2009. november 7., szombat

Citromverbéna



Tavaly is kerestem, de akkor azt mondták, h majd tavasszal. No majd a héten beugrom a gazdaboltba és utána járok. Van egy könyvem - ebből majd szemezgetek, alkalomadtán - Likőrök, pálinkák, gyógyitalok címmel. És elég sok recpetbe kell ez a növény. Tavaly a móri bornapokon Zoltán barátom szerzett egy ággal, de az édes kevés. :( Most összegyűjtöm, amit lehet róla tudni a nagyvilágban.

Citromverbéna

II.Mexikói oregánóLippia graveolens Kunth

hierba dulce, romerillo de monte, tarbay, té de pais [spanyol]red-brush, oregano cimmaron, scented lippia, Mexican oregano [angol]illatos gyógyajak Szárítva nem az igazi az aromája, ha tehetjük, a friss leveleit használjuk, jól megfér a korianderzölddel. Könnyen szaporítható dugványozással.
Egy másik fűszerfüvet is ugyanúgy mexikói oregánónak hívnak: Poliomintha longiflora.
Lipia - Lippia citriodoraSajthoz, üdítőitalként, emésztést segítő gyógyteaként fogyasztják.


II.Etiópia: koseretLippia adoensis Hochst (syn. Lippia multiflora Mold.)
afrikai citromverbéna
Gyümölcsös-édes, kissé borsos ízű fűszer, gyógynövény is.Nyugati szakácskönyvek bazsalikommal próbálják helyettesíteni.


III.Franciaország: verveineAloysia triphylla (L'Hérit.) Britt. (Lippia citriodora H.B.K., Verbena triphylla L'Herit.)

verveine odorante, citronelle verveine, cedron, Zitronenverbene,háromlevelű citromverbéna, puncskóró, illatos verbéna, (nem tévesztendő össze a vasfűvel, az Verbena officinalis!)
liqueur de verveine, verveine-likőrcitromverbénával készült likőrProvence-ban házilag úgy készítik, hogy egy liter tisztaszeszre 30 verbéna levelet, 30 kockacukrot számítanak és 30 napig áztatják hűvös, sötét helyen. Szép zöld ital lesz belőle.

La Verveine du Velay, Auvergne-i "digestif", 1859 óta gyártják. A sárga színű 40%-os, a zöld 55%-os alkoholtartalmú. A verbénán kívül több mint harminc gyógynövény felhasználásával készül.
IV.Dél-Amerika: cedron Aloysia triphylla (L'Hérit.) Britt., Lippia citriodora H.B.K.,Verbena triphylla L'Herit., Verbena citriodora Cav., Lippia triphylla, Aloysia citriodora (Cav.) Ort.

verveine odorante, lemon verbena or lemon beebrush, Zitronenverbene,citromverbéna, háromlevelű citromverbéna, puncskóró, illatos verbéna, őshazája Peru, Argentína és Chile, a spanyolok hozták be Európába a 17. században. 1-3 méteresre nő, erősen citromillatú, kedveli a napot, a sok vizet, a hidegre érzékeny. Leveleivel halat, szárnyast fűszereznek, zöldséges páclevek, saláta öntetek része. De lekvárhoz, pudinghoz, italokhoz szintén használják.
A CEDRON TEA a dél-amerikai népek egyik legkedveltebb itala. A tea készítéséhez használt növény hazájában vadon terem, de termesztik Dél-Európában és Észak-Afrikában is. A citromra emlékeztető zamatú, természetes frissítő hatású ital. Étkezések után egy-egy csésze tea elfogyasztása segíti az emésztést, enyhe görcsoldó hatású.
helado de MarialuisaCidrón (Colombia), María Luisa (Puerto Rico), Cedrón (Méjico), Lemon Verbena, (Sudáfrica), Verbena de las Indias (Europa), Luisa, Hierba Luisa (Espana).A citomverbéna esszenciális olaját a növény leveleiből nyerik. Nagyon gazdag illóanyagokban, mint a geraniol, a citrál és a limonén. Nem érzékenyíti a bőrt, ezért illatosításra használják parfümökben és szappanokban, babaápoló termékeink fő illatanyaga
V.ZinzibaLippia javanica

usurisandha, common lippia, fever tea, fever tree, wild sageLevelét, gyökerét használják, elsősorban Afrikában: gyógynövény, olaj is készül belőle.Kenyában a maszájok húst ízesítenek és tartósítanak vele.

Háromlevelű citromverbéna
(Aloysia triphylla)

Csupán kevés növény bír olyan feltűnő és kellemes aromával, mint a háromlevelű citromverbéna. A levelek összemorzsolásakor intenzív citrom illat szabadul fel, mely betölti a levegőt.
Első ránézésre a citromverbéna évelőnek tűnik, de valójában cserje, ami akár 1,2 m-esre is megnőhet, ha megfelelő körülmények között tartják. Levelei, mint a nyílhegyek, hármasával nőnek az ágakon. A leveleket fűszerként használják. a halvány mályva virágok elég jelentéktelenek, nagyon aprók és laza tüskéken nőnek.

A növényt rendszeressen használják poutpourriban és illatpárnákban, mert különleges illata így érvényesül a legjobban. Tea is főzhető belőle, tehető más italokba és egyes deszertekbe. Mértékkel fogyasztható csak, mert gyomorproblémákat okozhat.

Csak tartóba ajánlott, amit tartsunk meleg napos helyen vagy üvegházban.
A növényt fokozatos szoktatás után helyezzük ki tavasszal, miután a fagyveszély elmúlik. Ha többet ültetünk, tartsunk közöttük legalább 75 cm-es távolságot.
Ültessük napos védett, meleg helyre.

Általában a növény elég vizet képes felvenni, ezért öntözni csak a nagy szárazság idején szükséges.
A növény a legtöbb talajtípuson megél, de leginkább a 7-8 pH értékű a megfelelő számára. Ha a talaj túl gazdag, a növény túlburjánzik, és könnyebben károsíthatja a fagy.
Meleg területeken átvészeli a telet, de még a tavaszi fagyok is elpusztíthatják. Enyhébb téli idő ellen úgy védhetjük meg, ha talajig visszavágjuk és mulcsokkal fedjük.
Általában nem igényel metszést, vagy csak keveset. Csak a régi ágakat kell időnként eltávolítani, hogy serkentsük a növekedést. Megpróbálkozhatunk azzal is , hogy meleg falra futtatjuk.
Nyáron vágott hajtásdugványokról szaporíthatjuk.
Bármikor szedhetünk a levelekből. Szárítva tartósíthatjuk, mert megőrzi aromáját és illatát. A növény másik régebbi elnevezése Lipton citrodora.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése