2010. február 20., szombat

Gyógynövényekkel a reumás bántalmak ellen


Nem hiába nincs nekem menős programom erre a hétvégére (2008.05), rá sem bírok állni nagyon a bal lábamra. Most ár át tudom érezni, h a nagyszüleim mit érezhettek, mikor fájt a lábuk. Egyértelmű, h az ízület fáj. Olyan, mintha csak pár szál tartaná a lábamat a combomnál, ebből kifolyólag a térdem is, és már a bokámat is érzem. De milyen érdekes, csak a bal lábam. Tehát a múlttal kapcsolatban van vmi gubanc. Kedden megyek masszázsra, már nagyon rám fér!!! Gyors összedobtam egy kis gyógyos teát és most erőt veszek magamon reikizés szempontjából is.

Forrás itt

Gyógynövényekkel a reumás bántalmak ellen

Fáj minden tagom!

A hatvan feletti korosztályhoz tartozók majdnem fele szenved valamilyen komolyabb ízületi betegségben. A világon mintegy harmincmillió ember, a jóléti társadalmakban pedig legalább a lakosság 10%-a szed reumaellenes gyógyszereket. Sajnos, az ilyen kezelés az elváltozások többségét legfeljebb tünetmentessé teheti, de valódi megoldást nem jelent.
Mivel a gyógyszereknek jelentos mellékhatásaik vannak, érdemes megismerni néhány kiegészíto, alternatív módszert, melyek sokat enyhíthetnek a tüneteken - esetleg a tabletták száma csökkentheto lesz, vagy nélkülözhetové is válhatnak!

Gyógymódok


A keleti népek (Tibet, Japán, Kína) azt tartják, hogy a reumatikus bántalmak oka a hideg káros hatása, ezért moxázzák, vagyis gyógynövénybol készített szivart gyújtanak, és vele melegítik a reumás testrészt, vagy az égo szivart ráhelyezik az illeto testrészre. Ezt a furcsa gyógymódot azonban mi, európaiak nem fogadjuk el, bár próbálkozások szép számmal akadtak a honosítására Magyarországon is.
A mi alternatív gyógymódunk a meleg gyógyfürdo, gyógymasszázs, gyógytapasz vagy pl. a pakolás és a gyógyteák. Sokan ragaszkodnak a szintetikus gyógyszerekhez is, mert gyors fájdalommentességet eredményeznek; nem gondolnak arra, hogy hosszú távon nem kívánt mellékhatásaik vannak.

Kockázati tényezok

A hideg káros hatását nem vonjuk kétségbe, de ez csak az egyik tényezo. A reuma kialakulásában szerepet játszik a nedvesség, huzat, kimerültség, idegállapot - hamarabb betegszik meg az az ember, aki lelkileg kiegyensúlyozatlan, idohiányban szenved, és állandó stresszben él, mint az, aki kiegyensúlyozott, és egészséges életmódot folytat. A hormonzavar és a túlsúly is kockázati tényezo, s természetesen az életkor: változókorban hamarabb jelentkezik a betegség, mint a fiatalabbaknál. A nagy ízületekben (csípo, térd) a túlsúly hatására porckopás alakul ki, és az ízületi folyadék részbeni kiszáradása is fájdalmas gyulladáshoz vezethet.

A gyulladás kialakulása


Normális körülmények közt a sejtek protoplazmája folyékony. Megfázás következtében toxinok (mérgek) képzodnek, és a protoplazma zavarossá válik. Ez a gyulladás kezdete. Az ízületi burok (vagy izomcsoport) vörössé és melegebbé válik. Ilyenkor a meleg aromatikus gyógyfürdok csak fokoznák a gyulladást. Segít viszont a hideg agyagpakolás - a magyar népi orvoslásban ismeretes megállapítás, hogy ,,a föld kihúzza a fájdalmat". Az erdoben vagy a határban biztosan találunk sárga, agyagos (nem porhanyós, hanem kompakt és ragadós) földet. Vigyünk belole haza, hutsük le, majd éjjelre kössük a kivörösödött, forró testrészre.
Késobb a reumatikus gyulladás tovább erosödhet, azaz a toxinokkal teli sejt proto-plazmája besurusödik és megduzzad. Nyomást gyakorol a fájdalomérzékelo idegrostokra - a végtag elkezd fájni, s a beteg nem meri mozgatni.

A gyógyítás


Az orvostudomány antireumatikumok egész sorát fejlesztette ki. A reumatológus szakorvosnak igazán széles választék áll rendelkezésére szintetikus gyógyszerekbol. Eleinte nagyon is hálásak értük a betegek, mert megszüntetik a fájdalmakat, de mellékhatásuk miatt nem mindenki tudja hosszú távon alkalmazni oket. A szakorvosi ellátást jól kiegészíthetik a természetes gyógyszerek és gyógymódok.

Gyógynövények


A bepirosodott, forró ízületre külsoleg hideg agyagpakolást alkalmazunk, belsoleg pedig lázcsillapító és gyulladásgátló gyógynövényekkel végezzük a kezelést. Erre a célra ajánlott a fuzfakéreg, a feketenyárfa-rügy és a rozmaring.


Amikor már hideg az ízületi burok, meleg aromaterápiás gyógyfürdot készítünk: Teleengedjük a kádat meleg vízzel, teszünk bele 5-10 csepp citromfu-, 5 csepp levendula- és kakukkfu-illóolajat. A fájós testrészt az aromatikus vízben 15 percig masszírozzuk körkörös mozgással, egész tenyérrel. Törülközés után pedig ,,injekciót" adunk az ízületbe szúrás nélkül, fájdalomcsillapító krémmel, amely még jobban fellazítja a megkeményedett ízületi burkot: az felmelegszik, átjárja a vér, s így csillapodik a fájdalom, mert a reumatikus gyulladás okozta lerakódások kezdenek eltávozni az ízületbol.


Éjjelre az ízületet vastag rétegben bepakoljuk feketenadályto-krémmel, amely kiszívja a duzzanatot és a fájdalmat. Ha lefekvés elott rendszeresen elvégezzük ezt a muveletet, napról napra jobban érezzük magunkat.


Belsoleg gyógynövényteákat alkalmazunk, amelyeknek a hatóanyagai felszívódnak a reumás szövetekbe, és kihajtják a gyulladás által keletkezett lerakódásokat. Alkalmas hozzá a mezei zsurló, amelynek fo hatóanyaga a kovasav (az összes gyógynövény közül ebben van a legtöbb vízben oldódó kovasav). Csalánnal, aranyvesszofuvel, angyalfugyökérrel való kombinálásával a hatás fokozódik.


A gyógyulás további feltétele, hogy a beteg megváltoztassa életmódját, táplálkozását, és kiszurje azokat a tényezoket, amelyek hatására a reumája kialakult.

1 megjegyzés:

  1. Én káposzta harasztot használok mivel a magyar egézség ügyre nem nagyon számíthat az ember.Ez napról napra jobb.
    tiszt: egy polgára az országnak.

    VálaszTörlés