2012. november 5., hétfő

Málnalevél

Eltűnésem oka, több rétegű, kerti munkák nyáron, sokat befőztünk anyuval, most már a költözés is fenn áll, és a legfontosabb dolog az életünkben a babavárás. Ezért is hoztam Gyuri bácsi oldaláról a málnalevélről az infókat. 
E mellett még ajánlották nekem a lenmagot, nyákképzésre, illetve ma kaptam egy homeós összeállítást is, ami a napokban ajánlott beszereznem, h minden klappoljon. 
szóval a málnalevélről:

Erdei málna (Rubus idaeus)

Erdei málna(Rubus idaeus)
A szúrós szárú, édes gyümölcsű málna Európában és Ázsiában őshonos, ma már mindenhol megtalálható a mérsékelt égöv alatt. Elsősorban gyümölcse miatt termesztik is. Levelét, melyet a nyár elején gyűjtünk az ókor óta használjuk összehúzó hatása miatt. A görög származású Dioszkoridész, Néró császár híres orvosa már említi a málnalevelet mint gyógyhatású növényt. 1735-ből származik K’Eogh, ír származású herborista leírása: „Összezúzott málnalevél mézzel összekeverve gyógyítja a szem gyulladását, a lázat és a furunkulust..a gyümölcs jót tesz a szívnek és a szájban lévő gyulladásoknak.”


Évszázadok óta használjuk a málna levelének forrázatát a szülés megkönnyítésére.
Ma is leginkább a szülés előtt álló nőknek ajánljuk a málnalevél teát. A termesztett málna nem olyan mértékben tartalmazza a hatóanyagokat, mint vadon termő társa. Ezért elsősorban az erdei málna levelét ajánlom gyógyászati célokra. A málnalevél erősíti a méh sima izomzatát a myometriumot, segítve ezzel a méh összehúzódásait és a magzat világra hozatalát. Teája enyhíti a hasmenést, a kötőhártya gyulladást, a szájban lévő aftát. Összehúzó hatása miatt gyógyítja a fekélyeket, a sebeket és hatásos fehérfolyás esetén is. Gyermekeknek is adható gyomorpanaszok esetén.
Gyuri bácsi gyógynövényei között is szerepel. Elsősorban kismamáknak ajánlja, de köszvény, ízületi gyulladás esetén is tanácsolja fogyasztását. Napi egy csészénél többet nem kell inni belőle akár egyik, akár másik esetben használjuk.

forrás: Györgytea 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése