2010. február 20., szombat

Reuma - Pósa Ferenc

Fizikai tünetek:


A reumás izületi gyulladás ismeretlen eredetű idült gyulladásos megbetegedés. Az izület mélyén, a savóshártyán kicsiny gyulladásos burjánzás keletkezik, amely azután rátámad a porcra, majd a csontra is, kimarva azokat, végül a szalagokat és inakat is elpusztítja.


A kór alattomosan indul: rossz közérzettel, fogyással és igen bizonytalan izületkörnyéki fájdalmakkal. Az érintett izületek – leggyakrabban a kézujjak, csukló, térd – megmerevednek. Bőralatti csomók keletkezhetnek a csontos kiemelkedések felett. Évek leforgása után aztán az izület eltorzul, a csontvégek összekapaszkodnak, és mozdíthatatlanná válnak.


Gyógyításában a pihentetés, tehermentesítés és a speciális tornáztatás mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a beteg félelmének és tehetetlenségének oldására. Meleg– és hideg kezelések jótékonyak, főleg a fájdalomcsillapításban. Gyógyszeresen mindmáig az Aspirin a legjobban bevált szer reumás elváltozásokban, de természetesen egyéb gyulladáscsökkentők alkalmazása is szóba jöhet.

Lelki tulajdonságok:


A fő konfliktus: a meg nem értésből következő merevség.


Ennek oka: elveszíti rugalmasságát, azt a rugalmasságot, amit akár kreativitásnak és problémamegoldó képességnek is nevezhetünk. Elfelejt vagy figyelmen kívül hagy egy nagyon fontos szempontot: minden változik, folyamatosan változik! Így, problémáinkat, gondjainkat is kicsit másként kell és lehet megoldani. Arról nem beszélve, hogy közben mi is változunk, más válik fontossá és más lényegtelenné. Vannak dolgaink, melyeknek el kell múlniuk és vannak, melyeknek meg kell születniük. Új dolgok életünkben akkor tudnak keletkezni, ha van hozzá hely. Helyet pedig úgy tudunk teremteni, hogy bizonyos (terhes) dolgainkat nem igyekszünk fenntartani, hanem elengedjük. A reumás emberből hiányzik az ehhez szükséges lazaság, hiszen telve van merev gondolatokkal, elképzelésekkel és ezek megakadályozzák az „önfeledt” döntésben. Az önfeledt jelen esetben azt jelenti, hogy képes feladni eddig elképzeléseit és hajlandó beengedni valami újat — talán jobbat.


A megértés azért hiányzik belőle, mert ehhez elengedhetetlenül szükség van a más szemszögre, a más megvilágításra.


Nézzük, miért jár fájdalommal!


Mint az összes betegségnél, itt is jellemző az alábbi tény: valahol, lelke mélyén tudja, ismeri a változtatás szükségességét, de nem teszi meg a megfelelő lépéseket. Ez a kettősség váltja ki a fájdalmat, mely arra késztetné, hogy minél előbb tegyen valamit a megoldás érdekében. Ez a fájdalom fogja inspirálni, lökdösni a gyógyulás felé.


Fontos megjegyeznem: a reumás izületi problémák nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki. Vannak jelek a hajlamosságra.


Mik ezek?
Veseproblémák, hajhullás, hosszantartó aggodalmaskodás, döntésképtelenség, hideg időben izületi érzékenység.


A konkrét értelmezés abból derül ki, hogy hol, melyik helyen keletkeznek először az izületi bántalmak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése