2010. március 28., vasárnap

Lazítási technikák az anyaszerephez


A női lét sok más mellett abban is nagyon különbözik a férfiakétól, hogy teljesen különböző életszakaszok váltakoznak egymással. Néha teljesen más ütemre kell kapcsolnunk, mint amiben voltunk. Felnövünk és éljük dolgos hétköznapjainkat, ugyan úgy, mint a férfiak. Nem kíméljük magunkat, és munka mellett számtalan program, kevés alvás és állandó pörgés jellemez minket. Aztán egyszer csak jön egy jel, hogy "mostantól már nem csak magadért felelsz, lassulj le".


A női lét próbakövei



Van, akinek ez nehéz. Nem csak a lelassulás, hanem az is hogy, mostantól felelős lesz egy másik emberért. Ez a tudat sok szorongás forrása lehet. Főképp, ha nem biztos az illető saját magadban. Aztán kilenc hónap elételtével egy újabb váltás következik, hirtelen valóban felelőssé váltunk valakiért, aki egészen kézzel foghatóan ott van és sír.



Ha a nő nem bízik magában, abban, hogy pont Ő az, akire a gyermek vágyik, aki meg tudja nyugtatni, akkor ez nagyon megterhelő. Az is megvisel sokakat, hogy hirtelen elvész a kontroll a saját élete felett, fizikálisan pedig kimerítő az alváshiány. Később aztán jön a dackorszak, majd megszületik a kistestvér, hamarosan egymást piszkálják és visítanak, ráadásul ki kell alakítanunk magunkban képességet, hogy időnként egy-két órára, a háztartás vezetés idejére felgyorsuljunk, majd a játszások és mesék idejére megint lelassuljunk. Közben vagy utána pedig visszaállunk a munkába, és igyekszünk teljes értékű anya, feleség, munkatárs, háztartásvezető lenni. Emiatt sokszor érezzük, hogy valamelyik szerepünkben, (legtöbbször az anyaiban) nem vagyunk elég jók, emiatt mardos bennünket a lelkiismeret-furdalás.





Ha nagyon nehéz



A legtöbb ember a nehézségekre, a stresszre feszültséggel, szorongással reagál.

Ha feszültek, idegesek vagyunk akkor izmaink megfeszülnek. Ez azért van, mert ilyenkor az egész testünk arra készül, hogy védekezzen vagy támadjon. A feszültség ily módon okozhat fejfájást, a nyaki gerincizmok állandó megfeszülése révén, okozhat hátfájdalmakat, derékfájdalmakat, vagy akár izomlázat. Van, aki feszültségében a fogát csikorgatja, s van, akinek a mimikai izmai válnak merevvé. Ha pedig megnyugszunk, akkor izmaink lazákká, lelkünk könnyűvé, szabaddá válik.

Mivel a feszültségérzés izomfeszüléssel jár, fiziológiai abszurditás lenne az, hogy valaki feszült, ideges, szorong, de eközben az izmai lazák. Tehát a feszültség izomfeszüléssel, a nyugalom izomlazulással jár. Ezen a tényen alapulnak a relaxációs technikák. A lényegük az, hogy akaratlagosan izomlazulást hozunk létre, és ez magával hozza a nyugodt lelkiállapotot, és sok egyéb fiziológiai változást.



A progresszív relaxáció módszere



Az akaratlagos izomlazulást többféle technikával is el lehet érni. Az egyik legismertebb ilyen technika a progresszív relaxáció. E. Jacobson módszere az izomzat áthangolásával éri el a nyugalmi állapotot. Az első szakaszban az izomlazítás kontrollja történik. Ilyenkor az izmokat először meg kell feszíteni, így az ellazulást könnyebb átélni. A második szakaszban azt tapasztalják meg, hogy, különböző mozgásoknál mekkora mértékű az izomfeszítés. A harmadik szakaszban azt tudatosul, hogy a különféle érzelmi állapotokhoz milyen és mekkora izomfeszülés társul. A módszer eredményeképpen a megszűnnek a testi tünetek, nő a testi-lelki folyamatok önkontrollja.





Az autogén tréning

Egy másik ismert és népszerű eljárás az autogén tréning. Az autogén szó a görög eredetű autos= ön, és genos= származik szavakból ered, azt jelenti, hogy valami, ami belőlünk származik. A tréning szó pedig arra utal, hogy ez egy olyan elsajátítható technika, melyet gyakorolni kell.



A módszert Johann Schulz pszichiáter fejlesztette ki. A tréning az autoszuggesztió módszerén alapul. Így a tudatos koncentráció révén mély ellazulás érhető el. Egyszerű mondatokat ismételgetve célzottan kell megszólítani a különböző testrészeket.

Az autogén trénig 6 alapgyakorlatból áll.



A vázizomzat ellazítása, melyet elnehezedés, nehézségérzet kiváltásával ér el. A szuggesztív formula lehet például "az egész testem elnehezedett".



Az egész test átmelegedése, melegségérzet kiváltásával. Ez a "testem kellemesen meleg " szuggesztióval érhető el.



A szív gyakorlata, mely a szívműködés egyenletessé válását és tudatossá válását célozza meg. "A szívem nyugodtan, egyenletesen dobog" formula használható.



A légzés gyakorlata, mely a légzés szabályosságát és tudatossá válását célozza meg. Az "egyenletesen lélegzem "formula használható.



A hasűri zsigerek ellazítása és szabályozásának átélése. Ez például az " áramló meleget érzek a hasamban " formulával érhető el.



A homlok hűvösségének gyakorlata, mely "a fejem tiszta és világos, a homlokom kellemesen hűvös." szuggesztióval elérhető. Ez mind a feji vérellátás szabályozásában, mind a pszichikus folyamatok szabályozásában jelentős lehet.



A gyakorlatokat kényelmes, fekvő vagy ülő testhelyzetben kell végezni, nyugodt, zavartalan környezetben. Célszerű kikapcsolni a telefont. Nem elengedhetetlen követelmény, de hasznos, ha minden nap ugyanakkor gyakorolunk. A gyakorlatokat képzett szakember (pszichológus, pszichoterapeuta) vezetésével, többnyire csoportban kb. 20 alkalom alatt lehet elsajátítani, de több hónap otthoni rendszeres gyakorlás után várható az eredmény (azaz a nyugodtabb lét, a testi tünetek csökkenése, a harmonikusabb emberi kapcsoltok ).





Miért hasznos a relaxáció? Mi is történik ilyenkor?





Relaxált állapotban, a test vázizmainak ellazulása révén, kitágulnak az erek, javul a szervek vérellátása, s ez által javul oxigénellátásuk. Csökken a vérnyomás, lassul a szívműködés. Lassul az anyagcsere, csökken a vér tejsavtartalma. Csökken a vér koleszterintartalma. Megnő a vér endorfin szintje, ami kellemes közérzetettel, kevesebb fájdalomérzéssel jár. Megszűnik a szorongás, a feszültség rossz emocionális érzete. A lelki béke, harmónia helyreáll. Intenzív kapcsolat alakul ki saját testünkkel, aki ez által baráttá válik, ellenség helyett. Kutatások szerint 20 perc relaxáció annyi stresszt vezet le a szervezetből, mint 3-4 óra mély alvás.



Mikor ajánljuk?



Schulz, az autogén tréninget eredetileg pszichoszomatikus megbetegedések kezelésére dolgozta ki. Ezek a betegségek pszichés feszültség hatására jelennek meg. Leggyakoribb ilyen problémák: idegi eredetű szívritmuszavarok, vérnyomás problémák, asthma bronchiale, idegi gyomor és bél panaszok, bizonyos fejfájások, ekcéma stb. Ezenkívül a szorongásos megbetegedések kezelésére használják.





A relaxáció bármelyik formájáról legyen szó, segít a nehéz élethelyzetekben, ugyanakkor önismereti élményt is nyújt a test tudatos átélése révén. Használják a meddőség kezelése során, szülésfelkészítés alatt, és természetesen bármilyen élethelyzeti krízisben jótékony hatású. Ugyanakkor bármikor érdemes elkezdeni önismereti céllal, az élet minőségének jobbítása érdekében.

dr. Kovács Dóra



Forrás:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése