2010. február 20., szombat

száj és betegségei

Fizikai jellemzők:
A tápcsatorna kezdete. A szájüreget (bár a szó szoros értelmében nem üreg) borító nyálkahártya embernél a külső arcfelszínre kifordulva az ajakpírt alkotja, amely egyedülálló emberi sajátosság. A fogsorok íve mögött a nyelv ül, alatta egy izomrekesz, fölötte a kemény –és lágyszájpad helyezkedik el. A szájüregbe nyílnak a nagy nyálmirigyek. Egy állandó baktériumflóra lakja e területet. Betegségei közül a gyulladásos folyamatok említendők, és a nem ritka szájüregi daganatok, a nyelv és a nyálmirigyek rosszindulatú elváltozásai. Mindezen kórképek a velük járó fájdalommal együtt az étkezés (rágás és nyelés) és a beszéd súlyos gátlói.

Lelki jelentései:
(lásd még: fogak, nyelv, nyálkahártya, arcüreg)
A rágódással és a beszéddel van szoros összefüggésben.
Olyan dolgot nyilvánított ki, olyan helyen és időben, aminek nem volt ott semmi keresnivalója.
Sokat rágódott, aggodalmaskodott, mielőtt bármit is mondott volna, ha mondott egyáltalán valamit.

Szájpenész akkor alakul ki, amikor azt érzi: megetették valamivel (amit nem érdemelt meg). A megetetés eredményeként erősen lecsökken a belső tűz intenzitása és remek táptalaj teremtőtik a vizes, nedves, sötét helyeket kedvelő penésznek.

Sejtem, h min rágódhattam és semmi köze sincs a csoportos reikihez. De ez a dolog, kb. 2-3 nappal előbb volt, mint hogy elkezdődött volna ez az izomgyulladás. Most már csak a gyógyírt kellene megtalálnom rá. Megpróbálom az összegzéses módszerrel. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése