2009. október 24., szombat

szantálfa, a füstté vált libidó



A füstölők és illatszerek alapanyaga nem is valódi fa, inkább félélősködő cserje. Minél sötétebb és aromásabb a fája, annál értékesebb.
A szantálfa az egyik legmutatósabb, legillatosabb és legdrágább fás szárú növény. A szobrászok és az illatszergyártók egyik kedvenc - több mint 4000 éve alkalmazott - alapanyaga. Manapság szinte nincs kozmetikum szantálaroma nélkül. Népszerűsége oda vezetett, hogy a 20. század végére a szantálfa is felkerült a kihalással fenyegetett trópusi keményfák közé. A faj fennmaradását leginkább a túlzott kitermelés veszélyezteti, a vad populációk ugyanis nem tudják kielégíteni a kereskedelem igényeit. Faanyagának exportját az indiai törvények tiltják, mégis jelentős mértékben csempészik, s ezt csak az állományok 24 órás felügyeletével lehetne megakadályozni.

Az Indiában és Indonéziában honos szantálfa (Santalum album) félélősködő: 300 növényen, cserjékhez, fűfélékhez, lágyszárúak gyökereihez kötődve nevelkedik. (Félélősködő, vagyis maga is fotoszintetizál, de emellett a más növények által felvett tápanyagokat is elszipkázza.) Kicsi vagy közepes méretű cserje, de fa "nevelőszülő" mellett akár a 20 méteres magasságot is elérheti. Lassú növekedésű, 20-25 év alatt kb. 30 cm-es törzsátmérőt és 7-8 méteres magasságot ér el. Nem is szokták tovább nevelni, mert idősebb korban korhadásnak indul.

Minél sötétebb színű a fája, annál értékesebb és az illata is annál intenzívebb. Fájának belső, kemény részében halmozódik fel az illóolaj, amely nem csak parfümök és füstölők alkotórészeként népszerű, hanem baktériumölő és gyulladásgátló tulajdonsága miatt haj- és testápoló készítmények egyre elterjedtebb összetevője.

A buddhista és hindu ceremóniák elmaradhatatlan kelléke a szantál illatú füstölő. Keleti hagyomány szerint halotti toron égetve illatával könnyebben jut el az elhunyt lelke az istenhez, illetve illata távol tartja a gonoszt.

Olaját ezerféleképp felhasználhatjuk: párologtatáshoz, fürdőkhöz, bedörzsölve, inhaláláshoz, szájöblítés vagy borogatás alkalmával. Jól kiegészítik egymást borssal, ciprussal, ilang-ilanggal, narancsvirággal.

Oldja a feszültséget, csökkenti a depressziót és a klimax tüneteit, fokozza a libidót. Inhalálva enyhíti a megfázás tüneteit.
Szerző/Forrás: édenkert.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése