2011. december 7., szerda

Szépség és egészség - Amikor ritkul a haj

Mosódióról kerestem cikket és ezt találtam :)


Az erős, dús haj ősidők óta a szépség és vitalitás szimbóluma. Mindenki ilyet szeretne, de a realitás mást mutat: Különösen a férfiak, de sok nő is szenved a hajhullás következményeitől. A hajhullás nem fáj, és testünknek nem jelent különösebb drámát. Kizárólag lelkünket viseli meg.

A nőknél a haj a nőiességet, a szépséget és az erotikus, érzéki kisugárzást szimbolizálja, míg a férfiaknál az erő és a potencia képviselője. Az évezredes szimbolika számos történetből, meséből és mondából visszaköszön. Ami a férfiakat illeti, a mesehősöket és királyfikat mindig sűrű, hosszú hajjal ábrázolták, és az ótestamentumi Sámson is akkor vesztette el erejét, amikor Delila cselhez folyamodva lenyírja hosszú, sűrű haját. Ha figyelembe vesszük a férfiak korai kopaszodásának számszerű alakulását napjainkban, lehetséges, hogy megtaláljuk az egyre terjedő jelenségre a magyarázatot: napjainkban a logikus és racionális gondolkodás előnyt élvez a korai férfiideállal a nyers erőt képviselő férfival szemben. A férfiaknál manapság kevésbé a fizikai, mint inkább a szellemi teljesítmény számít, amit logikus, racionális gondolkodásmódnak is nevezhetünk. Ezért nem csoda, hogy főként a „gondolkodó” férfiak homlokán indul meg a kopaszodás. 

A testi okoktól függetlenül a nőknél is hasonló okokból alakul ki a hajhullás. A női haj az érzékiséget szimbolizálja. Ha lelki okok után kutatunk, felvetődik a nem kiélt női erotika és nőiesség kérdése. 

Első lépés: Átállás kímélő hajápolásra 

A hajhullás hátterében igen sok külső és belső ok állhat. Első helyen a külső tényezők szerepelnek, főként fizikai és kémiai jellegűek: az agresszív samponok, mérgező hajgélek és dauervizek, mesterséges hajfestékek, a forró hajszárító és a ragacsos hajlakk.

Az enyhébb szerek hasznosabbak: idetartoznak a bioboltok kínálatában szerepelő és interneten keresztül is beszerezhető szappan-samponok, mosódió-bázisú hajmosó szappanok, valamint ásványföldek. Eleinte általában szokni kell ezeket a termékeket, mivel ezek egyáltalán nem vagy csak nagyon enyhén habzanak. Ha az átállás után néhány héttel jelentősen enyhül a hajhullás (a kihullott haj mennyisége jelzi), akkor abból indulhatunk ki, hogy a hajhullást az agresszív hajápolási cikkek okozták.

Problémásabb a helyzet a dauerolt, színezett, szőkített haj esetében, mivel ez a természetes hajápolási cikkek használata következtében kócossá válhat. Sajnos a vegyszerekkel kezelt, szőkített hajnak több vegyszerre és samponra van szüksége. Ha lehet, mondjunk le a dauerolásról és a hajfestésről, mivel ezek az eljárások okozhatnak hajhullást. Egy tanács: nézze meg a sampon összetevőit! A nátrium-lauril-szulfát (Sodium lauryl sulfate) és a hasonló vegyszerek terhelik a fejbőrt, és sajnos nagyon sok sampon alkotórészei. Olyan terméket érdemes választani, amelyben minél kevesebb fordul elő ezekből. 

Ha eltűnik a gomba, a haj újra nőni kezd 

Ha a hajas fejbőr gombafertőzött, annak gyakran hajhullás a következménye. Attól függően, hogy milyen gombafajról van szó, és mely területet érint a fertőzés, általános vagy körkörös hajhullás alakul ki (a körkörös hajhullásnak azonban lehetnek egyéb okai is, pl. anyagcsere-betegségek). A kórok kiderítéséhez orvosi vizsgálat szükséges. Ha valóban gombával állunk szemben, gombaellenes terápia a megoldás. Ez történhet gyógyszerrel, de folyamodhatunk alternatív megoldásokhoz is, pl. teafaolajhoz. 

A hajnövekedés a gombák kiirtása után normalizálódik. A gombák kedvelik a sötét, nyirkos és meleg miliőt a haj alatt. Figyeljünk tehát, hogy hajunkat mindig szárítsuk meg alaposan, ne viseljünk hosszú frizurát, és amennyire csak lehet, gondoskodjunk róla, hogy fejbőrünk megfelelően szellőzzön. A gombák mellett más kórokozók, vírusok, baktériumok (pl. herpeszvírusok, staphylococcusok) szintén okozhatnak hajhullást. Ha sikerült helyreállítani a fejbőr egészségét, a haj ilyenkor is ismét kinő. 

Ha a férfiak hajhullását kezelik, azt megszenvedheti a potencia

Az úgynevezett örökletes hajhullás (androgenentikus alopecia) a férfiak és nők esetében egyaránt előfordul. A férfi nemi hormonok serkentik a testszőrzet növekedését, míg a női nemi hormonok inkább a hajra gyakorolnak ilyen hatást. A hormonális eredetű hajhullás férfiaknál nehezen kezelhető, mivel minden, a férfi nemi hormonokra fékező hatású készítmény egyúttal csökkenti a férfiak libidóját és potenciáját.

A hivatalos medicina általában a finaszterid nevű gyógyszervegyületet alkalmazza, amellyel egyébként a jóindulatú prosztatamegnagyobbodást is kezelik. Ez a hatóanyag a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon lebomlását befolyásolja, aminek következtében a haj növekedési fázisa meghosszabbodik. Azonban amint abbahagyják a kezelést, a hajhullás ismét megkezdődik.

Más, hormonmentes hatóanyag a minoxidil, amelyet férfiak esetében külső kezelés formájában alkalmaznak. A hatóanyag serkenti a hajhagymák vérellátását, de a hatás általában nem kielégítő. Ráadásul a hatóanyag hatásmechanizmusát egyelőre nem sikerült teljes mértékben tisztázni, és egyes esetekben kellemetlen bőrirritációval, neurológiai tünetekkel és a keringés zavaraival kell számolni. 

Természetes ösztrogének női hajhullás esetén 

Nőknél főként a változás kora után az ösztrogénszint csökkenése okoz hajhullást. Az ösztrogénszint csökkenése a nőkben is megtalálható férfi nemi hormonok (androgének) szintjének viszonylagos emelkedését vonja maga után. A következmény: szőrnövekedés ott, ahol nem szeretnénk, ugyanakkor a haj elvékonyodik és megritkul.

A természet patikája számos formában kínál természetes ösztrogéneket, ún. fitoösztrogéneket.

Az egészséges, természetes táplálkozással, amely bővelkedik hazai gyümölcsökben, megelőzhetjük a hormonhiányt. Különösen a bogyós gyümölcsök és a magok, főként a lenmag és a napraforgó magja gazdagok fitoösztrogénekben. Ha a haj ritkulni kezd, megfelelő készítmények, kivonatok formájában juthatunk ösztrogénhatású növényi hatóanyagokhoz. 

Fitoösztrogének találhatók többek között a szójában, a gránátalmamag olajában, a vörös herében, a csalánmagban és a ligetszépében, amelyekből koncentrátumokat is készítenek. 

A nők gyakran kétségbeesnek, amikor látják, hogy szülés után vagy a szoptatás ideje alatt megritkul a hajuk. Noha a terhesség alatt általában megerősödik a haj, szülés után fokozódik a hajhullás. Néhány hónap múlva azonban magától rendeződik ez a jelenség. 

Masszázs hajkefével? Nagyanyáinknak igaza volt! 

A hormonális eredetű hajhullás mellett mindkét nembelieknél a fejbőr vérellátásának romlása is okozhat hajhullást. A vérellátás romlásának hátterében állhatnak betegségek, pl. érelmeszesedés vagy cukorbetegség. Ilyenkor beszűkülnek a hajhagymákat ellátó hajszálerek. Ennek következtében a haj lassabban nő, elvékonyodik és korábban kihullik. Mivel a dohányzás érszűkítő hatású, ez a rossz szokás is hozzájárul a hajhulláshoz. 

A fej vérellátását jelentősen fokozhatjuk, ha nagyanyáink tanácsát követve, hajkefével alaposan megmasszírozzuk a fejbőrt. Használjunk lehetőleg vaddisznósertéből készített hajkefét. A fejbőr masszírozása lazító, ugyanakkor a vérellátást serkentő hatású. 
Egyébként: az egészséges haj a kefélés hatására nem hullik ki! 

Cink- és szilíciumhiány 

Az ásványi anyagok hiánya hozzájárul a hajhulláshoz, ugyanis a haj termeléséhez számos anyag szükséges: cink, szelén, mangán, szilícium. A haj szinte minden ásványi anyagot és nyomelemet, de a káros nehézfémeket is elraktározza. Az étrendi kiegészítők szedése előtt érdemes vérvizsgálattal ellenőrizni, fennáll-e ásványianyag-hiány. Erre alkalmas a hajanalízis is. 

Valós hiány pótlására ajánlható a H-vitamin, amely a haj, a bőr és a körmök egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet. 

A már említett belső okok mellett a hajhullás hátterében állhat korpaképződés vagy akár a fejbőrt érintő pikkelysömör (pszoriázis) is. Utóbbit sokszor nem ismerik fel, mert ez a betegség korlátozódhat csak a hajas fejbőrre, amikor a test egyéb területein nem jelennek meg a jellegzetes bőrelváltozások. 
A bőrgyógyász által elvégzett szövettani vizsgálattal eldönthető, hogy pikkelysömörről vagy más betegségről, pl. ekcémáról van-e szó. Utóbbit olykor gyógyszerek is kiválthatják, pl. szívgyógyszerek, pszichiátriai gyógyszerek. Gyanú esetén azonnal a kezelőorvoshoz kell fordulni. 

A fejbőr ekcémája a méregtelenítő szervek túlterhelésére utal 

Holisztikus szempontból a fejbőrön kialakuló ekcéma annak a jele, hogy a bőr itt igyekszik kidobni a méreganyagokat, ha szervezetünk fő méregtelenítő szervei, a vese, valamint a máj túlterheltek. Ennek oka, hogy az érintett szervrendszerek akupunktúrás csatornái a fejen futnak. Éppen ezért fontos, hogy ilyenkor segítsük az említett szervek munkáját, pl. bőséges folyadék fogyasztásával és vegetáriánus táplálkozással.

Hajas tények

►  Egy felnőtt fejen kb. 110 000 hajszál található. A haj a hajhagymából nő ki, utóbbiakat sűrű érhálózat táplálja. Minél sűrűbb ez az érhálózat, annál erősebb és vastagabb a haj. Egy haj általában 2-8 évig képes növekedni, havonta kb. 1 cm-t, ezt 2-6 hónapos pihenés követi. 

► A növekedési ciklus kezdetén a hajtermelő sejtek kémiai jeleket adnak le, amelyek más, hormonális impulzusokkal együtt megindítják a haj termelődését, növekedését. A ciklus végén a hajhagyma felett elhelyezkedő mirigyet megtámadják az immunrendszer falósejtjei. A hajszál kihullik, és a ciklus újra kezdődik.

► Az egészséges ember naponta kb. 60-70 szál hajat veszít. Ha a kihullott hajszálak száma meghaladja a 80-100-at, hajhullásról beszélünk. Tehát ahhoz, hogy megállapíthassuk, „valódi” hajhullásról van-e szó, meg kell számolnunk a kihullott hajszálak számát.


► Mossunk hajat a szokásos módon szappansamponnal; hajmosó szappannal alaposan szappanozzuk be a hajat, aztán masszírozó, dörzsölő mozdulattal mossunk hajat, míg kevés hab képződik.

► Ásványföldet (kb. 1-2 evőkanál) egy edényben, kevés vízzel folyékony péppé keverünk. A pépet egyenletesen a hajra öntjük, beledolgozzuk és hajat mosunk vele. Az ásványföldek méregtelenítik a hajas fejbőrt. Az is jó, ha nem rendszeresen, csak alkalmanként alkalmazzuk.
Fontos: Minden ápoló terméket bő langyos vízzel öblítsünk ki a hajból! 

Hajpakolás száraz, törékeny hajra:

► 1-2 tojássárgáját keverjünk fel, cseppenként adjunk hozzá 1-2 evőkanál mandulaolajat; ízlés szerint egy-két cseppet tehetünk bele a kedvenc illatú illóolajunkból is. A masszát az előzetesen megmosott, nedves hajra kenjük, bemasszírozzuk, majd langyos vízzel kiöblítjük.
 A haj lágy, rugalmas lesz, és az illóolaj illata napokig megmarad. 

Gombaellenes sampon:

► Egy hajmosásra elegendő samponmennyiséget öntsünk egy pohárba, és keverjünk hozzá 10 csepp eredeti teafaolajat.

► Alternatívaként megfelel a köményolaj is, bár ennek erős illata a hajmosás után is érezhető lesz. Ezt elfedhetjük más illóolaj hozzáadásával.

A gombaellenes sampon a visszatérő gombafertőzés megelőzésére is alkalmas, miután abbahagytuk a bőrgyógyász által rendelt gombaellenes gyógyszeres kezelést.

Írta: Krokovay Klára | 2007 augusztus 02

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése