2009. október 6., kedd

fűszernövények szárításaEgyre több kertben, teraszon és balkonon termesztenek fűszernövényeket.

Terjed a majoránna, a bazsalikom, a borsfű, a tárkony, a lestyán, a citromfű, a kakukkfű, az izsóp, a levendula stb., hogy sajátos ízeket adjon a háziasszonyok főztjének.

A fűszernövények betakarítását akkor kell megkezdeni, amikor hajtásaikon az első virágok kinyíltak. A levelek ekkor tartalmazzák a legtöbb illóolajat, íz-, illat- és zamatanyagot. A levágott hajtásokat kis kötegekbe kötjük, és ha sárral, porral szennyezettek lennének, hideg vízzel lemossuk őket. A kötegeket ezután szellős, árnyékos helyen akasztjuk fel száradni.

Közvetlen napsütés ne érje őket, mert a napsugarak hatására az illóolajak elbomlanak. (E szabály alól csak a sáfrányos szeklice, más néven pórsáfrány a kivétel, mert ennek sárga szirmait napsütésen is száríthatjuk.)

A száradás - a nyári időszakban - 6-8 napot vesz igénybe. Hosszabb ideig ne hagyjuk a szabadban a kötegeket, mert beporosodnak, és rovarok költöznek beléjük.

A száraz kötegeket szétbontjuk, a leveleket lehúzzuk a hajtásokról, és enyhén megmorzsoljuk.
A leveleket ne törjük apróra, még kevésbé porrá!

Az így előkészített, kellemes illatú fűszereket papír- vagy tüllzacskóban, esetleg jól záródó fémdobozban vagy üvegedényben tároljuk felhasználásukig.

Szerző/Forrás: Dr. Bálint György
A cikket az alábbi címen megtalálhatja a Édenkert Magazin oldalon:http://www.edenkert.huhttp://www.edenkert.hu/cikkek/fuszernovenyek_szaritasa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése