2009. október 6., kedd

Érdekességek


Pitypangméz

FOGYASSZUK MÉRTÉKKEL, torokfájás, meghülés, influenz, epe kezelésére!

Szükségünk lesz:
- 220 db pitypangvirág fejére
- 2 db karikára vágott citromra
Ezeket tegyük 1 l vízbe, hagyjuk 15 percig forrni, keverés mellett. Ha levettük a tűzről, szűrjük le alaposan, lehet még zacskóban ki is nyomni. Aztán mérjük le a levet, és ahány deci annyi cukrot tegyünk bele. Ezt az oldatot főzzük nagyon lassan, nehogy megégjen a cukor. Ha kihűlt rakjuk edényekbe.
Nagyon jó gyógyszer köhögésre, légcsőre. Naponta, reggelente 1-1 evőkanállal kell bevenni belőle.

Ezt a receptet dédnagymamámtól "örököltem" és ezúton is szeretném megköszönni neki, mindent. Remélem vigyáz rá a jó Isten.


A receptet írta: Styasztnyi Jánosné szül. Kaczián Mária
Átdolgozta: Ilkó Krisztina


Kékibolya kandírozva

A friss ibolyákat forgassuk meg keményre vert tojásfehérjében. Ezután hempergessük meg őket porcukorban, és tegyük be őket az előremelegített sütőbe. Hagyuk őket fél óráig nyitott sütőben szárítódni, majd tároljuk őket légmentesen lezárt dobozban. Hosszú ideig eltarthatók. Védjük őket a nedvességtől és a portól!

Fenyőgyantatej

Szükségünk lesz:
- 1 teáskanál csillagfenyőgyantára (keressük gyógyszertárban, gyógynövényboltban)
- 2 teáskanál mézre
- 1 csepp levendulaolajra
- 1 csésze meleg tejre
Melegítsük föl a tejet, majd szűrjük le. Ezután oldjuk föl a csillagfenyőgyantát és a mézet a tejben. Csöpögtessük bele a levendulaolajat, és jól keverjük össze a hozzávalókat.
Naponta háromszor gyunk belőle egy csészével! Mindig frissen készítsük el, és fogyasszuk langyosan.
Majdnem minden olyan megfázásnal előfordul állandó köhögési inger, amely a torokról agaratra és a hörgőkre húzódik. Ilyen, valamint asztmás köhögési inger esetén fogyasszunk fenyőgyantatejet.

Fenyőcsúcszselé

Szükségünk lesz:
- 500 g friss fenyőcsúcsra
- 1 friss citrom levére
- 3 almára
- egy és fél teáskanál (friss) zsályára
- gyümölcszselécukorra
Adjuk hozzá a fenyőcsúcsokhoz a citromlevet és éppen annyi forralt vizet, hogy az teljesen befedje a fenyőcsúcsokat. Hagyjuk állni a keveréket 12 órán át, majd nyomjuk át egy szitán, vagy egy vászonkendőn. Hámozzuk meg és reszeljük le az almákat, majd az apróra vágott friss zsályával együtt adjuk a hideg keverékhez. Ezután az egészet forraljuk fel, majd adjunk hozzá annyi gyümölcszselécukrot, hogy a szirup kenhető legyen. Töltsük befőttesüvegekbe, tároljuk hűvös helyen.
Fénytől elzárva és hűvös helyen tárolva kb. egy évig tartható el. Gyermekeknek szokás adni étvágytalanságra, esetleg torokfájásra. Reggeli előtt egy teáskanálnyi zselét kell vajaskenyérre kenni.

Vadrózsafagylalt

Szükségünk lesz:
- 3 dl tejre
- 2 dl tejszínre
- 3 evőkanál szárított vadrózsasziromra
- 5 dkg cukorra
- 2 dkg zselatinra
- egy maroknyi friss vadrózsaszirom
Áztassuk a zselatint negyed órára hideg vízbe, majd tegyük egy főzőedénybe. Adjuk hozzá a cukrot, tejet és a vadrózsaszirmokat, majd főzzük fel őket. Főzzük a szirupot kb. fél órán keresztül folyamatos kevergetés mellett, majd keverjük bele a tejszínt és hagyjuk kihűlni. Szűrjük át a fagylaltot, majd töltsük egy négyszögletes formába. Bőségesen szórjuk meg a tetejét friss vadrózsaszirmokkal. Tegyük a mélyhűtőbe legalább négy órára, hogy kellőképpen megszilárdulhasson a fagylalt. A kész fagylalt tetejét szitáljuk meg némi porcukorral, majd vegyük ki a formából és egy forró vízbe vágott késsel szeleteljük fel. Tálaljuk frissen vert tejszínhabbal és gyümölcsökkel.

Tipp: néhány kiszőrözött csipkebogyót is tehetünk a fagylalt tetejére, hiszen a vadrózsa termése a csipkebogyó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése