2011. május 28., szombat

Az a híres elsősegély csepp



A bach virágeszenciák közül most bemutatjuk azt az eszenciát, illetve keveréket, amely szerte a világban a legismertebb és a legtöbbet használt virágeszencia készítmény. Németországban a lakosság 10 százaléka hasznája, és a német mentőautók elengedhetetlen felszerelése közé tartozik.
Az elsősegély csepp más néven vészcsepp, életmentő csepp vagy rescue remedy, egy öt virágeszenciából álló készítmény, mely alkalmazása minden olyan esetben javasolt, amikor nincs idő lelkiállapotokat vizsgálni, és elemzésekbe bocsátkozni, hanem itt és most meg kell szüntetni a kialakult kellemetlen tüneteket. A keveréket Edward Bach maga állította össze, és kifejezetten akut helyzetekben használta. Alkalmazása, amint azt a neve is elárulja, elsősorban vészhelyzetekben, hirtelen jelentkező testi, vagy lelki trauma esetén ajánlott. Rendkívül hatékony többek között az alábbi esetekben:

Testi traumák:
·          Baleseteknél, a balesetek miatti megrázkódtatás után
·          Műtét utáni regenerálódás esetén
·          Hirtelen előtörő fájdalmak, fejfájás, fogfájás enyhítésére
·          Menstruációs panaszok, görcsök csillapítására
·          Hirtelen fellépő betegségtüneteknél, allergiás rohamoknál
·          Külsőleg (borogatás): sebek, duzzanatok, csípések hatásainak enyhítésére

Lelki traumák:
·          Lelki sokkélmény (szakítás, haláleset, rossz hírek, megrázó élmények)
·          Ijedtség
·          Nagy stressz, erős félelmek
·          Nagy családi veszekedések után

Megelőzésként:
·          Vizsgadrukk esetén
·          Állásinterjú előtt
·          Fogorvostól, repüléstől való félelem

Alkalmazása

Az elsősegély csepp nem mindent gyógyító csodaszer, felhasználási területéből adódóan csak rövidtávú szedésre ajánlott. Szedési gyakorisága a beteg állapotától függ. Súlyos megrázkódtatás, vagy erős fájdalom esetén akár negyedóránként is szedhető. Pohárba (kb. 2-3 dl vízhez) 3-4 cseppet adagolva apró kortyokban fogyasztható. Addig ismételhetjük a szedést, amíg az állapot nem javul. Ha víz nem áll rendelkezésünkre, akkor cseppentsük közvetlenül a nyelvre is. Megelőzésként (pl. vizsga előtt) a napi négy alkalommal való bevétel ajánlott.  Súlyos balesetek és sérülések esetén szedése nem helyettesíti az alapos orvosi vizsgálatot, sem egyéb orvosi beavatkozást.
Az elsősegély cseppet alkalmazhatjuk eszenciakeverék összetevőjeként is, különösen a terápia elején hatásos, amikor az illető annyira blokkolt, hogy képtelen a problémáiról beszélni.

Vásárlás
Az elsősegély cseppet nem szoktuk folyamatosan használni, viszont nem tudjuk mikor fog kelleni. Ezért érdemes a hígított helyett a tömény (alapeszencia) változatot tartani otthon, melynek szavatossága öt év. A hatás tekintetében a hígított forma jobb, mint a tömény, de ha a probléma hirtelen tör ránk, néha nincs időnk a hígítással bíbelődni. Ekkor érdemes egy pohár vízbe néhány cseppet tenni, és azt egész napra elosztva elkortyolgatni. Másik megoldás, ha a másfél literes ásványvizünkbe tesszük a néhány (5-6) cseppet, és ezt vihetjük magunkkal mindenfelé.

Az elsősegély csepp az alábbi öt virágeszenciát tartalmazza:

Napvirág:                   túlfokozott izgalmi állapot, pánik megelőzésére ill. enyhítésére
Cseresznyeszilva:     félelem a kontroll elvesztésétől, kontrollálatlan fizikai tünetek: izzadás remegés megelőzésére ill. enyhítésére is
Iszalag:                       segít a jelenben maradni, ájulás, révedezés ellen hatásos
Nebáncsvirág:           Túlzott cselekvési kényszer, izgatottság, türelmetlenség megelőzésére ill. enyhítésére
Ernyős madártej       testi vagy lelki szintű trauma feldolgozásának segítésére

2 megjegyzés:

  1. Én is használom a Bach-cseppeket, nagyon szeretem őket. Általában tesztelem h melyik kell.
    A kutyánknál is működött még anno sok éve:)

    VálaszTörlés
  2. akkor az öreg kutyának néha majd csepegtetek, ha olyan nagyon bolond :)

    VálaszTörlés