2010. december 26., vasárnap

Praktikus tanácsok az ünnepekre Szabó Gyuri bácsitól


A karácsony és az újév a nagy ebédek és a sütemények időszaka. Magyarországon a hagyomány diós-mákos bejglit, húslevest, rántott húst ír elő. Svájcban, Portugáliában és a legtöbb nyugati országban pulyka, kappan dívik, a csehek pontyot esznek karácsonykor. De biztosíthatom önöket, mindenhol degeszre eszik magukat ilyenkor az emberek, és gyakran felszednek 2-3 kilót néhány nap alatt. A kísérőjelenségek az epegörcs, puffadás, gyomorrontás, székrekedés vagy hasmenés és általános rossz közérzet.

Íme néhány tanács arra nézve, hogyan vészeljék át a nagy evések-ivások időszakát, mit tegyenek, ha kicsit túlzásba estek és a testük tiltakozik.

Minden bőséges étkezés után igyanak meg egy emésztést segítő teát. Ebben olyan növényeknek kell lenniük, amelyek a májműködést szabályozzák, az epetermelést fokozzák, harmonizálják a gyomor működését. Ilyen keveréket Gyuri bácsi készített már, úgy hívjuk, Ebéd utáni tea. De hívhatnánk akár karácsony utáni teának is. Naponta több csészével is fogyaszthatnak belőle, amikor csak úgy érzik, nem indul meg az emésztésük, ég a gyomruk. Kelt tészták, zsíros ételek, akár a dió is okozhatnak ilyen problémákat.

Van, aki sokat eszik, és hát van, aki sokat iszik az ünnepek alatt. A másnaposság kellemetlen állapot, és sajnos nagyon nehéz megszabadulni tőle. Fejfájással, émelygéssel jár, úgy mondják. Hasznos lehet ilyenkor egy csésze tisztító tea rögtön felkelés után éhgyomorra. Ebéd előtt pedig az aranyvesszőfüvet ajánlom, amely növény nagy lökést ad a májnak is, az immunrendszernek is. Elég egy csészével meginni belőle a déli étkezés előtt. Ízesítés nélkül fogyasszák. Nem kellemes ízű tea, de hát rosszabbul ilyenkor már úgysem érezheti magát az ember.

A fejfájásra a fekete nadálytő tinktúra a leghatásosabb. Tarkójukat, halántékukat kenjék napjában többször is. Igazi nagy migrént nem mulaszt el, de a macskajajos kisebb fájdalmat hatásosan csökkenti.

Bár már sokszor írtunk az egészségvédő programról, nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy egész évben igyák a megfelelő teákat, hogy megelőzzék a betegségeket. Ha még nem volna birtokukban sem a könyv, sem a 2011-es egészségvédő naptár, ajánlom, pótolják a hiányosságot. Hiszen mint Pápai Páriz Ferenc, Apafi Mihály erdélyi fejedelem udvari orvosa mondta:"egészségünk olyan drága gyöngyszem, mely minden földi kincsnél többet ér."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése