2011. december 27., kedd

Szurokfűről, amit találtam a neten


Nézzük, mit kell tudnunk kertészeti szempontból a szurokfűről!

Az évelő félcserje gyökérzete kúszó, fokozatosan fásodó, vagyis pár év alatt fásszerű növénnyé erősödik. Szeret „utazni”: 4-5 év alatt szép lassan felfedezi a környéket kúszó tarackjaival. Felszín alatt közvetlenül dúsan elágazó gyökérzete miatt sekély termőrétegen, köves talajon is jól elvan. Fénykedvelő, de a félárnyékot még viszonylag jól elviselő növény, bár felépítése, levelei, virágzata az erős fényhez való alkalmazkodása során alakultak ki. Ettől függetlenül, ha nem egész nap éri folyamatos napsütés, még nem jelent kisebb növekedést vagy jelentékeny illóolaj-, illetve aromacsökkenést. Teljes árnyékba ne tegyük, mert ekkor felgyorsul a továbbvándorlása, megnyúló tarackjaival jóval kevesebb virágot hoz, sőt a virágzása akár el is maradhat.

Gasztronómia
 
A szurokfű népszerű konyhai fűszer, érdekessége, hogy szárítva néha sokkal ízletesebb, mint frissen. Markáns, fanyar íze van, néha olyan erős, hogy szinte megbénítja a nyelvet. A hidegebb klímán nevelkedett fajok kevésbé aroma-gazdagok, és az íz intenzitását a talaj minősége is befolyásolhatja.

A legsűrűbben az olasz konyhaművészetben használják, angol neve – oregano – is az olasz origano szóból eredeztethető. Ha már etimológia: a szurokfű latin neve origanum, ami a görög origano-ból származik, és fanyar növényt jelent. Egy másik megközelítés szerint a név jelentése „hegyi öröm”, de az Oxford English Dictionary szerint neve egy észak-afrikai törzshöz köthető. Annyi bizonyos, hogy az Egyesült Államokban a II. világháború után vált népszerűvé, amikor az Olaszországból hazaért katonák hazahozták magukkal a nemes egyszerűséggel csak „pizzafűszer” névvel illetett növényt.

A szurokfüvet leggyakrabban sültek, grillezett zöldségek kapcsán használják, de passzolhat akár halhoz is.
Az oreganó természetesen nem olasz kiváltság, nagyon népszerű még Törökországban, Portugáliában, Spanyolországban, Görögországban, Palesztinában, Szíriában, és Dél-Amerikában.

Ültessünk szurokfüvet!

A természetgyógyászatban is ismert növény! Hippokratész gyomorpanaszokra, és keringési zavarokra tartotta hasznosnak, és fertőtlenítőként is ajánlotta. Görögországban a krétai oreganót a mai napig használják torokfájás ellen. 2005-ben az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság beperelt egy céget, amiért az tudományos megalapozottság nélkül azt állította, hogy az oreganó olaja szájon át bevéve kezeli a bakteriális és vírusos fertőzéseket. Annyi bizonyos – és tudományosan bizonyított – hogy a szurokfűnek magas a flavonoid tartalma, és erősen antioxidáns hatású.

Mivelhogy egy nagyon igénytelen növényről van szó, ami nagyon jól bírja a szárazságot, a meleget, éppen ezért nyugodt szívvel lehet ültetni nyaralókba, vagy olyan helyekre ahová ritkán megyünk, és nem tudjuk rendszeresen öntözni.


Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré. Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést. De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja. Ha valakinek a házi patikájából eddig hiányzott az oregánó olaj, ideje beszereznie. 

A Science Daily online tudományos magazin híradása szerint az oregánó olaj relatíve kis dózisban is hatékony a staphylococcus nemzetség baktériumai ellen is, hatásossága a penicillin baktériumölő képességeivel hasonlatos. 

A staphylococcus jelentős szerepet játszik kórházi járványok kialakulásában, és a baktériumcsoport ma már jó pár antibiotikumra rezisztens. Rengeteg baktériumfaj ellen hatásos Az aromaterápiával a párizsi Orvostudományi Egyetemen a hetvenes évektől foglalkozó Paul Belaiche professzor számos kísérlete igazolta az oregánó olaj hatásosságát. A szer gyakori, alattomos baktériumcsoportokkal szemben is hatékonynak bizonyult: laboratóriumi körülmények között az oregánó olaj például elpusztította a pneumococcus baktériumok 96 százalékát, valamint a neisseria, a proteus és a staphylococcus baktériumoknak 92 százalékát. 

A pneomococcus komoly fertőzéseket, így agyhártyagyulladást, tüdőgyulladást, fülfertőzéseket, továbbá arcüreggyulladást okozó baktérium. A neisseria fajok közé tartozik például a nemi betegség okozó neisseria gonorrhoeae baktérium, valamint a neisseria meningitidis, más néven memingococcus, amely szintén súlyos fertőzéseket, például agyhártyagyulladást, vérmérgezést okozó parazita.

A proteus baktériumok bélfertőzéseket okoznak, a staphylococcus baktériumok pedig az akut hányással járó, csoportos ételmérgezésekért is felelősek. Az oregánó olaj továbbá elpusztította a streptococcus baktériumok 83 százalékát és az enterococcus 78 százalékát is. 

A streptococcus egyes fajtái felelősek az akut torokgyulladásért, az enterococcus baktériumok pedig szerepet játszhatnak húgyúti fertőzésekben, sebek elfertőződésében, de még az anorexiával is kapcsolatba hozzák. Belaiche professzor kísérletei azt is igazolták, hogy az oregánó olaj hatásos a candida baktériumok ellen is (78 százalékukat pusztította el), valamint a tüdőfertőzésekért felelős klebsiella baktériumok ellen (szintén 78 százalékukat ölte meg). 

Egy mexikói kutatás a súlyos hasmenéssel járó giardiás fertőzések esetén találta hatásosnak az oregánó olajat, és egy amerikai kutatás pedig nagyon előnyös antibakteriális tulajdonságaira hívja fel a figyelmet az olyan népszerű parazitákkal szemben, mint a staphylococcus, az E. coli, és listeria. Végül egy brit kutatás 25 különböző baktériummal szemben mutatta ki az oregánó olaj baktériumölő képességét. 

A természet tehát egy különleges antibiotikummal ajándékozta meg az emberiséget - igazán megérdemli a helyét a házi patikában. Itthon inkább fűszerként ismerjük A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű, illetve vadmajoránna leginkább az olasz konyha ételeinek fűszereként ismert itthon. Hatásában és aromájában leginkább majoránnára és a kakukkfűre hasonlít.

Bab-, paradicsom-, hús- és halételek ízesítésére használják. Teaként elsősorban köhögéscsillapításra, nátha ellen használják. Remek meghűlés elleni izzasztó teakeverék a következő: 1-1 csomag oregánó, bodzavirág, hársvirág, kamillavirág, majoránna keverékéből 2-3 evőkanálnyit adunk egy liter vízhez. 1-2 perces forralással főzetet készítünk, finom szűrön átszűrjük, melyből napjában többször melegen iszogatunk.

Az élet gyógyfüve! Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy: a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere. A bazsalikom, a kapor és az oregánó (szurokfű) pedig az élet három gyógyfüve."Jó köhögéscsillapító

Népies neve:
szárazfű, feketegyopár, kasbók, vad majoranna, balzsammag
A növény leírása:
Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. Napos területeken, réteken, cserjésekben, erdőszéleken megtalálható illatos, évelő növény.
 
Hogyan gyűjtsük?
A növény föld feletti virágos hajtásának felső részét gyűjtik. Virágzása a nyári hónapokra esik.
Mi van benne?
A növény illóolajat (karvakrolt, timolt, limonént), flavonoidokat és cseranyagokat tartalmaz.

Mire jó?
Közismert, hogy hatóanyagai révén kiváló köhögéscsillapító és étvágyjavító gyógynövény, de idegnyugtató tulajdonsága miatt is sokan használják. Jótékony hatású puffadásnál, teltségérzettel járó gyomor-bélrendszeri panaszoknál. Szélhajtó, epehajtó és görcsoldó hatású.
Illóolajai segítenek száj- és torokgyulladás esetén.

Hogyan használjuk?

 Tea: 2 dl forrásban lévő vízzel forrázzunk le 3 teáskanálnyi szárított szurokfüvet, hagyjuk állni negyedórán át, majd szűrjük le. Gargarizáláshoz hagyjuk kihűlni! Köhögéscsillapító, étvágyjavító, idegnyugtató hatású.

Gőzölés: Gyógynövénykeveréket csinálunk: 1 evőkanál szárított szurokfű, 1 evőkanál szárított kakukkfű, 2 evőkanál kamillavirág. Forrázzuk le a keveréket forrásban lévő vízzel, majd hajoljunk fölé, és fejünket takarjuk le fürdőlepedővel. Köhögés, torokgyulladás esetén alkalmazzuk.

Fűszer: Kellemes, fűszeres íze miatt, olykor a majoránna helyett használják, de sültekhez, levesekhez, mártásokhoz is kiváló ízesítő.
Jó tudni!

Gőzölésnél vigyázzunk, nehogy égési sérüléseket okozzunk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése