéssel is foglakozzunk, mert a mai rohanó, konfliktusokkal teli életmód, a munka világa leginkább a még munka- és élettapasztalattal kevéssé rendelkező fiatalokat érinti súlyosabban. Az, akinek magas a vérnyomása, állandó feszültségben, nyomás alatt él, a konfliktusait nem tudja megfelelően kezelni (ennek technikáját el lehet sajátítani), ezért azokat vagy emberfeletti önuralommal elfojtja, vagy agresszíven kirobban.

A megelőzés néhány szempontja

Természetesen az olyan módszerek, mint a sportolás, a jóga, az úszás, a séta, a kerékpározás, a relaxálás, az agykontroll, a meditáció, a hit ereje, adott esetben egy tartós pihenés, kiadós alvás is helyre tudja állítani a szervezet felborult egyensúlyát.

„...kényelmes üldögélők, ne feledjétek soha, hogy az élet mozgás és lendület! Ne orvossággal akarjátok pótolni azt, amit a természet ellen elkövetett bűneitekkel önmagatoknak okoztatok!... (Weninger Antal)

Korai szakaszban, amikor még nem állandósult a magas vérnyomás, gyakran már az enyhe nyugtató vagy a feszültséget oldó gyógynövények, készítmények is eredményesek. Ilyenek például a citromfű, a macskagyökér, az orbáncfű, a komló, a galagonyavirág (nyugtatja a szívet és tágítja az erek, elsősorban a szív koszorúereinek áteresztő képességét). Az idegek áthangolására, a pozitív gondolkodásra serkentő gyógynövények illóolaja belélegezve is sokat segíthet, ezek: a bazsalikom, a levendula, a rózsa, a rózsafa, a citromfű, a rozmaring (csak illóolajként), a boróka, a narancs, a kamilla, a jázmin, az ylang-ylang, a vetiver, a bergamotta.

Fontos a diuretikus, vizelethajtó hatású gyógynövények alkalmazása, amelyek a kihajtják a szervezetből felesleges vizet, csökkentve ezzel az erekben keringő vér mennyiségét (plazmatérfogatát), nyomásának terheit. Ilyen például a petrezselyemgyökér, a csalán, a fekete bodza virága, a mezei zsurló, a gyermekláncfű, valamint a tövises iglice gyökere, a csipkebogyó.

Búcsú a rossz szokásoktól

Ha az állapot még nem vált tartóssá, életmódunk helyes megválasztásával, lépésenként haladva, szakszerű segítség bevonásával elkerülhetjük a betegség tartós kialakulását. Mit is változtassunk meg? Gondoljuk át szokásainkat és változtassunk! Talán mondani sem kell, hogy a dohányzás elhagyásáról, a súlytöbblettől való megszabadulásról (speciális diéta), a táplálkozásról van szó. Az egészség megtartása érdekében mindegyik kulcskérdés!

”...higgyünk abban, hogy a szokások megváltoztathatók, megszabadulhatunk rossz táplálkozási szokásainktól és jó szokásokat alakíthatunk ki, hogyha kellő energiát fektetünk bele...„ (Dr. Oláh Andor)

Az étkezésben döntő fontosságú az ételek nátrium tartalmának, azaz a só fogyasztásának korlátozása, valamint az elfogyasztott só minősége. Használjunk tengeri sót jódozott formában, vagy durva tengeri sót, amely még nem esett át feldolgozási folyamaton, vagyis megőrzi minden fontos anyagát, így a természetes jódtartalmat is. A só korlátozott használata nem jelenti azt, hogy íztelenül kell az ételeinket elfogyasztani. Számos zöldfűszer alkalmas ízesítésre, ilyenek például: a koriander és a petrezselyem zöldje, a paprika termése, a zeller és zöldjének fogyasztása, a napraforgó nyelves szirmai. Az utóbbi magjai salátába keverve igen hasznosak az érrendszer számára. A fűszerek alkalmazásakor keressük és vonjuk be a konyhai használatba azokat, amelyek a vízhajtást, a vérnyomás csökkentését szolgálják. Ilyenek például a majoránna, a fokhagyma (érelmeszesedés és vércukorszint csökkentés esetén is), a kapor (magja), a borókabogyó (elsősorban sovány húsok pácolásánál). A zsírok használata helyett ajánlatos többféle étkezési olaj használata, mint például az olívaolajé, a napraforgó olajé, de a repceolaj, valamint a lenmagolaj napi bevitele is pozitívan támogatja az érrendszert, valamint a máj és az epe munkáját.

Gyógyszerekkel együtt óvatosan!

A tartóssá vált, kialakult és pontosan diagnosztizált magas vérnyomás betegséget komolyan kell venni. Gyakran már csak az orvos által felírt gyógyszerek használata mellett, azok kiegészítéseként számíthatunk a gyógynövények erejére. A tennivalók azonban itt már korlátozottak, elővigyázatosságot igényelnek, hiszen a gyógyszereket, azok hatóanyagait figyelembe véve kell és lehet kialakítani a gyógynövényi szerek használatát. A körültekintően és az okokat is feltáróan tisztázott magas vérnyomás kezelésében helye van a fitoterápiának. A rendszeres, folyamatos és körültekintő figyelem nem kerülhető el ebben az esetben sem. A vérnyomásértékek gyakori ellenőrzése, karbantartása fontos tényező akkor is, ha a gyógynövényes kiegészítő terápia mellett döntünk.

A vérnyomást csökkentő hatású egyik legfontosabb gyógynövényünk a fehér fagyöngy (Viscum album L.). Ez a kiváló és misztikus gyógynövény ”ég és föld között terem„, erős hatású, használata nagy elővigyázatosságot igényel. A vérnyomás csökkentése (más esetekben kiegyenlítő, normalizáló hatás) mellett gátolja az erek meszesedését, képes a szív nyugtatására (pajzsmirigy túlműködés esetén is alkalmas erre), serkenti, ezáltal erősíti az immunrendszert. Használata – éppen az erőssége miatt – más gyógynövények keverékével és a napi adagolás pontos betartása mellett tanácsos. (Gyermekek számára a használata tilos!).
A galagonya virága (Crataegus oxyacantha L.) a szervezetben lévő felesleges víz kihajtásával, a szív koszorúereinek tágításával – az erekben keringő vér plazmatérfogatát csökkentve – megkönnyíti a szív munkáját. Feszültséget old, lassítja a gyors szívverést. Nélkülözhetetlen a nyugtató, altató teák keverékeiben. Ügyelni kell a megengedett mennyiség megtartására.

A citromfű (Melissa officinalis L.) a legtermészetesebb, mellékhatás nélküli nyugtató. A szervezet bármely területén fellépő, ideges feszültségből, nyugtalanságból eredő betegség elleni teák alkotóeleme.

A csalánlevél (Urtica dioica L.) intenzív gyógyító növény. Hatásai közül a vízhajtó hatása (egyben a húgysav kiürülését is elősegíti), valamint regenerációs folyamatokat a támogató, roboráló, vitamin- és ásványianyag-pótló, immunrendszert erősítő tulajdonsága miatt alkalmazhatjuk a magas vérnyomás kiegészítő gyógynövényes kezelésében. A csalánban megtalálható C-, B-, K- és U-vitamin, valamint az A-provitamin. Az ásványi anyagok közül jellemző és jelentős benne a vas (Fe), a magnézium (Mg), magas a réztartalma (Cu), ezen kívül tartalmaz cinket (Zn).
Nem csak teaként, hanem konyhai használatra is alkalmas gyógynövény. Elkészíthetjük a kora tavaszi, zsenge hajtásokat – a spenóthoz hasonlóan – főzelék formájában, de fokhagyma felhasználásával levesként is. A csalánlevélből készült ízletes ételek heti egyszeri fogyasztása nem okoz semmiféle káros mellékhatást, de a fenti jótékony hatásai érvényesülnek. A vitamin- és ásványianyag pótlás nélkülözhetetlen a magas vérnyomás betegség eseteinél. Különösen fontos a kálium, a magnézium és a C-vitamin pótlása.
Végül, de nem utolsó sorban a magas vérnyomás kezelésében, gyógyításában a beteg belső konfliktusainak feloldása, érzelmi életének, kommunikációjának pozitívra váltása a legfontosabb, mert ezzel a gyógyulás folyamatát úgy segítjük elő, hogy az okokra hatunk. Segítsük megkeresni konfliktusainak gyökerét, a problémáinak feloldását. Keressük az egyéniségének megfelelő módszereket – ha szükséges, az erre hivatott szakemberek bevonásával.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése