2011. október 10., hétfő

Év Fája Romániában


 Ismét egy kéréssel jöttem hozzátok, mert láttam Zsuszi képeslapjai kapcsán, hogy az összefogás sokat segít, ha úgy érzitek, hogy támogatnátok, szavazzatok, a köpeci szilre. Előre is köszönöm mindenkinek.


SZIL ami összeköt

Ideje van az odafigyelésnek és a cselekvésnek!
(Szavazzon a köpeci szilre a www.evfaja.ro honlapon!)

Napjainkban egyre több emberben tudatosul, hogy az életünk jelentős része csak rohanás, hajsza az anyagi javakért, a mindennapi betevő falatért, az elismerésért, illetve az önmegvalósításért, miközben jelentéktelennek tünő, anyagi vonzattal nem rendelkező civil események, kezdeményezések mellett úgy rohanunk el, hogy nem nagyon tulajdonítunk különösebb fontosságot nekik, pedig A LÉNYEG A RÉSZLETEKBEN REJLIK!   
Természetesen vannak történetek, események, amelyek igyekeznek rácáfolni a fent leírtakra. Vannak ritka esetek, amikor hittel és kitartással, következetes munkával sikerül bebizonyítani, hogy a székely-magyar nem csak a nagy bajban, betegség vagy katasztrófa esetén képes összefogni és együtt cselekedni, hanem néha más jellegű kezdeményezések alkalmával is. Egy ilyen történet a KÖPECI SZIL története is, amelyet különböző korosztályokat képviselő erdővidéki természetvédők közösen választottak ki, majd neveztek be a www.evfaja.ro honlapon 30 napja tartó Év Fája Romániában versenybe, és amelyet az eddigi példás összefogásnak köszönhetően a köpeci szil vezet még mindig, több mint 3000 szavazattal. A versenynek azonban még nincs vége, hiszen az október 30-án záruló megmérettetésből még 3 hét (21 nap) van hátra!!! A 12 döntős fa támogatói közül többen is komolyan veszik a versenyt és egyre inkább veszélyeztetik fánk győzelmét. Ahhoz, hogy a KÖPECI SZIL elnyerhesse az Év Fája Romániában megtisztelő címet, további rendkívüli ÖSSZEFOGÁSRA, ODAFIGYELÉSRE és CSELEKVÉSRE van szükség! 
            Megköszönve minden eddigi támogatást, tisztelettel kérünk MINDENKIT, Erdővidéken, Háromszéken, Székelyföldön, Erdélyben, a Kárpát medencében, illetve a nagyvilágban bárhol élő magyar és más nemzetiségű polgártársunkat, hogy legyen támogatója kezdeményezésünknek és legyen pártfogója a KÖPECI SZIL-nek. Segítsenek, hogy közösen hívhassuk fel a figyelmet a természet védelmének fontosságára, illetve a KÖPECI SZIL-en keresztül, a gazdaságilag nem éppen előnyös helyzetben lévő, de egyedi kulturális kisugárzással rendelkező kistérségünk, ERDŐVIDÉK kivételes természeti adottságaira, szépségeire és ritkaságaira. (www.erdovidek.ro , www.vargyasszoros.org)
Időközben nagyon szomorú hír rázta meg a KÖPECI SZIL barátainak, támogatóinak táborát. Szeptember 29-én, 75 éves korában elhunyt id. Antal Jenő ny. erdész- és vadásztechnikus, szilfánk első számú támogatója. Igazi székely ember volt. Együtt élt a természettel, amelynek megóvásáért hivatástudattal és kiváló szakmai képzettséggel felvértezve dolgozott egy életen át. Az erdővidéki hegyek és völgyek, erdők és patakok, állatok és vadvirágok egyik legkiválóbb ismerője volt. A versenybe benevezendő jelölt kiválasztásakor Antal Jenő volt az, aki azt mondta, hogy hét jelölt közül a köpeci szilfát válasszuk, mert vele biztosan meg fogjuk nyerni a versenyt. Megfogadtuk tanácsát, de senki sem hitte volna akkor, hogy a verseny végét Jenő bácsi már máshonnan fogja szemlélni. Eddig a szilfánk gyámja volt, ezentúl az őrangyala lesz. Emlékét szívünkben megőrizzük és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a vetélkedő végén az Év Fája díjat az Ő emlékének ajánlhassuk fel. Ehhez kérjük az Ön segítségét is!
            Mi tehet Ön a köpeci szilért? Amellett, hogy szavaz minden egyes e-mail címéről (egy IP-ről 5 különböző e-mail címmel lehet szavazni), személyesen meggyőzheti családtagjait, szomszédait, barátait és munkatársait is, hogy szavazatukkal támogassanak. Ugyanakkor felhívásunk vagy más reklámanyagok továbbküldésével bíztathatja távolban élő rokonait, barátait, ismerőseit is a szil pártfogására, illetve arra, hogy a maguk során ők is népszerűsítsék ismerőseik körében kezdeményezésünket. Reklámanyagok, népszerűsítő filmek, honlapokra kihelyezhető reklámbannerek, letölthető képek és plakátok a Köpeci Szil Facebook oldalán találhatóak.
A tavalyi győztes csíkszentléleki hárs is a köpeci szilben látja a méltó utódját! (http://zoldportal.ro/#hu/dd/ev-faja-a-csikszentleleki-hars-a-kopeci-szilt-tamogatja.html)
Szavazni a http://www.evfaja.ro/voteaza.php?id=22 linken lehet, email címenként egyszer, majd szükséges a megadott email címre kapott linkre rákattintani (a SPAM-ba is érkezhet!), érvényesíteni a szavazatot.
Mibe kerül ez Önnek? Pár percet áldoz az idejéből egy nemes célra, és hosszú heteken, hónapokon át fogja majd kísérni az az elégtétel és öröm, amelyet akkor fog érezni, ha a KÖPECI SZIL-nek sikerül megnyernie az Év Fája Romániában versenyt!
            Nyerjen a köpeci szil! Nyerjünk mindannyian!
            Isten Önnel! Isten velünk!


Barót, 2011. október 10.

  Az Elveszett Világ Természetvédelmi,
Turista és Barlangász Egyesület nevében,
       Demeter Zoltán   0746-089140


A köpeci szilről két reklámfilm is készült:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése