2011. augusztus 24., szerda

Gyógyhatású táplálékok - Inzulinrezisztencia II.

Olajbogyó, olívaolaj, diófélék, avokádó

A guacamole, együk otthon, hét közben is, mert nagyon egészséges, ugyanis az avokádó a diófélékhez hasonlóan tele van egyszeresen telítetlen zsírsavakkal, amelyek - ha nem visszük túlzásba a fogyasztásukat - jótékony hatásúak. 
Egy finnországi viszgálat szerint a telítetlenzsírsavtartalmú zsiradékok segíthenek IR esetén, míg a telített fajták növelik a rendellenesség kialakulásának kockázatát. 
A vizsgálatban 31 kísérleti személy, akiknek IR miatt állandóan magas volt a vércukorszintjük, 3 héten át telített zsírsavakban bővelkedő étrenden élt. Ezután egyik csoportjuk egyzseresen telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételekre tért át, a többiek pedig többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazó zsiradékokkal (pl. repce- és más növényi olajok) készült táplálékokat kezdett fogyasztani. Mind a vércukorszint, mind IR tekintetében a legnagyobb mértékű javulást az egyszeresen telített zsírsav tartalmú zsiradékot fogyasztók körében figyelték meg. 
Fogyáshoz sem kell teljesen lemondanunk a zsírokról. Az újdonság az, h ma már tudjuk: vannak "jó" zsírok, amelyek az egészségünk sezmpontjából fontosak, de azért ezek fogyasztását sem szabad túlzásba vinni. A zöldségek egy kis olajon megpirítva v párolva is fantasztikusan finomak, és a saláták még ízletesebbek, ha megszórjuk őket diófélékkel, magvakkal, a hozzájuk kínált öntet pedig olívaolajból készül. 

mennyit fogyasszunk?
naponta 1 ek-nyi olívaolajat, pl. ebédre v vacsorára készített salátára, zöldségfélére való öntetben; 30gr diófélét, vmint pár szelet avokádót v egyharmad csészényi quacamole mártást. 

Hasznos tipp:
Sajt helyett egészségesebb, ha szendvicsünkbe egy-két szelet avokádót teszünk. Egy citromcikkely levét csepegtessük rá, h ne barnuljon meg, illetve h több legyen bennük a C vitamin, ez az igen hatékony antioxidáns. 

forrás: Terítéken az egészség c. könyv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése